Мисливці за талантами: огляд шкіл IT-рекрутингу

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Чомусь заведено вважати, що увійти до IT-рекрутингу легко — достатньо «любити спілкування» і хотіти «допомогти змінити чиєсь життя на краще»

Кандидатам Рекрутинг Професії Розвиток Сорсинг
Мисливці за талантами: огляд шкіл IT-рекрутингу

Чомусь заведено вважати, що увійти до IT-рекрутингу легко — достатньо «любити спілкування» і хотіти «допомогти змінити чиєсь життя на краще». Насправді ж, у рекрутингу цінується здатність вирішувати бізнес-завдання, розбиратися в технологіях, оперувати цифрами, та й хороша англійська, звичайно.

Можна розпочати знайомство з ринком IT на ресурсах на кшталт dou.ua, habrahabrtoster. Не зайвим буде познайомитися з технологіями:

  • https://relocateme.eu/blog/glossary-for-tech-recruiters/
  • https://relocateme.eu/blog/glossary-for-tech-recruiters-part-2/
  • https://relocateme.eu/blog/glossary-for-tech-recruiters-part-3-2/

Важливо слухати, вчитися, дивитися, вбирати - вебінари, конференції, виступи на допомогу. Ставити питання. Багато питань.

До речі, ми намагаємося ділитися інструментами, практиками та факапами у нашому блозі – раптом знадобиться. Якщо говорити про спеціальні вимоги до освіти — їх немає (ми ж IT). Можна пройти спеціальний курс, який прокачає базові навички. Але тут важливо підійти до вибору з усією відповідальністю.

Запустили Indigo Tech Recruiters School!

Вчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи України та, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Ми з Indigo Tech Recruiters вирішили трохи полегшити завдання. Для цього звернулися до організаторів курсів та програм у різних містах України, і пропонуємо до вашої уваги огляд шкіл IT-рекрутингу.

Школи IT-рекрутингу

Програма розвивається з 2017 року (7 курсів, 102 випускники). Заняття проходять аудиторно, а також онлайн. Тривалість – 4 тижні, 2 рази на тиждень; середа 19:00-21:00, субота 10:00-14:00. Навчання включає практику, роботу над вакансіями, теоретичне навчання, кейси, майстер-класи, відео.

Розглянуті теми: теорія IT-сфери плюс повний цикл рекрутингу (зняття заявки, карта пошуку, канали пошуку розробників, комунікації з кандидатами, написання листів, інтерв'ю, офер та HR-нетворкінг). Цільова аудиторія програми — будь-який бажаючий із досвідом HR/recruitment або без, студенти, які хочуть працювати в IT-сфері. 70% студентів працюють з IT-вакансіями, в outsource & product компаніях, не тільки в Україні, а й у Дубаї, Кіпрі та Польщі.

Вартість навчання - 7500 грн онлайн, 8500 грн - аудиторно. Старт найближчого курсу – 6 лютого 2019 р.

Школу засновано у 2016 році (10 випусків). Кілька десятків випускників працюють на різних позиціях у компанії UPPeople, в IT-компаніях, у тому числі в топменеджменті (HR BP, VP HR).

Навчання відбувається у Києві, тривалість — 5 днів. Графік занять – з понеділка до п'ятниці (з 10 до 17). Акцент робиться на практичних інструментах. Курс складається з 5 модулів: основи IT-рекрутингу (опис вакансій, огляд технологій), активний пошук (де знайти IT-фахівців, матчинг профілю опису та профілю фахівця), спілкування з кандидатом (особливості листування в листах та чатах, дзвінки кандидату), робота з запереченнями, інтерв'ю та офери.

Цільова аудиторія — люди без досвіду або з мінімальним досвідом в IT-рекрутингу. Вартість курсу – 5800 грн.

Старт найближчого курсу — лютий 2019 р.

З 2016 року відбулося вже 7 випусків. Більшість випускників працюють в ІТ-компаніях HRM та рекрутерами. Навчання відбувається у Львові. Тривалість -3, 5 місяців; вівторок/четвер з 19:00 до 20:30. Акцент робиться на практичних навичках та інструментах роботи HR та рекрутера в ІТ-сфері.

Теми, що входять до програми: HR (мета, функції, напрямки діяльності), комунікації, рекрутинг, адаптація, мотивація, оцінка, навчання та розвиток, HR-брендинг. У фіналі студенти захищають дипломні проєкти. Курс розрахований на новачків, підходить і тим, хто пов'язаний з HR та рекрутментом, але не в ІТ.

Вартість курсу - 10500 грн. Старт найближчого курсу – 15 січня 2019 року.

Школу відкрито 2012 року. Лише у напрямі IT-рекрутингу випустило вже близько 20 груп. Це приблизно 200 осіб, 60% із них успішно працевлаштовані.

Навчання проводиться в інтерактивній формі, у 4 філіях: Одесі, Києві, Дніпрі та Харкові. Тривалість – від 3 до 4 місяців (відрізняється залежно від міста). Спочатку заняття студенти отримують практичний досвід і після них у розпорядженні є відеозапис уроків. В Одесі, Києві та Харкові заняття проводяться щосуботи, у Дніпрі — у понеділок та п'ятницю.

Теми, які вивчають студенти: ролі в компаніях, перспективи професії та кар'єрні можливості рекрутера та HR, види компаній (стартап, продукт, аутсорс, аутстаф) та особливості роботи в кожній з них, активний та пасивний пошук, технічні блоки, робота з резюме, комунікації в соцмережах, інтерв'ю, робота із замовником, джоб-офер, ефективність рекрутера (методики та метрики), адаптація, асесмент, менеджмент зарплатних очікувань, програми розвитку та ін. Вартість курсу: 7000-8000 грн
В Дніпрі найближчий курс стартує 2 грудня, у Києві 15 грудня, у Харкові — наприкінці січня, в Одесі — наприкінці лютого.

Навчальний центр SkillUP засновано у 2012 році, курс з IT-рекрутингу проводиться з 2018 року. Проходить у двох містах - Харкові та Львові. Вже вийшло 5 груп (50 випускників). Тривалість навчання – 1, 5 місяці. Графік занять — 2 рази на тиждень по 2 години. За інформацією центру, 60% випускників обирають роботу на фрілансі, решта працевлаштовуються в IT-компанії та рекрутингові агенції.

Під час навчання використовуються різні інструменти: аудиторна робота, лекція + практика, домашні завдання, чат з тренером (корисні посилання, інформація, постійний контакт). Активна робота з інструментами рекрутера/ресечера: Google, Х-ray, Boolean, LinkedIn та ін. фідбеками, а також адаптація, мотивація, утримання співробітників в ІТ.

Середня вартість курсу 5500 грн з урахуванням акцій та програм лояльності. Найближчий курс стартує у листопаді у Харкові, у грудні – у Львові.

Курс-практикум IT-recruitment GUIDance 

З 2016 року навчання пройшли вже 4 потоки студентів.

У курсу 24 випускники, з яких 21 успішно працевлаштовані. Заняття проводяться в Одесі. Тривалість навчання – 1, 5 місяці, 10 занять, двічі на тиждень (вівторок, п'ятниця) по 3 години. Оскільки курс інтенсивний включає багато практики, максимальна кількість осіб у групі — 8.

Навчання включає 20% теорії та 80% практики. Це лекції, опрацювання необхідних рекрутеру навичок та компетенцій, а саме: прокачування технічного базису (офлайн-лекції з IT-фахівцями, додаткові відео з поглибленим матеріалом для домашнього опрацювання, технічні контрольні, вивчення лексики IT-індустрії); зняття вакансій у реальних СЕО, PM, TL IT-компаній; використання каналів та інструментів сорсингу; робота з текстами в рекрутингу (складання внутрішньої документації та описів вакансії, робота з мікротекстами у листуванні); побудова стратегії комунікації та робота з запереченнями, розбір кейсів, проведення співбесід з IT-фахівцями. На курсі передбачено рейтингову систему: оцінюються домашні завдання, практика та контрольні за технологіями. Таким чином, кожен учасник може бачити свої результати та коригувати успішність. Найкращі студенти отримують офер від GUID або сприяння працевлаштуванню в IT-компанії.

Курс розрахований на тих, хто вже працює в рекрутингу та хоче перейти в IT; хто працює в ІТ, але мріє розвиватися саме в ІТ-рекрутингу; хто вже працює в цій сфері та відчуває, що потребує інтенсивного прокачування знань та досвіду. Вартість курсу: 4500 грн при оплаті до 2019 року, 5000 грн при оплаті до 31 січня, 5500 грн при оплаті з 1 лютого.

Старт найближчого курсу - 19 лютого 2019 року.

Курси для HR та рекрутерів Universe IT
З лютого 2017 року відбулося 4 випуски HR-курсу, 2 — з рекрутингу. Навчання проводиться у Києві та в онлайн-форматі. Тривалість навчання на HR-курсі - 2, 5 місяці, курсу з рекрутингу - 1, 5 місяці. Заняття проводяться 2 рази на тиждень. Курси дають системні знання про специфіку рекрутингових процесів та побудову HR-системи в IT. У кожне заняття включено практику, кейси. Викладачі - фахівці з різним досвідом та портфоліо, що дає студентам розуміння специфіки роботи в різних напрямках (аутсорс, аутстаф, продуктові компанії, стартапи та фріланс). На курсі також викладають фахівці, з якими HR та рекрутер взаємодіють у роботі (Developer, Project Manager, CEO, Test Manager, Learn&Development Specialist).

Програма складається з комплексу актуальних питань. Наприклад, для HR передбачені такі теми, як Personal & Employer Branding, робота з менеджментом, побудова партнерства (HR Business Partner), рекрутинг, адаптація, оцінка, навчання, мотивація, компенсації та пільги, звільнення, корпоративна культура та ін.Програма для рекрутерів сфокусована саме на цій темі: заявка на підбір, робота з резюме, інструменти для пошуку, інтерв'ю, тестові завдання, комунікації в IT-рекрутингу, персональний бренд рекрутера та ін. досвід у HR або рекрутингу. Курс рекрутингу розрахований на тих, хто хоче навчитися з нуля та працевлаштуватися, і тих, хто вже виконує обов'язки IT-рекрутера, але вирішив систематизувати та проапдейтувати знання.

Вартість навчання на курсі HR - 12 000 грн за очний курс, 7500 грн - онлайн. Курс рекрутингу - 6 500 грн очний, 5000 грн онлайн. Старт найближчих курсів – березень 2019 року.

Школа розвивається з 2013 року. За цей час відбулося вже 18 випусків, а це – 412 випускників; з них 48 студентів – співробітники Indigo (колишні чи справжні).

До 2017 року навчання проходило у Дніпрі, Києві, Харкові, Одесі та Львові, тепер – в онлайн-форматі. Курс триває 1 місяць, заняття проводяться у будні. Програма поєднує теоретичний курс та практичні заняття. Для навчання використовуються різні формати, у тому числі мозкові штурми, дискусії, індивідуальні коучинг-сесії, кейси та завдання з реальних проєктів, а також самостійна робота та перевірка домашніх завдань.

Курс складається з 10 модулів, і включає всі аспекти роботи IT-рекрутера: основи рекрутингу, активний та пасивний пошук, написання текстів (епістолярний рекрутинг), переговори з клієнтами, джоб-офер, нетворкінг, технічна грамотність та ін. Проєкт орієнтований на всіх бажаючих опанувати професію, junior та middle IT-рекрутерів, які хочуть прокачати рівень своїх навичок та систематизувати знання, а також нетехнічних рекрутерів та менеджерів з персоналу, які вирішили перекваліфікуватися.

Специфічних вимог до студентів немає, головне бажання вчитися. Вартість курсу – 5000 грн.

Старт наступного курсу – навесні 2019 року. Щоб досягти успіху в професії, IT-рекрутер слідує концепції LifeLong Learning, особливо враховуючи специфіку індустрії, яка змінюється зі швидкістю світла. Але школа IT-рекрутингу — чудовий старт і важливий рядок у СV, який допоможе розпочати кар'єру.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
4218 Переглядів
Категорія Рекрутинг
28.11.2018
Схожі статті
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..