Upskilling как эффективный инструмент развития разработчика

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Працювати над собою необхідно протягом усієї кар'єри. Технології не стоять на місці, а вимоги до співробітників постійно зростають.

Працювати над собою необхідно протягом усієї кар'єри. Технології не стоять на місці, а вимоги до співробітників постійно зростають. Саме тому необхідно регулярно підвищувати скіли та прокачувати знання. У цьому вам допоможе upskilling (апскілінг). Що це таке? Про це знають в Indigo Tech Recruiters.

Що таке апскілінг

Upskilling – це не що інше, як удосконалення своїх знань та навичок, підвищення кваліфікації у своїй галузі. Це дуже поширена практика у більшості розвинених компаній. Керівники знають, що чим вища кваліфікація співробітника, тим більше користі він принесе бізнесу. Саме тому лідери із задоволенням організовують навчання для своїх співробітників.

Як зробити апскілінг? Зазвичай використовуються такі методики:

  • Лекції та конференції. Старі перевірені методи, які не втрачають актуальності. Брати участь у таких заходах працівникам слід регулярно.
  • Зовнішнє навчання. Зазвичай складається з різних методів, завдяки яким можна швидко і якісно прокачати скіли. Дуже популярним стало навчання онлайн.
  • Робота з наставником. Відмінний метод, якщо вам потрібно прокачати скіли конкретної людини. Методику часто використовують для новачків.

Існують й інші методики апскілінгу – зазвичай їх обирають тимліди чи керівники, радячись при цьому з командою.

Апскілінг підходить для будь-яких фахівців – DevOps, full-stack, QA-інженер, Data Scientist та інших.

Чим рескілінг відрізняється від апскілінгу?

Поряд із терміном апскілінг часто зустрічається слово рескілінг. Що він означає? Це навчання нових навичок для іншої посади або професії. Reskilling дуже часто зустрічається у сфері IT, оскільки це хороша економія часу та грошей.

Рескілінг дозволяє людині опанувати нові скіли, швидше просуватися кар'єрними сходами або перейти на роботу в компанію своєї мрії.

Зазвичай, як тільки на ринку з'являється нова технологія, компанія починає пошук відповідних фахівців. Однак знайти їх не так вже й просто. Тому керівники вважають за краще переучувати своїх співробітників. Особливо це легко вдається, якщо технології схожі одна на одну.

Також reskilling дозволяє сформувати нову команду з уже перевірених співробітників або утримати фахівця, який хоче піти з компанії після закінчення роботи над проєктом (завдяки опануванню нових скілів), зберегти технічну та кадрову стійкість. Цей метод підходить для розробників, Developer, Full Stack, QA та інших спеціальностей.

Таким чином можна зробити висновок, що апскілінг – це вдосконалення скіл, а рескілінг – перекваліфікація.

Будьте готові до того, що апскілінг та рескілінг – процеси не швидкі. Тому чим раніше розпочнеться навчання, тим краще.

Як впроваджувати апскілінг

Насамперед необхідно встановити мету upskilling. Для компанії це може бути можливість сформувати сильну команду або утримати співробітника, заощадити кошти (на апскілінг йде 10% бюджету, а на оренду нового співробітника – до 20%).

Після встановлення цілей визначтеся з:

  1. Видом навчання. Менторство, онлайн-курси, лекції? Оберіть оптимальний варіант, порадившись із командою.
  2. Схемою. Як довго триватиме навчання? Скільки співробітників у ньому братиме участь?
  3. Вибором наставника. Важливо, щоб ментор був кваліфікованим і міг якісно передавати знання.

Після апскілінгу слід провести аналіз – наскільки навчання було результативним.

Коли впроваджувати апскілінг

Чим частіше проводитиметься навчання, тим краще. Технології удосконалюються постійно, тому важливо за ними встигати. Ще один важливий момент – співробітники не нудьгують і почуватимуться затребуваними.

Апскілінг часто впроваджується під час випробувального терміну. Так співробітник може заповнити прогалини у знаннях, підвищити рівень та прокачати скіли.

Навіщо потрібен апскілінг

Сьогодні будь-яка організація ставить на чільне місце інтересів своїх співробітників. Це і зрозуміло: без грамотного та кваліфікованого колективу, задоволеного умовами своєї роботи, не буде прибутку. Знайти нового співробітника, який відповідав би всім вимогам, досить непросто. Чи не краще трохи підвищити кваліфікацію співробітника, який уже чудово взаємодіє з колективом, знайомий із корпоративною культурою? Саме тому більшість керівників активно впроваджують апскілінг та переглядають зарплати.

Апскілінг показує, що лідер компанії піклується про свою команду. Кожній людині приємно працювати у такій фірмі, і це збільшує її конкурентоспроможність. Також практика показує, що вкладення персонал окупаються вже дуже скоро.

Незамінний апскілінг і для HR. Після прокачування хард скілів менеджер може зосередитися на підвищенні софт скілів і скласти повну картину про те, чи співробітник потягне роботу в тому, чи іншому проєкті.

Не нехтуйте апсікілінгом та рескілінгом – це відмінні методики, які приносять компанії лише користь. Звичайно ж, при урахуванні їхнього грамотного впровадження.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1797 Переглядів
02.01.2023