Як стати IT-рекрутером? Вриваємося у світ IT-професій

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Створення команди та утримання профі — завдання №1 для будь-якого успішного бізнесу. Особливо це актуально для сфери IT, де пул фахівців середньої та вище рівня дуже обмежений.

Команда Рекрутинг Розвиток

Джеймс Гуднайт, засновник компанії SAS Institute, говорив: «Щовечора 95% відсотків усіх активів моєї компанії роз’їжджаються на машинах по домівках». І це справді так, адже створення команди та утримання профі — завдання № 1 для будь-якого успішного бізнесу. Особливо це актуально для сфери IT, де пул фахівців середнього й вищого рівня дуже обмежений.

Щоб закривати вакансії найліпшими гравцями, IT-компанії наймають технічних рекрутерів. Що це за фахівці і як стати it recruiter — розбираємося далі.

Хто такий IT-рекрутер, специфіка діяльності

IT-рекрутер — це фахівець з наймання технічних фахівців в IT. Завдання цього фахівця — зоптимізувати процес наймання, зробити його швидким та ефективнішим. До обов’язків технічного рекрутера входить шукання, відбирання та оцінювання кандидатів, які можуть претендувати на позицію IT-компанії.

Такий фахівець не зобов’язаний мати практичний технічний досвід, але має добре орієнтуватися в головних поняттях, параметрах і критеріях позиції. 

Через те, що попит на ринку набагато перевищує пропозиції, специфіка роботи IT-рекрутера полягає в тому, щоб зацікавити потенційно привабливого кандидата та провести, як нитку крізь вушко голки, через усі тести й інтерв’ю.

IT-рекрутер постійно контактує з технічними фахівцями, інтерв’ює їх і часто бере участь у технічних співбесідах. Крім того, такий фахівець первинно аналізує навички кандидатів щодо відповідності вимогам замовника.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Що треба знати IT-рекрутерові (hard skills)

IT-рекрутер має розбиратися у сфері розроблення програмного забезпечення, орієнтуватися в термінах, оперувати й до ладу вживати спеціалізовану лексику та розуміти стан ринку. Все це треба для того, щоб рекрутер міг оцінити реальні компетенції та навички кандидата, досвід роботи — і зіставити із запитом компанії та вакантної позиції. 

Фактично, технічний рекрутер має спілкуватися з кандидатами однією мовою — це не просто ознака професіоналізму, а й показник серйозності намірів компанії в очах потенційного працівника.

Щоб впевнено говорити з кандидатом, потрібно бути в темі всіх термінів Щоб впевнено говорити з кандидатом, потрібно бути в темі всіх термінів

Soft skills IT-рекрутера

Просто знайти контакт класного фахівця — це навіть не половина успіху. У сфері IT тепер панує ринок кандидата — фахівець ще має підібрати такі слова, тригери й аргументи, що зможуть зацікавити кандидата й переконати вислухати твою пропозицію.

Самого професіоналізму й технічного досвіду замало, потрібні навички у сфері продажу, щоб «продати» свою пропозицію; хист психолога — щоб підібрати слушні слова, закцентувати й зацікавити кандидата; навички в царині маркетингу й презентації — щоб привернути й утримати увагу людини. 

Крім того, вагоме значення мають уважність і скрупульозність. Кожна проґавлена деталь або легковажне ставлення до завдання може обернутися великим репутаційним провалом — не тільки для фахівця, а й для компанії.

Уміння опанувати себе й залишатися професіоналом у будь-якій ситуації — ще один must have skill для технічного рекрутера. Як і всі люди, айтішники бувають різними — і в мить, коли ви пишете з приводу потенційної співпраці, людина може просто бути не в доброму гуморі. Щоб не поповнити кейси профільних розмов історіями про непрофесіоналізм рекрутерів вашої компанії, варто зважувати свої слова й бути максимально коректною людиною в будь-якій ситуації.

IT-рекрутер: як стати й де навчатися 

Згідно з дослідженням Linkedin, здебільшого it recruiter — це випускники факультетів психології, бізнесу, маркетингу та соціології. 

Попри безліч тренінгів з історіями успіху у відгуках на сайті, здобути професію IT-рекрутера не так і просто. Більша частина курсів на ринку зорієнтована на те, щоб удосконалити вже наявні навички, а не будувати кар’єру з нуля. 

На жаль, багато які ресурси з черговим навчанням просто не можуть дати реальних навичок, оскільки не мають потрібної практики та умовної «роботи в полі». Без цього відірвана від ринку й контексту теоретична інформація не стане надійним фундаментом нової професії.

Щоб стати успішним IT-рекрутера, потрібно навчатися у профі в цій сфері Щоб стати успішним IT-рекрутера, потрібно навчатися у профі в цій сфері

Для того, щоб вибрати правильні курси й упевнено стартувати в IT-рекрутингу, варто звертати увагу на кілька моментів:

  • Склад спікерів. Перед стартом навчання треба трохи вивчити ринок, зрозуміти, хто головна впливова особа й експерт у напрямі, проаналізувати лекторський склад курсів. В ідеальній ситуації це мають бути не просто досвідчені, а ще й профі-практики — наприклад, як у школі IT-рекрутерів в INDIGO Tech Recruiters School.
  • Програма курсу. Крім сухої теорії, курс має містити практичні поради, техніки, методи роботи й базову технічну інформацію.
  • Відгуки. Приємні відгуки на сторінці продажу — не той інструмент, якому варто вірити передусім. Щоб зрозуміти реальну картину, треба погуглити відгуки випускників на різних майданчиках.

Загальні поради новачкові, як стати успішним рекрутером

Одного секрету, як стати успішним рекрутером з гарантією і без проблем, немає. Однак кілька підказок допоможуть зняти рожеві окуляри сподівань від професії та швидше задаптуватися в реальності:

  • IT-рекрутмент — складна галузь, тісно пов’язана з технічною інформацією. Спершу варто визначитися, з фахівцями в галузі якого напряму — тестувальники, аналітики, розробники — ви хотіли б працювати, і опановувати нові горизонти поступово.
  • Рекрутинг — це обов’язково робота з людьми. Якщо постійна активна комунікація стомлює вас, то варто подумати про інше заняття.
  • Постійне навчання. Сфера технологій розвивається стрімко, і рекрутер в IT має бути підкутий у найважливіших змінах. Інакше можна вскочити в халепу, намагаючись знайти фахівця з досвідом 10+ років у технології, яка з’явилася п’ять років тому. IT-рекрутер має вивчати профільні ресурси, «гуляти» по форумах і чатах, щоб тримати руку на пульсі розвитку галузі.
  • Стрес-менеджмент. Пам’ятаючи про те, що IT — це ринок кандидатів, варто добре вправлятися із запереченнями, контраргументацією і риторикою.
  • Прокачуйте нетворкінг. Широка мережа знайомств з більшою ймовірністю допоможе знайти крутого кандидата.
  • Завжди давайте фідбек. Навіть якщо тепер скілів фахівця замало, щоб дістати офер від компанії, все може змінитися в будь-яку мить — і ви знову зустрінетеся на ринку праці. Тільки ось перше враження та «ігнор» будуть незабутні.
  • Найліпша імпровізація — ретельно підготовлена. Вивчати резюме кандидата вперше під час інтерв’ю — неприпустимо. Крім того, що витрачаєте час — як власний, так і фахівця, так ще й марнуєте ресурс компанії — наприклад, якщо це технічне інтерв’ю з тимлідером.
  • Класний IT-рекрутер — не «прокладка» між компанією і кандидатом, а хороший сейлз. Він допомагає бізнесу продати вакансію, а фахівцеві — свої навички та знання задля взаємної втіхи й зиску.
  • Терпіння. Рекрутинг — це саме та сфера, де більше потрібні методичність і завзятість, ніж уміння знаскоку розв’язувати питання.
  • Удосконалюйте англійську. ІТ — міжнародна сфера, і як працівники, так і замовники можуть бути з різних країн. Без знання мови професіонал не зможе відбутися.
  • Будьте готові до ненормованого робочого дня. Це точно не та сфера, де можна відсидіти з 9-ї до 18-ї в офісі й вирушити додому відпочивати. Якщо класний фахівець у пасивному пошуку, то, найімовірніше, він може поспілкуватися тільки до або після роботи, або у вихідні дні.

IT-галузь — один з дуже динамічно розвиткових напрямів. Кожен день роботи в IT-рекрутингу — це новий виклик собі та своїм скілам, можливість швидко рости й отримувати гідну плату за свій талант. Найстрашніше — почати.

Успіхів!

Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
9027 Переглядів
Категорія Рекрутинг
07.08.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів