Куди податися без досвіду: найліпші стажування в IT-компаніях України

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ми зібрали найліпші стажування й курси у великих українських IT-компаніях. У статті: інформація про програму, умови вступу й оплати.

Кандидатам Професії Розвиток Програміст

Роботодавці часто говорять про те, що в галузі IT жорсткий дефіцит кадрів. Статистика це підтверджує: за даними Опендатабот, дефіцит айтівців в Україні тепер становить 34%. Парадоксально, але водночас влаштуватися спеціалістові без досвіду, попри десятки «айтівських» курсів для програмістів, не так і просто.

Здебільшого сучасним потрібним IT-професіям не вчать в університетах, і, навіть якщо комусь пощастило, програма й інструменти будуть значно відрізнятися від реальних завдань і стеків роботодавця. Тому багато компаній вирішили взяти справу до своїх рук і стали «кузнями кадрів».

Ми зібрали найліпші стажування й курси у великих українських IT-компаніях. У списку: інформація про програму, умови вступу й оплати.

Що таке стажування в IT-компанії?

Стажування в IT-компанії — це можливість пройти навчання й попрацювати з реальними технологіями й завданнями від роботодавців. Часто спеціалісти, які успішно себе зарекомендували, отримують потім пропозицію від компанії.

Крім того, стажування в IT — це швидкий спосіб набути реальний досвід й отримати перспективний рядок у резюме, який потім дозволить влаштуватися у сфері IT.

Чи оплачують стажування в IT-компаніях в Україні?

Стажування можуть бути оплачуваними, але переважно вони безплатні. Однак деякі компанії пропонують оплату своїм trainee на час стажування чи після одержання пропозиції на роботу.

Стажування в DataArt

DataArt — міжнародна компанія, що розробляє програмне забезпечення. Офіси DataArt розміщені в Києві, Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові та Херсоні.

Програма для практикантів у DataArt працює з 2004-го року. За цей час понад 400 випускників інтернатури стали працівниками компанії.

Вимоги: розмовна англійська, теоретичні знання з вибраної технології (.Net, Java, QA, Ruby, C++, PHP, Python, iOS, Android тощо), технічна освіта бажана, але не обов’язкова.

У компанії розглядають студентів старших курсів (з 4 курсу), аспірантів і випускників.

Наприклад, щоб потрапити на стажування в IT-компанії в Києві, треба пройти кілька етапів співбесід: мовний тест, технічний тест, співбесіда з ейчаром і технічна співбесіда.

Вартість: стипендія. Під час стажування в DataArt практиканти працюють над реальними завданнями, тому стажування оплачуване й усі студенти одержують грошову компенсацію.

Щоб дізнатися про актуальні стажування, треба надіслати резюме у вільній формі на hr@dataart.com.

Стажування в EPAM

EPAM — міжнародна компанія, що розробляє продукти, займається інжинірингом і впроваджує програмне забезпечення з філіалами в більш як 35 країнах світу.

В EPAM традиційно доступні два варіанти стажувань — це університетські програми для студентів з Києва, Харкова, Дніпра, Львова та Вінниці, а також онлайнові тренінги для спеціалістів-початківців.

Вимоги: для кожного стажування можуть відрізнятися. Наприклад, для навчання в команді DevOps-інженерів, що стартує в середині червня 2021-го року, треба буде пройти тест на рівень англійської, технічний тест на знання спеціальності й інтерв’ю з рекрутером.

Тим, хто хоче потрапити в університетські програми EPAM для стажування в IT-компанії в Харкові, треба бути студентом вишів-партнерів компанії, підтвердити рівень англійської (не нижче Intermediate), пройти технічний тест і співбесіду. 

Вартість: безплатно.

Стажування в Provectus

Provectus — міжнародна компанія, що постачає консалтинг і вирішення. Спеціалізація: робота з хмарними технологіями й штучним інтелектом.

Тепер у Provectus відкритий набір на два типи стажувань — для NOC- і DevOps-інженерів

Вимоги:

  • для NOC: досвід у Linux (CentOS, Ubuntu), знання основ комп’ютерних мереж, рівень англійської — Intermediate. Специфічна вимога для цієї позиції — це можливість працювати позмінно 24/7, охоплюючи вихідні й свята (2 зміни по 12 годин).
  • для DevOps: базова технічна підготовка й знання англійської.

Вартість:  безплатно

Стажування в GlobalLogic

GlobalLogic — компанія-розробник цифрових продуктів. У GlobalLogic можна пройти інтернатуру відразу за кількома спеціальностями: С/С++, Embedded C, Java, DevOps, JavaScript, Automation Testing і Manual Testing.

Вимоги: для кожної спеціальності відрізняються. Наприклад, для позиції Trainee Software Engineer (Python) потрібні:

  • Основи програмування на Python.
  • Основи розробляння фреймворку Django і вебсервісів (HTTP, вебсеанс).
  • Основи команд git й інструментів командного рядка Linux.
  • Основи баз даних (елементарний SQL).
  • Базові навички професійного спілкування англійською мовою, як письмовою, так і усною.

Претендентам на стажування Front-End Engineer у Києві знадобляться:

  • Знання vanilla JavaScript і Vuejs;
  • Знання й/або досвід створення виробничих інтерфейсових застосунків з використанням інтерфейсів RESTful;
  • Досвід роботи з повним стеком (Nodejs, MongoDB) або знання інших вебфреймоворків (React, Angularjs) буде перевагою;

Вартість:  безплатно

Стажування в HYS Enterprise

HYS Enterprise — компанія, що надає послуги з розроблення корпоративного програмного забезпечення й IT-вирішень.

Тепер у HYS відкрито кілька стажувань: Intern Front-end Developer, Intern iOS Developer, Intern Android Developer, Intern QA Engineer і Intern C# Developer.

Вимоги: для кожної спеціальності відрізняються. Так, наприклад, щоб вступити до інтернатури з напряму Front-End, потрібні знання Angular 2, HTML, CSS; розуміння Web API і вільна англійська.

Вартість: безплатно.

Стажування в Readdle

Readdle — продуктова компанія, що розробляє застосунки для iOS і не тільки. Щорічно Readdle запускає літню інтернатуру для новачків технічних і нетехнічних спеціальностей.

2021-го року в компанії відкриті стажування для iOS Engineering, Quality Assurance, Android Product Engineering і Full Stack Web Development.

Вимоги: базові знання у вибраній спеціальності й високий рівень володіння англійською.

Вартість: компанія виплачує стипендії.

Стажування в MacPaw

MacPaw — українська компанія, що розробляє застосунки й сервіси для Mac. Уже кілька років поспіль компанія запускає літні стажування для спеціалістів без досвіду або з мінімальним досвідом роботи.

2021-го року в компанії можна набути досвід у таких напрямах: 

  • macOS Software Engineering;
  • Back-End Software Engineering;
  • Front-End Software Engineering;
  • Quality Assurance;
  • Data Engineering.

Вимоги: знання англійської мови, базові знання у вибраній спеціалізації.

Вартість: компанія виплачує стипендії.

Стажування в NIX Solutions

NIX Solutions — українська аутсорс-компанія, що спеціалізується на розроблянні й підтримуванні корпоративних систем, мобільних і вебзастосунків, адмініструванні й технічній підтримці ПЗ, консалтингу й розроблянні власних продуктів.

У компанії можна пройти інтернатуру в кількох напрямах: робота з .NET, Android, Flutter, FRONT-END, iOS, Golang, Java, JavaScript, Linux Administration, PHP, Python, QA, Ruby тощо.

Вимоги: знання англійської мови, базові знання у вибраній спеціалізації.

Вартість: безплатно.

Стажування в Samsung

Samsung Research and Development Institute Ukraine (SRK) — одна з команд глобальної спільноти дослідників і розробників Samsung Electronics з фокусом на кібербезпеці й штучному інтелекті.

Компанія відкриває стажування для студентів з базовими знаннями C/C++, Java, Python.

Вимоги: знання фундаментальних дисциплін (математика, логіка, статистика) і C/C++, Java, Python. Щоб потрапити на стажування з Java в Києві, як і на інші спеціальності, треба буде пройти тестове завдання й співбесіду з рекрутером. 

Вартість: компанія виплачує стипендії.

Стажування в Sigma Software

Sigma Software — компанія, що спеціалізується на IT-консалтингу. У Sigma Software відкриті інтернатури на кілька напрямів: DevOps, JavaScript, Elixir, PHP і Golang.

Вимоги: для кожної спеціальності відрізняються. Так, наприклад, PHP-інтерну потрібні базові знання OOD і OOP, хороші скіли в PHP, володіння англійською.

Вартість: компанія виплачує стипендії.

Стажування в Binary Studio Academy

Binary Studio — бутик-агентство з розробляння програмного забезпечення. Цікаво, що 82% команди Binary Studio — це випускники Академії, які пройшли стажування за попередні 10 років.

Binary Studio Academy — це щорічний літній безплатний онлайновий інтенсив з JS, .NET, JAVA і Q&A.

Вимоги: потенційним інтернам треба пройти відбір: скласти онлайновий тест, виконати домашнє завдання й пройти інтерв’ю з рекрутером.

Вартість: безплатно.

Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
18876 Переглядів
16.06.2021
Схожі статті
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
Как правильно составить джоб-оффер для IT-специалиста
Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
Як утримати цінного працівника, якщо він уже стоїть у дверях?
Страшний сон ейчара починається так: відчиняються двері, і цінний працівник заходить у кабінет зі словами «Треба поговорити». Зазвичай наступні за цими словами «Я вирішив..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Огляд зарплат СТО в українському IT
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
Як знайти роботу в коронакризі: корисні поради
Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters вже дала кілька порад тим, хто шукає роботу в розпал пандемії, на освітньому порталі LABA. Тема залишає..
Скільки заробляють СЕО на ринку українського IT?
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних п..
Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка
Скільки б не тривав карантин, він неминуче змінить роботу як окремих команд, так і цілих компаній..