Як сформулювати вакансію для хороших відгуків: покрокова інструкція

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Пишете оголошення про будь-яку вакансію (наприклад, шукаєте digital-маркетолога)? Насамперед воно має сподобатися потенційним кандидатам. Тому подумайте про те, що претенденти хочуть бачити насправді.

Пишете оголошення про будь-яку вакансію (наприклад, шукаєте digital-маркетолога)? Насамперед воно має сподобатися потенційним кандидатам. Тому подумайте про те, що претенденти хочуть бачити насправді. Оголошення про вакансії може покращити або навпаки знизити ефективність процесу рекрутингу. Якщо вакансія складена неправильно, ви можете отримати десятки невідповідних відгуків. Щоб написати справді чудовий текст, необхідно врахувати кілька ключових моментів. Розкажемо про них докладніше.

У чому проблема шаблонних оголошень

Залучити кандидатів до шаблонних оголошень практично неможливо. У будь-яких джерелах пошуку тисячі однакових вакансій із «чаєм, кавою, тістечками» та «дружним колективом». Тому людина, яка шукає роботу, може просто не дійти суті опису вакансії або проігнорувати оголошення. Ще одна вада таких текстів – людина може відгукуватися на вакансію, навіть не читаючи опис. Тому рекрутери можуть отримувати багато відгуків і витрачають час на розбір резюме. Також може виникнути протилежна ситуація – вигуків прийде надто мало, і рекрутер візьме на роботу некомпетентного фахівця.

Робимо висновок: правильний опис вакансії – запорука успіху. Залишилося розглянути ключові пункти, які допоможуть скласти оголошення, яке користується популярністю у претендентів на посаду.

7 пунктів структури опису вакансії

Пошук співробітників - це свого роду маркетинг. Тому важливо правильно продати вакансію. Спочатку визначтеся з кандидатурою, яка вам потрібна. Потім поставте себе на місце претендента на вакансію та дайте відповіді на запитання:

  1. Що мені пропонують?
  2. Що являє собою компанія?
  3. Чому з'явилася ця вакансія?
  4. Що потрібно робити?
  5. Чи я підходжу на цю посаду?
  6. Скільки платять та які умови роботи?
  7. Як відгукнутися і що робити після?

Виходячи з відповідей на запитання, ми сформували 7 основних пунктів, на які потрібно звернути увагу.

1. Назва

Це перше, що впадає у вічі претендента. Однак тут виявляти креативність не варто. Наприклад, якщо ви шукаєте  продакт-менеджера, напишіть саме так. Головна причина – пошукові сайти фільтрують вакансії за ключовими словами. Тому, якщо ви не точно напишете назву посади, ваша вакансія не відобразиться. Також можна вказати відділ та назву фірми.

2. Про компанію

Важливо максимально точно описати позитивні сторони вашої організації. Причому робити це потрібно не абстрактними словами, а індивідуально. Перерахуйте основні переваги та цілі, опишіть, чим ви займаєтеся та пишаєтеся. Добре сприймається розповідь про великих клієнтів чи досягнення бізнесу у цифрах.

Не розписуйте досягнення на сторінку – кілька пропозицій більш ніж достатньо. Можна вказувати свої профілі в соцмережах та сайт, щоб претендент докладніше ознайомився з видом вашої діяльності.

3. Причина появи вакансії

Здобувачам цікаво, чому ви шукаєте нових кандидатів. Багато хто боїться, що у компанії постійна плинність кадрів або погані умови праці. Щоб розвіяти цей міф, напишіть причину пошуку. Наприклад, поясніть, що ви відкриваєте нову філію або інший напрямок. Або шукаєте тестувальника, бо це нова посада у компанії — раніше цим займалися програмісти.

4. Завдання та обов'язки

Це ключовий момент оголошення. Дуже важливо максимально точно описати обов'язки претендента і при цьому спонукати його інтерес до посади. Вкажіть, які завдання стоятимуть перед кандидатом і яких результатів ви від нього очікуєте. Докладно поясніть кожну задачу. Наприклад, розробити новий додаток для Android. Також можна написати, які виклики стоятимуть перед кандидатом надалі.

5. Вимоги

Цей пункт допоможе кандидату зрозуміти, чи підходить він на посаду. Важливо не пред'являти надто високих і занижених вимог – важливо дотримуватися балансу. Найкращий варіант – розділити умови на обов'язкові та додаткові. Вказуйте лише ті вимоги, які стануть у пригоді кандидату в роботі.

Уникайте загальних фраз – навчання, вміння працювати в команді. Краще напишіть, що співробітнику необхідно буде проходити спеціальні курси та тренінги, а також вміти відстоювати свою позицію та приймати критику. Можна ставити запитання, наприклад, чи впораєтеся ви з тестуванням певної програми.

6. Умови

У цьому пункті максимально залучайте претендентів на бонуси. Знову ж таки, уникайте банальних фраз про офіційне працевлаштування та соціальний пакет. Найкраще зосередьтеся на цікавих пропозиціях – навчання, вільний графік, можливість розвитку. Добре, якщо вкажете геолокацію – так співробітник зрозуміє, чи зручно йому добиратися до офісу.

Щоб скласти текст правильно, поспілкуйтеся з колективом і запитайте, що для них цінне? На основі відповідей та напишіть про умови роботи.

7. Зарплата

Дуже важливо казати розмір зарплати – конкретні цифри. Можна вказувати мінімальне та максимальне значення – так здобувач зрозуміє, що йому є чого прагнути. Якщо передбачено бонуси, напишіть про це. Уникайте формулювання «зарплата визначається за результатами співбесіди».

Заклик до дії

Щоб людина відгукнулася на вакансію, поясніть їй, як це зробити. Наприклад, зателефонуйте нам, натисніть на кнопку «відгукнутися». Якщо ви плануєте давати кандидату тестове завдання або хочете, щоб він трохи розповів про себе, обов'язково напишіть про це.

При описі використовуйте марковані списки – це полегшує читання. Дуже важливо кілька разів перечитати текст вакансії та відправити комусь на реву. Чим простіше буде написано про явище, тим краще.

Що не можна писати в оголошенні про роботу

Заборонено дискримінувати людей за:

  • статевою ознакою;
  • політичним поглядам;
  • релігією;
  • національною ознакою;
  • кольором шкіри;
  • віком;
  • місцем проживання;
  • сімейним становищем;
  • мовною ознакою.

За порушення будь-якої з цих ознак ви можете не тільки відштовхнути працівників, а й заплатити штраф.

Також не варто використовувати зайвий креатив та гумор, надто багато епітетів, лити «воду». Наголошуйте на конкретиці.

Щоб скласти хороший текст вакансії, потрібно попрацювати. Однак у цьому випадку результат виправдає очікування і ви швидко знайдете потрібного кандидата.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
2520 Переглядів
Категорія Рекрутинг
02.02.2023