Як бізнес в Україні працює під час війни?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Сучасні споживачі по всьому світу бойкотують російські товари та підтримують український ринок як ніколи раніше. Це допомагає Україні покращувати свій економічний стан та забезпечує чудовий маркетплейс для нового капіталу. Як саме працює український бізнес під час війни — ділимося з вами у матеріалі.

Бізнес

Законодавчі зміни

Що змінилось у законодавстві? Що змінилось у законодавстві?

За час повномасштабного вторгнення рф в Україну майже кожен підприємець відчув на собі, як війна змінила усталений порядок ведення бізнесу. Проте, як зазначено на офіційному веб порталі парламенту України, наразі підприємці та бізнес здатні стабільно працювати в умовах війни. А для їх кращого функціонування було внесено певні законодавчі зміни, ось деякі з них:

  • зменшення податкового тиску, спрощення і поліпшення податкових правил на період дії воєнного стану;
  • послаблення вимог щодо отримання та перевірок дозвільних документів (ліцензій);
  • спрощення умов ведення бізнесу для ФОПів;
  • релокація бізнесу за сприяння державних і місцевих органів влади.

Що говорять цифри

Згідно зі статистикою Work.ua, ІТ-галузь увійшла у топ-3 сфери, на які попит під час війни майже не зменшився.

За даними Djinni, IT-індустрія в кращій формі, ніж ми всі могли сподіватися. Кандидати стали краще реагувати на нові офери, а частота відповідей збільшилася вдвічі, якщо порівнювати зі статистикою 2021 року. Проте змінився підхід роботодавців до кандидатів, адже конкурентність зросла і тепер відбір відбувається більш прискіпливо.

Порівняння вхідних запитів із відповідями Порівняння вхідних запитів із відповідями

CEO INDIGO Tech Recruiters Катерина Осадчук наразі рекомендує українським IT-компаніям, які продовжують працювати та отримувати дохід, змістити фокус найму саме на український ринок кандидатів. Адже він переповнений спеціалістами, які готові працювати за нижчими ставками через воєнний стан у країні. Окрім цього,  компанії отримають лояльних співробітників, яким вони подарували нові можливості у скрутні часи.

Відповідно до аналітики Асоціації «ІТ Ukraine», ІТ-компанії досить швидко адаптувалися до нових умов роботи, оскільки більшість з них мають бізнес-плани для подолання кризи. Що призвело до мінімальних втрат серед співробітників та замовників. 

Статистика від IT Ukraine Association  Статистика від IT Ukraine Association 

Що говоримо ми 

Для підтримки економіки під час війни, Україна потребує внутрішніх та зовнішніх заходів, саме тому ми — Indigo Tech Recruiters, працюємо у посиленому режимі. Ми вже багато що пережили, переживемо й війну. У 2008 році ми пересилили першу світову кризу на ринку праці, у 2020-му — вийшли з коронакризи з піднятою головою. Сьогодні, у 2022 році, ми віримо в перемогу рідної країни та шквал іноземних інвестицій. Підтримуємо зв’язок із своїми клієнтами у 26 країнах світу. Спираючись на досвід цих років, можемо точно сказати, що IT-сфера, попри всі перешкоди, наразі є однією з найстабільніших, тому ми продовжуємо працювати у своєму сегменті та, як і завжди, залишаємося на сторожі технічних талантів!

Станом на сьогодні, як зазначає НІДС, українці замислюються щодо отримання знань у нових галузях у повоєнний період. Відтак, 49% опитуваних мають намір отримати додаткову освіту, 38% респондентів планують освоїти нову професію, 27% — хочуть започаткувати власний бізнес, а 21% мають намір піти на нову роботу після завершення війни. 

А як працюють інші сфери під час воєнного стану

Від середини березня в офіційному додатку «Київ Цифровий» з'явилася інтерактивна мапа працюючого бізнесу в Україні. Наразі вона налічує більше 1000 відміток: від медичних центрів та логістичних послуг до кав’ярень і салонів краси.

Український бізнес оживає та адаптується до нових реалій:

• ресторатор Алекс Купер став співзасновником соціального проєкту «Паляниця» — мережа закладів безкоштовного харчування для людей похилого віку;

• громадська організація за права тварин «Кожна Тварина» очолила проєкт «Веганська Кухня України», протягом якого у 7-ми містах України безкоштовно годують бажаючих поласувати рослинною їжею;

• майстерня кастомних прикрас «Цвіте Терен» 30% від свого доходу надсилає нужденним, які звернулися за допомогою в особисті повідомлення;

• українські шоуруми крім звичної роботи додатково займаються пошиттям військового екіпірування, серед них Minnim, Kasandra, stl Katin;

• підтримати локальний бізнес шляхом підвішування сертифікату на придбання одягу у майбутньому запропонували GRMN BRAND;

• також, каву із солоденьким можна підвісити у київських закладах Honey і «Завертайло».

Загалом, війна створила безліч цікавих та надихаючих ініціатив, тож гуртуймося та підтримуємо своїх!

Цікаві кейси від різногалузевих українських компаній

• Простір для вивчення нової професії Genius.Space під час війни відкрив усі свої професійні курси для українців безкоштовно.

• Незалежне креативне агентство Banda Agency разом із Міністерством цифрової трансформації України очолили міжнародну кампанію «BE BRAVE LIKE UKRAINE». Білборди з однойменним написом вже можна знайти на вулицях понад 15 країн світу. Проєкт створено за підтримки Офісу Президента та Уряду України.

• Укрпошта ввела безкоштовну доставку до України разом із своїми іноземними партнерами (вже у 14 країнах світу). 

Теги
Інфо
Автор статті: Маруся Власова
1463 Переглядів
Категорія C-level
16.05.2022
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"Важливо робити добре те, що робиш" - діалог з Артуром Міхном, співзасновником Work.ua
Нам в Indigo стало цікаво, що відбувається з HR-Tech сферою в Україні
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..