8 нестандартних каналів для пошуку IT-фахівців

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Знайти IT-фахівців – непросте завдання. Стандартні майданчики з пошуку претендентів не приносять потрібних результатів, і рекрутерам доводиться шукати альтернативні джерела.

Знайти IT-фахівців – непросте завдання. Стандартні майданчики з пошуку претендентів не приносять потрібних результатів, і рекрутерам доводиться шукати альтернативні джерела. Їх чимало – треба розуміти, які з них працюють, а які не дають результату. Ділимося з вами списком нестандартних джерел для пошуку IT-фахівців різного рівня – backend, DevOps, front, developer та інші.

Особливості пошуку IT-фахівців

Спеціальності у сфері IT настільки популярні, що здається: знайти потрібного працівника не складе жодних труднощів. Однак насправді рекрутери стикаються з труднощами. Особливості пошуку фахівців залежать від багатьох факторів:

  • спеціалізація – чим вона вужче, тим важче буде пошук;
  •  унікальність стека – чим вона вища, тим складніший пошук;
  • рівень посади;
  •  географія.

Перш ніж приступати до пошуку, потрібно скласти ідеальний портрет претендента – його хард та софт скіллів з урахуванням побажань замовника.

8 ефективних ресурсів, за допомогою яких можна знайти фахівців у сфері IT

1. Групи у соцмережах

Багато хто недооцінює міць соціальних мереж – і даремно. Сьогодні соцмережі – це не лише спілкування, а й спосіб заробітку, а також можливість знайти працю своєї мрії. IT-фахівці часто заглядають у перелік вакансій. Також деякі з них виставляють оголошення про пошук роботи на своїх особистих або професійних сторінках.

У яких соціальних мережах найкраще шукати фахівців? Це всім відомі Facebook та Instagram. У першому є спеціальні спільноти, наприклад, Ukrainian .NET Developer Community,  IТ Ukraine Association, де рекрутери можуть публікувати тексти вакансій. Знайти їх легко словом. Також є групи, які спеціалізуються на пошуку вузьких спеціальностей, наприклад, digital marketing. Таким чином, ви відразу можете вибирати відповідного кандидата, не витрачаючи час на перегляд непотрібних вакансій.

У Instagram також є спеціальні сторінки-спільноти, де можна знайти потрібних спеціалістів. Для пошуку можна використовувати хештеги.

2. Telegram-канали

З кросплатформової платформи для обміну повідомленнями Телеграм перетворився на джерело корисної інформації. У додатку є чимало спільнот, у яких тусуються розробники та айтішники. Також створено чимало спеціалізованих каналів (Редакція DOUUI/UX Designeraddmeto). Тому в Telegram ви можете публікувати свої вакансії або переглядати оголошення про пошук роботи.

3. LinkedIn

LinkedIn – це соціальна мережа, яка створена спеціально для пошуку роботи та налагодження ділових контактів. Тут зареєстровано понад 750 млн осіб із 200 країн світу станом на кінець 2021 року. Саме в LinkedIn можна знайти професійних IT-фахівців різного рівня та профілю, з досвідом роботи. Багато претендентів – з України. З плюсів соціальної мережі можна також відзначити зручний пошук та високий рівень відгуків.

4. Тематичні спільноти та форуми

В інтернеті чимало тематичних спільнот, де айтішники спілкуються між собою (senior.uaDOU). Є як українські, так і міжнародні форуми. Різні фахівці діляться своїм досвідом, просять допомоги, а дехто шукає роботу. Тому ви цілком можете знайти відповідного претендента.

Плюс такого способу роботи – можна знайти крутого фахівця, який не моніторить вакансії. Також вам можуть порадити будь-яку людину зі своїх знайомих. Але й мінуси є – пошук займає чимало часу, та й відповідні фахівці зустрічаються нечасто.

5. Агрегатори вакансій

Агрегатори вакансій – це спеціалізовані сайти, які збирають вакансії з різних ресурсів з пошуку роботи. Ми рекомендуємо веб-сервіси – GitHub, Djinni, Hired, AngelList, Glassdoor, CrunchBoard, Relocate.me. Це спеціалізовані сайти для пошуку IT-фахівців з високим рейтингом та хорошим рівнем відгуків по всьому світу.

6.Професійні заходи

Професійні заходи – це чудовий спосіб завести нові знайомства та знайти талановитих фахівців. Ви можете наживо поспілкуватися з кандидатами чи залишити свої контакти. Однак такий спосіб має й мінуси – без резюме визначити реальний рівень знань та вмінь фахівців досить складно.

7. Автопошук кандидатів

На багатьох сайтах, наприклад grc.ua або persiahr.com ви можете налаштувати автопошук кандидатів. Це дуже зручно: більше не потрібно щоразу вручну писати посаду, ставити фільтри за містами та іншими показниками. Багато сайтів самостійно надсилають підбір вакансій або резюме рано вранці, тому ви можете відразу ж приступати до справи на початку робочого дня.

8. Альтернативні способи пошуку айтішників

Існує безліч цікавих альтернативних способів пошуку кандидатів. Наприклад:

  • GitHub Pages – сервіс, за допомогою якого розробники створюють особисті сторінки з портфоліо та контактами;
  • Slideshare – попри те, що це сайт для створення візиток, багато хто залишає на ньому своє резюме;
  • Speaker Deck – аналогічний попередньому вебресурс;
  • CVMaker.com – сайт, де користувачі залишають своє резюме;
  • Meetup.com – сервіс, на якому користувачі створюють групи за інтересами або організовують зустрічі;
  • Kaggle.com – сайт, на якому можна знайти професіоналів з обробки даних або з машинного навчання.

Альтернативні способи є оригінальними, але не завжди зручними, оскільки пошуку кандидата потрібно приділити багато часу і при цьому успіх не гарантується. Проте вдаватися до таких методів потрібно: можна знайти унікального чи рідкісного претендента.

Також можна використовувати такі альтернативні джерела пошуку:

  1. «Сарафанне радіо». Спосіб «знайомі через знайомих» іноді працює набагато краще за традиційні методи.
  2. Залучення кандидатів, які не підійшли. Досвідчені рекрутери залишають у основі резюме розглянутих претендентів. Багато хто з них успішно навчається і підтягує скіли – це може зіграти на руку.
  3.  Залучення кандидатів без досвіду. Багато фахівців-початківців проявляють себе найкращим чином – старанно вчаться і працюють над собою. Тому не відкидайте їх на початковому етапі відбору.
  4. Створення програм-бумерангів. Можна спробувати наймати ексспівробітників для іншої фірми повторно.
  5. Спробуйте реферальний рекрутинг. Нагорода за допомогу у пошуку співробітників зазвичай спрацьовує на ура.
  6. Запускайте рекламу свого сайту в соцмережах або просувайте його через пошукові системи. Хороше просування покаже ваш сайт раніше, ніж стандартні платформи для пошуку роботи.

Ми рекомендуємо регулярно розширювати список альтернативних методів – цікаві способи можна знайти на ютуб-каналах або в блогах.

Які способи для пошуку краще не використовувати

Багато рекрутерів у гонитві за цінними кадрами використовують зовсім різні способи. Проте, деякі з них практично не працюють. Це:

  1.  Сайти знайомств. Поганий спосіб пошуку фахівців – найчастіше пропозиції про роботу викликають гнів і роздратування.
  2. Сайти для пошуку офісних працівників jobs.ua. Тут також проблематично знайти хорошого розробника.
  3. Спам-розсилка. Такий стародавній спосіб вже давно зжив себе – на нього просто не реагують.

Як бачите, способів знайти IT-фахівців різного профілю – backend, front, HR, developer, business analyst та інші – чимало. Головне в цій справі – завзятість та наполегливість, адже хто шукає – той завжди знайде.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
1446 Переглядів
Категорія Рекрутинг
16.11.2022