Індивідуальний план розвитку співробітника: що це та як скласти

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Правильний розвиток бізнесу неможливий без професійної команди. Тому в сучасному світі важливо приділяти велику увагу розвитку хард та софт скіллс працівників.

Правильний розвиток бізнесу неможливий без професійної команди. Тому в сучасному світі важливо приділяти велику увагу розвитку хард та софт скіллс працівників. Щоб зробити це правильно, керівникам необхідно скласти грамотний індивідуальний план розвитку співробітника. Як правило, цим займається HR.

Що таке індивідуальний план розвитку співробітника

Індивідуальний план розвитку співробітника – перелік заходів, спрямованих на безперервне професійне зростання. Це документ, в якому описані цілі та дії, за допомогою яких працівник може досягти успіху. Програма має бути розроблена індивідуально, з урахуванням усіх професійних особливостей працівників. Таким чином, фахівець набуває нових компетенцій або розвиває вже існуючі.

Будь-який бізнес – це механізм, який складається з безлічі шестерень. Тому некомпетентність співробітників, незнання тайм-менеджменту або нестача навичок комунікації можуть завдати компанії серйозної шкоди.

Індивідуальний план приносить користь працівникові та компанії. Співробітник стає більш залученим та мотивованим, а організація отримує цінного колегу, який може набагато ефективніше працювати на благо компанії. Успішна реалізація плану зазвичай заохочується матеріально чи кар'єрним зростанням.

Головна помилка багатьох керівників – індивідуальний план складається на папірці, але не реалізується. Цього допускати не можна.

Кому необхідний індивідуальний план розвитку співробітника

Індивідуальний план необхідний всім – як джунам, так і C-level. По суті, це план кар'єри, складений з урахуванням професійних та особистих якостей. Тому він необхідний усім, хто хоче рости та розвиватися.

Як правильно скласти індивідуальний план розвитку співробітника

Спочатку слід визначитися з цілями, які ставить перед собою компанія. Наприклад, зменшити плинність персоналу. Далі обов'язково необхідно поговорити із самим співробітником та з'ясувати, чого хоче він. Наприклад, метою може стати кар'єрне зростання чи саморозвиток.

Після цього проведіть оцінку компетенцій працівника. Можна робити це за допомогою анкетування, особистої розмови, тестування. Проаналізуйте, які скіли потрібно підтягнути. Обов'язково дайте співробітникові зворотний зв'язок і обговоріть своє рішення.

Намітьте стратегію розвитку. Є кілька основних заходів, на які можна наголосити. Це:

  • навчання;
  • робота в нових проєктах;
  • треніги;
  • самонавчання;
  • робота з наставником.

Обов'язково формуйте завдання за допомогою SMART-методики. Цілі мають бути конкретні, вимірні, досяжні, актуальні та обмежені за часом.

Зазвичай до індивідуального плану розвитку вносять кілька компетенцій, які необхідно розвинути співробітнику. Якщо скіли прості, то на їхнє освоєння йде пара місяців. Складні навички можна розвинути за 6-9 місяців, а от на комплексні компетенції іноді йде до 2-х років.

Добре себе зарекомендувала схема розвитку Tell – Show – Do. Розкажемо про неї докладніше:

  • Tell (дізнайтеся). Це теоретичні знання, які можна здобути самостійно. Їх можна почерпнути з книг, фільмів, курсів та семінарів.
  • Show (навчайтеся на досвіді інших). Можна використовувати менторство, ротацію до інших відділів. Спостереження за досвідом інших дає непогані результати.
  • Do (застосовуйте на практиці). Дуже важливо застосовувати навички практично. Підключайте співробітника до роботи над новими проєктами, організуйте відрядження чи стажування.

При складанні плану важливо враховувати, що навантаження в кожному місяці має бути приблизно однаковим. Найкраще поєднувати Tell – Show – Do одночасно, а не приділяти увагу будь-якій одній стратегії.

Які пункти має містити індивідуальний план розвитку співробітника

Грамотний план індивідуального розвитку містить такі пункти:

  1. Мета. Важливо, щоб у її досягненні був зацікавлений співробітник та керівник.
  2. Терміни. Вкажіть часові рамки для досягнення цілей.
  3. Стратегія розвитку. Розпишіть конкретні завдання, заходи щодо їх реалізації.
  4. Підтримка. Вкажіть, до кого співробітник може звернутися за допомогою.
  5. Відмітки щодо виконання. Це стосується кожного пункту.

Обов'язково необхідно зафіксувати результат, до якого призвело виконання плану розвитку та оцінити його.

Як часто вносити зміни до індивідуального плану розвитку співробітника 

Щоб план розвитку був ефективним, потрібно його регулярно коригувати. Найкраще робити це у середині року, коли вже можна оцінювати перші результати. Важливо відзначати, наскільки добре дається розвиток персоналу, чи досягають співробітники поставленої мети. Обов'язково нагородіть працівників, які рухаються у правильному напрямку – це ще більше мотивує їх. Якщо ж значних покращень немає, варто переглянути план та внести корективи.

Обов'язково перевіряйте, чи не втратив план розвитку свою актуальність. Бізнес-завдання чи цілі співробітників можуть змінюватися – це варто враховувати.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
4614 Переглядів
21.01.2023