Як правильно інтерв'ювати кандидатів на роботу?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Співбесіда – один з основних етапів прийому претендента на роботу. Саме від інтерв'ю залежить остаточне рішення про найм будь-якого співробітника, наприклад, frontend-розробника.

Співбесіда – один з основних етапів прийому претендента на роботу. Саме від інтерв'ю залежить остаточне рішення про найм будь-якого співробітника, наприклад, frontend-розробника. Іноді при проведенні співбесіди багато часу витрачається на безглузде спілкування, тому можна помилитися у виборі. Щоб уникнути цього, рекрутеру важливо вміти проводити співбесіду правильно.

Підготовка до інтерв'ювання кандидатів

Будь-яка співбесіда починається з підготовки до інтерв'ю. Рекрутеру необхідно:

  1. Вивчити резюме та анкету кандидата. Зверніть увагу на досвід роботи, навички, освіту, оцінку потенціалу та інші релевантні деталі.
  2. Вивчити компанію та вакансію, для якої проводиться інтерв'ювання. Проаналізуйте її цінності, культуру, продукти чи послуги, а також вимоги та очікування щодо вакансії.
  3. Формулювання питань. Питання можуть стосуватися професійного досвіду та навичок кандидата, роботи в команді, управлінського досвіду, мотивації та інших важливих аспектів, пов'язаних із вакансією та вимогами компанії.
  4. Планування структури інтерв'ю. Важливо скласти план з урахуванням часу, щоб не лише оцінити кандидата, а й дати можливість поставити свої запитання.

Правильна підготовка – це вже більша частина успіху на співбесіді.

Питання, які слід задавати кандидатам

Питання для інтерв'ю мають бути максимально чіткими та точними. Важливо поставити питання щодо технічних, професійних, комунікативних навичок та досвіду роботи здобувача. Наприклад:

  1. Які мови програмування ви знаєте?
  2. Розкажіть про ваш досвід роботи в проєктах схожої складності та масштабу. Які ролі ви виконували та які технології використовували?
  3. Перед якими труднощами ви поставали під час роботи над проєктами і які рішення пропонували для їх подолання?
  4. Які проєкти чи завдання ви вважаєте своїми найбільш значущими досягненнями й чому?
  5. Як ви організуєте свою роботу та плануєте проєкти? Якими інструментами чи методами ви користуєтесь?
  6. Які ресурси чи джерела ви використовуєте для самонавчання?

Також не забудьте перевірити комунікативні навички, стресостійкість, уміння планувати час та працювати в команді.

Техніки інтерв'ювання

Існує кілька технік інтерв'ювання, які зазвичай використовують рекрутери. До них належать:

  • особисте інтерв'ю в офісі;
  • відеоінтерв'ю;
  • кейс-інтерв'ю;
  • групова співбесіда;
  • інформаційне інтерв'ю.

Це лише кілька прикладів – у кожного рекрутера є свої секретні методики, наприклад, непрямі питання чи перевірка на брехливість.

Оцінка кандидатів та прийняття рішень

Після інтерв'ю важливо правильно оцінити кандидата. Для цього:

  1. Порівняйте навички, досвід та кваліфікацію кандидатів з вимогами вакансії.
  2. Оцініть компетенції кандидатів, пов'язані з конкретною сферою ІТ, такі як знання мов програмування, роботу з певними технологіями чи інструментами.
  3. Зробіть аналіз досвіду роботи кандидатів, включаючи тривалість роботи на попередніх місцях, релевантність стажу для вакансії, рівень відповідальності та результати на попередніх місцях роботи.
  4. Оцініть комунікаційні навички кандидатів. Це здатність чітко і чітко висловлювати свої думки, уміння слухати та ставити питання, здатність взаємодіяти з колегами та клієнтами.
  5. Враховуйте, наскільки кандидат відповідає корпоративній культурі компанії, її цінностям та очікуванням.
  6. Зверніться до попередніх роботодавців претендентів, щоб отримати додаткову інформацію про продуктивність та можливості кандидатів на попередніх місцях роботи.

Такий аналіз допоможе прийняти правильне рішення.

Висновок

Правильно збудоване інтерв'ю допоможе рекрутеру максимально швидко закрити вакансію та знайти дійсно потрібного кандидата. Важливо бути підготовленим та доброзичливим, закінчувати співбесіду на позитивній ноті. Це допоможе вам підвищити ефективність роботи.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1020 Переглядів
Категорія Рекрутинг
11.05.2023