«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів

Топ-менеджер Бізнес CEO Команда HR Стратегія Тренди

Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів. Топові сегменти - транзакції та платежі, керування активами та особистими фінансами, криптовалюти, страхування, керування ризиками, протидія шахрайству тощо. Як В2С, так і В2В-продукти для бізнесів різного масштабу. Які фінтех-ніші найперспективніші, з якими складнощами доводиться зіткнутися під час запуску та розвитку стартапу у цій сфері та чому впроваджувати передові рішення на українському ринку простіше, ніж, наприклад, у США?

Ми з рекрутинговим агентством Indigo поцікавилося у Євгена Виборова, співзасновника стартапу YayPay, який займається автоматизацією роботи з дебіторською заборгованістю для клієнтів, переважно великих компаній у США.

«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю зі співзасновником YayPay Євгеном Виборовим Євген Виборов та Катерина Осадчук, СЕО Indigo Tech Recruiters
Які сегменти, напрямки фінтех можна вважати найперспективнішими у світі?

Євген Виборов: Фінтех – це дуже широке поняття. За великим рахунком, усе, що так чи інакше стосується грошей, можна називати фінтехом. І в цій галузі безліч напрямів різного ступеня перспективності. На мій погляд, найбільший потенціал у тих рішень, які можуть успішно продавати та впроваджуватися у великі компанії, оптимізуючи бізнес-процеси. Тим самим або скорочуючи витрати цих компаній, або дозволяючи заробляти більше. Ось де є справжні можливості, оскільки бізнес сильно зміниться протягом найближчих років 10.

Також можна відзначити високий потенціал фінтех-рішень, які відкушують функції класичних банків. Поступово це все перейде в онлайн і великі банківські кити або серйозно трансформуються, або вимруть.

Чи відрізняються тенденції в Україні, і якщо так — у чому локальна особливість нашого ринку?

Євген Виборов: Я погано розумію український фінтех, тож мені складно про це говорити. Але я можу сказати, що на нашому ринку впроваджувати передові зміни простіше, ніж, наприклад, у Штатах. Річ у тому, що в західному світі треба подолати опір інститутів та людей, які звикли робити речі певним чином. Наприклад, у Штатах досі близько половини платежів між бізнесами робиться паперовими чеками. У порівнянні з цим у нас чистий аркуш. Тож нам потрібно просто перестрибнути кілька сходинок інновації та почати впроваджувати найсучасніші підходи.

Чи можна вважати, що українські IT-фахівці — це «козир», аргумент на користь розвитку фінтех-сектору в Україні (їх кількість та кваліфікація)?

Євген Виборов: Наші хлопці – це однозначна перевага. Але на глобальному ринку це козир для будь-якої компанії, яка вміє з ними працювати. Це не допомагає саме фінтеху, це може допомогти будь-якій компанії будь-якого сектора, яка вміє цією перевагою користуватися.

Чи очікується збільшення кількості фінтех-стартапів на українському ринку? Чому?

Євген Виборов: Я сподіваюся, що ми в Україні побачимо збільшення кількості стартапів у принципі. Не обов'язково фінтех. Будь-яких. Думаю, люди все більше навчаються і починають розуміти, що не боги горщики випалюють, що все реально. А якщо з'являться стартапи, та ще й політична воля — так і інвесторські гроші прийдуть.

Які складнощі зазвичай трапляються на шляху розвитку фінтех-стартапу в Україні?

Євген Виборов: Здебільшого ті ж, що й у будь-яких інших стартапів — інвестиції, продажі, люди тощо. Різниця для фінтеху, мабуть, лише в тому, що у нас ціна помилок вища. Тобто дані, що втекли в мережу, для фінтех-компанії — це більша проблема, ніж для соціальної мережі, наприклад. Через це в інвесторів та у клієнтів є певні очікування щодо рівня безпеки програми, якості та compliance. Є вимоги про фізичне розташування коду та даних. Я знаю про колег, які змушені наймати програмістів тільки в Штатах з цієї причини. Особливо це проявляється у роботі з банками. Ці хлопці просто дивляться на міжнародні показники ризиків країнами, і в України там зовсім не райдужна ситуація.

Чи стикалися ви з цими складнощами — і які тактики допомагали вам вирішувати їх і рости далі?

Євген Виборов: Так, ми спочатку говорили з банками про партнерство, і вони мали дуже чітку позицію: якщо вся розробка тільки в Україні, їх це не влаштовує. Але скрізь є обхідні шляхи. Наприклад, показати, що весь код і дані зберігаються на серверах у США, що всі розробники користуються VPN. Крім того, це була одна з причин, чому ми наймали розробників, зокрема в США.

Розкажіть, будь ласка, про ваш продукт – які завдання він допомагає вирішувати?

Євген Виборов: YayPay займається автоматизацією роботи з дебіторською заборгованістю для великих компаній, переважно в США. Наприклад, нашим клієнтом може бути велика рекрутингова компанія, яка має сотні або тисячі клієнтів. Поки вони не мають YayPay, вони стежать за всіма клієнтами та отримують оплату за допомогою Excel-табличок та наліпок на монітори. І людей, звісно. Ми автоматизуємо цей процес, надаємо їм засоби роботи та платіжний портал для отримання платежів від клієнтів. Але це дуже поверхово. У системі насправді вже дуже багато функцій, включаючи прогноз часу оплати рахунків з використанням машинного навчання, кредитні рейтинги, аналітика з дебіторки й так далі.

За час розвитку вашого продукту – поділіться, будь ласка, основними цифрами та показниками його розвитку (про що можна говорити відкрито).

Євген Виборов: Ми залучили близько $16М інвестицій у трьох раундах, два з яких венчурні. У команді зараз загалом близько 50 осіб, половина з яких займаються дизайном, продуктом, розробкою, тестуванням тощо. На цей час у нас є понад 100 клієнтів-компаній.

Як ви набираєте команду, де шукаєте фахівців?

Євген Виборов: Залежить від терміновості та наявності ресурсів. Часто за внутрішніми референсами. Якщо є час для набору, то справляємось самі. Якщо позицій багато, а часу мало, користуємося послугами Indigo.

Яких фахівців не вистачає вашій команді та фінтех-ринку загалом?

Євген Виборов: На нашому ринку не вистачає фахівців, які, в принципі, розуміють, як працюють американські корпоративні фінанси. Я сам усе це вивчав із нуля, коли почав YayPay, і це непроста тема. Можу вважати себе щасливчиком, бо моя команда вже гарна у цих питаннях. А якщо за спеціалізаціями, то, попри напрямок продукту, мені здається, у нас не вистачає автоматизаторів тестування, девопсів та хороших менеджерів верхньої ланки. Але це винятковий мій досвід.

Що приваблює людей до вашої команди? Що саме мотивує їх приєднатися за вашими спостереженнями?

Євген Виборов: Мені хотілося б, щоб головним мотиватором приєднатися до нас були люди всередині команди та цінності компанії, які вони несуть. Але мені здається, ми поки що не там. Що людей мотивує приєднатися зараз, то це той факт, що ми — продуктова компанія, де кожен має можливість вплинути на все, що відбувається.

Від Indigo

В Україні, за даними Каталогу фінтех-компаній України 2019, працює близько 100 таких бізнесів, причому 58% із них засновані в останні три роки.

43% цих компаній працюють на міжнародному ринку, а пул IT-талантів дозволяє заявляти про себе новим командам та продуктам на європейському та американському ринках. Для компанії YayPay ми найняли 6 senior розробників у core team на етапі отримання перших інвестицій.

Діалог записала Катя Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5334 Переглядів
Категорія Інтерв'ю
25.11.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..