Організація робочого місця: як створити комфортні умови для роботи?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Більшість людей звертає увагу на престижність роботи та рівень зарплати, але втрачає те, в яких умовах доводиться працювати. Робочий простір має бути оазою, в якій приємно працювати, реалізовувати ідеї, спілкуватися з командою за чашкою чаю.

Більшість людей звертає увагу на престижність роботи та рівень зарплати, але втрачає те, в яких умовах доводиться працювати. Робочий простір має бути оазою, в якій приємно працювати, реалізовувати ідеї, спілкуватися з командою за чашкою чаю.

У середньому людина проводить на роботі від 7 до 8 годин, важливо, щоб вона працювала в комфортних умовах. Це вигідно, перш за все, роботодавцю, оскільки за умови правильної організації робочого простору співробітник зможе працювати максимально продуктивно.

Організація робочого місця потрібна для створення необхідних умов для безпечної та продуктивної праці. Кожна компанія зобов'язана надати його працівникові, враховуючи правила охорони праці.

Якщо ж ви вже облаштували свій офіс та набираєте команду, знайти найкращих фахівців у сфері IT-технологій допоможе Indigo Tech Recruiters. Ми понад чотирнадцять років закриваємо найскладніші вакансії у понад двадцяти шести країнах світу.

Для чого необхідна організація робочого місця?

Позитивна атмосфера в офісі, а також продуктивна робота команди залежать, перш за все, від правильності облаштування робочих місць.

Неорганізований робочий простір веде до проблем у роботі. Безлад і дискомфорт заважають. У таких умовах людина не може зосередитися і відчуває стрес через неможливість знайти все, що необхідно для роботи.

Коли робочі місця організовані згідно вимогам правових актів з охорони праці:

  • немає потреби в непотрібних переміщеннях команди по офісу;
  • вигідно розподіляється площа приміщення;
  • у співробітників підвищується продуктивність;
  • швидше виконуються завдання.

Умови роботи, організовані за всіма вимогами, зменшують напругу та стомлюваність співробітників, зберігають їх моральне та фізичне здоров'я. Керування цим процесом бере на себе інспектор з охорони праці.

Які умови праці задовольняють команду?

Як виявилося, думка команди та лідера про те, яким має бути робоче місце, кардинально різне. Щоб розуміти, яких умов для себе хочуть люди, які перебувають більшу частину дня в офісі, було проведено опитування.

Що воно показало: більшість команд хоче абсолютно простих і зрозумілих речей:

  • свіжого повітря;
  • добрих умов освітлення;
  • можливість облаштовувати робоче місце на свій смак.

Погодьтеся, це цілком реальні вимоги й нічого надприродного в них немає. Найчастіше, особливо у великих офісах, люди скаржаться на важке повітря, через що вони стають млявими та сонливими. Річ у тому, що саме освітлення і чистота повітря в приміщенні мають найбільший вплив на продуктивність людини.

Низка інших досліджень показала, що у співробітників, задоволених умовами праці, на 16 відсотків підвищується продуктивність. Компанія стає привабливішою для них на 30%, ніж фірми-конкуренти. Також дві третини опитаних повідомили: якщо роботодавець дбатиме про їхнє здоров'я, вони навіть не замислюватимуться про зміну роботи.

Що необхідно забезпечити при організації робочого місця?

Комфорт і благополуччя співробітників на робочому місці пов'язані не тільки з фізичним здоров'ям людини, а й з іншими факторами.Важливо, щоб роботодавець забезпечив свою команду:

  • емоційне благополуччя – це гарне денне освітлення, тихе приміщення, де працівники зможуть зосередитися та їх ніхто не відволікатиме;
  • екологічне благополуччя – важливо, щоб в офісі було чисте, свіже повітря, комфортний мікроклімат, а також хороша звукоізоляція, оскільки шумові навантаження теж погано позначаються на здоров'ї людини;
  • фізичний добробут – в офісі має бути забезпечене місце для харчування під час обідньої перерви.

Усього цього можна досягти, якщо заздалегідь грамотно спланувати простір, ознайомитися з існуючими вимогами та правилами техніки безпеки.

Особливо варто сказати про фрілансерів – людей, які працюють віддалено і самостійно організовують своє робоче місце. Повірте, воно теж має бути правильно обладнане, оскільки це стосується здоров'я.

Як правильно організувати робоче місце співробітника?

При організації робочих місць слід дотримуватися таких вимог:

  • Відстань між столами працівників повинна становити більше метра, оптимальний варіант 2 м. При цьому площа робочого місця не може бути менше 4,5 квадратних метрів. Стандартна висота стола офісного співробітника має бути 75 сантиметрів.
  • Що стосується крісел, вони повинні бути з коліщатками і регулюватися по висоті та нахилу. Це розвантажує верхній хребта і в людини не буде проблем зі спиною. Також уточнюється, що використовувати в офісних приміщень звичайні крісла заборонено.
  • Необхідний оптимальний температурний режим. Влітку - це приблизно 23-25 ​​градусів тепла, в зимовий - від 22 до 24 градусів. При цьому вологість повітря не повинна бути вищою за 60 відсотків. Щогодини необхідно проводити провітрювання – це допоможе забезпечити доступ свіжого повітря до приміщення. Природно, що в офісі має проводитися вологе прибирання. Витирати потрібно поверхню меблів, столи і навіть офісну техніку. Пил неприпустимий, він негативно позначається на стані здоров'я команди.
  • Особливу увагу потрібно приділити освітленню. Це логічно, тому що від правильного світла залежить навантаження на очі. Для поверхні робочого простору цей показник повинен становити 300–500 Лк. Також важливо розставити меблі так, щоб не було відблисків на моніторі. Вважається, що денне природне світло попадає ліворуч, а штучне, від лампи, – праворуч.
  • Максимально допустимий рівень шуму має бути меншим за 80 дБА. Це досить голосно, тому над ним практично ніхто не замислюється, адже в офісах найчастіше набагато тихіше.

Оскільки людина перебуває на роботі велику частину дня, компанія повинна забезпечити окремий простір для перекусів та обідів. Як показує практика, саме в офісних кафе відбувається більша частина спілкування команди. Це важливий елемент team building.

У випадку, якщо компанія велика, зі штатом понад 200 осіб команди, в приміщенні обов'язково має бути повноцінна їдальня-роздавальна. Стежити за виконанням усіх цих правил та вимог має фахівець відділу з охорони праці.

Кожна компанія має свої особливості, але є те, що поєднує їх бажання продуктивної роботи команди. А для цього пропонуємо використати наш гайд, який допоможе зробити робоче місце комфортним.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
5645 Переглядів
26.07.2022