Тайм-менеджмент: методи ефективного управління часом

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Час — непоправний ресурс. Коли він витрачається на дії, що ведуть до результату, можна сказати про високу ефективність роботи. Але часто буває так, що співробітникам доводиться виконувати кілька справ одночасно чи терміново братися за нову справу. Через це концентрація падає, емоційна напруга зростає.

Час — непоправний ресурс. Коли він витрачається на дії, що ведуть до результату, можна сказати про високу ефективність роботи. Але часто буває так, що співробітникам доводиться виконувати кілька справ одночасно чи терміново братися за нову справу. Через це концентрація падає, емоційна напруга зростає. У результаті люди все більше відволікаються на соціальні мережі та розмови. Впоратися з цією проблемою допоможе тайм-менеджмент.

Що таке тайм-менеджмент

Тайм-менеджмент - це управління часом з метою підвищення ефективності його використання. Правильне управління дозволяє встигнути більше за короткий період часу, знижує стрес та веде до успіху в кар'єрі та бізнесі. Тайм-менеджмент набув великої популярності в останні три десятиліття. Він допомагає краще планувати та організовувати діяльність, підвищувати продуктивність та підтримувати здоровий баланс між роботою та особистим життям.

То як же тайм-менеджмент підвищує продуктивність? Основна мета — свідомо контролювати, як витрачається час, як розподіляється між важливими завданнями та діями, які не дають результату.

Опанування техніки тайм-менеджменту допоможе в багатьох областях:

  • ви зможете успішно досягати поставленої мети;
  • простіше розставляти пріоритети;
  • підвищиться концентрація уваги, менше часу йтиме на прокрастинацію;
  • тайм-менеджмент знизить стрес і збереже мотивацію співробітників, яких вам допоможе знайти компанія Indigo Tech Recruiters;
  • у вас буде більше вільного часу;
  • ви матимете чітке уявлення про те, як планувати всі завдання.

Ви відчуєте позитивні зміни дуже швидко, якщо почнете застосовувати на практиці основні засади тайм-менеджменту.

Основні принципи тайм-менеджменту

Для підвищення ефективності використовують кілька базових принципів.

  • Постановка цілей та завдань. Робота без цілей в організації була б схожа на ситуацію, коли капітан корабля заблукав у морі. Ставте перед собою та співробітниками цілі та переконайтеся, що їхнє досягнення реальне.
  • Складання списку справ. Плануйте заздалегідь. Підготуйте список справ, запишіть важливі дії, які потрібно виконати, та приблизний час, який ви відводите для кожної дії.
  • Ранжування завдань. Робота з високим пріоритетом має бути на першому місці. Коли її виконано, можна переходити до менш важливих справ. Виконуйте завдання одне за одним. Не починайте нову роботу, якщо ви не закінчили попереднє завдання.
  • Встановлення термінів. Встановіть дедлайни та намагайтеся виконувати завдання вчасно. Використовуйте календар або планувальник для контролю за дедлайнами.
  • Делегування відповідальності. Навчіться говорити «ні». Не робіть усе самостійно. Ролі та обов'язки повинні бути делеговані відповідно до спеціалізації співробітників. Бухгалтер не зможе виконувати роботу Product-менеджера.
  • Багатозадачність шкодить ефективності. В один проміжок часу краще займатися чимось одним.

Використання цих принципів дає можливість працювати ефективно, не вдаючись до складніших технік тайм-менеджменту. Якщо ви бажаєте підняти продуктивність ще вище, спробуйте наступні техніки.

Кращі методи тайм-менеджменту

Для управління часом використовують різні методи. Їх об'єднує те, що вони спрямовані на розміщення пріоритетів та виділення певного проміжку часу для виконання кожного завдання.

Планування

Планування — це найкраща та найбільш перевірена з усіх технік тайм-менеджменту. Планування допоможе, якщо ви працюєте поодинці або керуєте командою. Якщо ви навчитеся планувати свої щоденні, щотижневі чи щомісячні завдання, ефективність роботи зросте.

Плануючи роботу, важливо реально оцінювати час для досягнення результату. Використовуйте ресурси для допомоги: календарі, щоденники, програми для смартфона.

Робота відповідно до своїх біоритмів

Деякі люди – ранні пташки, інші – нічні сови. Сем Карпентер, автор книги "Системність у всьому: універсальна технологія підвищення ефективності", запровадив термін "біологічний прайм-тайм". Це метод тайм-менеджменту, при якому ви знаходите найбільш продуктивний час і плануєте роботу на той час, коли у вас найбільше енергії.

Вставайте рано, якщо ви найбільш продуктивні вранці. Лягайте спати пізно вночі, якщо волієте працювати у темряві. Не змушуйте себе змінювати звички лише тому, що так заведено. Знайдіть свій найпродуктивніший час і дотримуйтесь його.

Робіть перерви

Робота без перерв може принести вам більше шкоди, ніж користі. Зміна діяльності допоможе зберігати концентрацію. Ви можете випити каву або вирушити на коротку прогулянку. Прочитайте розділ з улюбленої книги або обговоріть з колегами останні новини. Головне - хоча б на 5 хвилин відволіктися від роботи. Це дасть вам значний приріст продуктивності.

Плануючи графік співробітників, пам'ятайте, що їм також потрібні короткі перерви.

Усуньте відволікаючі фактори

  Сповіщення на смартфоні, електронні листи, непотрібна інформація, колеги, які постійно розмовляють, — все це відволікає від роботи. Є багато способів залишатися зосередженим. Ви можете прибрати телефон, вимкнути повідомлення соціальних мереж або заблокувати відволікаючі вебсайти, замкнути двері. Використовуйте програми, які допомагають зберегти концентрацію. FocusList — одне з найкращих рішень, доступне на Android, iOS та браузерах. Робіть все можливе, щоб сконцентруватись на роботі. Перевірити пошту або соцмережі можна протягом короткої перерви.  

Нагороджуйте себе

Ви завершили завдання чи проєкт, над яким працювали? Настав час для заслуженої нагороди. Це може бути будь-яка дрібниця – смачне тістечко, довгоочікувана книга, вечірка, день у СПА. Маленькі нагороди – чудовий спосіб мотивувати себе. Коли ви думаєте про радість, яку відчуєте після завершення роботи, мотивація підвищується.

Матриця Ейзенхауера

Матриця Ейзенхауера — це метод тайм-менеджменту, створений Дуайтом Д. Ейзенхауером, 34 президентом США. Він допомагає розставляти пріоритети терміновості та важливості, а також відбирати менш термінові та важливі завдання, які слід або делегувати, або не виконувати зовсім.

У цій техніці ви створюєте 4 квадрати з такими категоріями:

  • зробити в першу чергу: виконуйте основні завдання в першу чергу;
  • зробити в другу чергу: заплануйте кожне менш термінове, але все ж таки важливе завдання на потім;
  • делегувати: делегуйте іншим менш важливі справи;
  • не робити: не виконуйте завдань, які не є ні терміновими, ні важливими.

Матриця Ейзенхауера — це техніка контролю над завданнями для усунення шкідливих звичок та визначення пріоритетів.

Зосередженість

Кел Ньюпорт, автор книги «У роботу з головою. Паттерни успіху від IT-фахівця», розрізняє глибоку та поверхневу роботу. На етапі глибокої роботи ви зосереджуєтеся виключно на важливому завданні та за будь-яку ціну уникаєте відволікаючих факторів. Тож жодних телефонних дзвінків, соціальних мереж, зустрічей та розмов. Цей метод є хорошим для виконання складної роботи, яка потребує підвищеної уваги.

Тимчасові блоки

Це проста техніка тайм-менеджменту, яка допомагає усвідомити, як ви витрачаєте час. Ви поділяєте свій день на тимчасові блоки. Протягом цих періодів ви зосереджуєтеся на одній конкретній задачі та виконуєте її з встановленим обмеженням часу. Наприклад, «я відповідатиму на електронні листи з 9 до 10 ранку» або «я вивчатиму інформацію про клієнтів завтра з 13 до 15 години».

Цю техніку можна застосовувати й у масштабі тижня. Ви виділяєте окремі дні для певних завдань. Наприклад, понеділок присвячуєте плануванню та адміністративній діяльності, вівторок — зустрічам та дзвінкам, середу можна присвятити глибокій роботі.

Угруповання завдань

У цьому методі ви групуєте схожі завдання разом та виділяєте час для роботи над ними. Наприклад, ви можете помістити такі дії, як відповіді на електронні листи, дзвінки клієнтам та зустрічі в одну категорію адміністративних завдань. Виділіть час для цієї роботи або делегуйте її, якщо це можливо.

Ця система дозволяє об'єднати якнайбільше схожих завдань в одному проміжку часу, щоб не відволікатися на них протягом дня.

Правило 80/20 (принцип Парето)

Принцип Парето: 80/20 передбачає, що 20% зусиль дають 80% результату. Щоб зрозуміти, які саме 20% найефективніші, доведеться розкинути мізками та проаналізувати свій розклад. Щоб встигнути виконати не такі важливі 80%, використовуйте делегування або відмовтеся від найменш важливих завдань.

SMART цілі

SMART — це абревіатура, яка розшифровується як «конкретний, вимірний, досяжний, актуальний, обмежений у часі».

  • Конкретний: вам потрібно визначити свої цілі як чіткі, короткі та важливі, щоб ви точно знали, що робити.
  • Вимірний: щоб досягти своєї мети, ви повинні мати можливість відстежувати та оцінювати її прогрес. Ви можете зробити це, використовуючи метрики та цифри.
  • Досяжний: ваші цілі мають бути реалістичними.
  • Актуальний: мета має відповідати проєктам та завданням, довгостроковим планам.
  • Обмежений за часом: мета не повинна надто розтягуватися у часі, тому що її буде важче досягти. Натомість вона повинна мати конкретний дедлайн.

Ця техніка допоможе ставити власні цілі або встановлювати їх співробітникам.

Система 1-3-5

Система 1-3-5 - це проста стратегія управління часом. Щодня ви присвячуєте свій робочий час 1 великій справі, 3 менш важливим завданням та 5 маленьким цілям.

Так вам буде легше досягти своєї мети — ви не завжди зможете працювати над великими завданнями. Коли ви втомилися, можна перейти на щось менш важливе. Є ще один різновид цієї техніки.

Банка з камінням

Це хороший метод візуалізації, схожий на правило 1-3-5. Це образний вираз часу: щодня ви наповнюєте банку (час) різними речами (діями): камінням, галькою та піском.

  • камені — великі, важливі завдання;
  • галька означає дрібні справи;
  • пісок символізує те, що відвертає увагу.

Мета цієї методики — спланувати свою діяльність таким чином, щоб банка була наповнена камінням та галькою, але в ній не залишилося піску.

Переваги застосування тайм-менеджменту

Головні переваги управління часом:

  • Ефективне управління часом допомагає співробітнику швидше виконувати роботу та просуватися кар'єрними сходами.
  • Люди, які дотримуються тимчасового плану, реалізують свої цілі та завдання у найкоротші терміни. Ефективне управління часом допомагає співробітникам завершувати завдання саме тоді, коли це необхідно.
  • Дослідження показують, що люди, які виконують завдання вчасно, менш схильні до стресу та занепокоєння. Вони рідко працюють в авральному режимі, вони мають більше вільного часу.
  • Для бізнесу тайм-менеджмент означає підвищення ефективності. З грамотним управлінням часом віддача від кожного співробітника буде максимальною, що дозволить швидше розвиватися.

Спробуйте застосувати техніки тайм-менеджменту на практиці, і ви помітите позитивні зміни у роботі. Зробити це може кожен — керівник, інтернет-маркетолог або офісний співробітник. Час не можна розтягнути, але ним можна керувати.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
7578 Переглядів
23.09.2022