Як розрахувати час, необхідний роботи над проєктом?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Для кожного фрілансера дуже важливо вміти чітко розрахувати час, який він витратить на виконання проєкту. Річ у тому, що від цього залежить вартість ваших послуг і терміни здачі завдань.

Для кожного фрілансера дуже важливо вміти чітко розрахувати час, який він витратить на виконання проєкту. Річ у тому, що від цього залежить вартість ваших послуг і терміни здачі завдань. Дуже часто правильна оцінка часу гарантує успіх проєкту.

Якщо ви шукаєте такого кваліфікованого і зібраного виконавця, який вміє планувати свій час, зверніться до Indigo Tech Recruiters. Ми ніндзя, щоб знайти команду мрії для вашої компанії.

Як правильно оцінювати проєкт?

Щоб навчитися максимально точно розраховувати час на виконання замовлення, пропонуємо гайд:

  • розділіть весь обсяг роботи на кілька частин, так щоб кожна з них взаємодіяла з іншою, в тайм-менеджменті завдання називаються слонами, а слона потрібно їсти по шматочках;
  • проаналізуйте всі вимоги, які поставив перед вами клієнт, уточніть незрозумілі для вас нюанси;
  • пропишіть для себе термін виконання кожного завдання проєкту;
  • встановлені вами терміни будуть зразковими, швидше за все ви відхилятиметеся від них, тому заздалегідь додайте до кожного пункту приблизно 30% відокремленого часу;
  • під час робочого процесу у кожної людини можуть виникати форсмажори, на них теж потрібно постаратися виділити додатковий час;
  • розтрати часу на спілкування із замовником теж варто врахувати та включити до бюджету, оскільки ваш час має певну вартість.

Тому, розробляючи графік роботи, важливо врахувати всі дрібниці та розрахувати час так, щоб не підвести замовника.

Чому корисно планувати час 

Важливість планування розуміють не всі й дуже дарма. Якщо ви спробуєте це зробити, то одразу оціните всі переваги такого підходу. Ми зібрали для вас десять найважливіших переваг тайм-менеджменту:

  • Керування своїм часом дисциплінує, оскільки вчить працювати в певних рамках.
  • Планування суттєво спрощує робочий процес. Працюючи за планом, з реалізацією поставлених цілей ви впораєтеся набагато простіше.
  • Можна підвищити ефективність праці, оскільки не розпорошується енергія марно, а витрачається за чітким планом.
  • Робота за списком знижує рівень стресу, з яким стикається щодня кожна людина, яка працює, тим більше розробник додатків.
  • Планування розвиває пунктуальність, ми вчимося правильно оцінювати свій час і раціонально розподіляти завдання. Згодом ви зможете чітко визначати, скільки часу вам необхідно для реалізації того чи іншого проєкту.
  • Багато людей скаржаться на повну відсутність вільного часу. Такі ситуації виникають через неправильну його витрату. Навчіться планувати – з'явиться вільна хвилинка на себе.
  • Планування упорядковує справи. Завдяки складанню щоденних списків ваша робота стає зрозумілою та простою.
  • Воно розвантажує мозок. Вам не потрібно буде все пам'ятати та тримати у голові необхідну інформацію. Це дозволяє мозку працювати швидше та краще. Ви будете використовувати свій потенціал максимум, якщо перестанете боятися щось забути.
  • Плануючи свій час і розписуючи етапи роботи, ви надихаєтеся та наповнюєтеся творчою енергією. Це дуже важливо для продуктивної роботи.
  • Керування своїм часом дозволяє досягти успіху. Маючи чіткий план, ви набагато швидше досягнете поставленої мети.

Слід зазначити, що навички тайм-менеджменту корисні не тільки для фрілансера, а й для будь-якої людини. Адже це чудовий спосіб самоорганізації. Обов'язково спробуйте, і результат не забариться.

Послідовність проведення розрахунку часу

Важливо розуміти, що витрати часу на виконання проєкту прямо пропорційні вашій зарплаті. Замовник платить за результат. Ви можете виконати проєкт за день-два й отримати свої гроші, а можете робити тиждень і отримати ту ж суму. Тому важливо прораховувати терміни так, щоб це було вам на руку.

Щоб правильно розрахувати час на підготовку завдання, зробіть кілька етапів:

  • напишіть усі послуги, що надаються;
  • з отриманого списку поетапно розпишіть види робіт, які виконуються для надання кожної послуги;
  • пропишіть нормування всіх видів робіт (це можна зробити за допомогою визначення часу, витраченого на виконання схожого завдання);
  • протестуйте нормування, що вийшло, на раніше виконуваних проєктах.

В результаті таких маніпуляцій у вас перед очима буде графік, в якому відобразиться інформація про час, необхідний для виконання кожного виду робіт.

Ця норма не еталон, тому краще передбачити коефіцієнти, що підвищують і знижують. Якщо ви отримали стандартне завдання, то він дорівнюватиме 1, якщо завдання складне або навпаки легке, то коефіцієнт буде або більш як 1, або менше. Розраховувати таку таблицю необов'язково на папері, зручніше і швидше це робити в Excel.

Уміти розраховувати витрачений час важливо для того, щоб потім можна було порахувати його вартість і відразу озвучити замовнику передбачуваний бюджет.

Що робити, якщо навіть планування вам не допомогло вписатися в термін?

Ситуації в житті бувають різні, але, якщо ви вже, зробивши 50–60% роботи, побачили, що здати проєкт клієнту ви не встигаєте, перерахуйте час заново і визначте, скільки днів вам ще потрібно на виконання роботи, що залишилася. Обов'язково заздалегідь сповістите замовника, що ви спізнюєтеся із закінченням завдання і поясніть, що спричинило причину.

Також уточніть, чи критично це і скажіть точний термін, до якого зможете закінчити розробку. Покажіть, що ви, як виконавець, сумлінно працюєте над проєктом, але процес трохи затягується.

Якщо до здачі завдання залишається зовсім мало часу і вам не хочеться виправдовуватися, потягніть час. Можливо, замовник не помітить, що ви здали роботу на день пізніше і для нього це не складе великої проблеми.

Але краще не робити таких вчинків, оскільки це позначиться на вашій репутації. Постарайтеся раціонально витрачати час і завжди дотримуватись термінів здачі. Вдалого планування!

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1868 Переглядів
20.07.2022