Як коронавірус змінює IT-сферу в Україні та світі

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ситуація останніх місяців змінює світ назавжди — час перебудовуватися та пристосовуватися до нових умов. Ми ясно побачили «вузькі місця» своїх бізнесів — лишилося стати сильнішими.

Бізнес Коронакриза IT Стратегія Тренди
Як коронавірус змінює IT-сферу в Україні та світі

Ситуація останніх місяців змінює світ назавжди — час перебудовуватися та пристосовуватися до нових умов. Ми ясно побачили «вузькі місця» своїх бізнесів — лишилося стати сильнішими. Експерти IT-рекрутингової агенції INDIGO Tech Recruiters у матеріалі для «Ділової столиці»проаналізували, які рішення приймають компанії в IT-сфері, щоб адаптуватися до змін.
Вже сьогодні можна констатувати: IT сфера постраждала менше, ніж інші. Хоча і тут є різні історії — так, улюблений багатьма Airbnb змушений скорочувати 1900 співробітників із 7500, UberEats закривається в деяких країнах, включаючи Україну (що дивно з огляду на попит на доставку харчування). Постраждав аутсорс, особливо той, що пов'язаний з туризмом. Добре ж почуваються розробники ігор — у низці компаній справи пішли навіть краще, ніж до карантину. А кількість вакансій у геймдеві у квітні зросла на 11%.


Навіть Всесвітня організація охорони здоров'я закликає грати в ігри — мовляв, вони стимулюють людей залишатися вдома замість прогулянок вулицями з ризиком зараження. 18 світових ігрових компаній миттєво відреагували, запустивши ініціативу #PlayApartTogether. Серед них — Activision, Blizzard, Riot Games, Amazon Appstore, Pocket Gems, Twitch, YouTube Gaming.

Світові ігрові компанії запустили ініціативу


На період карантину геймдев компанії пропонують ексклюзивні нагороди гравцям, відкривають більше можливостей у безкоштовних версіях і навіть вбудовують в ігри повідомлення про COVID-19. У шутер CS:GO вперше у його історії грали мільйон людей одночасно. Хоча і тут не всім солодко — постраждали кіберспортивні компанії, але й вони адаптуються, переносячи всі свої активності в онлайн.


Загалом коронакриза стимулювала зростання розробки софту. У hardware-індустрії все не так райдужно – виробляти фізичні продукти на віддаленні неможливо. Навіть Apple довелося відкласти презентацію нового бюджетного смартфона. 

Відмовляються від офісів

Карантин показав, що офіс не такий важливий, як здавалося. Наприклад, в Oracle з їхніми 136 тисячами співробітників заявили - компанія ніколи не повернеться до особистих зустрічей. Продуктивність віддаленої роботи виявилася на рівні з офісною. А економія — суттєва не тільки на оренді, а й на «плюшках», що додаються до нього, — спортзалах, ігрових кімнатах, їжі та напоях. Втім, є важливий аспект — новоспеченим видальникам необхідно облаштовувати домашні робочі місця. Низка компаній взяла ці витрати на себе - у Shopify, наприклад, відшкодовують кожному співробітнику до $1000 на ці цілі.


Аналогічні заяви про необов'язковість офісів зробили в компанії-постачальнику послуг технічної підтримки рішень SAP Rimini Street, а у них на секунду 30 офісів у різних країнах. «Якщо всі справді можуть працювати вдома, то чому ми маємо всі ці великі офіси по всьому світу», — запитав Сет Рейвен, гендиректор компанії. А розробник сервісів для керування обліковими даними користувачів Okta (офіси у 13 країнах) перед карантином планував розширювати площі, а зараз передумав. При цьому майже третина українських айтішників говорять, що працювати на віддаленні не хотіли б. Тож можливо, попит на коворкінги сильно зросте. Компанія може орендувати кілька десятків місць у коворкінгу, щоб туди періодично могли приходити співробітники, яким набридло працювати вдома. Одне таке місце в коворкінгу преміумкласу коштує від $250 на місяць, повністю обладнаний та захищений персональний офіс на команду від 1 до 25 осіб з можливістю розширити простір будь-якої миті — від $430. Це явно вигідніше, ніж винаймати великий гарний офіс на 100 місць, обладнати у ньому спортзали та ігрову кімнату та закуповувати на всіх їжу та пиво.


Популярними також стануть офіси змішаного типу — коли частина місць закріплена за конкретними співробітниками, а частина вільна, як у коворкінгах. Вони для тих співробітників, які основну частину часу працюють удома, але іноді приходять до офісу. За одним і тим самим столом у різні дні можуть працювати різні люди. Таким чином можна буде винаймати менший офіс.


Деякі компанії навіть на карантині не забувають, наскільки важливий тимбілдинг. Наприклад, у мережі партнерських програм Admitad замовляють піцу і вся команда збирається на спільну вечерю у Zoom. В українській компанії SupportYourApp замість офісного спортзалу всією командою проводять спортивні тренування через Zoom. І ми в Indigo Tech Recruiters робимо те саме — у здоровому тілі, як кажуть, здоровий дух. А Vintage Web Production іноді включають Zoom просто так, щоб створити ефект офісного шуму. Заощаджувати передусім планують на HR-позиціях. Кількість вакансій для ейчарів в українських IT-компаніях впала на 63%.

Дослідження інвестиційного фонду AVentures Capital підтверджує, що в країнах Центральної та Східної Європи аналогічна тенденція — IT-компанії насамперед економитимуть на рекрутерах, сейлзах та фахівцях з маркетингу.

Створюють нові стартапи та переорієнтуються

Коронакриза змушує переорієнтувати свої продукти та навіть відкривати стартапи у сферах, на яких ніколи не дивилися.


Так, засновник PowerCode, Владислав Савченко, вирішив переключити частину команди на екстрену розробку онлайн-супермаркету Foodex24. За 2 тижні команда створила сайт, орендувала склад, організувала постачання продуктів та найняла кур'єрів. За словами засновника, зараз сервіс має понад 1000 замовлень на день. Стартап ClassPass до карантину допомагав підібрати програму для фітнес-занять. Після закриття спортзалів доходи компанії за 10 днів впали на 95% і вони оперативно переорієнтувалися на потокове відео для домашніх тренувань.


Український стартап Allset, популярний у США і призначений для замовлення їжі в ресторанах і бронювання столиків, перебудувався на замовлення їжі на винос. Для багатьох ресторанів це стало рятівним. І для Allset теж — через карантин кількість замовлень через програму впала б до нуля, а так вона скоротилася на 50%. Компанія продовжує існувати й навіть залучила новий раунд інвестицій.

Компанія Allset продовжує існувати та навіть залучила новий раунд інвестицій


Деякі бізнеси створили окремі проєкти, пов'язані з коронавірусом. Наприклад, пов'язана з Google біотехнологічна компанія Verily працює над сайтом, який допоможе визначити, кому треба пройти тестування на COVID-19.

Час трансформуватися та вирощувати HR-бренд

Карантин змусив багато компаній діджиталізуватися швидше, ніж планували. Зростає попит на рішення щодо оптимізації процесів у закупівлях, продажах та виробництві. Малий бізнес, який вважав свої прибутки та витрати в Excel, зважився на CRM-системи. Зріс попит на хмарні рішення, SaaS, технології безготівкової оплати та мобільні рішення для бізнесу. Через перехід на видалення багато компаній стурбувалися захистом даних, тому зростає все, що пов'язане з кібербезпекою. Ті, хто з якихось причин не вводив електронного документообігу, почали це робити.


А ще «новий час» спонукав IT-компанії задуматися про те, як навіть на відстані виявити турботу про своїх фахівців і зберегти привабливість ейчар-бренду в складних умовах. Так, Admitad виплатить $300 000 співробітникам, чиїх рідних звільнили через кризу, а Playrix заплатить співробітникам по $650, щоб їм було легше пережити карантин. Утім, справа не лише в грошах — зараз виграє той, хто взяв курс на прозорість та відкриту чесну комунікацію зі співробітниками. Партнери Netpeak відмовилися від прибутку заради збереження штату, щоб було чим платити зарплату всім співробітникам. А в Grape періодично пишуть листи команді, чесно розповідаючи, скільки залишилося грошей, скільки їх вистачить і як справи у компанії. Чим дбайливіше та лояльніше IT-компанії віднесуться до своєї команди зараз, тим легше їм буде хантити кращі таланти в майбутньому.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
4650 Переглядів
Категорія HR
26.05.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..