Професія програміст: затребуваність, плюси та мінуси

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ринок комп'ютерних технологій і гаджетів стрімко розвивається, і все більше людей хочуть спробувати себе у сфері IT. Програміст – одна з найбільш затребуваних професій – робота вважається престижною та високооплачуваною.

Однак у ній, як і в будь-якій іншій, є свої плюси та мінуси, зазначають фахівці компанії Indigo Tech Recruiters.

Категорії спеціалізації програмістів

Програміст – це фахівець, який пише коди для програмного забезпечення, використовуючи спеціальну мову. Сюди входить розробка програмного забезпечення для комп'ютерів, мобільних телефонів, планшетів, корпоративних інформаційних систем. Умовно фахівці діляться на дві категорії:

  • Прикладні програмісти. Фахівці пишуть програми, ігри, створюють месенджери, системи відеоспостереження та багато іншого. Також до їх обов'язків входить адаптація програм під потреби організації або користувача. У категорію прикладних фахівців включають Web-і 1С-програміста, Android-розробника, розробника ігор (GameDev), фахівців широкого профілю (Full Stack developer).
  •  Системні. Створюють цілі системи - пишуть код для "заліза", наприклад, Android для смартфонів. Ця категорія вважається більш рідкісною, а також більш затребуваною.

Виділяють і фахівців, завданням яких є розробка ПЗ різними мовами програмування. Зазначимо, що працівники всіх категорій, які успішно справляються з поставленими завданнями, дуже потрібні на ринку праці.

Програмісти працюють не лише в ІТ-компаніях, а й у банках, на заводах, у дослідницьких центрах.

Особливості професії: плюси та мінуси

У роботі програмістом є чимало переваг. Серед них:

  1. Висока оплата. Навіть середня зарплата програміста набагато вища за середню по країні в цілому. Ставка залежить від виду спеціалізації, завдань, проєкту, досвіду роботи та професійних даних співробітника. Система оплати визначається індивідуально.
  2. Глобалізація професії. Багато програмістів працюють віддалено на різні компанії світу – ви можете вибрати будь-яку з них.
  3. Творча професія. Створювати щось своїми руками, а потім спостерігати за результатом своєї роботи – круто.
  4. Вільний графік. Багато програмістів працюють тоді, коли їм зручно. При цьому вони мають час на особисте життя і свої справи.
  5. Кар'єрні перспективи. Хороші фахівці стають начальниками відділу або відкривають свій бізнес.
  6. Широкі можливості вивчення програмування. Щоб стати фахівцем, необов'язково здобувати вищу освіту. Ви можете закінчити курси або вчитися самостійно. При цьому неважливий ваш вік або стать.
  7. Професія майбутнього. Попит на програмістів постійно зростає, тому ви можете не боятися, що за кілька років залишитеся без роботи.

Недоліки професії програміста теж є:

  1. Постійне самонавчання. Світ технологій розвивається та рухається вперед, тому фахівцям доводиться постійно самовдосконалюватись, отримувати нові навички, багато читати, а також відвідувати курси чи семінари. Цей мінус не такий важливий, оскільки багато працівників із задоволенням займаються саморозвитком.
  2. Знання англійської мови. Без цього неможливо стати добрим програмістом. Необхідно знати мову на просунутому рівні, а також розумітися на термінології.
  3. Висока конкуренція, особливо серед новачків. Щоб отримати хорошу роботу, потрібно постійно працювати над собою та виконувати свої обов'язки якісно.
  4. Постійна робота за комп'ютером. Іноді вона призводить до погіршення зору, головного болю. Також програміст змушений довго сидіти, що не додає здоров'я.

Щоб стати хорошим програмістом, потрібно мати технічний склад розуму, бути готовим до стресів, часом прискіпливих замовників, ненормованого робочого графіка.

Затребуваність програмістів на ринку праці

Якщо ви зайдете на будь-який сайт з пошуку роботи, то побачите: IT-спеціальність – одна з найбільш популярних. За даними початку 2022 року, перше місце посідали співробітники відділу продажів, а друге – програмісти різної спеціалізації. Тому говорити про популярність професії не доводиться.

Ще один плюс – постійна поява нових спеціальностей у світі ІТ. Завдяки цьому у вас є можливість опанувати нову професію та стати одним із перших фахівців навіть через 10 років.

Затребуваність програмістів висока, тому роботодавці конкурують між собою, пропонуючи хорошу зарплату та оптимальні умови роботи. Часто програмісти не шукають роботу, а обирають потрібну.

Якщо вам потрібні висококваліфіковані працівники, зверніться до компанії Indigo Tech Recruiters. Ми 14 років займаємось підбором співробітників для сфери IT. Допоможемо знайти розробника Backend, проєкт менеджера, бізнес-аналітика та інших потрібних вам фахівців.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
16024 Переглядів
Категорія Рекрутинг
27.05.2022