7 порад для ефективного рекрутингу

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Знайти хорошого фахівця у сфері IT – непросте завдання. Успішно впоратися з метою допомагає рекрутинг. Це комплекс заходів, який спрямований на швидкий та результативний пошук та найм співробітників для компанії.

Знайти хорошого фахівця у сфері IT – непросте завдання. Успішно впоратися з метою допомагає рекрутинг. Це комплекс заходів, який спрямований на швидкий та результативний пошук та найм співробітників для компанії. Ефективність процесу рекрутингу залежить від багатьох факторів – розглянемо, як підвищити результативність пошуку та досягти приголомшливих результатів.

Топ-7 порад від компанії Indigo Tech Recruiters 

1. Впровадьте програмне забезпечення

Щоб прискорити та полегшити пошук співробітників, рекомендується використовувати спеціальне програмне забезпечення (ПЗ). За допомогою софту можна вирішити відразу кілька завдань – публікувати вакансії, зберігати резюме претендентів, надсилати кандидатам повідомлення про відмову, формувати робочу базу претендентів, складати звіти, робити аналіз та багато іншого. Автоматизація процесів не тільки заощаджує час рекрутерів, а й підвищує ефективність їхньої роботи.

2. Сформуйте чек-листи для стандартних процедур

Чек-лист – це список завдань, що допомагає сформувати певний алгоритм дій. Для ефективного рекрутингу необхідно зробити такий перелік:

  1. Створення тексту вакансії з усіма вимогами до кандидата.
  2. Розміщення оголошення на відповідних майданчиках та платформах.
  3. Формування short list з відповідних кандидатів.
  4. Відбір претендентів для проходження співбесіди.
  5. Проведення інтерв'ю.

У деяких фірмах про перші чотири пункти дбають ресерчери чи менеджери. Це полегшує роботу рекрутера – йому залишається лише провести співбесіду та рекомендувати кандидата на посаду лідеру команди.

Можна сформувати кілька чек-листів і коригувати їх за необхідності.

3. Сформуйте воронку (як у продажах)

Воронка в рекрутингу – це інструмент, який допомагає залучити якнайбільше людей, таким чином «продавши вакансію». Використовується для різних послуг. Також із допомогою такого методу можна ефективно формувати статистику. Воронка зазвичай складається з декількох етапів:

  • запрошення персоналу;
  • залучення;
  • оцінка та відбір;
  • оффер;
  • найм.

Ключовий показник вирви рекрутингу – це відгук на вакансію.

4. Використовуйте шаблони для прискорення процесу найму

Щоб не витрачати час на складання листів для опису вакансії, запрошення на співбесіду, відмови та інших інформаційних текстів, створіть стандартні шаблони. Вони помітно полегшують пошук співробітників. У разі потреби ви завжди можете скоригувати текст, замінивши одну вакансію на іншу.

5. Включайте тести у процес відбору кандидатів

Часто трапляється так, що кандидат ідеально підходить за резюме, але не може впоратися з тестуванням безпосередньо на співбесіді. Заощадити час рекрутера допоможуть спеціальні тести, які можна включити до опису вакансій. Формуйте завдання, виходячи зі скілів кандидата, які хочете перевірити. Найкраще, якщо це буде невеликий тест. Також деякі фірми пропонують оплату за успішно виконане завдання – це підвищує мотивацію.

6. Вибудуйте структуру ваших співбесід

Як правило, всі співбесіди відбуваються у стандартному ключі. Завдання рекрутера – визначити хард і софт скілс кандидата, а також визначити, чи відповідатиме людина корпоративній культурі. Важливо зважати і на людські якості претендента на посаду. Щоб швидко з'ясувати всю необхідну інформацію, необхідно заздалегідь побудувати структуру проведення співбесід. Складіть план та список питань, які можна коригувати, виходячи з посади, на яку претендує кандидат.

7. Вибудуйте комунікацію із «замовником» 

Рекрутер – це свого роду посередник між кандидатом та замовником, тому йому потрібно спілкуватися з обома сторонами. Нерідко бувають випадки, коли не вдається порозумітися з компанією-замовником, тому необхідно заздалегідь продумати зручний формат комунікацій. Ми рекомендуємо:

  •  ініціювати зустрічі з початку проєкту;
  •  докладно пояснювати свої ідеї;
  • не боятися ставити запитання;
  • намагатися бути відкритим, але толерантним;
  • не боятися визнавати свої помилки.

 Для спілкування сучасні компанії найчастіше використовують месенджери та програми для відеозв'язку (Telegram, Zoom, Googl Meet), проте деякі наполягають і на особистих зустрічах.

Найчастіше між замовником та рекрутером встановлюються досить теплі, але професійні відносини. Однак потрібно обов'язково враховувати кожен конкретний випадок: те, що подобається одним, може припасти не до смаку іншим.

Всі перелічені поради допоможуть підвищити ефективність рекрутингу в рази.

Плюси найму персоналу за допомогою рекрутингового агентства

Підбір персоналу – не таке просте завдання, як може здатися спочатку. Особливо якщо це стосується сфери IT. Саме тому для найму співробітників багато організацій вважають за краще звертатися до спеціальних рекрутингових агенцій, які допомагають знайти професійних співробітників у короткі терміни.

Плюси співпраці з такими фірмами:

  1. Економія часу. Не потрібно відволікатися від основної роботи для найму співробітників. Все, що потрібно – затвердити кандидата чи попросити продовжити пошуки.
  2. Професійні працівники. У рекрутингових агенціях працюють справжні «акули», які точно знають, як знайти ідеального співробітника.
  3. Тільки професійні кандидати. Рекрутери чудово розуміються на сфері IT, тому розуміють, чи впорається людина з запропонованою посадою.
  4. Гарантії. Рекрутингові агенції та компанії-замовники укладають договори, в яких можна прописати умови. Наприклад, наша компанія дає 3-місячну гарантію на кандидата – якщо він не підходить компанії, то ми шукаємо заміну безкоштовно.
  5. Економія коштів. Безумовно, послуги рекрутингової агенції коштують недешево. Однак звертатися до компаній вигідніше, ніж влаштовувати на роботу відповідного співробітника, встановлювати спеціальне програмне забезпечення, купувати інструменти сорсингу тощо.

Якщо вам потрібна професійна допомога у підборі кандидатів, звертайтесь до рекрутингової агенції Indigo Tech Recruiters. Ми використовуємо прогресивні технології для пошуку, тому надамо перших кандидатів через 6 днів після укладення договору. Працюємо з компаніями з 26 країн, і 95% наших клієнтів звертаються до нас повторно.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1505 Переглядів
Категорія Рекрутинг
10.11.2022