Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level-працівників.

IT Професії Менеджмент Топ-менеджер Огляд зарплат СМО Команда HR

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level-працівників.

Дякуємо за допомогу в зборі даних Павлу Педенку, co-founder Growth Marketing Stage і ConfidenceConf, Сергію Алєксєєву, founder Lampovoe IT, і Рею Астафічеву founder Asta.Academy.

А за професійну допомогу в обробці даних – подяка Віталію Луженцову.

СЕО INDIGO Tech Recruiters Катерина Осадчук СЕО INDIGO Tech Recruiters Катерина Осадчук  

Наш огляд проведено за посадами General Product Officer (GPO), Product Owner, Product Manager і Project Manager.

Більшість даних ми отримали щодо Product Managers і Product Owners, і ця стаття про них.

На тему ролей Product Managers і Product Owners регулярно виникають суперечки – чи є між ними різниця, крім другого слова в назві?

В IT-спільноті ще не визначилося чітке розмежування між назвами, а їхнє наповнення змінюється від компанії до компанії – кожен сам визначає актуальні функції.

Якщо ж згадати історію виникнення ролі продуктових управлінців – до речі, зовсім не в IT, а в компанії Procter & Gamble, звідки досвід був перенесений одним з менеджерів у Microsoft, – різниця є.

Традиційно і ефективно працювали разом менеджер продукту і менеджер проєкту.

Перший вивчав споживачів і конкурентів, формував вимоги до продукту з огляду на свої знання і, власне, відповідав за досягнення максимальної цінності продукту для користувача. Він передавав концепцію з вимогами менеджеру проєкту, який відповідав за терміни, якість, виконання бюджету і ефективність команди розроблення.  

Все ясно, зрозуміло і добре працювало в waterfall-методології – коли кожна наступна ітерація йшла після попередньої, все було чітко і по порядку сплановано.

Але світ прискорюється, і замість каскадної моделі прийшла гнучка. Вона враховувала, що вимоги до продукту можуть змінюватися, зважаючи на ринкові зміни. І саме в agile частіше почали використовувати поняття Product Owner і Product Manager. Але гнучкість почала даватися взнаки і в тому, що ці ролі поєднуються 2 в 1 або є нечіткий розподіл функцій і завдань ролей. Це й викликає складнощі.

Створили Indigo Tech Recruiters School!

Вчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

З одного боку, такий менеджер повинен стежити за ринком, щоб зберігати актуальність продукту для користувачів, розробляти стратегію, роадмап, враховувати побажання стейкхолдерів. З іншого – зосереджуватися на розробленні, щоб дотримуватися термінів і бюджету, відбиватися від тих самих стейкхолдерів, адже всі «хочу» реалізувати неможливо, і постійно керувати командою.

Чи можна одночасно мислити стратегічно й тактично; постійно стежити за ринком, але водночас мати час на втілення вивченого в життя; фокусуватися і на клієнтах, і на команді; думати і про бізнес, і про технології?

Можливо, але на короткій дистанції. З прийняттям факту, що таке жонглювання або призведе до вигоряння, або до того, що частина «кульок» цього процесу будуть падати і боляче бити по ногах.

Іноді компанії виходять зі становища, виділяючи ролі Product Owner/Manager (немає різниці, як називається, але тих, хто концентрується на стратегії, користувачах і вивченні ринку) і Project Manager (які відповідають за тактику реалізації задуманого).

Найчастіше ж Product Manager – це бізнес-роль, що наповнює беклог завданнями, зважаючи на вивчення метрик продукту, ринку і потреби користувачів. А Product Owner – agile-роль, яка займається пріоритизацією і гігієною беклога – що ми можемо вмістити в одиницю часу так, аби не вибиватися з термінів, зважаючи на поточне завантаження і компетенції команди.

Будемо раді почути ваші думки про ці ролі. А поки давайте подивимося на рівень зарплат у цілому по ролях Product/Project і заглибимося в деталі саме по ролях Product Owner/Manager.

В основі цього матеріалу – дані, отримані від 142 продуктових управлінців, які працюють в IT-компаніях на території України.

І серед них – від 107 Product Owners і Product Managers.

Загалом вилка доходу по посадах, що досліджуються, має такий вигляд.

Рис. 1. Вилка оплати по усіх посадах, зазначених у опитуванні Рис. 1. Вилка оплати по усіх посадах, зазначених у опитуванні

По CPO ми отримали недостатньо даних для окремого огляду. Але з цієї загальної таблиці видно, що у них найвища оплата: мінімальна – $4000, на медіані – $5800, 90 перцентиль – $6120.

У деталях роль і зарплати Project Manager ми розберемо в наступній статті, а в цій розглянемо ролі Product Owner і Product Manager.

Рис. 2. Країна заснування компанії Рис. 2. Країна заснування компанії
Рис. 3. Кількість працівників у компанії Рис. 3. Кількість працівників у компанії
Рис. 4. Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній Рис. 4. Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній
Рис. 5. Відсоток учасників, які працюють у B2B, B2C та іншого типу компаніях Рис. 5. Відсоток учасників, які працюють у B2B, B2C та іншого типу компаніях

Дохід Product Owner (27 респондентів) в IT може становити від $1960 до $4380. Медіана – $3300. Також були дані $6800 і $8300. Вони потрапили до 10 % верхнього значення вибірки, тому статистично були обрізані як можливі аутлайнери або малоймовірні. Як і нижні $700-800.  

У Product Manager (80 респондентів) вилка доходу – від $1300 до $4800. Медіана – $2750. 

Рис. 6. Загальна вилка винагороди Рис. 6. Загальна вилка винагороди 

Рівень зарплати PO і PM залежить від різних факторів. Хочу звернути увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше чотирьох однакових відповідей, були вилучені, тому що не можуть бути досить валідними для ухвалення рішень.

Так, наприклад, тільки по четверо опитаних працюють в аутсорсингових і аутстафінгових компаніях – цих даних недостатньо для об'єктивних висновків по вилці оплати.

Більшість респондентів працюють в продуктових компаніях і отримують на медіані $2900, $4760 – максимум.

13 осіб працюють у компанії, де є і аутсорсинг, і розроблення продукту.

Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою та типом компанії Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою та типом компанії

75 чоловіків і 32 жінки взяли участь в опитуванні, статистика показує, що середня зарплата чоловіків становить $3246, а жінок – $2512.

Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою та статтю працівника Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою та статтю працівника

Існує практично пряма залежність підвищення рівня оплати від кількості років роботи в IT-сфері. PO і PM з досвідом роботи в IT від семи і понад десять років можуть розраховувати в середньому на оплату в розмірі $3705-4088. Водночас колеги з досвідом роботи в IT від одного до трьох років заробляють у середньому $1736-2088.

Рис. 9. Взаємозв'язок між середньою винагородою і кількістю років роботи в IT-сфері Рис. 9. Взаємозв'язок між середньою винагородою і кількістю років роботи в IT-сфері

Помітна тенденція зростання рівня оплати залежно від розміру компанії (за кількістю працівників). Найбільше заробляють PO/PM-менеджери в компаніях, де працює більше 201 особи.

Рис. 10. Середній рівень оплати PO/PM залежно від кількості працівників у компанії Рис. 10. Середній рівень оплати PO/PM залежно від кількості працівників у компанії

Рівень оплати PO/PM практично не залежить від того, працюють вони в стартапі, якому один рік, або в більш зрілій компанії. 

Рис. 11. Взаємозв'язок між винагородою та віком компанії Рис. 11. Взаємозв'язок між винагородою та віком компанії

Найбільш низька вилка доходу у PO/PM, які працюють у компаніях, заснованих в Україні.

Рис. 12. Взаємозв'язок між винагородою та країною заснування компанії (Other = USA or Canada) Рис. 12. Взаємозв'язок між винагородою та країною заснування компанії (Other = USA or Canada)

Більшості опитаних менеджерів – від 21 до 30 років, а рівень оплати вище у тих, хто старше 31 року – їхня заробітна плата на медіані – $3500, у порівнянні з $2700 у колег, молодших за віком.

Рис. 13. Взаємозв'язок між винагородою та віком PO/PM Рис. 13. Взаємозв'язок між винагородою та віком PO/PM

Якщо порівняти зарплату продуктових управлінців у різних сферах, то побачимо, що фінансово приємніше працювати в Marketplace ($4000 на медіані), FinTech and Banking ($3700) і GameDev ($3300).

Рис. 14. Взаємозв'язок між винагородою PO/PM і сферою роботи компанії (медіана) Рис. 14. Взаємозв'язок між винагородою PO/PM і сферою роботи компанії (медіана)

Більшість PO/PM, які задоволені своєю роботою, отримують у середньому $3257-3363. Незадоволені роботою респонденти з оплатою праці $2300-2432.

Рис. 15. Задоволеність роботою PO/PM у зв'язку з рівнем оплати (середнє) Рис. 15. Задоволеність роботою PO/PM у зв'язку з рівнем оплати (середнє)

Фактори мотивації і демотивації Product Owner і Product Manager.

Крім рівня заробітних плат, нам цікаво було дізнатися про фактори мотивації, демотивації і деякі умови праці.

Для працівників на зазначених посадах пріоритетним фактором мотивації є професійний розвиток (81,31%). Другий за важливістю фактор – свобода в ухваленні рішень (67,29%), замикає трійку лідерів рівень заробітної плати (66,36%).

Рис. 16. Фактори мотивації Product Owner і Product Manager Рис. 16. Фактори мотивації Product Owner і Product Manager

Демотивують насамперед недостатній професійний розвиток (46,73%), некомпетентний і неефективний менеджмент компанії і відсутність балансу робота/життя (у рівних частинах – 44,86%), з невеликим відривом – недостатній рівень оплати (43,93%).

Рис. 17. Фактори демотивації Product Owner і Product Manager Рис. 17. Фактори демотивації Product Owner і Product Manager

Дивно, але у ролей, які безпосередньо відповідають за кінцевий результат, немає KPI (у 55,14%) і практично немає бонусів. 

Рис. 18. KPI, за які виплачують бонус Рис. 18. KPI, за які виплачують бонус
Рис. 19. Періодичність, з якою виплачують бонус Рис. 19. Періодичність, з якою виплачують бонус

Як фізичні особи – підприємці оформлені 75,70% опитаних, що звично для IT. Але є і 15,89% працівників, які оформлені за трудовою книжкою.

Рис. 20. Тип оформлення співпраці Рис. 20. Тип оформлення співпраці

І у 79,44% опитаних оплата прив'язана до курсу $.

Рис. 21. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди. Рис. 21. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди.

Будемо раді, якщо ця інформація буде корисною для ухвалення правильних бізнес-рішень.

У наступному огляді плануємо поділитися відомостями про роль і винагороду Project Manager в IT.

Автор: Катерина Осадчук, СЕО INDIGO Tech Recruiters

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
11097 Переглядів
Категорія C-level
25.09.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..