Як знайти та утримати IT-фахівця

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ринок вакансій у сфері IT стає дедалі конкурентнішим. Рівень безробіття деяких технічних посад становить менш як 1%. Як лідер команди, вам потрібно активізувати діяльність, переконавшись, що зусилля з підбору персоналу ефективні та що ви приділяєте увагу утриманню співробітників.

Ринок вакансій у сфері IT стає дедалі конкурентнішим. Рівень безробіття деяких технічних посад становить менш як 1%. Як лідер команди, вам потрібно активізувати діяльність, переконавшись, що зусилля з підбору персоналу ефективні та що ви приділяєте увагу утриманню співробітників.

Тренди розвитку IT-індустрії в Україні

IT-сфера — одна з галузей економіки України, що найшвидше розвиваються. Щороку зростають продажі софту, комп'ютерного та мережевого обладнання. Збільшується і кількість ІТ-фахівців, адже попит на них стабільний. Індустрія розвивається у таких напрямках:

  • хмарні послуги;
  • блокчейн;
  • автоматизація виробничих процесів;
  • розробка мобільних додатків для iOS та Android;
  • геймдев.

Роботодавці все частіше віддають перевагу багатопрофільним фахівцям, а не вузькоспеціалізованим розробникам. У гонитві за універсальними програмістами, великі компанії все частіше переманюють співробітників у невеликих гравців. IT-фахівці отримують велику кількість оферів та розуміють свою затребуваність. Зарплати у галузі зростають, і не всі компанії готові до такої високої оплати праці.

Внаслідок такого «перегріву» ринку великі компанії зростають ще швидше, а невеликі гравці іноді змушені піти, адже вони не готові конкурувати. Зростає попит на цілі команди розробників.

З початком війни в Україні IT-ринок дедалі більше орієнтується на зовнішніх замовників. Більшість внутрішніх проєктів заморожено на невизначений термін, тому компанії орієнтуються на закордонних клієнтів. Проте не всі іноземні партнери сьогодні готові співпрацювати з українськими компаніями, бо вважають нашу країну «зоною з високим геополітичним ризиком». Простіше кажучи, замовники не впевнені, що українські фахівці матимуть змогу закінчити проєкти вчасно.

З початком бойових дій скоротилася і кількість відкритих вакансій для ІТ-фахівців. Зарплати здебільшого залишилися на довоєнному рівні, рідше знизилися до 10%.

Напрями діяльності IT-фахівців

Інформаційні технології — це велика сфера, в якій задіяно багато різних фахівців. Їх можна розділити на кілька груп:

  • Фахівці з кібербезпеки. У цій галузі основна увага приділяється забезпеченню інформаційної безпеки організацій та користувачів, а також превентивним заходам, які вживаються для зменшення шкоди.
  • Розробники програмного забезпечення. Ця область IT, орієнтована на програмування, пов'язана зі створенням або зміною програмних додатків, використанням різних мов програмування.
  • Верстальники. Вони збирають сторінки сайтів на основі макетів, використовуючи HTML, CSS, Javascript.
  • Тестувальники. Ця сфера діяльності належить до впровадження програмного забезпечення. Тестувальники перевіряють функціонал, граничні навантаження, шукають баги та збої на сайтах у додатках.
  • UI/UX дизайнери. Вони відповідають за дизайн і інтерфейси користувача, в роботі використовують дані, отримані від аналітиків.
  • Support (підтримка). Ці фахівці допомагають користувачам (або іншим IT-фахівцям) із повсякденними технічними проблемами.
  • Data Analyst. Фахівці у цій галузі зосереджують свою роботу на аналізі зібраних даних, розробці структурованих баз даних, створенні планів дій у разі втрати інформації.
  • Системні адміністратори. Ці фахівці стежать за справністю обладнання, мереж та інформаційних систем.
  • Project managers. Вони відповідають за планування, ініціювання та виконання проєктів.
  • Інженери DevOps. Вони досягають підвищеної продуктивності, працюючи з операційними підрозділами та колективами розробників. Вони працюють над впровадженням та випуском нового програмного коду та продуктів і, як правило, мають великий досвід розробки програмного забезпечення.

Слід зазначити, що межі між цими сферами діяльності не завжди чіткі, і багато ролі в IT можуть значною мірою перетинатися з кількома категоріями. Наприклад, навички програмування, які використовуються при розробці програмного забезпечення, можуть бути застосовані для аналізу даних, а знання передових методів кібербезпеки є ключовим фактором при плануванні ІТ-інфраструктури.

Підводне каміння під час пошуку IT-фахівця

Кращих програмістів, як і раніше, важко знайти та складно втримати. Оскільки нині вакансій у сфері технологій більше, ніж претендентів, компанії змушені конкурувати за найкращих кандидатів. Здобувачеві більше не потрібно братися за першу ліпшу роботу — тепер він має розкіш обирати. Однак навіть у найкваліфікованіших фахівців не завжди добре розвинені soft skills.

Це поширена проблема серед IT-фахівців. Діяльність вимагає зосередженості та вміння занурюватись у себе, тому у багатьох кандидатів недостатньо розвинені комунікативні навички, вміння домовлятися та налагоджувати зв'язки. При пошуку талантів рекрутерам слід приділяти більше уваги цим навичкам, адже навіть найписьменніші технічні фахівці не зможуть розкрити свій потенціал, якщо не увіллються до колективу.

Щоб залучати та розкривати найкращих фахівців, компаніям варто організувати навчання розробників соціальним навичкам.

Як шукати IT-фахівців

Найм — це велика праця. Потрібен час, щоб знайти кандидатів, відібрати, провести співбесіду та найняти їх. Технології допомогли автоматизувати цей процес, але в міру того, як рекрутери стали залежати від технологій, претенденти також відреагували на нову тенденцію. Відредагувавши свої резюме, профілі в соціальних мережах та портфоліо, вони включають в них потрібні навички, які часто шукають рекрутери. В результаті ви можете включити кандидата в шорт-лист, навіть якщо у нього насправді немає потрібних навичок. Автоматизація не здатна замінити ретельний аналіз та відбір претендентів.

Сьогодні є багато способів для пошуку IT-фахівців. Для досягнення швидких результатів методологія заохочує використання кількох варіантів:

  • Сайти з пошуку вакансій. Відмінний спосіб знайти кандидатів – зайти на сайти з пошуку роботи. У параметрах пошуку можна вказати конкретні професії, навички, місцезнаходження.
  • Соціальні мережі. Сьогодні ними користуються майже всі. Розробники та айтішники теж мають профілі в соцмережах, вступають у професійні спільноти, викладають портфоліо. Використовуйте цей інструмент, щоб знайти кандидатів.
  • Рекомендації. Ви можете запитати співробітників та партнерів, чи не знають вони людей з відповідними навичками. Цей спосіб дає результати набагато частіше, ніж вам може здатися.
  • Професійні сайти програмістів. На таких ресурсах, як Stack Overflow, GitHub, djinni.co, можна не тільки знайти фахівців, але й отримати інформацію про їхні навички та досвід.

Один із класичних способів знайти кваліфікованих IT-фахівців — схантити їх у конкурентів. Це може здатись сміливим кроком, але насправді це дуже ефективна стратегія. Звичайно, вам доведеться запропонувати хороші умови, щоб зацікавити людину для переходу.

Ще один спосіб знайти таланти – співпраця з навчальними закладами. Наймаючи молодих фахівців, ви зможете знизити зарплатну відомість, організувати систему навчання у рамках корпоративної культури.

Підбір та тестування ІТ-фахівців

Найм IT-фахівців включає кілька етапів. Коли відповідні кандидати відібрані, можливі два варіанти:

  1. Проведення співбесіди.
  2. Тестове завдання.

Сучасна методологія показує, що багато кандидатів відмовляються від неоплачуваних тестових завдань. Найчастіше на них погоджуються junior-розробники. Якщо ви хочете перевірити навички мідлів та сеніорів, подумайте про оплату тестових завдань. Втім, і це не гарантія того, що кандидати погодяться на тест — у багатьох є докладне портфоліо, яке є джерелом інформації про знання та навички.

Якщо ви готові відмовитися від тестового завдання, допускається проведення технічної співбесіди, на якій ви зможете дізнатися більше про знання кандидата. Для проведення технічного інтерв'ю буде потрібна допомога ваших IT-фахівців, адже рекрутер або HR не зможе оцінити знання мов програмування або написання коду, наприклад, на Python.

Способи утримання ІТ-фахівців

З технічними професіоналами, особливо кваліфікованими фахівцями, які мають постійний і високий попит, ви зіткнетеся з важкою боротьбою за збереження своїх найкращих співробітників.

Дослідження LinkedIn показало, що основна причина, через яку співробітники готові змінити місце — можливість кар'єрного зростання. Основні причини звільнення:

  • 45% кажуть, що їх непокоїть відсутність можливостей для кар'єрного зростання;
  • 41% незадоволені стилем керівництва;
  • 36% незадоволені робочим середовищем/культурою;
  • 36% хотіли складніших завдань;
  • 34% незадоволені заробітною платою;
  • 32% незадоволені тим, що їхній внесок у справу не отримав визнання.

Щоб утримати співробітників, потрібно буде аналіз їх потреб. Тільки знаючи мотивацію, ви зможете зробити кроки, спрямовані на утримання найкращих кадрів. Класичні поради:

  1. Будьте в курсі ринкових ставок заробітної плати. Фахівці можуть мати ринкову ставку як фрілансери, а також у великих компаніях. Активне підвищення заробітної плати, яке відповідає ринковим ставкам, — це спосіб показати співробітникам, що ви щиро цінуєте їхній внесок та благополуччя.
  2. Інвестуйте в навчання. Навчання та підвищення кваліфікації є надзвичайно важливими елементами кар'єри IT-фахівця. Воно може відбуватися у формі внутрішнього професійного розвитку, зовнішніх семінарів та навіть додаткової формальної освіти.
  3. Обговоріть кар'єрний шлях. Щоб айтішники не були стурбовані своїм майбутнім, варто запитати, що кожен співробітник шукає в кар'єрі — чи то спробувати щось нове, перевестися в інший відділ або розвиватися до керівника.
  4. Демократичний стиль керівництва та підтримка кожного члена команди. Сьогодні диктатура не модна, тому лідер, відкритий для команди, має більше шансів утримати ключових співробітників.
  5. Баланс work-life. Сьогодні все менше людей готові проводити в офісі більшу частину життя. Серед молоді це особливо непопулярно, тому пропонуйте дистанційний формат та гнучкий графік. Оплата за результат та впровадження KPI зроблять цей підхід навіть більш ефективним, ніж погодинна ставка за час в офісі.
  6. Тімбілдинг та розвиток корпоративної культури. У команді із тісними зв'язками люди почуваються комфортніше, заводять друзів. В результаті хороші стосунки стають вагомою причиною залишатися на поточному місці роботи.

Розуміючи мотивацію своїх співробітників, ви зможете запропонувати їм умови, які утримають їх у вашій компанії.

Висновки

IT — це галузь, що швидко розвивається, з великою кількістю робочих місць. У вас можуть виникнути труднощі із залученням та утриманням найкращих технічних фахівців, адже багато компаній та рекрутерів полюють на таланти.

Технічні фахівці часто змінюють компанію, і це ваш шанс залучити найкращих людей. Однак їх ще треба утримати. Це може бути складно, якщо у вас немає коштів, які є у великих компаній.Хоча ви не можете змагатися в грошах, ви можете запропонувати баланс між роботою та особистим життям, гнучкий графік та прозоре кар'єрне зростання.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1428 Переглядів
Категорія Рекрутинг
09.12.2022