Як самостійно вивчити веб-програмування?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Web-технології набагато ближче, ніж нам здається. У середньому сучасна людина проводить онлайн понад чотири години на день. Постійно з'являються нові сайти та сервіси, завдання яких спростити життя.

Web-технології набагато ближче, ніж нам здається. У середньому сучасна людина проводить онлайн понад чотири години на день. Постійно з'являються нові сайти та сервіси, завдання яких спростити життя. Саме це спричинило те, що дедалі більше людей змінюють сферу діяльності та йдуть у веброзробку, роблять верстку і дизайн сайтів, програмування.

Якщо ви шукаєте хороших фахівців у цій сфері, зверніться до Indigo Tech Recruiters. Ми ніндзя у тому, щоб знайти професіонала у своїй стихії.

Послуги веброзробників користуються великою популярністю, оскільки сучасний бізнес постійно потребує створення:

  • сайтів;
  • програм та програм;
  • інтерактивних плагінів.

Усього того, що ми бачимо, відкриваючи браузер. Опанувати цю професію з нуля можна в будь-якому віці. Важливі лише знання та розуміння технологій.

Зараз достатньо можливостей навчитися. Для цього є навчальні платформи, спільноти, профільна освіта. Але фішка в тому, що вчитися потрібно буде завжди, бо ця професія стадія розвитку та вдосконалення.

Слід зазначити, що така робота добре оплачується. Про те, як опанувати вебпрограмування самостійно, і що для цього необхідно, поговоримо в нашій статті.

Як можна вивчитися на веброзробнику?

Якщо ви вирішили опанувати web-програмування, радимо вибрати один з таких варіантів:

  • Самостійне навчання професії – у наш час випущено багато матеріалів та літератури для початківців веброзробників. Це різноманітні інструкції, форуми, вебінари, книги, онлайн-тренажери. Багато чого можна знайти в Інтернеті у вільному доступі. Щось можна купити, оскільки така література не найдорожча.
  • Курси та школи онлайн – за допомогою кураторів вже за кілька місяців ви зможете стати непоганим web-програмістом. На цих заняттях спочатку студенти вивчають теоретичну частину, а далі виконуються практичні завдання. Після закінчення курсів ви отримаєте сертифікат або диплом, що дозволяє потрапити на стажування до IT- або digital-агенції.
  • Навчання у вузах – ви можете вступити до навчального закладу і, починаючи з основ, за 4 – 5 років навчання опанувати професію, ставши дипломованим програмістом. Однак коштує таке навчання дорого і триває довше, ніж попередні два варіанти. Також у вузах більше роблять акцент на теоретичній частині, ніж на практичній.

Тому варто відзначити, що найшвидше і просто опанувати професію веброзробника вам допоможуть дистанційні курси. Перевага курсів також у тому, що вони дають не лише теорію, а й багато практики, що набагато краще. Завдяки практичним завданням, воркшопам та різноманітним проєктам, ви зможете не тільки програмувати, але й зберете кейс для портфоліо на майбутнє.

Особливості самостійного вивчення веброзробки

Якщо ви вирішили опанувати програмування самостійно, вам потрібно буде дуже багато займатися і студіювати теорію. Необхідну літературу і для новачка можна знайти в мережі. Також на Youtube можна знайти записи вебінарів і навіть злиті раніше проведені курси. Явна перевага самоосвіти полягає в тому, що за неї не потрібно платити.

Однак знайти свіжу, а головне, достовірну інформацію складно. У відкритому доступі часто трапляються застарілі дані. Також у самоучок можуть виникнути складнощі з практичною частиною. Необхідно десь знаходити завдання, а також перевіряти їх і працювати над помилками. Хіба що у вас є хороші знайомі у цій сфері, і вони вам допоможуть.

Потрібно створювати та розвивати нетворкінг. Якщо хочеться опанувати нові знання, важливо інтегруватися до спільноти тих, хто опанував професію та успішно використовує навички.

Для самоосвіти важлива дисципліна, відповідальність та посидючість, вам доведеться витрачати багато часу та сил. На це можуть йти роки важкої роботи. До того ж самоучки зможуть працювати з великою ймовірністю тільки на фрілансі. Для працевлаштування у велику компанію обов'язково знадобиться диплом, гарне портфоліо та бажаний досвід.

З чого починати вивчення вебпрограмування, який напрямок вибрати?

Найважливіше у навчанні веброзробок – знати з чого починати. Програмування – процес створення програм та написання програмного забезпечення. Для цього фахівці створюють вихідний код спеціальною мовою.

Їх існує дуже багато – понад три сотні. Для успішної роботи можна вибрати лише кілька. Однією з найкращих мов для новачків, які вчать веброзробку з нуля, є Python. Іншими за популярністю вважаються Java і C, але вони складніші для фахівця-початківця. З клієнтських мов найбільш затребуваний JavaScript.

Якщо ж ви хочете створювати сайти, то потрібно визначитися, яким фахівцем ви хочете бути – фронтенд або бекенд.

Найпопулярніші в наш час розробники, які надають фронтенд послуги. Вони відповідають за те, яким побачать сайт, відвідувачі, відкривши його в браузері. Такі фахівці відповідають за справну роботу графічних елементів, коректне відображення контенту на всіх пристроях, шрифти та швидкість завантаження.

Насамперед фронтенд розробник-новачок повинен вивчити HTML. Ця технологія вважається базовим інструментом і дає можливість створювати таблиці, розміщувати фото та відео, текст, керувати розмірами та структурою сторінки.

Проте написана на HTML вебсторінка матиме надто простий і нецікавий вигляд. Щоб її ушляхетнити, фахівцями використовується система стилів CSS. З її допомогою ви зможете змінити структуру сторінки, колірне оформлення, місце розташування елементів і вибирати шрифти. Систему стилів CSS можна вивчити за безкоштовними підручниками від Mozilla.

Щоб вебсайт став динамічним і можна було створювати анімації, непогано отримати навички роботи з мовою програмування як Javascript. Його фреймворки дозволяють суттєво розширити можливості розробника

За «начинку» вебсайту (зв'язок із сервером, базами даних, іншими сайтами) відповідають бекенд фахівці. Вони також відповідають за захист від зломів та атак, стежать за навантаженням на сервер. Такий фахівець має вивчити мову програмування PHP – це основа, базовий інструмент у цьому напрямі.

З його допомогою можна пов'язати сторінки сайту із сервером. Це досить проста мова, яку ви легко опануєте самостійно за книгами та посібниками. Можна, звісно, ​працювати й на JavaScript. Фреймворк Node.js, наприклад, дозволяє зберігати дані на сервері, контролювати його працездатність та безпеку.

Додатково до цього фреймворку можна вивчити бібліотеку Express та базу даних Mongo DB, за допомогою якої можна зберігати та отримувати інформацію.

Далі, коли ви вже визначилися, який напрямок вам цікавий, варто запастися необхідною літературою, встановити на ПК потрібні програми та почати старанно працювати. Головне – не позбавляйте себе практики, здобувши теорію, постарайтеся створити хоч кілька сторінок самостійно. З першого разу може не вийти, але не варто впадати у відчай, і ви обов'язково досягнете успіху.

Портфоліо веброзробника – яким воно має бути?

Найчастіше портфоліо фахівця з веброзробки є його особистим сайтом. На ньому бажано вказати таку інформацію:

  • трохи інформації про себе, контактні дані та вид діяльності (Web-розробка, HTML-верстка, програмування PHP або JavaScript, наприклад), дані про освіту;
  • розкажіть про свої професійні навички;
  • не зайвим буде прикріпити посилання або скріншоти на проєкти, в яких ви були зайняті, із зазначенням робіт, які проводилися особисто вами.

Сайт цей важливо зробити якомога яскравішим та якіснішим, можливо з анімацією, щоб одразу зацікавити потенційного роботодавця.

Якщо ви закінчували онлайн-курси, портфоліо можуть поповнити завдання, які ви виконували під час навчання. Також, що важливо, терміни навчання зараховуються вам як досвід.

Як бачите, ви можете почати свою кар'єру в програмуванні будь-якої миті, коли вам цього захочеться. Якщо ви приділятимете цій справі належну кількість часу, поставите перед собою цілі та будете впевнено до них йти крок за кроком, у вас є всі шанси отримати цікаву, високооплачувану та затребувану професію.

Інфо
Автор статті: SEO InWeb
1862 Переглядів
23.07.2022