Вплив емоційного інтелекту на ефективність роботи працівників

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Эмоциональный интеллект — хороший помощник в карьере и личной жизни. Представьте себе мир, в котором вы не могли бы понять, когда друг грустит, или когда коллега злится. Психологи называют эту способность эмоциональным интеллектом, а некоторые эксперты предполагают, что она имеет большее значение для общего успеха в жизни чем iq.

Емоційний інтелект — хороший помічник у кар'єрі та особистому житті. Уявіть собі світ, де ви не могли б зрозуміти, коли друг сумує, або коли колега злиться. Психологи називають цю здатність емоційним інтелектом, а деякі експерти припускають, що вона має більше значення для загального успіху в житті, ніж iq. Кандидати з високим рівнем емоційного інтелекту, яких вам знайде компанія Indigo Tech Recruiters, стануть важливими гравцями команди.

Що таке емоційний інтелект

Емоційний інтелект (EI або EQ) — це здатність розуміти та оцінювати власні емоції та почуття оточуючих. Це поняття з'явилося у 90-х роках після того, як Деніел Гоулман написав книгу «Емоційний інтелект».

Виділяють 4 гілки, в порядку підвищення складності:

  1. Сприйняття емоцій. Перший і необхідний крок до розуміння емоцій — їхнє повне сприйняття. Воно включає не лише мовлення, а й невербальні сигнали, такі як міміка, жести та пози.
  2. Здатність аналізувати емоційні реакції. Емоції можуть бути використані для аналізу поведінки та розвитку мислення. Вони допомагають правильно реагувати на різні емоційні сигнали оточуючих.
  3. Розуміння емоцій. Сигнали слід інтерпретувати правильно. Якщо хтось радіє, людині з високим EQ легко зрозуміти причини, навіть, якщо про них відкрито не говорять. Гнів лідера як реакція на роботу — чіткий сигнал про те, що результат не відповідає очікуванням.
  4. Управління емоціями. Регулювання емоцій та адекватне реагування на поведінку інших є ознакою найвищого рівня EQ.

Чотири гілки цієї моделі впорядковані за рівнем складності. Прості процеси знаходяться на низьких, а складніші — на високих рівнях. Найнижчі рівні пов'язані зі сприйняттям та вираженням емоцій. Вищий рівень вимагає вміння правильно розуміти та реагувати на різні емоції.

Емпатія та самоконтроль — дві найважливіші якості, які визначають рівень EI. Навіть не усвідомлюючи й не розуміючи цього, більшість часу ми покладаємося на ці якості, щоб взаємодіяти з іншими людьми. Ось деякі ознаки розвиненого EQ:

  • здатність визначати та описувати почуття людей;
  • усвідомлення власних сильних сторін та недоліків;
  • вміння прощати помилки собі та іншим;
  • здатність приймати зміни;
  • живий інтерес до інших людей;
  • прояв уваги до почуттів інших людей;
  • емпатія — почуття співпереживання та піклування про інших;
  • прийняття відповідальності за результат своєї поведінки;
  • вміння керувати емоціями у складних ситуаціях.

Емоційний інтелект допомагає людям контактувати з іншими, що є особливо корисним при командній роботі. Публікуючи вакансії, рекрутери все частіше вказують у списку вимог «high level of emotional intelligence».

Чому важливі співробітники з високим EQ

EQ визначається як набір компетенцій, що демонструють здатність людини розпізнавати свою та чужу поведінку, настрій та імпульси, та найкращим чином керувати ними залежно від ситуації. Фахівці з високим рівнем EI мають найкращі відносини з оточуючими, включаючи керівника, колег та клієнтів.

Розвинений EQ допомагає налагоджувати зв'язки з людьми, на яких будуються відносини у колективі. Хороша атмосфера призводить до підвищення ефективності та задоволеності роботою.

Hay Group стверджує, що дослідження 44 компаній зі списку Fortune 500 показало, що продавці з високим EQ приносять у 2 рази більше доходу, ніж ті, хто має середній або низький бал. В іншому дослідженні 10% програмістів з найвищим показником EQ розробляли програмне забезпечення у 3 рази швидше, ніж фахівці з нижчим рівнем.

Поведінка людей з низьким EQ частіше включає спалахи гніву, грубі коментарі, неввічливість та примхливість. Це призводить до стресу та вигоряння, а також до тривожної атмосфери в команді. Люди, які розвивають навички EQ, легше порозуміються з оточуючими, добре володіють собою, не схильні до конфліктів на порожньому місці. Набираючи в команду людей із високим EI, ви підвищуєте шанси на те, що всі учасники згуртуються навколо спільної ідеї та стануть не просто колегами, а друзями.

Як впливає EQ на роботу

На індивідуальному рівні щодня ми приймаємо емоційно заряджені рішення. Нам здається, що план А краще, ніж план Б, і іноді ми робимо вибір, ґрунтуючись лише на емоціях чи інтуїції. Коли ми розуміємо походження та джерело цих емоцій, особливо при роботі в колективі, ми здатні відокремити їх від логіки та доказів розуму. Це допомагає приймати зважені рішення та краще взаємодіяти один з одним.

Деякі галузі, такі як продаж, потребують високого емоційного інтелекту. Продавці щодня взаємодіють з клієнтами. Людина з високим рівнем EQ буде аналізувати ситуацію, намагаючись точно зрозуміти потреби клієнта та його почуття. Це допоможе порозумітися і провести продаж професійно, нічого не нав'язуючи.

Лідери та HR-менеджери також повинні мати високий EI, щоб керувати командою та аналізувати поведінку людей.

Розвинені навички EI допомагає співробітникам:

  • використовувати свої розумові здібності для виконання роботи, а не піддаватися впливу емоцій;
  • добре впоратися з ситуаціями, в яких може виникнути конфлікт, що веде до непродуктивної поведінки;
  • передбачити, як інші люди відреагують на певну ситуацію, та спробувати знайти найкращі способи поведінки.
  • зберігати доброзичливий настрій, чуйність;
  • краще контролювати свої імпульси та уникати відволікаючих факторів, які можуть перешкодити досягти цілей у роботі та знизити ефективність.

Якщо у працівників недостатньо високий рівень EQ, це не є підставою для їх звільнення. Емоційний інтелект можна розвивати самостійно, в команді або відвідуючи спеціалізовані тренінги.

Як розвивати емоційний інтелект команди

Як і у разі будь-яких інших навичок, для підвищення EQ потрібен час. Щоб допомогти в цьому співробітникам, у компанії можна створити культуру, в якій працівники та керівник можуть практикувати та вдосконалювати емоційний інтелект.

Передусім, перевірте EQ членів вашої команди, щоб зрозуміти слабкі сторони кожного учасника. Це допоможе покращити процес навчання та сконцентруватися на розвитку компетенцій EI. Що допоможе краще зрозуміти вашу команду?

  • проведення опитувань та тестів;
  • тимбілдингові ігри, щоб краще пізнати один одного;
  • щодня приділяйте 15–20 хвилин спілкуванню з командою в групі або віч-на-віч;
  • відвідуйте разом із командою тренінги.

Тест Майєра-Селовея-Карузо (MSCEIT) - це метод, заснований на здібностях. Тестовані виконують завдання, призначені для оцінки їхньої здатності сприймати, ідентифікувати та керувати емоціями. Це відома в усьому світі методика, яку часто використовують для оцінки EQ кандидатів на роботу.

Опитувальник емоційної та соціальної компетентності (ESCI) – ще один відомий спосіб оцінити EQ співробітників чи кандидатів. Він призначений для оцінки відповідних здібностей та допомагає виявити лідерські якості.

Незалежно від результату, ви можете розвивати EQ. Ознайомте свою команду із концепцією емоційного інтелекту, якщо вони не чули про неї раніше. Поясніть його роль для кращої продуктивності на роботі, управління конфліктами та загальної внутрішньої гармонії людини. Закладіть основу для розширення емоційного кругозору. Запропонуйте книги або статті на цю тему для читання. Обговоріть основні принципи взаємодії у команді під час тимбілдингу. Відвідуйте відповідні семінари разом із командою або організуйте свої власні.

Щоб командна взаємодія була ефективною, ініціатива має виходити від лідера. Ви не можете покращити добробут та самовідчуття інших людей, не зрозумівши спочатку, як ви дієте на емоційному рівні. Як лідер, ви не можете вивчати те, чого не знаєте самі. Працюйте над власним EQ, щоб розуміти почуття інших, ставитися до них з повагою та навчати їх. Лідерів відрізняє високий рівень EI й саме ці навички допомагають створити ефективну команду.

Розвиток емоційного інтелекту приносить користь не лише кар'єрі, а й відносинам, здоров'ю та загалом підвищує якість життя. У сучасному діловому світі високий рівень емоційного інтелекту стане сильною конкурентною перевагою порівняно з кандидатами, які не мають його.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
3489 Переглядів
27.09.2022