Огляд зарплат СТО в українському IT

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат C-Level-працівників. А зараз заглиблюємося в деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження. Ми вже писали про СЕО і СОО, тепер – черга СТО.

Бізнес Огляд зарплат IT Професії CTO Топ-менеджер
Катерина Осадчук — СEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук — СEO Indigo Tech Recruiters

СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-Level  в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили огляд заробітних плат C-Level-працівників.

А зараз заглиблюємося в деталі і розглядаємо окремі посади з дослідження. Ми вже писали про СЕО і СОО, тепер – черга СТО.

Опис позиції технічного директора буде широко варіюватися від бізнесу до бізнесу, але є загальна суть ролі – технічна реалізація бізнес-рішень.

Яка оплата такої ключової позиції у IT-компаніях на території України?

Нижче ми покажемо результати опитування 32 СТО в Україні.

Рис. 1. Країна заснування компанії Рис. 1. Країна заснування компанії
Рис. 2. Кількість працівників у компанії Рис. 2. Кількість працівників у компанії
Рис. 3 Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній Рис. 3 Відсоток учасників з аутсорсингових, аутстафінгових і продуктових компаній

Відповідальність CTO можна умовно розділити на три частини:

  • технології (вибір і аудит, управління технічними ризиками);
  • бізнес (участь в управлінні організацією, технічний аспект реалізації бізнес-цілей, комунікації з іншими топами в ролі не лише керівника, але й експерта);
  • команда (координація роботи, участь в рекрутингу, навчанні, оцінці тощо). Щоб успішно виконувати завдання, для CTO важливий як досвід в технологіях (більшість СТО виросли з PM'ів, тімлідів, архітекторів), так і розвинені навички управління, комунікації, планування і т. п.

Більшість СТО заробляють $6000. Загалом вилка від $3605 до $10 000. Було декілька СТО з зарплатою $13 000-14 000, але, відповідно до правил статистики, 10 % нижніх і верхніх даних не увійшли до огляду.

Рис. 4 Загальна вилка винагороди (зарплата плюс бонуси) Рис. 4 Загальна вилка винагороди (зарплата плюс бонуси)

Рівень зарплати СТО залежить від найрізноманітніших факторів.

Хочу звернути увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше чотирьох даних, були усунуті, тому що не можуть бути досить валідними для ухвалення рішень.

Так, наприклад, якщо тільки чотири СТО відповіли, що їхній досвід у ролі топменеджера обмежується трьома роками, ми прибирали ці цифри як недостатньо показові і брали до уваги лише ті, де п’ять і більше відповідей.

На рисунку ці дані відображені у вигляді плоскої риски (в таблицях вони просто не вказані). Так, наприклад, тільки четверо опитаних мають досвід у ролі топменеджера від одного до двох років – цих даних недостатньо для об'єктивних висновків.

Рис. 5. Вилка «зарплата + бонус» у розрізі досвіду роботи в ролі топменеджера Рис. 5. Вилка «зарплата + бонус» у розрізі досвіду роботи в ролі топменеджера

Цифри показують, що немає прямої кореляції між досвідом роботи СТО в ролі топменеджера і рівнем зарплати. СТО і з досвідом три-чотири роки, і понад дев’ять років можуть отримувати $6000-10 000.

Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою СТО та кількістю років роботи в компанії Рис. 6. Взаємозв'язок між винагородою СТО та кількістю років роботи в компанії

Вилка оплати СТО, що працюють в компанії від шести років, ширша і вища. Так, СТО, які працюють у компанії від семи до восьми років, заробляють від $5500 до $11 800. Водночас СТО з досвідом роботи в компанії до року – близько $6000.

А ось з віком СТО починають заробляти більше: до 30 років медіана зарплати – $5000, після 31 року – $7500.

Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою та віком СТО Рис. 7. Взаємозв'язок між винагородою та віком СТО

Вік компанії також впливає на зарплату. Найбільш високий рівень для цієї позиції в компаніях, які більше десяти років на ринку, – $8000 на медіані і $13 200 на 90 м перцентилі.

Рис. 8. Взаємозв'язок між доходом СТО та віком компанії Рис. 8. Взаємозв'язок між доходом СТО та віком компанії
Рис. 9. Детальні вилки, що показують, як пов’язані винагорода СТО та вік компанії Рис. 9. Детальні вилки, що показують, як пов’язані винагорода СТО та вік компанії

Рівень оплати зростає і з кількістю працівників у компанії, і безпосередньо з кількістю підлеглих у СТО.

Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою СТО та кількістю працівників у компанії Рис. 10. Взаємозв'язок між винагородою СТО та кількістю працівників у компанії
Рис. 11. Взаємозв'язок між винагородою СТО та кількістю підлеглих Рис. 11. Взаємозв'язок між винагородою СТО та кількістю підлеглих

Більшість учасників опитування – представники продуктових компаній. На медіані рівень оплати відрізняється несуттєво – від $5150 до $6000. 

Рис. 12. Вилка доходу СТО залежно від типу компанії Рис. 12. Вилка доходу СТО залежно від типу компанії

Найбільше заробляють СТО в сфері блокчейну – від $8000 до $14 000.

Рис. 13. Вилка доходу СТО залежно від сфери роботи компанії Рис. 13. Вилка доходу СТО залежно від сфери роботи компанії

Фактори мотивації CTO та умови праці

Крім рівня заробітних плат, нам цікаво було дізнатися фактори мотивації, демотивації і деякі умови праці.

Для працівників на даній посаді однаково важливі рівень заробітної плати і професійний розвиток (по 68,75%), свобода в ухваленні рішень і їхній імплементації (56,25%).

Рис.14. Фактори мотивації СТО (клікніть на картинку для збільшення) Рис.14. Фактори мотивації СТО (клікніть на картинку для збільшення)

Демотивують насамперед недостатній рівень зарплати (37,5%) і, рівною мірою (31,25%), некомпетентний менеджмент, а також брак професійного розвитку.

Рис.15. Фактори демотивації СТО (клікніть на картинку для збільшення) Рис.15. Фактори демотивації СТО (клікніть на картинку для збільшення)

У 46,88% тих, хто нам відповів, зовсім немає показників ефективності, прив'язаних до бонусу. Більшість KPI пов'язані з реалізацією планів департаменту (37,50%) і реалізацією індивідуальних цілей (31,25%).

Рис.16. KPI, за які виплачують бонус (клікніть на картинку для збільшення) Рис.16. KPI, за які виплачують бонус (клікніть на картинку для збільшення)

68,75% СТО оформлені як фізичні особи – підприємці, 25 % – за КЗпП.

Рис.17. Тип оформлення співпраці Рис.17. Тип оформлення співпраці

І у 75 % опитаних оплата прив'язана до курсу $:

Рис.18. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди Рис.18. Валюта, до якої прив'язана виплата винагороди

Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для ухвалення правильних бізнес-рішень. І нагадаємо, що готові допомогти компаніям з пошуком CТO та інших C-Level-менеджерів.

P. S. Дякуємо Віталію Луженцову за професійну допомогу в обробці даних.

 Авторка: Катерина Осадчук, СЕО INDIGO Tech Recruiters

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
6161 Переглядів
Категорія C-level
30.04.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..