Де шукати PHP-розробників?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Що передує будь-якому проєкту на PHP? Звичайно, це пошук відповідних PHP-розробників. А враховуючи великий попит на таких фахівців та дуже різноманітний пул кандидатів, знайти розробника непросто.

Що передує будь-якому проєкту на PHP? Звичайно, це пошук відповідних PHP-розробників. А враховуючи великий попит на таких фахівців та дуже різноманітний пул кандидатів, знайти розробника непросто. Іноді на це можуть піти тижні та навіть місяці. Досвідчені розробники рідко сидять без роботи, тому для пошуку рекрутери використовують всі доступні способи.

Чим займаються PHP-розробники?

Розробник PHP — це професіонал, який розробляє програми, вебсайти та програми з використанням мови PHP. Він є широко використовуваним серверним мовою програмування. Близько 80% всіх сайтів у тій чи іншій формі використовують PHP. Популярні CMS також працюють цією мовою: Wordpress, Joomla, Magento та багато інших.

Ролі та обов'язки PHP-розробника можуть включати різні завдання:

  • регулярне створення, тестування та розгортання нових сайтів;
  • створення надійних та масштабованих додатків, а також їх обслуговування;
  • написання об'єктно-орієнтованого коду та ефективного SQL;
  • оцінка, проєктування, розробка та підтримка прикладних систем;
  • розробка клієнтських інтерфейсів, бібліотек аналізу даних та робочих процесів.
  • усунення виявлених проблем розробки, пов'язаних з PHP.

Сьогодні чистий PHP використовується рідко, більшість сайтів та програм працюють на фреймворках. Найвідоміші з них: Symfony, Laravel, Yii, Zend, CodeIgniter, CakePHP, Phalcon.

Поширені проблеми під час пошуку PHP-розробника

При пошуку відповідних кандидатів можуть виникнути типові ситуації, з якими часто стикаються рекрутери:

  • Брак інформації в резюме або портфоліо. Не всі розробники вказують усі технології та фреймворки, з якими вони працювали, та не додають повного переліку проєктів. Це не завжди означає нестачу досвіду — можливо, людина вказала лише дані, які вважає своїми сильними сторонами. У цьому випадку можна поспілкуватися з кандидатом особисто та уточнити всю інформацію про його досвід.
  • Клієнт вказав конкретні фреймворки, які має знати PHP-розробник. Це не означає, що ви повинні розглядати лише кандидатів зі знанням цих технологій. Досвідченому розробнику знадобиться 1-2 тижні, щоб потрапити в новий фреймворк.

Багато PHP-розробників самостійно освоюють нові технології, а додаткові навички завжди можуть бути корисними для компанії. Звертайте увагу до компетенції в резюме. Наприклад, якщо розробник PHP також знає AngularJS, це може говорити про його універсальність та здатність швидко навчатися.

Площі для пошуку PHP-розробника

Сьогодні не бракує майданчиків для пошуку розробників. Найпопулярніші та найкорисніші:

  • LinkedIn. Це соціальна платформа для професійного спілкування. У наші дні вона налічує понад 800 мільйонів учасників. LinkedIn Recruiter Lite — преміумсервіс для рекрутерів, мета якого — прискорити процес пошуку талантів у соціальній мережі.
  • GitHub. Тут можна знайти backend- та frontend-розробників з різних куточків світу. Багато хто публікує на платформі свої контакти, ділиться реалізованими проєктами, тому ви зможете отримати наочну інформацію про досвід кандидатів.
  • Stack Overflow. Ще один майданчик, де ІТ-фахівці обговорюють технічні питання. Кожна людина може заповнити профіль, вказати свої досягнення та навички. Також є рейтинг, який залежить від компетентних відповідей на запитання інших користувачів.
  • Соціальні мережі. Розробники створюють спільноти у різних соцмережах, тому не варто відкидати Facebook, Reddit та інші майданчики.
  • Telegram. Цей месенджер набирає популярності, в ньому з'являється все більше каналів для програмістів.
  • Біржі фрілансу. Зазвичай вони служать іншою метою, ніж пошук штатних розробників, але вони все одно можуть бути хорошим способом знайти постійних співробітників.

IT-рекрутеру не варто обмежуватись одним майданчиком. Комплексний пошук з більшою ймовірністю дасть швидкі результати.

Як скласти вакансію для PHP-розробника?

Першим етапом пошуку є складання вакансії. Щоб отримати більше відгуків, зважайте на кілька порад:

  • Головне у вакансії — проєкт, над яким належить працювати розробнику. Якщо ви вкажете цю інформацію відразу, відсієте невідповідних претендентів. Кандидати зможуть одразу оцінити масштаб і складність завдань та зіставити їх зі своїми можливостями.
  • Вказуйте конкретні завдання, на які ви очікуєте від кандидата.
  • Вкажіть фреймворки та навички, які будуть потрібні в роботі. Обмежтеся лише тим, що точно стане в пригоді розробнику. Не потрібно вказувати якнайбільше технологій та додаткових навичок — це лише відлякає досвідчених PHP-розробників.

Не забудьте вказати в оголошенні діапазон заробітної плати. Багато IT-фахівців навіть не читають вакансії, якщо в них не вказано розцінки, які ви можете запропонувати.

Тестове завдання для PHP-розробника

Тестове завдання — хороший інструмент перевірки при наймані розробників. Якщо кандидат має профіль на GitHub з прикладами роботи, можна обійтися і без тесту. За кодом цілком можна скласти враження про підхід розробника до виконання завдань. Якщо необхідно краще зрозуміти рівень знань претендента та оцінити його вміння вирішувати конкретні завдання, без тесту не обійтися.

Тестове завдання має містити реальні завдання, які виконуватиме розробник. Складність та обсяг залежать від того, чи готова компанія сплатити тестове завдання.

Чи оплачувати тестове завдання?

Коротка відповідь — оплачувати. Сьогодні IT - це ринок кандидата, тому багато розробників не готові виконувати неоплачувані завдання. Особливо це стосується об'ємних завдань, на які потрібно понад 1 день. Мінімальна кількість заперечень буде серед junior-розробників, а ось більшість фахівців рівня middle та senior, швидше за все, відмовляться виконувати завдання безкоштовно.

Хороша практика — оплачувати тестове завдання, навіть якщо ви не готові найняти людину. Якщо рішення відповідає поставленому завданню, ви оплачуєте роботу, тим самим показуючи ставлення компанії до співробітників — ви цінуєте їхній час і не вважаєте, що хтось має працювати безкоштовно.

Як провести співбесіду з PHP-розробником?

Щоб оцінити кандидата, заздалегідь підготуйте список питань, які збираєтеся поставити. Відповіді допоможуть вам оцінити, наскільки відповідає досвід та навички кандидата завданням, чи здатний він працювати у команді. Залежно від специфіки роботи, це можуть бути різні питання, але є й кілька універсальних варіантів.

5 універсальних питань для співбесіди з PHP-розробником

Ці 5 універсальних питань допоможуть зрозуміти компетенції кандидата.

  1. Які завдання ви виконували?
  2. Як ви підходите до роботи над проєктами?
  3. Ви працювали з фреймворками та CMS? Які саме?
  4. У чому різниця між PHP 5.6 та 7.х?
  5. Ви працювали у команді? Якими були обов'язки кожного учасника?

Під час співбесіди ці питання можна змінювати та доповнювати. Перевірити технічні знання кандидата допоможуть більш специфічні питання, які залежать від рівня претендента - junior, middle або senior. Наприклад, junior-розробнику можна поставити запитання «Які існують типи змінних PHP?», а senior-фахівцеві – «Як встановити нескінченний час виконання PHP-скрипту?».

Є багато місць, де ви можете знайти PHP-розробника: соціальні мережі, Linkedin, онлайн-тусовки програмістів, біржі фрілансу, канали в Telegram та сайти з пошуку роботи. Однак пам'ятайте, що найкращі розробники не шукають роботи. Роботодавці самі хантять їх. Ми в Indigo Tech Recruiters готові допомогти вам знайти розробників, product-менеджерів та інших фахівців.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1333 Переглядів
Категорія Рекрутинг
03.12.2022