Як уникнути шахрайства при віддаленій роботі?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Якщо ще кілька років тому віддалена робота була не така затребувана і популярна, то сьогодні ситуація змінилася. Фахівці працюють не в офісі, а в комфортних умовах вдома, а комунікація з роботодавцем відбувається через інтернет.

Якщо ще кілька років тому віддалена робота була не така затребувана і популярна, то сьогодні ситуація змінилася. Фахівці працюють не в офісі, а в комфортних умовах вдома, а комунікація з роботодавцем відбувається через інтернет.

Віддалено можуть працювати художники та дизайнери, створюючи вебдизайн, розробляючи логотипи, дизайн товарів чи зовнішньої реклами. Також працювати на віддаленні можуть копірайтери, рерайтери, перекладачі, контент-менеджери, яким для роботи потрібен вільний доступ до мережі. Знайти роботу та команду у сфері IT допоможе наша рекрутингове агенція Indigo Tech Recruiters. Ми ніндзя в тому, щоб знайти фахівця для вашої компанії.

Не дарма кажуть, що ложка дьогтю псує бочку меду. Затьмарити комфортну роботу віддаленого фахівця може шахрайство з боку несумлінних роботодавців. Схеми шахрайства дуже поширені, тому при пошуку такої вакансії важливо розуміти, як уникнути обману. Про це ми й поговоримо у сьогоднішній статті.

Переваги віддаленої роботи

Насправді, навіть за існуючих ризиків, робота вдома має безліч переваг:

  • Ви можете працювати з будь-якої точки світу. Особливо це зручно, якщо ви не залежите від часових рамок і не маєте бути на зв'язку в чітко заданий час.
  • Популярність дистанційної роботи постійно зростає. Цьому здебільшого сприяла пандемія коронавірусу. Все більше провідних компаній готові наймати співробітників на віддалений формат співпраці. Для бізнесу дистанційна робота вигідна тим, що не потрібно витрачатися на надання людині робочого місця, а краще спрямувати кошти на оплату праці працівника.
  • Ви можете самостійно обирати формат співпраці. Залежно від того, скільки часу та сил ви готові витрачати на роботу, можна вибрати постійний, тимчасовий чи проєктний варіант співпраці.
  • Рівень оплати фахівця на дистанційній роботі може дорівнювати або навіть вище, ніж в офісі або на виробництві за повний робочий день.

Такий формат роботи дозволяє самому планувати день, ви можете вибрати, в який час вам зручніше працювати. Головне в цій справі – дотримуватись термінів здачі завдань, щоб не підвести роботодавця. Коли ви наберетеся достатньо досвіду, внаслідок підвищення обсягу завдань ви зможете збільшувати власний дохід.

Окремо варто сказати, що віддалена робота дозволяє поєднувати її з навчанням, декретом або основною роботою.

Як зрозуміти, чи сумлінний роботодавець?

Перший та головний ризик для віддаленого працівника на фрилансі – недобросовісний роботодавець. При пошуку завдань ви будете розглядати багато різних вакансій і зв'язуватися з контактними особами. Вас повинні насторожити такі ознаки:

  • Невелика кількість інформації про компанію. Роботодавець майже нічого про себе не повідомляє, не називає своїх даних, а з контактів дає лише пошту чи посилання на Telegram канал. У тексті вакансії також не згадується назва організації.
  • У оголошенні про роботу немає конкретики. Вам не розповідають, що ви повинні робити скільки вам платитимуть, як часто давати завдання і в якому обсязі. Відповідальний роботодавець, який шукає насправді кваліфікованого працівника на довгострокову перспективу, завжди прописує в оголошенні завдання, вимоги до кандидата та умови роботи.
  • Висока зарплата за низьких вимог. Досить підозріло виглядають оголошення, в яких вам обіцяють «золоті гори», але при цьому не важливий ваш досвід роботи, вимоги до претендента мінімальні, а зайнятість лише кілька годин на день. Цього просто не може бути достатньо переглянути схожі вакансії та відразу стане зрозуміло, що швидше за все вас хочуть обдурити.

Тому, при пошуку роботи в інтернеті важливо не орієнтуватися на першу вакансію, що потрапила, а переглянути кілька пропозицій і поспілкуватися з роботодавцем.

Поширені методи обману при влаштуванні на віддалену роботу

Шахраї є практично у всіх сферах діяльності людини, і дистанційна робота, на жаль, винятком не стала. Вони залучають різні схеми обману. Розкажемо про найпоширеніші ситуації.

Ризики з оплатою за виконану роботу - вона може бути не повною мірою або зовсім не бути. Наприклад, вам пропонують виконати велике тестове завдання та обіцяють заплатити, якщо воно сподобається і вас приймуть на роботу. Ви виконуєте завдання, але надходить відповідь від наймача, що вона не підійшла або вам не відповідають зовсім. Дуже неприємно стає, коли, згодом, результати вашої роботи публікують в Інтернеті під чужим ім'ям, при цьому, не заплативши вам. Однак тестові завдання необхідні і їх потрібно виконувати, оскільки це дозволяє роботодавцю зрозуміти, на що ви здатні. Потрібно бути обережним і перед тим, як брати завдання, перевіряйте й обробляйте інформацію про компанію, що наймає вас.

Схожий випадок, коли вас беруть на роботу, відразу обговорюють формат роботи, рівень заробітку і терміни, але при цьому відмовляються видати аванс. В результаті роботу зроблено, а наймач зник і не розплатився. Потім результати вашої праці будуть використовуватися в Інтернеті, однак свій заробіток ви вже не отримаєте, вас внесуть до чорного списку. Щоб не постраждати, завжди уточнюйте в мережі інформацію про роботодавця, шукайте коментарі та відгуки.

Достатньо популярна схема шахрайства, коли вам пропонують пройти навчання перед працевлаштуванням, але за нього потрібно заплатити. Після цього роботодавець пропадає і до штату вас, природно, ніхто не бере. Щоб не потрапити на цей гачок, ніколи не переводьте грошей наймачу, сумлінні компанії, як правило, проводять навчання за власний кошт.

Небезпечно, коли вас просять надіслати скани ваших документів – паспорта або ІПН. Шахраї можуть потім використовувати їх для оформлення кредитів або просто злити у вільний доступ в мережі. Надсилайте копії документів тільки після ретельної обробки даних про фірму, в яку влаштовуєтеся на роботу.

У пошуку віддалених вакансій можна потрапити на фішингові сайти. У чому суть такої схеми? Ви знаходите оголошення в інтернеті про роботу і там стоїть посилання, за яким потрібно перейти для додаткової інформації. Перейшовши по ній, аферисти отримують доступ до паролів ваших акаунтів, номера телефону і навіть банківських карток.

Є інші поширені схеми. Вам можуть запропонувати оформити картку банку, на яку переказуватимуть заробітну плату. Швидше за все, вам доведеться заплатити за її оформлення. Звісно, ​​на роботу вас так ніхто й не візьме, а псевдороботодавець отримає свої дивіденди за залучення нового клієнта.

Шукаємо дистанційну роботу правильно

Щоб вас не обдурили під час пошуку роботи, потрібно звертати увагу на кілька важливих нюансів. Оскільки роботодавців теж можуть обманювати замовники, не всі вони погоджуються працювати за передоплатою, найкраще співпрацювати за договором або уклавши безпечну угоду. Нині існують для цього спеціальні біржі та платформи.

Перш ніж виконувати тестове завдання, варто пошукати інформацію про компанію в Інтернеті. Завітайте на форуми, почитайте відгуки в соціальних мережах та на спеціалізованих сайтах. Якщо більшість з них є негативними, не варто зв'язуватися з таким наймачем.

Вас має насторожити, якщо роботодавець відмовляє вам у комунікації та не хоче назвати організацію, розповісти про свій проєкт або позначити рід діяльності. Справжній роботодавець не приховуватиме від потенційного співробітника цю інформацію, оскільки його бізнес чесний і він насправді поповнює штат. З вами без зайвих завзятостей укладуть трудовий договір і дадуть всі потрібні гарантії.

Звичайно, найкраще фрилансеру шукати вакансії на спеціальних біржах або скористатися послугами рекрутингових компаній. Якщо ви фахівець на віддаленні, ретельно і дуже обережно вибирайте, з ким співпрацювати. Ми впевнені, що у вас буде успіх і ви зможете знайти хорошу роботу, яка приноситиме вам тільки плюси.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
3346 Переглядів
25.07.2022