Як знайти хорошого програміста: 5 порад

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Найм програмістів — один із найбільших головних болів для рекрутера. Мало того, що найкращих кандидатів доводиться хантити, то частина з них ще й не підходить за особистими якостями. Іноді програміст, який ідеально показав себе на співбесіді, не може порозумітися з командою, витрачає занадто багато часу на найпростіші речі.

Найм програмістів — один із найбільших головних болів для рекрутера. Мало того, що найкращих кандидатів доводиться хантити, то частина з них ще й не підходить за особистими якостями. Іноді програміст, який ідеально показав себе на співбесіді, не може порозумітися з командою, витрачає занадто багато часу на найпростіші речі. Щоб уникнути таких неприємних ситуацій, дотримуйтесь кількох простих порад.

Перевірити, наскільки кандидат захоплений своєю роботою

Одні приходять у програмування через гроші, інші — за покликом серця. Захопленість своєю справою – один із головних індикаторів професіоналізму. З'ясувати, чи кандидат програмуванням захоплений, досить просто:

  • Задати на співбесіді питання про досягнення та реалізовані проєкти. З того, як людина розповідає про свою справу, можна зробити висновки про її захопленість. Ви також можете поцікавитись, чи є у кандидата власні проєкти, якими він займається у вільний час. Якщо вони є, це величезний плюс.
  • Подивитися профілі в соцмережах, на GitHub, Stack Overflow. Активна участь у полеміці, членство у професійних спільнотах свідчить про живий інтерес до професії.
  • Поставте питання про те, що кандидату не подобається в будь-якій мові програмування, улюбленій CMS або, наприклад, Vue.js.  Розгорнута та докладна відповідь буде сигналом захопленості професією.

Програміст, захоплений своєю роботою, підходить до виконання завдань креативніше, шукає ефективні та нестандартні рішення. Такі розробники є особливо цінними.

Використовувати досвід інших компаній на співбесіді

Багато компаній регулярно проводять співбесіди з розробниками, і ви можете взяти їхній досвід за основу. Наприклад, Google співбесіди з програмістами проводять за простим планом:

  1. Завдання зі спортивного програмування. Можливо 3-5 раундів, щоб досконально оцінити знання кандидатів.
  2. System design. Від 1 до 3 раундів.
  3. Питання на soft skills та лідерство.

За аналогічним сценарієм відбуваються співбесіди й в Amazon. Ви можете вивчати досвід компаній, які вважаєте лідерами у боротьбі за найкращих програмістів. Проте надто велика кількість співбесід може відштовхнути кандидатів. Також радимо звернути увагу на посібник із проведення співбесід від знаменитого розробника Джоела Сполскі.

Перевірити навички роботи з кодом

Основна проблема, з якою стикаються рекрутери під час найму розробників, — оцінка технічних навичок, вміння писати код. Перевірити ці вміння зможе лише кваліфікований програміст.

Ось 4 найкращі методи для рекрутерів перевірити навички програмування розробників у процесі найму:

  1. Заглибитись у портфоліо кандидата. Воно є у будь-якого розробника. Портфоліо корисне в процесі найму, тому що воно показує рівень розвитку кандидатів, їх досвід, кар'єрні цілі та навички, якими вони пишаються.
  2. Вивчити обліковий запис GitHub. GitHub — це онлайн-платформа, де розробники працюють над проєктами з відкритим вихідним кодом і можуть робити свій внесок у спільні розробки. GitHub це спосіб показати, що програміст може писати зрозумілий код.
  3. Перевірити профіль на Stack Overflow. Stack Overflow – це сайт питань та відповідей, присвячений темам, пов'язаним із програмуванням.Розробники дуже покладаються на цю платформу для співпраці, тому що вона пропонує безліч інформації про те, як розв'язувати різні проблеми в розробці. Stack Overflow — ідеальний інструмент для рекрутерів, що дозволяє вимірювати рівень знань кандидатів, ступінь їхньої участі у співтоваристві та їхню репутацію.
  4. Співбесіда в режимі реального часу. Це одне з найскладніших і найнапруженіших випробувань, з якими стикаються розробники при найму на роботу. Проте живі тести з програмування та написання коду є відмінним джерелом інформації для рекрутерів. Ці випробування дають змогу вивчити логіку кандидата, його здатність пояснювати свої думки, свої дії, одночасно перевіряючи здатність писати код під тиском.

Якщо ви вирішили перевірити вміння кандидата на співбесіді, можна дати різні завдання: написати власний код або знайти помилки в існуючому.

Як оцінити знання та досвід програміста?

Тільки хороший програміст зможе оцінити логіку та технічні навички іншого програміста. Ця професія вимагає особливого складу розуму, уміння формулювати завдання, шукати рішення. Оцінити такі вміння навряд чи зможе людина іншої професії. Наприклад, ви проводите співбесіду Ruby on Rails програміста, але майже нічого не знаєте про цю мову. Саме тому на співбесіді має бути професійний, кваліфікований програміст.

Фахівець зможе поставити кандидату правильні питання, оцінити вміння писати код, вирішувати нестандартні завдання. Якщо кандидата не перевірить професіонала, з великою ймовірністю незабаром вам доведеться відновити пошук програміста.

Особисті якості

Попри те, що програмісти часто поринають у власні думки, особисті якості дуже важливі. До обов'язків входить не лише написання коду, а й участь в осмислених взаємодіях, встановлення міцних професійних відносин.

У своїй роботі програмісти стикаються з різними ситуаціями, де особисті якості не менш важливі, ніж професійні навички:

  • спілкування;
  • співпраця та командна робота;
  • тайм-менеджмент та організація;
  • уміння визнавати помилки;
  • розв'язання проблем та творчість;
  • навички керування.

Навіть найкращий фахівець буде марним, якщо він не зможе налагодити взаємодію з командою. Щоб не виникла така неприємна ситуація, на співбесіді краще приділити час особистим якостям кандидата. Поставте питання про минуле місце роботи, спілкування з колегами та керівництвом.

Використовуйте підхід Culture fit, щоб переконатися у здатності кандидата влитися в команду та перейнятися цінностями компанії. Можливо, ви чули про тренд Culture fit у контексті рекрутингу. Йдеться про співробітників, чиї переконання та поведінка збігаються з цінностями компанії.

Висновки

Знайти хорошого програміста непросто. Ще складніше буде перевірити його технічні навички та особисті якості. Для цього вам знадобиться допомога кваліфікованого розробника, адже він зможе оцінити технічні навички кандидата. Однак не варто забувати й про soft skills, адже людина, нездатна налагодити контакт із командою, погано впливатиме на атмосферу. Щоб переконатися у сумісності кандидата та компанії, заведіть на співбесіді розмову про цілі та корпоративні цінності бізнесу. А якщо вам потрібна допомога з пошуком Node.js розробників або програмістів іншого профілю, Indigo Tech Recruiters завжди готові допомогти.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1515 Переглядів
Категорія Рекрутинг
13.12.2022