Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луженцова за допомогу з опрацюванням даних.

CFO IT Прогнози HRD CTO COO Топ-менеджер CEO Огляд зарплат СМО
СЕО Indigo Tech Recruiters - Катерина Осадчук СЕО Indigo Tech Recruiters - Катерина Осадчук

CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луженцова за допомогу з опрацюванням даних. 

Керівників, що здатні провести компанію через турбулентність і допомогти їй задаптуватися до нових умов, високо цінують. А також високо винагороджують? Який рівень доходу задовольняє провідних менеджерів українського ринку IT, що мотивує і демотивує — у нашому новому огляді зарплат.

Підсумки попереднього дослідження з цієї теми можна знайти тут. А тепер те, заради чого ми зібралися, — огляд зарплат C-Level 2021 року. Всього на наші запитання відповіли 294 провідні менеджери. З них 188 чоловіків і 106 жінок. 

Торік винагорода провідних менеджерів-жінок на медіані становила 3000 $, а чоловіків — 5000 $. Цього року — 3900 і 6550 $ відповідно. Збереглася різниця 40% на користь чоловіків. 

Вік більшості (71%) учасників опитування від 30 до 39 років. Середня зарплата провідного менеджера від 30 до 34 років становить 5925 $, а вже віком 35—39 років — 7725 $.

Різниця в середніх показниках заробітної плати провідного менеджера віком 21—29 років і 30—34 роки становить майже 34%, а якщо порівнювати з топменеджерами віком 35—39 років, то 75%.

Винагорода зростає з роками й, сподіваємося, досвідом. Утім, як показують дані, у провідних менеджерів віком 45+ оплата на медіані нижча, ніж у молодших колег (5500 $). Але якщо подивитися на середній показник, то зарплата в старших колег усе-таки вища й становить 8108 $.

Найбільшу кількість даних отримано за сферами Digital (медіана — 5750 $), E-commerce (5500 $), FinTech and Banking (6000 $). У них, як і протягом минулих двох років, зберігається один з найвищих рівнів винагороди. Але цього року до лідерів додалися AI/ML (6225 $), MedTech (5500 $) і Consulting (переважно йдеться про проєктну роботу, інвестиційні фонди й консалтингові компанії, на медіані — 7335 $).

Якщо ж дивитися на середні значення, то лідирує також MedTech і сфера телекомунікацій — 8200 $. 

Зберігається така тенденція: що старша компанія, то вища зарплата провідних менеджерів.

Хоча різниця не така вже й принципова, особливо на медіані. Помітніша на 75-му перцентилі.

Що більша компанія, то більша кількість працівників і вищий рівень зарплати в провідних менеджерів. 

З таблиці видно, що в невеликих компаніях дуже широка вилка оплати — від 1460 $ до 12 000 $. А також те, що середній рівень винагороди досить високий. 

Для цього є дві причини:

  1. У невеликих компаніях процеси, зокрема система оплати праці, часто не вибудувані на рівні дорослої компанії, і рішення про заробітну плату зазвичай ситуативно ухвалює фаундер або CEO. 
  2. Залучити працівників у стартап не завжди просто, іноді доводиться переманювати професійних менеджерів саме рівнем оплати.
Допоможемо знайти топ-менеджера в компанію!

Ми зв'яжемося з вами, щоб дізнатися більше про вакансію та зорієнтувати щодо терміну закриття.

Замовити консультацію

Не останню роль у рівні винагороди відіграє кількість років досвіду роботи провідним менеджером. 

У компаніях зі США або Європи можна отримати більшу винагороду, ніж в українських. 

Добре помітна різниця в оплаті праці провідних менеджерів залежно від кількості підлеглих. 

Найнижчий дохід у тих, у кого немає підлеглих, — таких небагато, всього 14 осіб, і на медіані винагорода становить 2100 $. 

Якщо ж підлеглих більше ніж 15 осіб, тоді провідний менеджер заробляє 7000 $ на медіані. 

Дохід топів залежить і від доходу компанії. Найменше заробляють ті, хто не знає обсяг доходу компанії. 

Найбільша винагорода в компаніях з доходом:

  •  від 10 млн до 20 млн $ — 8000 $ на медіані, 10 565 $ в середньому й 22 500 $ на максимальних значеннях (90 перцентиль); 
  • від 30 млн до 50 млн $ — 13 000 $ на медіані, 12 419 $ у середньому, але на максимальних значеннях — 15 800 $; 
  • і вищим ніж 50 млн $ — медіана 8125 $, середнє значення 9619 $ і 12 700 $ — максимум згідно з наданими даними. 

Більшість даних отримані від провідних менеджерів продуктних компаній (184 особи). Винагорода в продуктних й аутсорсингових компаніях різниться незначно. А ось в аутстафінгових вона менша. 

І, звісно, розглянемо вилку за конкретними посадами. Тут просто зведена, але поступово ми знайомитимемо вас з докладнішими оглядами за кожною посадою. 

Цього разу ми розділили посади найманого CEO, General Manager та Country Manager і коли Founder є CEO у своїй же компанії. Останніх виявилося більшість в IT. 

Традиційно найвищі зарплати у Founders і CEO (по 7000 $ на медіані), вищі в Country Managers / General Managers (7875 $) і в CTO / VP of Engineering — 7250 $. 

Найнижчі в HRD і CSO / VP of Sales — 3000 $, потім у CFO — 3500 $. 

За правилами статистики, ми обрізали частину даних (по 10% знизу й зверху вибірки). Серед них зустрічалися дуже високі значення, але вони були поодинокі. Наприклад, зарплата CEO — 30 000 $.

Що стосується KPI — не припиняємо щоразу дивуватися тому факту, що 31% провідних менеджерів не мають KPI і 34% не мають бонусів. 

Для більшості ж керівників бонус є річним (31%) або квартальним (20%) і залежить від прибутку компанії (36%) і/або від її загального виторгу (34%). 

Найзадоволеніші топменеджери — це ті, чий бонус залежить від доходу компанії. Найдемотивованіші — це топи без бонусів.

Якщо підсумувати, то в порівнянні з минулим періодом зарплати зросли на 10—17%, а загальна винагорода (зарплати + бонуси) — на 15%. 

Найбільшу винагороду отримують у сферах Consulting, AI/ML, FinTech і Banking, E-commerce і MedTech (за медіаною), за середнім значенням — у MedTech і телекомунікаціях. Це компанії з доходом 30 млн $ і більш як з 800 працівниками, засновані в Сполучених Штатах чи Європі 20 і більше років тому. Як порівняти з минулим періодом, у лідери вийшли MedTech, AI/ML, Consulting і телекомунікації. 

Найвищі доходи в провідних менеджерів з більше ніж 15 підлеглими, досвідом роботи у сфері ІТ понад 10 років і стільки ж на позиції топменеджера.

Більшість компаній як компенсаційний пакет пропонують провідним менеджерам гнучкий графік роботи (60%), на другому місці — оплата додаткової освіти (46%). Цього року більшість компаній додали до своїх пільг медичне страхування (44%). Торік на третьому місці був спортзал, але карантин вніс свої корективи. 

Три головні мотиваційні чинники для найвищого керівництва:

  • свобода ухвалення й реалізації рішень (67%); 
  • професійне зростання (64%); 
  • рівень заробітної плати (60%). 

Інші ефективні чинники мотивації: 

  • культура довіри до компанії (55%); 
  • відкрита й доброзичлива корпоративна культура (50%); 
  • здатність знаходити баланс між роботою та особистим життям (47%).

Найбільше демотивує топменеджмент:

  • несвобода в ухваленні й реалізації рішень (67%); 
  • професійне зростання (64%);
  • недостатній рівень зарплати (60%);
  • коли немає культури довіри в компанії (55%);
  • брак відкритої й доброзичливої корпоративної культури (50%);
  • дисбаланс між роботою та життям (47%);
  • некомпетентний і неефективний менеджмент (43%).
Цікаво, що до коронавірусного періоду чинники демотивації були іншими: перше місце посідав дисбаланс між роботою та життям. І далеко не першими були питання браку культури довіри в компанії, відкритості й доброзичливості. Можливо, це тому, що не вистачає живого спілкування у віддаленому форматі роботи й нові реалії передбачають значну формалізацію процесів.

Якщо казати про цифри щодо формату роботи, то нині 72% провідних менеджерів можуть вибрати: працювати вдома або в офісі, 15% працюють віддалено й тільки 11% в офісі (в минулому огляді цей показник був 51%).

Більше цифр і фактів у докладній презентації Salary Survey від Indigo Tech Recruiters.

У нашому дослідженні представлена загальна інформація щодо заробітних плат провідних менеджерів.

Трохи пізніше ми плануємо випустити цикл статей з докладним оглядом винагород за окремими посадами.

Зібрали багато цікавих фактів, наприклад:

  • рівень зарплати CEO або CTO залежно від сфери й типу роботи компанії, країни заснування, кількості підлеглих, а також освіти, досвіду роботи та інших чинників;
  • чи задоволені роботою в компанії CEO або CTO залежно від рівня заробітної плати, компенсаційного пакета, графіка й так далі. 

Сподіваємося, що ця інформація допоможе вам ухвалювати правильні життєві та управлінські рішення.

Нам цікаво, чи було дослідження корисним для вас?

Для зворотного зв’язку: info@indigo.co.ua

Авторка: Катерина Осадчук, CEO Indigo Tech Recruiters

Допоможемо знайти топ-менеджера в компанію!

Ми зв'яжемося з вами, щоб дізнатися більше про вакансію та зорієнтувати щодо терміну закриття.

Замовити консультацію
Інфо
Автор статті: Катерина Осадчук
12743 Переглядів
Категорія C-level
19.04.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..