Job offer: секрети та підводні камені

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Рекрутинг в Україні дуже змінився за останні роки. Багато тенденцій приходять до нас з Європи та США. Одне з таких нововведень – job offer. Він підтверджує серйозні наміри роботодавця, але не рівносильний підписання контракту чи трудового договору.

Рекрутинг в Україні дуже змінився за останні роки. Багато тенденцій приходять до нас з Європи та США. Одне з таких нововведень – job offer. Він підтверджує серйозні наміри роботодавця, але не рівносильний підписання контракту чи трудового договору. Докладно пояснюємо, що таке джоб офер і з яким підводним камінням можна зіткнутися, відправляючи його кандидату.

Що таке Job offer

Job offer — це запрошення на роботу, яке надається кандидату. Пропозиція може бути неформальною, або «рукостисканням», а може бути оформлена у вигляді паперового або електронного листа. Найчастіше використовують другий варіант.

Коли роботодавець ухвалив рішення найняти кандидата на конкретну посаду, він зазвичай робить усну пропозицію, а потім надсилає лист з пропозицією про працевлаштування. Підпис кандидата на листі-пропозиції підтверджує, що кандидат готовий прийняти посаду та її умови. Однак роботодавець повинен пам'ятати про мову, яка використовується в листі з пропозицією, інакше вона може бути витлумачена як трудовий договір або угода.

Job offer - це обіцянка взяти претендента на роботу. Втім, в Україні джоб офер не має юридичної сили, тож не є гарантією найму на роботу. Проте все більше компаній відправляє його претендентам — це правило гарного тону, яке підтверджує серйозність намірів.

Зазвичай job offer складають на фірмовому бланку компанії. Лист повинен містити основні положення та умови роботи:

  • назва компанії;
  • ПІБ здобувача;
  • посада;
  • графік роботи;
  • заробітну плату;
  • дату початку роботи (і закінчення, якщо це тимчасова посада);
  • тривалість випробувального терміну (якщо застосовується);
  • будь-які дії, що вимагаються від кандидата (наприклад, надсилання відомостей про дозвіл на роботу, переклад диплома).

Додайте до оферу переваги, які отримає кандидат у співпраці з вами. Будьте короткими, перераховуйте лише найважливіші моменти. Приклади включають соціальний пакет, збільшену відпустку, корпоративну культуру.

Закінчуючи лист, вирішіть, чи хоче ваша компанія встановити останній термін для отримання відповіді. Це надає листа відчуття терміновості та важливості. Це також допоможе заощадити час, якщо кандидат вирішить відмовитись, і дасть вам можливість знайти інших кваліфікованих претендентів.

Попросіть кандидата надіслати вам підписану копію листа, щоб підтвердити умови, на яких було зроблено пропозицію, на випадок виникнення суперечок у майбутньому. Пам'ятайте, що це не трудовий договір, і тому кожна сторона має можливість відмовитися від угоди.

Для чого потрібен Job offer

Джоб офер важливий з кількох причин:

  • Підтверджує намір компанії взяти кандидата на роботу. Після такої обіцянки кандидат може звільнитися з поточного місця роботи, почати шукати житло у місті, якщо нова робота передбачає переїзд.
  • Отримавши джоб офер, кандидат може підготувати всі необхідні документи для підписання контракту та виходу на нову роботу.
  • Після відправки пропозиції про роботу компанія може припинити співбесіди з іншими кандидатами, а претендент — шукати інші вакансії.
  • Підтверджує, що сторони зрозуміли одна одну і погоджуються з умовами.
  • Підтверджує умови, на яких кандидат почне виконувати свої обов'язки з першого дня. Попри те, що документ не має юридичної сили, він може стати аргументом під час судових розглядів.
  • Формує позитивний імідж компанії, говорить про високі стандарти.

Job offer — чудовий спосіб показати, що компанія орієнтується на міжнародні стандарти. Компанія Indigo Tech Recruiters допоможе скласти лист так, щоб зацікавити кандидата.

Юридичні особливості Job offer

В Україні джоб офер не належить до офіційних документів. Він має суто інформаційний характер. Його найчастіше плутають із трудовим договором. Проте офер — це просто лист, у якому кандидату пропонується посада, але не гарантується працевлаштування. Трудовий договір є юридичним документом, що зобов'язує. Ось чим вони відрізняються:

  • Трудові договори мають обов'язкову юридичну силу, а листи з пропозиціями — ні.
  • Джоб офер містить інформацію з посадою та запропонованою зарплатою. Трудові договори включають конкретні посадові обов'язки, чітку суму оплати праці та податки, які сплачує роботодавець.
  • Трудовий договір містить паспортні дані претендента, печатку компанії та підпис уповноваженої особи. У джоб-офері є тільки назва компанії та ПІБ кандидата.

Джоб офер, на відміну від трудового договору, ні до чого не зобов'язує компанію та претендента. Ризики мають репутаційний характер.

Секрети та підводні камені Job offer

Пошук співробітників для компанії — тривалий процес. HR-менеджери можуть провести кілька співбесід за день, а після цього їм потрібно оцінити та порівняти кандидатів. Після того як зроблено неофіційну усну пропозицію, настав час розпочати написання офіційного листа з пропозицією про роботу. Важливо, щоб ви розпочали роботу лише після погодження умов найму.

Немає точного періоду часу, протягом якого потрібно надіслати відповідному кандидату job offer. Це може бути й три, і десять днів після співбесіди. Згідно з правилами гарного тону, претендент дає відповідь протягом 3-7 днів. Цього періоду цілком вистачить, щоб розглянути інші пропозиції та зробити вибір.

Компанія може будь-коли відкликати оффер або змінити умови. Втім, це не найкраще позначається на репутації, тому так відбувається дуже рідко.

Як ми вже зазначили, джоб офер не має юридичної сили. Однак документ може бути використаний як опосередкований доказ у суді. Причому використовувати його може тільки претендент. Ось як це працює.

Стаття 22 КЗпП каже, що:

«Забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу, тобто відмова без будь-яких мотивів або з підстав, що не належать до кваліфікації чи професійних якостей працівника, або з інших підстав, не передбачених законом».

Якщо компанія відмовилася ухвалити кандидата, він має право оскаржити рішення у судовому порядку. Якщо попередньо він отримав job offer, то зможе використати цей документ як доказ того, що компанія була зацікавлена у співпраці, але згодом відмовилась з порушенням закону. Ось приклад такої ситуації:

Компанія обрала відповідного кандидата. Роботодавець усно запропонував претенденту вакансію, а потім відправив джоб офер. У листі говорилося, що компанія є фінансово стійкою і що кандидат «матиме гарантовану роботу в компанії навіть у ці важкі економічні часи». Кандидат погодився на вакансію. Через 3 місяці після найму його звільнили. Співробітник звернувся до суду, і як додатковий доказ надав лист з офером, де було зазначено, що він отримає гарантовану роботу.

Попри те, що джоб офер сам по собі не має юридичної сили, він може бути використаний проти компанії. Перед тим, як відправляти його, зважте всі «за» та «проти» і переконайтеся, що готові прийняти кандидата на роботу.

Написання ефективного job offer вимагає здатності подати інформацію чітко та лаконічно. Неважливо, чи пропонуєте ви роботу студенту, чи професіоналу з 40-річною кар'єрою. Як роботодавець, ви повинні виявляти належну обачність при написанні листа з пропозицією про роботу, щоб переконатися, що ви врахували всі підводні камені.

Неясні терміни, відсутність пояснень переваг або обов'язків можуть спантеличити претендента.

Щойно ви знайшли відповідного кандидата, дійте швидко. Вигідний джоб офер підкреслить серйозність намірів та підвищить шанси на успішну співпрацю.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
5007 Переглядів
Категорія Рекрутинг
30.09.2022