Гори, але не згорай: що таке емоційне вигоряння

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Fast food, fast life та емоційне вигоряння на роботі у welcome-боксі — темп життя прискорюється, і всі наші процеси біжать швидше разом із ним. Смартфони, таск-менеджери, лайфхаки з продуктивності та тайм-менеджменту не скорочують робочий день, швидше продовжують до нескінченності

Думка Стратегія Розвиток Дозвілля

Fast food, fast life та емоційне вигоряння на роботі у welcome-боксі — темп життя прискорюється, і всі наші процеси біжать швидше разом із ним. Смартфони, таск-менеджери, лайфхаки з продуктивності та тайм-менеджменту не скорочують робочий день, швидше продовжують до нескінченності.

За даним дослідження компанії Gallup, 23% працюючих американців часто або постійно почуваються у стані вигоряння. За даними rabota.ua, 64% жителів України також стикаються з цією проблемою.

Що таке емоційне вигоряння, як вчасно його «відловити» і що робити, якщо цю рису вже пройдено — розбираємося далі.

Що таке «емоційне вигоряння»?

Американський психолог Шеррі Картер описує проблему так: «Вигоряння – стан хронічного стресу, який призводить до емоційного виснаження, відчуженості, почуття неефективності». На думку дослідниці, розпочавшись з професійної сфери, вигоряння як лісова пожежа охоплює всі сфери життя людини.

Ще з 50 років минулого століття вчені намагалися зрозуміти, чому відбувається емоційне вигоряння і з чим пов'язані втрати мотивації та життєвих сил, сам термін з'явився у 80-х роках завдяки американському психологові Герберту Фрейденбергеру.

З того часу проблема зайшла настільки далеко, що навіть потрапила в офіційну класифікацію хвороб ВООЗ. В організації хворобу визначають як «непереборний синдром хронічного стресу, який виник на робочому місці, з яким людина вже не може впоратися».

Емоційне вигоряння суттєво шкодить продуктивній роботі Емоційне вигоряння суттєво шкодить продуктивній роботі

Потерпаючи від вигоряння, людина більше не може ефективно функціонувати на особистому чи професійному рівні. Однак, як і інші захворювання, вигоряння не відбувається раптово. Не можна прокинутися якось і різко «вигоріти» — стрес накопичується поступово — і якщо вчасно помітити «сигнали» організму, можна розв'язати проблему на ранніх етапах. Якщо проблему запустити, вона може призвести не просто до факапів на роботі та проблем в особистому житті, а й навіть до смерті.

Найяскравіший приклад — це смерть від вигоряння в Японії. Для людей, які вмирають через емоційне перенапруження від великої кількості роботи, в Японії придумали окремий термін — «каросі». Щороку в цій країні від каросі вмирає близько 10 тисяч осіб — це число у порівнянні з кількістю загиблих від ДТП у той же проміжок часу.

Симптоми емоційного вигоряння

ВООЗ у класифікації хвороб до ознак емоційного вигоряння відносить: 

  • постійну втому або виснаженість;
  • негативні емоції від думки про роботу;
  • бажання «відсторонитися» від робочих справ та питань, професійне вигоряння;
  • «синдром самозванця»;
  • зниження продуктивності.
Ви можете і не помітити, як «вигорите» Ви можете і не помітити, як «вигорите»

Доктор Грінберг, американський лінгвіст та психолог, пояснюючи, що таке емоційне вигоряння і чим воно небезпечне, виділяє 5 стадій хвороби: 

  • «Медовий місяць». На цьому етапі співробітник все ще задоволений своїми завданнями та професійними успіхами, з радістю (іноді навіть надмірною) береться за все нове та вкладає багато сил у роботу. У міру накопичення втоми, рутини та стресу запал та продуктивність людини знижуються.
  • «Нестача палива». Людина стикається з першими симптомами емоційного вигоряння: з'являються втома та апатія, виникають проблеми зі сном. Співробітник уже не так завзято береться за нові завдання і без додаткової мотивації втрачає інтерес до своєї справи. До симптомів вигоряння на цьому етапі додається відстороненість: людина починає дистанціюватися від роботи, команди та уникати своїх завдань. Якщо ж з'являється мотивація, то на цій стадії людина все ще може «загорітися» і підживлювати ентузіазм внутрішніми ресурсами організму на шкоду своєму здоров'ю.
  • Хроніка. На цьому етапі проблеми «трудоголіків» починають відчуватися фізично — знижується імунітет, людина може частіше хворіти, стає дратівливою та пригніченою.
  • Криза. У тих, хто сягає четвертого етапу, працездатність знижується критично. Постійні цейтноти, стрес і втома вже встигли підірвати ресурси організму, через що загострюються хронічні захворювання, з'являється агресія стосовно оточуючих і людина практично не в змозі справлятися зі своєю роботою. Психоемоційний стан теж залишає бажати кращого: настає психологічне вигоряння, посилюються переживання якості життя, може прорізатися заздрість до успіхів інших і «синдром самозванця» стосовно себе.
  • Катарсис. На цьому етапі психологічний та фізичний стан людини в настільки поганому стані, що починають загрожувати здоров'ю та життю.

Як подолати емоційне вигоряння?

Герберт Фрейденбергер вважав, що корінь зла лежить в організації праці. Щоб впоратися з емоційним вигорянням, доктор рекомендував на рівні менеджменту скоротити тривалість робочого дня, запровадити практику регулярних змін посади, підтримки та навчання команди.

Австрійський учений Альфред Ленгле вважав, що основна проблема емоційного вигоряння — відсутність почуття «наповненості». Людина, яка перебуває в цьому стані, перестає адекватно оцінювати себе, занижує свої успіхи й не відчуває радості навіть від бездоганно виконаної роботи. Крім того, причиною вигоряння може стати «невключеність» співробітника у справи компанії та робота лише заради грошей, без задоволення та інших мотиваторів.

Що робити при емоційному вигоранні? Лікар Ленгле радить:

  • шукати драйвери: точки та події, які надихають та повертають смак життя — це допоможе повернути енергію при емоційному вигоранні;
  • навчитися розділяти відповідальність та делегувати;
  • ставити реалістичні цілі та відзначати їх досягнення;
  • приділяти більше часу тайм-менеджменту.

Як можна запобігти розвитку емоційного вигоряння?

Христина Маслач — один з найвідоміших дослідників проблеми — виділяє три основні чинники, які допоможуть запобігти розвитку вигоряння: 

 ✔️ усунення стресорів — найпоширеніших факторів стресу;

 ✔️ допомога у подоланні стресових ситуацій — співробітник не повинен залишатися віч-на-віч зі своїми проблемами. Для цього важливо будувати довірчі відносини з командою, щоб люди знали, що будь-якої миті можуть отримати підтримку від свого менеджера чи ейчара;

✔️ зниження залишкових явищ — навіть купований на корені стрес залишає слід у психіці. Людині в стані стресу потрібен час та спокійні умови, щоб відновитись.

Проаналізувавши роботи дослідників проблеми емоційного вигоряння, ми виділили кілька загальних рекомендацій, які допоможуть уникнути розвитку хвороби:

  • Work-life balance. Цікаві завдання та драйвові проєкти не закінчаться ніколи, а ось резерви нервової системи дуже обмежені. Щоб перевірити себе «в моменті» і зрозуміти, які сфери життя просіли, можна іноді малювати колесо балансу.
  • Розпорядок дня та якісний сон щонайменше по 8 годин на день.
  • Фізична активність: регулярні заняття спортом або навіть просто піші прогулянки знижують рівень гормону стресу — кортизолу.
  • Хобі. Заняття, які не пов'язані з роботою і приносять радість, допоможуть перезавантажити голову і знову ж таки знизить рівень кортизолу в крові. Якщо у вас немає хобі чи улюбленого заняття, то справи та дедлайни охоче захоплять порожнє місце і знову призведуть до стресу.
  • Ставте реальні цілі та відзначайте свої успіхи. Синдром самозванця є частим супутником СЕВ.
Потрібно постійно поповнювати свій емоційний ресурс Потрібно постійно поповнювати свій емоційний ресурс

Рано чи пізно режим «муха в окропі» призводить до емоційного вигоряння — стану, коли нічого не хочеться. Завдання, які раніше драйвіли, більше не запалюють, а щоранку хочеться не бігти завойовувати світ, а повернутися скоріше додому і доспати. Будь-яке вигоряння — це як труба, що протікає, з якої день за днем, місяць за місяцем непомітно сочиться вода. Поки не заллє все довкола.

Щоб не потонути у стресі, варто періодично моніторити свій стан і перевіряти на наявність симптомів СЕВ — наприклад, за допомогою цього опитувальника.

Важливо розуміти, що вигоряння — це не модна вигадана хвороба чи лінь, а аварійне вимкнення всіх систем організму, яке не вирішити простим перезавантаженням. Знайдену на ранньому етапі проблему можна усунути з мінімальними витратами — якісним відпочинком, приємними емоціями та підтримкою команди.

Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
3026 Переглядів
23.07.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії
Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом ..
Чому компанії із США відкривають офіси в Україні?
Серед світових імен все більше компаній з R&D-центрами в Україні ― EPAM, Luxoft, Ciklum, Intetics, TEAM International Services та Softjourn..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
Як утримати цінного працівника, якщо він уже стоїть у дверях?
Страшний сон ейчара починається так: відчиняються двері, і цінний працівник заходить у кабінет зі словами «Треба поговорити». Зазвичай наступні за цими словами «Я вирішив..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..