Як Gamedev та Live-Streaming компаніям залишатися в топі у гонитві за IT-талантами

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Зібрали у статті стратегії залучення та утримання талантів, які компанії можуть використовувати для найму технічних фахівців.

Найм IT Стратегія Розвиток Підбір персоналу

В останні роки в індустрії розваг відбулося значне зрушення у бік онлайн-ігор та платформ для потокового мовлення.

За даними Statista, загальний виторг на ринку відеоігор складе $384,9 млрд 2023 року та $521,6 млрд — до 2027-го. Також очікується, що ринок потокового мовлення досягне $4,29 млрд до 2028 року.

Проте це зростання йде рука об руку з проблемами. Попри масові звільнення в IT-галузі, компанії, що займаються розробкою ігор та потоковим мовленням, як і раніше, шукають технічних фахівців, тому конкуренція за таланти залишається високою. Успіх у цій гонитві багато в чому залежить від впровадження нових HR-стратегій для залучення та утримання tech-талантів.

У цій статті ми зібрали стратегії залучення та утримання співробітників, які компанії можуть використовувати для найму технічних фахівців. Проте спочатку розгляньмо, що загалом відбувається на ринку праці індустрії розваг.

Стан ринку праці в індустрії розваг 2023 року

Інфляція та загроза рецесії змусили багато компаній, зокрема таких гігантів, як Riot Games, Twitch, Playtika, Electronic Arts та Unity, звільнити тисячі своїх працівників. Попри на ці скорочення, ринок GameDev, як і раніше, неухильно зростає. Наприклад, очікується, що все більше компаній, які пропонують відео на запит (SVOD), розширять своє портфоліо завдяки іграм або угодам з інтелектуальною власністю, або завдяки придбанням.

Це зростання свідчить про те, що багато компаній активно шукають технічних фахівців, щоб не відставати від конкурентів. Але це не так просто. У новому опитуванні CodinGame понад половина респондентів (56,44%) вказала, що пошук кваліфікованих кандидатів був однією з головних проблем у наймі 2022 року. Для індустрії ігор та прямих трансляцій брак талантів веде до великої кількості наслідків, як-от низька здатність конкурувати в сфері, блокування інновацій, вищі витрати та загальне скорочення доходів.

Оскільки кваліфіковані технічні експерти мають великий попит, близько 50% розробників розглядають можливість зміни роботи, і конкурентна зарплатня — один із головних їхніх мотиваторів. Водночас чимало компаній мають нижчий бюджет найму, ніж 2022 року, що робить пошук кваліфікованих розробників ще важчим. Але це не єдина проблема, з якою сьогодні стикаються компанії.

Пропонуємо глибше зануритися та дослідити проблеми, з якими стикаються компанії, шукаючи талантів для та розробників ігор і Live-Streaming компаній.

Найважливіші виклики та проблеми найму в компаніях у доменах Gamedev та Live-Streaming

Аби витримати конкуренцію, компаніям, які займаються розробкою ігор і live-трансляціями, необхідно розвивати свої продукти та, логічно, залучати досвідчених співробітників для підтримки своїх планів. Ось головні бар'єри, з якими організації стикаються в цих доменах у 2023 році.

Пошук потрібних талантів

Gamedev і live-streaming компанії потребують висококваліфікованих та спеціалізованих спеціалістів, зокрема дизайнерів ігор, розробників, DevOps-інженерів та архітекторів. Наприклад, чимало компаній у британській ігровій індустрії зараз шукають експертів з розширеним портфоліо робіт на посади Middle та Senior рівнів. Необхідність поєднувати технічну експертизу, досвід у галузі й прокачану креативність ускладнює пошук кандидатів із потрібним балансом навичок.

Крім того, гостра конкуренція на ринках геймдеву та прямих трансляцій змушує компанії постійно вдосконалювати свої продукти та послуги, щоб конкурувати за увагу, час перегляду та дохід. Це означає, що їм потрібно впроваджувати новітні технології. Знайти технічних фахівців із досвідом роботи в цих технологіях — непросте завдання, оскільки на ринку загалом їх небагато, і ще менше фахівців розглядають зміну місця роботи.

«Змагання» компаній за tech-фахівців 

Конкуренція за технічних талантів у секторах розробки ігор і прямих трансляцій — надзвичайно висока. Наприклад, хмарні ігри набирають обертів, і тому потреба в перевірених експертах з хмар постійно зростає. Водночас нещодавнє дослідження показує, що технічних компаній, які хочуть запускати проєкти з розробки хмарних технологій, більше (75%), ніж розробників із досвідом хмарних технологій (8%).

Крім експертів з хмарних технологій, бракує також кваліфікованих фахівців в інших сферах, таких як машинне навчання, аналіз даних і  кібербезпека. Ці навички важливі для компаній, які займаються розробкою ігор і live-трансляціями, оскільки вони значною мірою покладаються на новітні технології та захист даних, щоб створити позитивну взаємодію з користувачем і, таким чином, розширити свою базу клієнтів.

Але індустрії розробки ігор та прямих трансляцій — не єдині сектори розваг, які потребують досвідчених технічних працівників. Оскільки ринок соціальних медіа зріс на 19.4% лише за рік, попит на технічних талантів також зростає, що робить конкуренцію всередині галузі ще гострішою.

Відсутність різноманітності

Ігрову індустрію критикують за відсутність гендерної та етнічної приналежності. Останній звіт Міжнародної асоціації розробників ігор свідчить, що в секторі переважають білошкірі фахівці (67%) та представники чоловічої статі (61%).

Ця ситуація дещо краща для платформ live-трансляцій. Наприклад, гігант потокового відео Twitch на 25,9% складається з жінок і на 39,5% з етнічних меншин.

Чому відсутність різноманітності та інклюзивності — це проблема найму? Компанії, які не визнають необхідності наймати людей різної статі, віку та походження, обмежують свій вибір, що ще більше ускладнює пошук кваліфікованих кандидатів.

Обмежений досвід найму на нових ринках

Оскільки контроль над витратами — одна з найбільших проблем для потокових компаній, звернення до ринку віддалених працівників, де вартість життя значно нижча, ніж у США, Великобританії, Канаді чи Швейцарії, — ефективний варіант для заповнення gap-у в IT-талантах.

Проте відсутність досвіду залучення іноземних спеціалістів може стати перешкодою для побудови успішних партнерських відносин. Різні закони про оподаткування, сертифікати, робочі візи та культурні відмінності є одними з основних перешкод, з якими можуть зіткнутися компанії, коли вони мають обмежений або зовсім не мають досвіду найму за кордоном.

Тепер, коли ви розумієте челенджі, з якими можна зіткнутися під час найму, пропонуємо розібратися, як залучити експертів із відповідними цінностями та потрібним технічним досвідом.

Поради з залучення та утримання топових IT-експертів

Як можна зрозуміти з даних вище, конкуренція за таланти в галузі технологій залишається високою. Щоб конкурувати, ваша компанія повинна мати ефективні стратегії залучення та утримання талантів. Ось кілька порад, які допоможуть покращити процеси найму.

Пропонуйте варіант віддаленої роботи

Сьогодні 86% розробників працюють віддалено, і багато з них не планують повертатися в офісі. Пропозиція ремоуту вже стала новою нормою для індустрій Gamedev та Live-Streaming.

Наприклад, студія розробки ігор Unknown Worlds успішно перейшла на повністю дистанційну та розподілену роботу. Ще один приклад — Twitch, популярна стримінгова платформа. Тут пропонують гнучкий графік роботи та дозволяють співробітникам працювати вдома чи з офісу, за бажанням фахівця.

Пропонуючи варіант віддаленої роботи, ви підвищуєте шанси знайти технічного експерта з потрібними навичками, оскільки це допомагає залучити досвідчених людей, які не люблять офісну рутину або з певних причин не можуть переїхати та працювати з офісу у вашому місті/країні.

Виходьте на іноземні ринки із фахівцями з потрібним tech-досвідом

Економічна рецесія впливає на бюджети компаній, і під це потрапляє зокрема бюджет залучення талантів. Пошук розробників на світовому ринку, наприклад, зі Східної Європи, Латинської Америки, Закавказзя чи регіону MENA (Близького Сходу та Північної Африки) може допомогти вам заповнити цю технологічну прогалину за розумною ціною. Наприклад, середня зарплата розробника ігор у США варіюється від $80 тис. до $127 тис. на рік, не кажучи вже про значний пакет пільг, тоді як експерт з ігор із Польщі зазвичай заробляє суму в діапазоні $40 000–49 000 на рік.

Крім того, пошук технічних експертів в інших регіонах дає вам доступ до ширшого кола талантів. А це означає, що ви зможете знайти відповідного кандидата, навіть якщо у вашому регіоні небагато експертів з необхідними навичками.

Будуйте сильний бренд роботодавця

Сьогодні працівники хочуть працювати в компаніях, які мають важливі місії, що резонують з їхніми цінностями. Демонстрація корпоративної культури та цінностей може допомогти організаціям побудувати сильний бренд роботодавця та залучати таланти, які поділяють їхні цінності.

Рекрутинг — одна з найважливіших частин створення HR-бренду, оскільки це перше, з чим стикаються ваші кандидати. Переконайтеся, що в цьому процесі немає недоліків, які можуть підірвати репутацію вашої компанії. Найкращий спосіб досягти цього — найняти професійних рекрутерів, які знають, як забезпечити позитивний досвід кандидата.

Сприяйте прозорості робочих процесів

Опитування PwC Global Workforce показує, що прозорість може допомогти компаніям створити довіру серед своїх співробітників. Крім того, коли компанії прозоро повідомляють про свої цілі та стратегії, співробітники розуміють свій внесок у досягнення цих цілей і відчувають почуття гордості за те, що вони роблять.

Отже, якщо ви хочете покращити утримання співробітників, подбайте про те, щоб у вашій компанії панувала атмосфера відкритості. Яскравий приклад радикальної прозорості — Netflix. Компанія використовує тактику, відому як «сонячне світло», коли всі процеси ухвалення рішень є відкритими, а співробітники можуть відкрито висловлювати свої ідеї. Саме так Netflix отримав рейтинг A+ за утримання, що означає, що у компанії кращий показник утримання співробітників, ніж у 95% аналогічних компаній.

Розвивайте культуру різноманітності, рівності та інклюзії (DEI)

Gamedev та live-streaming компанії мають сприяти інклюзивному та доброзичливому середовищу, щоб залучати кандидатів із малопредставлених груп. Щоб активно використовувати DEI-підхід під час найму, компанії повинні розглянути можливість впровадження різних практик, таких як:

  • Створення різноманітних команд найму завдяки залученню людей із різними поглядами та досвідом
  • Використання методів «сліпого найму»: видалення імені кандидата, статі, віку, етнічного походження чи освіти із заявки на роботу та резюме, щоб зменшити упередженість у процесі найму
  • Залучення фахівців із різних міст/країн та створення інклюзивного й позитивного для широкого кола кандидатів процесу найму

Наприклад, всього за кілька років у «чоловічій» компанії Riot Games відбулися значні зміни, і жінки почали обіймати 21,5% керівних посад і 25,8% у загальній команді. Згідно зі звітом Riot, сприяння різноманітності та інклюзивному середовищу допомагає компанії пропонувати інноваційний досвід і працювати над досягненням амбітної мети — стати глобальною ігровою компанією, яка найбільше орієнтована на гравців.

Шукаєте ІТ-талантів із досвідом роботи в геймдеві та інших?

Завдяки 15-річному досвіду на ринку технічних кадрів Indigo Tech Recruiters надасть вам профілі кандидатів упродовж першого тижня.

Консультація

Надавайте можливості для зростання

Нещодавнє дослідження свідчить, що 47% технічних експертів розглядають можливість залишити роботу, щоб підвищити кваліфікацію. Щоб зберегти своїх IT-співробітників, Gamedev і live-streaming компанії можуть запропонувати такі ініціативи для їхнього розвитку:

  • Навчальні програми та семінари, щоб допомогти співробітникам розвинути нові навички та вдосконалити наявні
  • Програми менторингу — робота співробітників з більш досвідченими колегами, які можуть запропонувати підтримку та розвиток потрібних скілів
  • Міжфункціональна співпраця — можливості для співробітників працювати над проєктами за межами їх безпосередньої команди чи відділу
  • Можливості зростання та індивідуальні плани розвитку, щоб допомогти співробітникам планувати та досягати кар’єрних цілей в організації

Крім надання ресурсів для розвитку кар’єри, компанії повинні працювати над створенням сприятливої культури, щоб допомогти своїм співробітникам відчувати власну цінність.

Хоча всі ці HR-стратегії можуть допомогти вам залучити та утримати найкращих технічних експертів, інколи непросто керувати всіма цими процесами самостійно. Співпраця з компаніями, що спеціалізуються на пошуку та перевірці розробників, наприклад, Indigo Tech Recruiters, може допомогти розширити можливості та знайти талантів із розробки ігор і стримінгових сервісів, які розділяють ваші цінності та володіють потрібними навичками.

Як ми можемо допомогти gamedev та live-streaming компаніям наймати технічних експертів

Ми, Indigo Tech Recruiters, маємо 15-річний досвід найму в усьому світі та маємо базу понад 300 000 спеціалістів Middle та Senior рівнів. Ми можемо надати індивідуальну допомогу у пошуці, залученні та наймі tech-талантів, які відповідають усім вашим вимогам.

Ось кілька прикладів того, як ми допомогли геймдев та стримінговим компаніям знайти потрібних технічних спеціалістів.

  • Найняли 13 людей для Livestream, яку незабаром придбала Vimeo. Vimeo був вражений нашою роботою, тому наші рекрутери знайшли ще вісім людей у команду, а також відповідали за найм Lead Product Manager у Нью-Йорку.
  • Допомогли компанії з розробки ігор Jam City швидко розширити свою команду десятьма дизайнерами, навіть попри обмежений бюджет на зарплатню. Наші рекрутери підібрали для Jam City потрібних експертів на узгоджених умовах, що дозволило компанії випустити власний продукт вчасно.
  • Знайшли американській ігровій компанії Tilting Point п’ятьох Scala розробників та data-інженерів Senior-рівня для розробки гри. Ми обговорили всі вимоги й знайшли потрібних кандидатів, які легко вписалися в команду.

Дізнавайтеся більше про те, як працюють рекрутери Indigo Tech Experts, і переглядайте відгуки наших клієнтів на вебсайті.

Висновок 

Популярність геймдеву та платформ для проведення прямих трансляцій значно зростає. Це створює постійний попит на кваліфікованих технічних професіоналів, навіть попри масові звільнення, які торкнулися IT-галузі на початку 2023 року. Однак глобальна нестача талантів, конкуренція з боку інших секторів розваг і зростання очікувань кандидатів створюють труднощі для ігрових і потокових компаній, які намагаються залучати й утримувати топових IT-фахівців.

Рекрутингова агенція Indigo Tech Recruiters спеціалізується на пошуці та наймі потрібних талантів для сфери прямих ефірів та розробки ігор, які поділяють ваші цінності та допоможуть привести вашу компанію до успіху. Наші рекрутери мають досвід у наймі на іноземних ринках та можуть допомогти вам подолати будь-які проблеми й челенджі з рекрутингом для вашої команди. Зв'яжіться з нами, щоб обговорити ваш запит! 

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
1850 Переглядів
Категорія Рекрутинг
28.04.2023
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..