Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Скільки б не тривав карантин, він неминуче змінить роботу як окремих команд, так і цілих компаній

Тренди Пошук роботи Кандидатам HR Професії Прогнози

Скільки б не тривав карантин, він неминуче змінить роботу як окремих команд, так і цілих компаній. Днями засновник та виконавчий директор рекрутингового агентства INDIGO розповіли MC Today про вплив коронавірусу на бізнес в цілому та рекрутинг зокрема.  

Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка Ганна Стеценко та Катерина Осадчук

Що зміниться у бізнесі


Три тижні — саме той термін, за який у людини виробляється нова звичка. Є шанс, що багато фахівців так і продовжать працювати віддалено.


Підлаштуються до нового формату роботи й організації: вимушено навчаться економити на офісах. Залишається відкритим питання, що буде з офісними просторами після закінчення карантину — компанії, ймовірно, захочуть перерахувати, наскільки доцільно використовувати площі, що займаються. Частину співробітників переведуть на проєктну роботу. Швидше за все, компанії в цей період стануть активніше користуватися послугами фрілансерів та зовнішніх підрядників, віддаючи перевагу короткостроковим контрактам найму штатних фахівців. Але чи збережеться така тенденція і після закінчення карантину покаже час.


Ми побачимо зміни й в каналах комунікації зі споживачем: реклама зараз швидко переорієнтується на СМС, ТБ та інтернет, а зовнішній формат та друковані видання тимчасово залишаться не при справах. Спеціальності підвищеного попиту – параноїдальні директори та експерти з душевного спокою.


Казали, що людей незабаром замінять роботи. Але в період карантину виявилося, що люди все ж таки потрібні набагато більше. Ситуативно зростає попит на кур'єрів, водіїв, операторів кол-центрів. У компанії Amazon вже зараз запит на 100 тисяч операторів, і це не межа. Також зростання навантаження на провайдерів може призвести до підвищеного попиту на інженерів і системних адміністраторів.

Список фахівців, які стануть більш затребуваними й після карантинного періоду

Будуть цінуватися тямущі кризові менеджери та інноватори. Зміняться управлінці та топменеджери — віддадуть перевагу тим, хто вміє швидко реагувати на нові виклики та встиг довести це у справі. У своїй книзі «Легко не буде» Бен Горовіц описав два типи виконавчих директорів, а голова компанії Genesis Володимир Багаторічний доповнив ці типи ще двома — тож, згідно з такою класифікацією, компаніям потрібні будуть параноїдальні директори в стані війни.

Які співробітники стануть найціннішими в кризу та як бізнесу адаптуватися – думка


Все більше бізнесів захочуть досягти більшого з вже існуючою командою, а отже, зросте попит на досвідчених менеджерів проєктів, скрам-майстрів (посередників між менеджментом та командою — прим. ред. ) — загалом усіх тих фахівців, які допоможуть грамотно вибудувати пріоритетність завдань, організувати ефективні мозкові штурми, оптимізувати процеси.


Також знадобляться аналітики та фінансові фахівці, здатні оптимізувати бюджет організації. Низка компаній захоче посилити відділ продажу, зросте попит на проактивних продажників, які вміють працювати з тривалим циклом продажів. Зрештою, затребувані будуть фахівці, які приносять душевний спокій: психотерапевти, консультанти, психологи. У період тривожності та змін нам дуже важливо чути, що все буде добре.


Є сфери, які тільки виграють від карантину та змін, що відбуваються: це, в першу чергу, ecommerce, розробники ігор, розважальні онлайн-платформи, онлайн-навчання, інтернет-маркетинг, а також медицина. Добре почуватимуться стартапи, які вже отримали інвестиції — вони продовжуватимуть роботу над своїми продуктами, а шукати нових співробітників їм стане трохи легше. Збережуть свої позиції та інноваційні технологічні проєкти у сферах біотехнологій, космічних технологій, інтернету мов (IoT) та робототехніки.

Для тих, хто наймає: час навчатися і накопичувати гроші

Що, якщо витратити годину вимушеної ізоляції на самовдосконалення? За належної мотивації та самодисципліни карантин може перетворитися на привід для якісного зростання, адже багато онлайн-курсів зараз відкрили програми для пільгового або абсолютно безкоштовного доступу. За пару годин на день, що звільнилися від щоденних поїздок на роботу та назад, можна підтягнути англійську або отримати сертифікати, які дозволять конкурувати на ринку праці. А можливо, і подивитись у бік нових професій — особливо тим, хто потрапив під скорочення.


Ще одна порада найнятим співробітникам — подумати про фінансову подушку. Коронавірус став потужним нагадуванням про те, наскільки важливою є фінансова грамотність.

Коронавірус та рекрутинг

Основна тенденція — масовий перехід компаній на віддалену роботу, зокрема тих, які раніше навіть не розглядали такий формат. Поряд із цим багато закордонних компаній пригальмували релокейт-проєкти, а претенденти зайняли вичікувальну позицію. Навіть затребувані IT-фахівці стали більше триматися за свої робочі місця. Розробники побоюються переходити на нове місце, оскільки є ризик потрапити під скорочення. Для HR-фахівців карантин може стати чудовим приводом, щоб розширити мережу професійних контактів, наприклад через нові онлайн-знайомства. Ще одна ідея — на волонтерських засадах допомагати шукати нову роботу тим фахівцям, котрі потрапили під скорочення.


Загалом правило те саме, що й для інших: перетворити період невизначеності під час для професійного зростання та позитивних змін.

Рекомендації для компаній

Карантин – не час для різких рішень. Дуже важливо не піддаватися панічним настроям, адже криза починається саме тоді, коли люди починають поводитися ірраціонально та йдуть на поводу у негативних емоцій. Натомість варто зробити ось що:

  • Тримати баланс турботи про бізнес та команду. Здорово, якщо вдасться зберегти команду максимально — карантин закінчиться, і важливі для компанії люди повинні залишитися в ній. Один зі способів виявити турботу про співробітників — медстрахування: як мінімум вивчити варіанти, прорахувати витрати, зрозуміти, чи готовий бізнес додатково взяти таке фінансове навантаження.
  • Шукати нові ринки та можливості, щоб вийти з карантину новою, покращеною версією себе. Наприклад, у кризу 2008 року у нас в Indigo відпали практично всі вакансії, які не пов'язані з IT. У результаті наше агентство спеціалізується саме на вакансіях для технологічних компаній.
  • Запустити навчальні активності всередині компанії: вебінари, курси, тренінги, менторство. Нехай співробітники замість того, щоб панічно читати новини, запускають книжковий клуб або напишуть навчальну статтю для корпоративної вікіпедії.
  • Настав час навести порядок у процесах, впровадити рішення щодо автоматизації та цифрової трансформації бізнесу. Коронавірус натякнув, що відкладати далі вже нікуди.

Ще зараз як ніколи важливо, щоб і люди, і бізнес були соціально відповідальними, допомагаючи тим, кому найскладніше. Наприклад, «Нова Пошта» виділила 25 мільйонів гривень, щоб забезпечити матеріалами та обладнанням лікарні у Полтавській області. З легкої руки українських підприємців вдалося зібрати 2,3 млн гривень на купівлю апаратів для штучної вентиляції легень.


«Укрпошта» не стягує плату за зберігання посилок та кореспонденції. Coursera, Prometheus, Projector. Online та інші освітні платформи відкривають безкоштовний доступ до онлайн-курсів або дають знижки. Uber Eats готові безкоштовно доставляти з ресторанів Києва, Львова, Харкова та Одеси за промокодом. А INDIGO Tech Recruiters приєдналися до допомоги фонду Starenki — проєкт піклується про літніх одиноких людей.

Коронавірус відчуває бізнес на міцність та людяність. Чим більше підтримки ми надамо один одному, чим активніше ділитимемося знаннями, експертизою та ресурсами, тим швидше і благополучніше подолаємо кризу.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5462 Переглядів
25.03.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..