Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відділами, командами, замовниками та рутиною допоможе продакт-менеджер.

Топ-менеджер Співбесіди Підбір персоналу Найм Команда HR Рекрутинг Продакт менеджмент

Перший продакт у компанії — її засновник та ідейний натхненник. Однак із часом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути в комунікації між різними відділами, командами, замовниками та рутиною допоможе продакт-менеджер.

Що це за фахівець, де його знайти та на які компетенції варто звернути увагу — розбираємося.

Знайти продакт менеджера — важливе завдання для ефективної роботи компанії Захантити крутого Product Manager до себе в команду — важливе завдання для ефективної роботи компанії

Хто такий продакт-менеджер

По суті, продакт-менеджер — це фахівець, що відповідає за створення та вихід на ринок продукту.

Чеклист ситуацій, у яких бізнесу потрібен продакт:

  • є потреба в зростанні, але бракує ресурсів;
  • є ресурси на зростання, але бракує продукту;
  • хаос в організаційних процесах, через який компанія упускає можливості, а команда перебуває в стресі;
  • зростання команди/напряму, який треба курувати.
Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитися програму

Продакт-менеджер працює на міждисциплінарному стику інтересів бізнесу, маркетингу та програмування. До його завдань входить контроль роботи над продуктом на всіх етапах, починаючи від стадії ідеї та завершуючи постпродакшеном та постінвестиційним аналізом. Крім того, такий фахівець розвиває продукт навіть після етапу випуску його у світ.

Як і в багатьох сучасних професіях, сферу відповідальності продакт-менеджера до кінця не визначено: кожна компанія висуває свої вимоги фахівцеві на цю посаду. Повний список обов’язків залежить від конкретної компанії. Хтось додає у сферу відповідальності такого фахівця розроблення нових ідей, а в іншій компанії завданням продакта буде лише контроль плану реалізації.

Варто розділяти завдання та позиції продакт- і проджект-менеджера. Продакт розбиває створення нового продукту на кілька етапів (проєктів), проджект — відповідає за виконання продуманого продактом плану створення та розвитку проєкту з урахуванням термінів і ресурсів компанії. Фактично продакт створює стратегію та наймає помічників (менеджерів проєктів), що звітують йому про кожен етап роботи.

До списку потрібних навичок продакт-менеджера входять:

  • побудова продуктної стратегії;
  • організація роботи команди: постановка цілей, розподіл обов’язків, складання та оформлення roadmap;
  • створення, тестування та аналізування гіпотез;
  • створення прототипів продуктних вирішень;
  • робота з інструментами: Sketch, MarvelAPP, InVision, myBalsamic тощо;
  • координація роботи різних відділів і департаментів компанії у прив’язці до продукту (PR, маркетинг, розроблення, продаж).

Крім того, продакту треба взаємодіяти з усіма залученими до роботи фахівцями, аналізувати ринок, визначати цільову авдиторію тощо.

Четвірка скілів продакт-менеджера

1️⃣ Стратегічне мислення

Допомагає генерувати ідеї та створювати стратегії розвитку, описує вигоди та цінності для клієнтів. Менеджер аналізує авдиторію, ринок, конкурентів тощо.

Який вигляд це має на прикладі:
За участі продакт-менеджера створено платформу для електронного документообігу, яка успішно функціонує. Однак без подальшого просування платформа швидко згасне. На цьому етапі продактові треба активізуватись у вивченні ринку, створенні й тестуванні гіпотез для запровадження нового функціоналу та подальшого розвитку.

Одна з навичок продакт менеджера — стратегія Стратегія — один зі скілів продакта

2️⃣ Планування

Одна зі сфер відповідальності продакт-менеджера — планування, створення дорожніх карт і розставлення пріоритетів по завданнях. Менеджер продукту не просто вигадує ідеї, а й планує їхню реалізацію до найдрібніших деталей.

3️⃣ Побудова комунікацій

Продакт-менеджеру треба комунікувати з найрізноманітнішими фахівцями, що працюють над продуктом: розробниками, маркетологами, дизайнерами. У такій роботі не обійтися без уміння налагоджувати зв’язки та знаходити спільну мову з людьми будь-якого темпераменту.

Будь-який проєкт складається з різних елементів, за кожен з яких відповідає окремий фахівець чи департамент. Менеджеру також треба налагодити спілкування та обмін інформацією між відділами.

Те саме стосується роботи з підрядниками. Іноді для реалізації якогось обсягу роботи не обійтися без залучення зовнішніх фахівців: типографів, маркетологів, рекрутингових агенцій, щоб швидко закрити вакансії. Менеджерові продукту потрібно вміти якнайшвидше й за мінімальною ціною домагатися результату від залучених фахівців.

4️⃣ Ведення документації

Рано чи пізно в будь-якому проєкті з’являється пул документів: регламентів, інструкцій, технічної документації, дорожніх карт, кошторисів, описів, комерційних пропозицій. Завдання продакта — створювати такі документи, контролювати їх своєчасне надходження від команди та вільно орієнтуватися в інформації.

Найчастіше менеджер продукту має справу з:

  • передпроєктною документацією: описом ідеї, регламентів, сфер відповідальності й технічних завдань;
  • проєктною документацією: планами, дорожньою картою;
  • робочими документами: докладним описом продукту, звітами про виконані роботи, окремими завданнями;
  • підсумковою звітністю: фінальними звітами, постаналізом, інструкціями з використання продукту;
  • фінансовою звітністю.
Щоб дізнатися, як знайти продакт менеджера, потрібно спочатку дослідити територію пошуку Щоб знайти хорошого спеціаліста, потрібно дослідити територію пошуку

Як організувати процес пошуку продакт-менеджера

Перед тим як почати пошук продакта, варто ретельно проаналізувати поточний стан справ у проєкті. Які робочі моменти закриватиме новий фахівець? Що входитиме у сферу його відповідальності?

Щоб знайти фахівця, який потрібен конкретному бізнесу, важливо чітко та максимально докладно сформулювати вакансію. У вакансії мають бути

  • опис обов’язкових завдань;
  • інформація про продукт: його роль, завдання, KPI, дані про команду, бюджет на тестування, методологія роботи;
  • умови роботи;
  • вимоги щодо софт-/гард-скілів, досвід роботи та володіння інструментарієм.

Важливо! Опис може охоплювати інформацію, що потрапляє під NDA. Не обов’язково додавати ці дані до тексту вакансії — досить залишити основні моменти. Однак докладно прописаний профіль працівника та підготовлені питання продакт-менеджерові прискорять і полегшать пошук потрібного фахівця в команду.

Поради з пошуку продуктного менеджера:

  1. Фільтруйте. Шукаючи продакт-менеджера, звертайте увагу на завдання й потреби компанії та відфільтровуйте фахівців з нерелевантним досвідом чи спеціалізацією.
  2. Підготуйте питання для співбесіди продакт-менеджера, які допоможуть оцінити бекграунд та скіли фахівця.
  3. Гантинг. Якщо ви вперше відкриваєте вакансію продакт-менеджера й не впевнені, що зможете якісно протестувати фахівця, подивіться на людей, які виконують аналогічний функціонал продакт-менеджера в конкурентів. У такому разі також можуть допомогти рекрутингові агенції, які дослідять ринок і підберуть пул фахівців, які відповідають критеріям — для гантингу або серед тих, хто шукає.
  4. Прокачуйте команду. Цілком можливо, що у вашій команді вже є людина, яка частково виконує функції продакт-менеджера. Іноді буде простіше навчити та прокачати вже наявного працівника, ніж витрачати час/ресурси на наймання та онбординг нової людини.

Технологічних компаній стає дедалі більше, і разом з ними зростає попит на менеджерів, які здатні контролювати процес створення та просування продукту. Але фахівців з потрібним бекграундом і набором скілів знайти не так просто. Хай щастить у пошуках!

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитися програму
Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
3890 Переглядів
Категорія Рекрутинг
05.11.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..