IT-релокація: які скіли качати, щоб влаштуватися на закордонний ринок

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Робота за кордоном – мрія багатьох IT-фахівців. Однак зважитися на зміну роботи та переїзд не так просто. Як підготуватись до роботи за кордоном? Які скіли необхідно прокачати насамперед? Про це знають в Indigo Tech Recruiters.

Робота за кордоном – мрія багатьох IT-фахівців. Однак зважитися на зміну роботи та переїзд не так просто. Як підготуватись до роботи за кордоном? Які скіли необхідно прокачати насамперед? Про це знають в Indigo Tech Recruiters.

З чого розпочати пошук роботи за кордоном

Отже, ви твердо вирішили перейти на закордонний ринок. З чого почати? Спочатку рекомендуємо визначитися з країною. У топі – США, Канада та Європа, проте ви можете вибрати інші. У кожній державі є свої особливості та вимоги. Можливо вам сподобаються умови роботи у Франції, проте не підійдуть умови життя. Ми рекомендуємо вивчити всі особливості:

  • мова (чи говорять у країні англійською);
  • менталітет;
  • умови для іноземних громадян (документи та процедури);
  • податки, вартість житла та умови життя (наприклад, навіть більша зарплата може вся йти на податки та оплату квартири);
  • наскільки цікаво в країні (можливо, вам буде надто нудно).

Після аналізу можна вибрати одну країну, що вас цікавить, і залишити 2–3 про запас.

Після того, як ви визначилися з місцем, починайте шукати вакансії. Для цього можна скористатися LinkedIn, Facebook, Telegram каналами або сайтами для пошуку роботи dice.com, indeed.com, glassdoor.com, monster.com. Можна зв’язуватися з роботодавцями безпосередньо. Ми рекомендуємо скласти хороше резюме, попрацювати над профілем у LinkedIn, подбати про цікаве портфоліо.

Особливості пошуку – потрібно знайти не просто компанії, які пропонують роботу, а фірми, які можуть допомогти з релокацією (переїздом). Багато організацій спочатку працюють із людиною віддалено. Якщо ви їм підходить, вони допомагають з переїздом та оформленням документів.

Будьте готові до того, що релокація – справа не швидка. Вам потрібно отримати не лише оффер, а й документальний дозвіл, оформити довідку про несудимість, підтвердити документи, отримати візу. Тому процес може тривати навіть на пів року.

Багато хто хвилюється, чи зможуть вони отримати роботу з поганим знанням англійської мови. Є вакансії, в яких знання мови не надто важливе, проте ви повинні розуміти, що вам доведеться спілкуватися з роботодавцем та колективом, заповнювати документацію. Без гарної англійської жити та працювати буде вкрай складно, тому підтягуйте рівень заздалегідь.

Визначтеся і зі спеціалізацією. За кордоном працюють різні фахівці. Однак будьте готові до того, що найпопулярніші мови для роботи за кордоном – це:

  • Python;
  • Java;
  • JavaScript.

Джунам знайти роботу за кордоном дуже проблематично. Найкраще прокачати скіли, підтягнути англійську та напрацювати портфоліо – після цього можна думати про подальші кроки.

Як пройти IT співбесіду за кордоном

Щоб пройти інтерв'ю за кордоном, знадобиться пройти чималий шлях. Спочатку ви:

  • реєструєтеся на всіх можливих сайтах та в соціальних мережах;
  • розміщаєте там своє резюме та портфоліо;
  • відгукуєтеся на вакансії та розглядаєте пропозиції від роботодавців.

Приділіть час складання якісного резюме – у вас є лише 7 секунд, щоб зацікавити роботодавця. Тому все найважливіше вказуйте на початку. Створюйте конкретне резюме на кожну вакансію, намагайтеся вмістити всі навички на 1–2 аркуші. Будьте лаконічними, але переконливими.

У деяких країнах ви можете вимагати cover letter. Це лист, в якому ви вказуєте, як саме ви можете допомогти конкретній компанії. У ньому варто вказати ваші знання, а також головні hard та soft skills.

Далі вам доведеться пройти розмову з НR (найчастіше нескладний) та тестування. Тільки після цього можливе проходження онлайн-інтерв'ю, спрямоване на перевірку ваших навичок. І тільки після цього може бути співбесіда з роботодавцем офлайн. Як правило, замовник оплачує переліт та проживання у готелі. Однак це питання обов'язково потрібно узгодити.

Є три типи зарубіжних компаній:

  1. Локальні. Це невеликі фірми, які надають послуги на місцевий ринок і наймають локально. Потрапити до них на роботу проблематично.
  2. Міжнародні. Ці компанії найчастіше пропонують релокацію.
  3. FAANG-alike. Це великі корпорації, які наймають фахівців з усього світу. Відрізняються хорошими оферами та умовами переїзду.

Співбесіда у закордонних компаніях трохи відрізняється від тих, до яких ми звикли. Найчастіше вона відбувається так:

  1. Small talk. Це невимушена розмова, спрямована на ваше розслаблення, спілкування з рекрутером.
  2. Слово рекрутеру. Інтерв'юер продаватиме вам вакансію та розповідатиме про роботодавця.
  3. Слово вам. Ви розкажете про себе і поставите всі питання, в тому числі й про релокацію.

Іноді може знадобитися і технічне завдання, якщо ви не надто добре виявили себе під час Live-інтерв'ю або рекрутер залишив це питання на потім. Однак, як правило, роботодавець наголошує на ваших soft skills.

Ключові soft skills для IT-фахівця за кордоном

Soft skills – це особисті якості людини, які обов'язково стануть у пригоді їй у роботі. Це стосується будь-яких фахівців - розробників, fa-stack, QA-інженер, Data Scientist та інші. Сучасні закордонні компанії (до речі вітчизняні зараз теж) наголошують саме на них, оскільки ці навички допомагають досягти успіху в кар'єрі та відіграють чималу роль при розв'язанні питання про релокацію.

Які soft skills необхідні кандидату для отримання посади в IT-компанії:

  1. Комунікабельність. Ви повинні вміти порозумітися із замовниками та членами команди. Важливо вміти слухати та чути, доносити свою думку до інших людей. Це допомагає досягти успіху у робочих питаннях.
  2. Креативність. Потрібно вміти знаходити нестандартні рішення та втілювати їх у життя.
  3. Самодисципліна. Дуже важливо дотримуватися тайм-менеджменту, вміти виділяти пріоритетні завдання, формувати цілі та досягати їх.
  4. Критичне мислення. Спостережливість, зосередженість, здатність до аналізу – це ключі до вирішення складних завдань.
  5. Уважність. Розгубленість та незібраність – не найкращий варіант для IT-фахівця. Важливо концентруватися на завданні та не гаяти часу.
  6. Активність. Добре, якщо ви будете брати на себе відповідальність і діяти згідно з усвідомленням майбутніх проблем.
  7. Адаптивність. Варто не лише звертати увагу на нові технології, а й уміти пристосовуватись до них. Також важливо вміти домовлятися із начальством, колегами, замовниками.

Інші компанії можуть звертати увагу і на софт-скіли, наприклад, на репутацію, вміння працювати в команді.

Роботодавець ІТ-організації обов'язково поставить вам кілька питань, спрямованих на з'ясування ваших soft skills. У співробітників із розвиненими навичками набагато більше шансів отримати роботу. Особливо це стосується тих, хто збирається переїжджати в іншу країну – необхідно адаптуватися не лише до іншої роботи, а й до менталітету, способу життя.

Щоб покращити soft skills, читайте спеціальні книжки, більше спілкуйтеся із замовниками та колегами, беріть участь у різних заходах, пробуйте себе в ролі спікера.

Кращі закордонні компанії для роботи

Звичайно, є чимало зарубіжних компаній, в які можна влаштуватися. Відзначимо кращі з них, ґрунтуючись на дослідження компанії Glassdoor у 2022 році. Це:

  1. Всесвітньо відома корпорація Google.
  2. Відомий розробник графічних процесорів NVIDIA.
  3. Професійна соцмережа LinkedIn.
  4. Міжнародна консалтингова компанія Bain & Company.
  5. Хмарний бізнес-сервіс Box.
  6. Розробник спеціалізованого софту Adobe.
  7. Яблучна корпорація Apple.
  8. Розробник однойменної CRM-системи HubSpot.
  9. Холдингова компанія Meta, яка володіє технологічним конгломератом, що включає Facebook, Instagram, WhatsApp і Oculus (належить Meta).
  10. Компанія Microsoft.
  11. Перший віртуальний хмарний брокер eXp Realty.
  12. Консалтингова компанія Boston Consulting Group.
  13. Іпотечний кредитор Veterans United Home Loans.
  14. Канадсько-американський ритейлер спортивного одягу Lululemon.
  15. Розробник популярної CRM-системи Salesforce.
  16. Розробник популярних процесорів, компанія AMD.
  17. Найбільший постачальник мережного обладнання Cisco Systems.
  18. Розробник та виробник комп'ютерного заліза Intel.

При виборі релокації обов'язково враховуйте власний комфорт та побажання. Навіть якщо ви не пройшли співбесіду, не переставайте намагатися. Головне – це позитивний настрій та впевненість у власних силах.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1581 Переглядів
22.12.2022