Как правильно составить джоб-оффер для IT-специалиста

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters

Співбесіди Підбір персоналу Найм IT Рекрутинг Пошук роботи Кандидатам

Розбираємося, що до чого, з Катериною Осадчук, СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters:

СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters Катерина Осадчук СЕО IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters Катерина Осадчук

Навіщо потрібен джоб-оффер в Україні, у чому його головні завдання?

Джоб-офер – це офіційна пропозиція про роботу, в письмовому чи цифровому вигляді. На відміну від трудового контракту, в Україні він не має юридичної сили, але зазвичай саме на його підставі потім складається офіційний документ. Джоб-оффер дозволяє відкрито зафіксувати домовленості між сторонами – компанією та майбутнім співробітником. Це інструмент, який допомагає «договоритися на березі» і за необхідністю погодити нюанси співпраці, втрачені під час співбесід.

Що має бути обов'язково вказано у джоб-офері для IT-фахівця? На чому слід наголошувати? Як продемонструвати кандидату, що він важливий для компанії?

Прочитавши джоб-оффер, кандидат має переконатися, що запропонована робота релевантна його досвіду та цілям, навантаження на проєкті адекватне його можливостям, умови зрозумілі та влаштовують.

Запустили Indigo Tech Recruiters School!

Вчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи України та, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Джоб-оффер повинен мати зрозумілу структуру та відображати всі важливі для сторін аспекти роботи. Зазвичай до джоб-оффера для IT-фахівця включаються такі пункти:

  • Запрошення (звернення до кандидата від імені компанії з пропозицією ознайомитись з джоб-оффером).
  • Позиція та функціонал. З чітким переліком завдань/цілей/ключових показників ефективності. Кандидат повинен розуміти, чим саме займатиметься, оскільки навіть однакові ролі в різних компаніях можуть мати на увазі різний набір функцій, а отже – технологій та скілів.
  • Винагорода. Пункт, у якому немає неважливих дрібниць. Необхідно вказати й фіксовану частину (уточнивши – йдеться про суму до або після сплати податків) та змінну (бонуси, премії, опціони). Специфіка у сфері IT – прив'язка до курсу долара (важливо вказати, як цей момент регулюється). Варто зафіксувати не лише обсяг, а й порядок виплат: частоту, залежність від результатів роботи, умови перегляду, можливість індексації заробітної плати з урахуванням інфляції. Компенсація овертаймів та оплата «лікарняних» – також важливий для IT-фахівців аспект. Окремо важливо розписати бенефіти. Зазвичай до компенсаційного пакета входить медичне страхування (для співробітника та його сім'ї), обіди, оплата спорту, навчання. В IT зустрічаються й особливі «плюшки» – від корпоративного дитячого садка до супроводу психотерапевта.
  • Графік та режим роботи. Фіксований або «плаваючий» робочий час. Важливий пункт IT (оскільки часто в проєкт залучені міжнародні команди) – графік роботи з урахуванням різних часових поясів.Тривалість відпустки (як мінімум гарантовані законом 24 календарні дні, але багато IT-роботодавців «дарують» командам додаткові дей-офи). Необхідність, частота, напрямки, оплата відряджень.
  • Випробний термін. Дату, коли він починається, тривалість (не більше трьох місяців), завдання, вступне навчання, критерії проходження ІС. «Карантинний» тренд – джоб-офер з відстроченою датою виходу на роботу (наприклад, після відкриття державою кордонів для експатів).
  • Колектив. Хто буде безпосереднім керівником, чи є підлеглі, який порядок комунікацій, постановки завдань, контролю за виконанням.
  • Робоче місце. Де працює команда – в офісі (важливо його розташування), вдома або у змішаному форматі.
Як правильно скласти джоб-офер для IT-фахівця
  • Терміни відповіді (прохання повідомити про свою готовність прийняти пропозицію, зазвичай – від двох днів до тижня).
  • Контакти. Якщо у кандидата виникнуть питання – зручно, коли номер чи email для зв'язку під рукою.
  • Креативний елемент. Необов'язковий пункт, але багато компаній хочуть зі знайомства поставити дружній тон спілкуванню з майбутнім колегою. Це може бути корпоративна айдентика, інфографіка, відеозвернення СЕО.

Чого не варто писати в джоб-офері, щоб не зіпсувати враження від компанії та не відлякати кандидата?

Перше, що насторожить кандидата у джоб-офері, – відмінності від обіцянок, які представники компанії озвучували раніше (наприклад, у вакансії чи на співбесідах). Також враження зіпсують спроби залишити без уваги важливі для кандидата умови (наприклад, у питаннях оплати) або незрозумілі формулювання, які можна трактувати подвійно.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
9286 Переглядів
Категорія HR
29.09.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..