Як знайти роботу в коронакризі: корисні поради

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters вже дала кілька порад тим, хто шукає роботу в розпал пандемії, на освітньому порталі LABA. Тема залишається такою ж гарячою, тому публікуємо більше рекомендацій

Пошук роботи Кандидатам Найм IT Рекрутинг Коронакриза

Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters вже дала кілька порад тим, хто шукає роботу в розпал пандемії, на освітньому порталі LABA. Тема залишається такою ж гарячою, тому публікуємо більше рекомендацій.

Катерина Осадчук, СЕО рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters

Як знайти роботу в нових умовах?

Проведіть самоаналіз — чому насправді ви опинилися у пошуку роботи? Від відповіді це питання залежить і план дій. Якщо ви втратили роботу ще до карантину і більше ніж місяць не могли її знайти — карантин навряд чи підвищить ваші шанси, і потрібно шукати першопричину ситуації, що склалася. Це можуть бути неправильно складене резюме, занадто вузький спектр пошуку, використання всього одного або двох методів пошуку роботи, нестача професійних компетенцій або складнощі з побудовою взаємин з людьми.

Переглянути своє резюме завжди корисно. Що потрібно змінити?

Випуск подкасту «Розумних люблять» дасть відповідь на це запитання, а якщо читати зручніше, ніж слухати, ось короткий конспект.  


Якщо для того, щоб отримати нову роботу, вам не вистачає всього одного-двох вмінь — наприклад, навичок копірайтингу або просунутого рівня роботи з Excel — зараз саме час зосередитись на тому, щоб їх отримати. Тоді з карантину ви вийдете оновленою та покращеною версією себе і зможете успішніше продати свої інші навички. Якщо фінансова подушка не дозволяє витратити кілька місяців на пошук нової роботи, погоджуйтеся на тимчасовий підробіток — зараз дуже потрібні кур'єри та оператори, наприклад. Коли карантин закінчиться, шукати нову роботу буде простіше.


І перегляньте параметри пошуку. Можливо, варто розширити список посад, на які ви претендуєте, переглянути суміжні сфери.

Чи готові компанії наймати співробітників віддалено під час карантину?

Низка компанії призупинив найм нових співробітників. Але це пов'язано не тільки з їхньою неготовністю працювати у віддаленому форматі, а з тим, що бізнесу потрібен час, щоб адаптуватися до нових реалій та перебудувати роботу. Деякі бізнеси поки що не розуміють, як ефективно взаємодіяти з віддаленими співробітниками. У нас робота з пошуку нових співробітників продовжується. Кількість нових вакансій скоротилася приблизно на третину, в основному від тих компаній, чим бізнес особливо вразливий у кризу — наприклад, сервіси з продажу авіаквитків. Ті, хто продовжує активно розвиватися навіть у кризу, перейшли на онлайн-співбесіди замість звичного офлайнового формату.

Як підготуватися до віддаленої співбесіди?

Подбайте про те, щоб вас нічого не відволікало. Тиша під час співбесіди допоможе і вам, і вашим співрозмовникам. Підготуйтеся до відеоформату — якщо ваш співрозмовник вмикає камеру, а ви ні, це виглядає неввічливо. Базові рекомендації для відеодзвінка: розсіяне освітлення збоку, ніяких піжамно-домашніх одягів та побутового безладдя на фоні (ідеальний фон – однотонна стіна). Заздалегідь переконайтеся, що інтернет оплачений, програми для дзвінка налаштовані (протестуйте відео та аудіо), ноутбук заряджений, телефон переведений у беззвучний режим.


Використовуйте всі плюси віддалених співбесід: покладіть перед собою список зустрічних питань до інтерв'юера, відкрийте в сусідній вкладці сайт компанії та своє резюме. І пам'ятайте про невербаліку: ваші жести та голос стають ще важливішими, ніж під час звичайних співбесід. Говоріть розбірливо, не надто швидко та не надто тихо. Практикуйте звичку активного слухання: кивайте, посміхайтеся, озвучуйте короткі підтвердження почутого. І постарайтеся дивитися в око камери замість того, щоб весь час дивитися в монітор.

Які ринки зіткнуться з найбільшими проблемами у сфері зайнятості?

Подивімось на прогнози щодо США — аналітики передбачають найбільші втрати персоналу компаніям у сфері харчопрому, роздрібної торгівлі, туризму та дозвілля, освіти, авто, нерухомості. Низькокваліфіковані співробітники насамперед опиняються під загрозою звільнень. В Україні спостерігатимуться ті самі тенденції.

Які ринки зіткнуться з найбільшими проблемами у сфері зайнятості?

37 мільйонів робочих місць у США опинилися під загрозою

Які сфери потребуватимуть співробітників і як потрапити до таких компаній?

Співробітників потребуватимуть компанії, що працюють у сфері онлайн-торгівлі та онлайн-розваг, розробки ігор, доставки, платформи для онлайн-навчання, HealthTech, Телеком. Якщо ви можете працевлаштуватися в такі компанії, просто пройшовши курси або отримавши пару онлайн-сертифікатів, є сенс витратити на цей час. Іншим я порадила б освоювати ті навички, які зроблять вас краще як фахівця в тій галузі, в якій ви працювали до цього. Наприклад, аналітик може пройти курс PowerBI або заглиблений Excel + фінанси. Можливо, варто придивитися до курсів з інструментів та навичок для віддаленої роботи — так з фахівця, обмеженого рамками одного міста, ви станете професіоналом, відкритим для пропозицій з усього світу.


Нехай щастить в пошуку та стежте за відкритими вакансіями на https://indigo. co.ua/vacancies!

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
4074 Переглядів
Категорія Рекрутинг
24.04.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..