6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

У рамках нашого дослідження HR tech в Україні команда Indigo поспілкувалася із засновниками та представниками 6 проєктів, що працюють у цьому напрямі

Бізнес Команда HR IT Розвиток

У рамках нашого дослідження HR tech в Україні команда Indigo поспілкувалася із засновниками та представниками 6 проєктів, що працюють у цьому напрямі. Це рішення для рекрутингу, пошуку роботи, а також відеоінтерв'ю, онбордингу та аналітики поведінки співробітників. Небагато висновків, які напросилися самі собою у процесі дослідження:

  • Дуже популярно створювати продукт з використанням AI. З іншого боку, tech компанії не поспішають розкривати нюанси роботи AI в основі своїх технологій HR.
  • Чат-боти теж на хвилі. 3 рішення з 6 пропонують бота для спілкування з кандидатами, а Elin.ai виросла з бота, який проводив опитування, в окремий проєкт.
  • Багато продуктів з'явилося у процесі розробки розв'язання внутрішніх проблем компаній.
  • Не завжди чітко простежується, наскільки затребуване рішення, що розробляється (в цілому або тільки в Україні), чи відповідає потребам аудиторії, чи супроводжується розробка дослідженнями ринку.

Всі усвідомлюють, що HR tech – трендовий напрямок. Але наскільки цілеспрямовано вирішується конкретний "біль" запропонованої технологією - не завжди очевидно. Не всі спочатку орієнтуються на український ринок.

Talentscan

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися

Talentscan - "швейцарський ніж" рекрутера, ще й із застосуванням штучного інтелекту. Це рішення включає ATS, CRM, Search Console та інструменти для автоматизації процесів.

Макс Дибенко, кофаундер Talentscan, каже, що спочатку команда розробляла інструмент для аутстаффінгової компанії. Вийшла система для збору інформації з різних джерел та аналізу великого обсягу даних з візуалізацією історії роботи з кандидатом.

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися Макс Дибенко, Cofounder в Talentscan

У процесі розробки виявилося, що такий інструмент має попит на ринку. З'явилися потенційні клієнти. Діти переробили архітектуру і випустили на ринок як самостійний Saas продукт. TalentScan реалізує справжній AI, а не розумні відбори та сортування, кожна компанія в процесі роботи "тренує" свого AI асистента. Тому видача AI-помічником з однакового відбору може рекомендувати різних кандидатів.

У процесі розробки виявилося, що такий інструмент потрібний на ринку. З'явилися потенційні клієнти. Хлопці переробили архітектуру і випустили на ринок як самостійний Saas продукт. TalentScan реалізує справжній AI, а не розумні відбори та сортування, кожна компанія в процесі роботи тренує свого AI асистента. Тому видача AI-помічником з однакового відбору може рекомендувати різних кандидатів.

Як працює: Потрібно створити вакансію та лонг-лист із понад 10 кандидатів. AI-асистент проаналізує поточний відбір, попередні відбори та воронку подібних вакансій вашого порталу з 800К кандидатів та запропонує тих, які найбільше підійдуть клієнту.

TalentScan має локальні конкуренти, які більше закривають функціонал ATS. Є ті, хто допомагають розширити талентпул за допомогою chrome плагіну, є ті, хто аналізує зовнішні ресурси з кандидатами та сортує видачу – хлопці об'єднали все в одній платформі та додали повний аналіз та візуалізацію дій рекрутера, його ефективності та побудову різноманітних візуальних звітів за допомогою google data studio.

NUWORK

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися

NUWORK – платформа для пошуку кандидатів у сферах рітейл та HoReCa. Заснована у 2018 році. Команда Nuwork складається з HR-фахівців.

Ко-фаундер та CEO Андрій Баскаков розповідає, що ідея виникла у процесі роботи у попередніх проєктах. Хлопці постійно аналізували ланцюжок дій рекрутера з вакансіями без досвіду роботи, намагаючись зрозуміти, де процеси гальмують. Вже працюючи над NUWORK, опитали понад 120 роботодавців з України, країн СНД та США по кожному етапу рекрутингу.

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися Андрій Баскаков, СЕО та Cofounder у NUWORK

В результаті підтвердили загальне враження – одним із вузьких місць сьогодні є первинна співбесіда. На нього рекрутер витрачає до 70% свого часу. Один з інструментів Nuwork – віртуальний бот-рекрутер для проведення первинних співбесід. Бота можна створити протягом 3 хвилин, вибравши питання із завантажених і додавши свої - на це піде близько 3 хвилин.

У режимі реального часу питання транслюватимуться здобувачеві. Віртуальний рекрутер зможе розповісти про вакансію, показати робоче місце, уточнити питання та дати фідбек кожному з кандидатів. Основний фокус NUWORK зараз – Україна. У 2020 році планують вихід до країн СНД - Білорусію, Казахстан, Узбекистан, а до кінця року - Східну Європу, починаючи з Польщі.

Morbax

Morbax - автономна платформа пошуку, підбору та оцінки кандидатів та співробітників за допомогою машинного навчання. У базі платформи до 5 мільйонів кандидатів для України, а загальна кількість кандидатів близько 100 мільйонів – від водія до СЕО.


Система Morbax

  • щодня моніторить відкриті джерела (hh, work, rabota, indeed, monster, linkedin, careerbuilder, glassdoor),
  • збирає та оновлює профілі кандидатів,
  • оцінює кандидата на відповідність протягом кількох хвилин

Мorbax надає можливості інтерв'ювання та керування рекрутингом, вакансіями та кадровим резервом.


А ще включає додаткові сервіси для автоматизації рекрутингу загалом:

  • конструктор брендованих кар'єрних сайтів з автоматичною публікацією вакансій
  • чат-боти для процесів адаптації та мас-рекрутингу
  • API модуль для збору або передачі даних в інші сервіси компанії


Проєкту вже майже рік. CEO та фаундер Махмед Халілов розповів, що багато часу пішло на створення універсального алгоритму оцінки кандидатів. Алгоритм розуміє кілька мов, адаптується під будь-яку галузь та посаду. У процесі розробки та на старті використання хлопці зрозуміли, що багато функцій – не завжди оптимально. Судячи з фідбеку, часто клієнтам навпаки, складно. Тому зараз створюється простіша версія сервісу.

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися Махмед Халілов, СЕО та Founder компанії Morbax

Як працює: під кожну компанію створюється окрема невелика нейромережа.


Для нашого ринку дані вносяться вручну через профіль, а для закордонного – з Glassdoor. Нейросеть запам'ятовує дії рекрутерів з різних кандидатів у процесі відбору та інтерв'ювання. Залежно від найму чи відхилення кандидатів алгоритм підлаштовується під кожну компанію. Наприклад, вам потрібен ios developer - достатньо вказати тільки це, а Morbax шукатиме кандидатів і за іншими, синонімічними ключовими словами.

У планах цього року Morbax виділяють лінійку проектів:

  • версія для великих корпоративних клієнтів - розширюватиметься і впровадиться в 4 найбільші підприємства країни та 1 європейську компанію. Ще 8 проєктів на різних стадіях узгодженості документації
  • версія для держави та біля держустанов - перший етап готується до введення в експлуатацію в усіх українських міністерствах. Доопрацьовували логіку через зміни процесу найму
  • полегшена версія продукту пошуку та оцінки кандидатів для малого, середнього бізнесу та рекрутингових агентств, у лютому плануємо реліз та вже підписуємо на нього клієнтів - #google for recruiters свого роду #talent marketplace
  • #careerhub - candidate career development and assessment tools - рекомендаційна система для співробітників компанії з кар'єрного зростання та розвитку
  • хлопці мають великі замовники в Європі та пропозиції з європейських фондів, що підштовхує на експерименти в цих країнах
  • команда розширюватиметься і дробитиметься на окремі команди за напрямками; вже посилили команду з продажу та працюють над посиленням з маркетингу
  • у пріоритеті ринок США та Канади

Playhunt.io

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися

Це дружнє відео інтерв'ю без участі hr/технічного спеціаліста.

Як працює: після реєстрації заповнюється список питань щодо вакансії, і кандидати отримують посилання із запрошенням.

Питання транслюються кандидату - у зручний для нього час із будь-якого пристрою. Відповіді записуються та відображаються у кабінеті компанії-роботодавця. Їх можна переглянути, коли зручно. Сервіс дозволяє перемотувати, прискорювати відеоряд та робити позначки. Рекрутинг-менеджерам не потрібно відволікати технічних фахівців, які аналізують відповіді на специфічні професійні питання. Можна просто ділитися посиланнями на відео, що не потребує термінової уваги.

У розробці хлопці зробили акцент на мінімалістичний дизайн та простоту взаємодії із системою.

Фаундер сервісу Артем Волошин розповів, що Playhunt зараз знаходиться на ранній стадії запуску, тому поступово відточує продуктову складову і виходить на масовий відкритий ринок. Було вирішено розділити запуск проєкту на 3 етапи:

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися Артем Волошин, Founder сервісу Playhunt.io

1 етап. Закрите бета-тестування продукту низкою дружніх компаній, консультації з продукту з різними зовнішніми hr-фахівцями (100 компаній).

2 етап. Початок 2020 року. Відкрите бета-тестування. Буде розіслано запрошення всім, хто зацікавився. Поступове нарощування маркетинг-активності.

3 етап. Березень 2020. Вихід з бети, активне просування продукту. Ідея проєкту виникла як у відповідь внутрішні потреби. У періоди активного найму технічного персоналу дуже багато часу доводилося приділяти інтерв'ю з кандидатами, через що страждали інші зони відповідальності.

За словами Артема, впровадження найпершого МVP відеоінтерв'ю (на тому етапі у продукту ще не було назви) дозволило скоротити час на відбір по вакансії у 3 рази, а кількість персональних співбесід - у 4. Система послужила ефективним початковим фільтром воронки рекрутингу.

AcademyOcean

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися

AcademyOcean — це платформа, за допомогою якої будь-який бізнес може швидко та легко запустити навчальний портал. Цілі можуть бути різні - адаптація новачків, навчання поточних співробітників, проведення сертифікацій, структурування всіх матеріалів в одному місці. Або зовнішнє навчання – для партнерів чи клієнтів.


AcademyOcean надає такі інструменти:

  • автоматизований портал для навчання співробітників
  • необмежені курси, уроки
  • тестування, опитування
  • сертифікації
  • команди, рівні доступу
  • шлях учня
  • інтеграція з Zapier та повноцінне API
  • глибока статистика та аналітика
  • мультимовність
  • мульти-портали, якщо потрібно побудувати різні портали для різних ролей, офісів, країн, департаментів і т.п.


Засновник AcademyOcean Володимир Поло розповідає, що проєкт розпочався з роботи над іншим продуктом. За класичною стартаперською схемою, потрібно було розв'язати власну проблему — навчання користувачів і співробітників.

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися Володимир Полоник, Founder компанії AcademyOcean

Хлопці не таргетуються на локальний ринок спеціально, але до списку українських клієнтів Academy Ocean вже входять Reply, AJAX, Netpeak, EXIST, YouControl, Youscan. Тому що багато вітчизняних компаній вже теж дійшли розуміння важливості навчання та адаптації співробітників.

Elin.ai

Elin.ai збирає понад 140 маркерів для семантичного та сентимент-аналізу комунікації співробітників у Slack та Zoom, щоб аналізувати спілкування співробітника та допомагати йому бути більш продуктивним.

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися

Ідейним засновником виступив Володимир Бажан, який пройшов шлях від розробника до віцепрезидента великої аутсорсингової компанії SoftServe. Володимир впроваджував опитувальники, щоб дізнатися про стан залученості, лояльності та задоволеності роботою в компанії. Колектив на той момент налічував понад 5 тисяч людей. Опитувальники виявилися громіздкими, на них мало хто відповідав. Так і з'явилася ідея створити чатбота.

Після першого прототипу вирішили продовжити розвивати продукт у США, де Володимир познайомився з Оксаною Завойкою, підприємницею у сфері ІІ, засновником кількох компаній та ком'юніті лідером.

6 HR Tech проєктів в Україні, з якими варто познайомитися Оксана Завойко, Cofounder Ellin.ai

Як працює: Elin.ai використовують технології штучного інтелекту, моделі оцінки ефективності Deloittee, MBTI, OCEAN. Співпрацюють із Computational Culture Lab (Berkeley, Stanford) над удосконаленням алгоритмів та розрахунків. У березні 2019 року запустили першу версію, на той момент це був чат-бот, який ставив питання. У вересні 2019 року Slack-бот збирав дані на підставі сентимент-аналізу, щоб замінити опитувальник на спостереження. Тоді ж з'явилися й early adopters.

Зараз Elin.ai співпрацює з 54 компаніями малого та середнього розміру. Slack-бот безкоштовний для команд до 50 співробітників, що підтримується тільки англійською мовою. Навесні планують залучити новий раунд інвестицій, впровадитись на ринок ентерпрайз та стати лідером на ринку People Analytics in real time з технологією штучного інтелекту. У планах також запровадити Elin для Microsoft Team та Google.

Команда Indigo Київ з азартом слідкує за розвитком HR tech в Україні. А як вам описані тут рішення? Захотілося протестувати-застосувати їх? А може, ви знаєте інші цікаві українські проєкти у цьому напрямі – коментуйте, і ми будемо раді написати й про них!

автор: Валерія Маляренко

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5537 Переглядів
Категорія HR
24.01.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..