Скільки заробляють СЕО на ринку українського IT?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат C-Level-працівників. А зараз заглиблюємося в деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження.

IT Професії Топ-менеджер CEO Огляд зарплат Тренди
СЕО INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук СЕО INDIGO Tech Recruiters - Катерина Осадчук

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат C-Level-працівників.

А зараз заглиблюємося в деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження.

 Стати СЕО, а тим паче фаундером ‒ знакова подія. Для багатьох це має вигляд кульмінації кар'єри, кінцевого досягнення.

Насправді ‒ це лише початок нового шляху. Багато знайомих СЕО або фаундерів зізнаються: цей шлях складний, думки і почуття щодня змінюються від «куплю квартиру на Манхеттені» до «помру бомжем під мостом». Ринки нестабільні, зате стабільний тиск з боку конкурентів, внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів, так само як і тенденція недовіри до керівництва. Зараз ми всі на собі відчуваємо кризу ‒ CEO зазвичай відчувають її першими і беруть на себе відповідальність за бізнес-показники перед власниками, інвесторами, командою, клієнтами.

У будь-якій ситуації ця роль ‒ приклад лідера, який вміє впоратися зі стресами, оперативно реагує на зміни, ухвалює непрості рішення.

Статика є регрес ‒ якщо в стрімкому світі СЕО буде тупцювати на місці, то дуже ймовірно прийде до невдачі. А невдачі СЕО = невдачі всієї компанії.

Але чи може СЕО одночасно бути стійким, вирішувати складні бізнес-завдання, прагнути власного розвитку і росту бізнес-показників на благо стейкхолдерів, якщо не задоволений умовами своєї праці? Сумнівно.

В огляді заробітних плат і факторів мотивації/демотивації хочемо поділитися відповідями найманих СЕО, а також фаундерів, які виконують роль СЕО у себе в компанії.

В основі цього матеріалу ‒ дані, отримані від 22 CEO і фаундерів, що працюють в IT-компаніях на території України, і від 21 найманого СЕО.

Результати дослідження  

72,09% компаній засновані в Україні, 13,95% ‒ в країнах Європи і близько 7 % ‒ в США і Канаді.

Рис. 1. Країна заснування компанії Рис. 1. Країна заснування компанії

44,19% опитаних працюють в компаніях зі штатом від 21 до 80 осіб, 30,23% ‒ у компаніях з менш ніж 20 людьми в команді (у стартапах), 11,63% ‒ від 81 до 200 осіб.

Рис. 2. Кількість працівників у компанії Рис. 2. Кількість працівників у компанії
Рис. 3. % учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній Рис. 3. % учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній

Сподіваємося, що результати нашого опитування допоможуть вам оцінити конкурентоспроможність оплати праці та ризики втрати ключового керівництва.

Рис. 4. Загальна вилка винагороди. Рис. 4. Загальна вилка винагороди.

Тут і далі під Current Income йдеться про зарплату + бонуси. Для фаундера тут можливі дивіденди й прибуток.

Але не забуваємо, що при ухваленні рішень про рівень оплати на такій важливій посаді потрібно враховувати не просто дані IT-ринку, а й брати до уваги досвід фахівця, розмір компанії, кількість підлеглих тощо. Це ми й покажемо далі.

Хочемо звернути увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше чотирьох даних, були вилучені, оскільки не можуть бути достатньо валідними для ухвалення рішень.

Так, наприклад, якщо тільки четверо СЕО відповіли, що працюють в MedTech-компаніях, ми не враховували такі дані як недостатньо показові і апелювали тільки до тих, де пʾять і більше відповідей.

Вже традиційно найвищі оплати у СЕО в e-commerce і FinTech.

Рис. 5. Взаємозв'язок між винагородою та сферою роботи компанії Рис. 5. Взаємозв'язок між винагородою та сферою роботи компанії

Рівень оплати в продуктових компаніях дещо вищий, ніж в аутсорсингових.

Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою та типом компанії Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою та типом компанії
Рис. 7. Медіана зарплати СЕО в продуктових і аутсорсингових компаніях Рис. 7. Медіана зарплати СЕО в продуктових і аутсорсингових компаніях

Найбільше даних отримано від СЕО віком від 31 до 40 років. Їхня винагорода на медіані ‒ $7000, у середньому ‒ $7419.

Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою та віком СЕО Рис. 8. Взаємозв'язок між винагородою та віком СЕО

Чим довше СЕО працює в одній компанії, тим вища його винагорода.

Рис. 9. Взаємозв'язок між винагородою та кількістю років роботи в компанії Рис. 9. Взаємозв'язок між винагородою та кількістю років роботи в компанії

Вік самої компанії також має значення ‒ у компаніях віком від 10 до 20 років СЕО в середньому отримують $9245.

Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою та віком компанії Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою та віком компанії

Найменший дохід у СЕО, команда яких становить менш як 20 осіб ‒ $5000 на медіані. У порівнянні з $7000 у тих, хто керує командою розміром від 81 до 200 осіб.

Рис. 11. Взаємозв'язок між винагородою та кількістю працівників у компанії Рис. 11. Взаємозв'язок між винагородою та кількістю працівників у компанії

Більшість СЕО-учасників опитування цього року працюють у компаніях з доходом менше $1 млн. Середня зарплата СЕО в таких компаніях ‒ $5461.

У наших даних були чотири учасники опитування, які працюють в компаніях з доходом понад $50 млн. Їхній рівень оплати становить від $16 200 до $25 000. Ці дані не потрапили до загальної вилки, оскільки статистично:

  • обрізаються 10 % верхніх і нижніх даних;
  • якщо у нас менше чотирьох даних по одному показнику (як тут ‒ дохід більше $50 млн), ми вилучали їх і апелювали тільки до тих, де пʾять і більше відповідей.

Але ділимося інформацією про те, що є й такий дохід у СЕО в компаніях зі значними оборотами.

Рис. 12. Взаємозв'язок між винагородою та доходом компанії Рис. 12. Взаємозв'язок між винагородою та доходом компанії

Тільки пʾять жінок СЕО взяли участь в опитуванні

Рис. 13. Як пов'язані рівень винагороди і стать СЕО Рис. 13. Як пов'язані рівень винагороди і стать СЕО

Дані свідчать, що можна бути задоволеним заробітком у $5000 і абсолютно незадоволеним, отримуючи $5500.

Рис. 14. Рівень задоволеності СЕО, що повʾязаний з винагородою Рис. 14. Рівень задоволеності СЕО, що повʾязаний з винагородою

Тому нам цікаво було дізнатися фактори мотивації, демотивації і деякі умови праці, які впливають на рівень задоволеності СЕО.

І знаєте що? Рівень зарплати знаходиться не на першому місці серед факторів мотивації, він важливий для СЕО так само, як і культура довіри в компанії. А ось перші місця посіли професійний розвиток (62,79%) і свобода в ухваленні рішень (53,49%). За опитуванням минулого року ці чинники мотивації також були основними.

Рис. 15. Фактори мотивації СЕО Рис. 15. Фактори мотивації СЕО

Демотивує голів компанії насамперед недолік балансу робота-життя, некомпетентний і неефективний менеджмент, відсутність професійного розвитку і свободи в ухваленні рішень.

Рис. 16. Фактори демотивації СЕО Рис. 16. Фактори демотивації СЕО

Зарплата знаходиться на шостому місці серед факторів демотивації.

Компенсаційний пакет для СЕО IT-компаній досить скромний і має такий вигляд.

Рис. 17. Поширені компенсації для СЕО Рис. 17. Поширені компенсації для СЕО

На гнучкий графік ніхто не скупиться (обмежувати топменеджмент суворим робочим графіком було б досить дивно).

А 41,86% респондентів мають можливість працювати не лише за гнучким графіком, але інколи й віддалено.

Рис. 18. Формат роботи Рис. 18. Формат роботи

Зважаючи на те, що ми говоримо про IT, у статусі фізичних осіб ‒ підприємців працюють 62,79% СЕО.

Рис. 19. Форма оформлення співпраці Рис. 19. Форма оформлення співпраці

І 86,05% одержують зарплату в прив'язці до курсу $.

Рис. 20. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди Рис. 20. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди

Важливо враховувати, що результати даного аналізу засновані на 43 анкетах CEO компаній, половина з яких поєднує роль фаундера і головного виконавчого директора.

Більшість опитаних ‒ чоловіки віком від 31 до 40 років, які працюють в аутсорсингових і продуктових компаніях (в рівних частинах) з доходом менше $1 млн і кількістю людей до 80 осіб.

Бажаємо вам правильних бізнес-рішень і мотивованих працівників! І нагадаємо, що готові допомогти компаніям з пошуком CEO та інших C-Level-менеджерів.

P. S. Дякуємо Віталію Луженцову за професійну допомогу в обробці даних.

Авторка: Катерина Осадчук, СЕО INDIGO Tech Recruiters

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
6619 Переглядів
Категорія C-level
10.04.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..