Навчання та розвиток персоналу: види, форми та методи навчання персоналу

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Кожен керівник компанії піклується про те, щоб його бізнес розвивався та процвітав. Домогтися цього неможливо без грамотних та кваліфікованих співробітників.

Кожен керівник компанії піклується про те, щоб його бізнес розвивався та процвітав. Домогтися цього неможливо без грамотних та кваліфікованих співробітників. Формування сильної команди важко уявити без розвитку персоналу. Indigo Tech Recruiters у цій статті розповість, про які види, форми та методи навчання персоналу повинен знати лідер.

Види та форми навчання персоналу

Навчання персоналу – це безперервний процес, що складається з комплексних заходів, і спрямований на підвищення рівня професійних та управлінських скілів. Під час навчання люди не лише відточують навички та навчаються чогось нового, а й працюють над особистісними якостями. В результаті команда стає більш професійною, згуртованою та мотивованою.

Якщо ви вирішили розпочати навчання команди, вам варто знати про види та форми освіти. Насамперед виділяють такі види:

  1. Підготовка. Цей вид навчання застосовують для нових співробітників, щоб вести їх у курс справи.
  2. Підвищення кваліфікації. Така форма необхідна для співробітників, які вже працюють, при цьому не має значення, як давно вони працюють у фірмі. Застосовується для отримання нових знань або поглиблення наявних.
  3. Перепідготовка. Цей вид навчання необхідний тим, хто планує працювати на новій посаді.

Щодо форм, то будь-який із цих видів навчання може бути:

  • індивідуальним або груповим;
  • довгостроковим або тимчасовим;
  • активним або пасивним;
  • стаціонарним та дистанційним;
  • з відривом або без відриву від основної діяльності.

У кожного формату свої плюси – груповий дозволяє згуртуватися команді, а індивідуальний – розвивати персональні якості кожного співробітника. Довгострокове навчання зазвичай корисніше, ніж короткочасне, однак і в останнього є свої плюси: ціна та економія часу. Активні та пасивні форми слід чергувати. Щодо двох останніх видів — їх вибір є суто індивідуальним.

Методи навчання персоналу

Існують різні методи навчання персоналу організації. Найбільш поширені з них – це:

  1. Лекція. Відмінний спосіб донесення матеріалу до великої групи людей. Однак слід розуміти, що така форма належить до пасивних методів навчання: матеріал обов'язково слід не лише засвоїти, а й закріпити.
  2. Семінар. Така форма знайома багатьом зі студентських часів. На семінарі відбувається діалог викладача та учнів, що дозволяє закріпити матеріал. Проте семінари можна проводити лише в невеликих групах, інакше ефективність такого заняття буде вкрай низькою.
  3. Тренінг. Ефективна форма навчання, під час якої можна відпрацювати практичні навички, наприклад проведення співбесіди. Також проводиться у невеликих групах. Щоб тренінги були ефективними, необхідно регулярно повторювати матеріал та відпрацьовувати навички на практиці.
  4. Наставництво чи коучинг. За такого виду навчання людина ділиться своїм досвідом із новачками чи колегами. Наставник дозволяє виправити помилки та закріпити знання.
  5. Ділові ігри. Дуже ефективний метод, який дозволяє згуртувати команду, виявити її сильні та слабкі сторони. Однак, для такої бізнес-симуляції потрібна серйозна підготовка.
  6. Кейс-навчання. Це вид, у якому розглядаються різні практичні ситуації (кейси). При цьому група співробітників аналізує одну або кілька обставин і виявляє критичне мислення.
  7. Інтерактивні методи. До них належать чат-боти, віртуальна реальність, онлайн-ігри та інші цікаві форми.
  8. Спеціальні курси або дистанційне навчання. Це методи, які поєднують у собі відразу кілька форм – лекції, вебінари, онлайн-ігри, тренажери та багато іншого.

Також є й інші методи, наприклад, сторітелінг, тимчасова ротація, баскет-метод тощо.

Організація процесу навчання персоналу

Учбовий процес у компанії можна організувати по-різному. Насамперед необхідно відповісти на кілька запитань:

  1. Кого навчати? Нових співробітників чи тих, хто вже давно працює? Мотивованих чи тих, що втратили інтерес до роботи? Необхідно дати чіткі відповіді на ці запитання.
  2. Чому навчати? Курс має бути спрямований на вдосконалення професійних та особистих навичок.
  3. Які плануються витрати? Виходячи з бюджету можна вибирати різні варіанти навчання.
  4. Як організувати навчання? Потрібно вибрати види, форми та методи.
  5. Хто навчатиме? Керівники наймають коучей або наставників, довіряють навчання HR, купують онлайн-навчання.

Організація навчання не така проста, як здається на перший погляд. Тому потрібно обов'язково продумати усі деталі.

Оцінка ефективності навчання персоналу

Після проведення навчання обов'язково потрібно оцінити його результати. Рекомендується проводити процедуру у кілька етапів:

  • оцінити реакцію команди;
  • провести оцінку рівня кваліфікації до та після курсу навчання;
  •  звернути увагу на зміни у роботі кожного співробітника через деякий час після закінчення навчання.

Таким чином ви зрозумієте, чи навчання було ефективним, чи застосовують співробітники нові знання на практиці. Якщо результат вас не задовольнив, слід подумати про зміну наставника, форм або методів навчання.

Сучасні тренди у навчанні персоналу

Прогрес не стоїть на місці, тому в сучасному світі вигадують нові й цікаві тренди. Це ж стосується і навчання – якщо раніше воно було збудовано на лекціях та семінарах, то тепер доступні інноваційні та креативні методи. Розкажемо про деякі з них.

  1. Гейміфікація. У маленьких дітей майже все навчання проходить у формі гри. Чому б не спробувати цей метод і у дорослих, тим більше практично кожна людина любить грати? Гейміфікація збільшує інтерес співробітника та стимулює його до отримання нових знань та умінь.
  2. Мобільне навчання. 90% людей визнають свою залежність від смартфона. Проте час із гаджетом можна провести по-різному. Різні програми роблять процес навчання цікавим та ефективним, тому мобільне навчання показує позитивний результат.
  3. Вебінари. Це онлайн-семінари, під час яких можна навчатися, перебуваючи у будь-якій точці світу. Співробітникам доступні абсолютно різні програми, зокрема тренінги з всесвітньо відомими коучами.
  4. Персональне навчання. Ефективний метод, при якому вся увага приділяється одній людині. Відмінно мотивує та показує високу ефективність.
  5. Мікронавчання. Це невеликі уроки (до 20 хвилин), під час яких людина максимально зосереджена та націлена на позитивний результат.
  6. Технології віртуальної реальності. Використання такої методики демонструє високий рівень залучення співробітника до процесу навчання.
  7. Навчання за допомогою соціальних мереж. Такий вид дозволяє працівникам почуватися частиною чогось більшого за межами фірми, обмінюватися досвідом та ідеями з людьми по всьому світу.

Навчання співробітників – важливий внесок у розвиток бізнесу, адже професіоналами не народжуються, а стають. Не заощаджуйте, а навчіть людей вчитися – результати не забаряться!

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
5696 Переглядів
19.12.2022