НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито, самовіддано

Розвиток Підбір персоналу Найм HR IT Рекрутинг
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші

“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито, самовіддано. До трусів.

Якщо без прелюдій - чому виходить не ок?

  • часто ми креативимо, коли нема чого сказати у справі
  • а ще забуваємо, що виділитися за будь-яку ціну - не завжди екологічна мета. Куди важливіше нести в повідомлення користь, а не творчість (про всяк випадок: користь для кандидата. Наприклад, розповісти, що там за технологіями, проєктом, грошами)
  • почуття гумору дуже тендітна субстанція. Не факт, що ваш жартівник потрапить у ціль
  • плоский і безпідставний креатив дискредитує професію рекрутера в цілому
  • робкі загравання, пошук у тіндері, сексі підтекст, тема супергероїв - туди ж


Читаємо:

*але перш ніж почнемо

ми тут зібралися не заради поржати. А щоб розібратися, як зробити краще та як не робити взагалі.

Приклади творчості прилітають до мене від розробників, читачів зі стрічки фб, Лінка та енторнету. Мета цієї демонстрації одна - дуже хочеться, щоб ми робили гарний рекрутинг, а не самодіяльність. Все це починається з поваги один до одного і, що важливіше - самоповаги.


Креативні приклади до студії:

НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші


Тут, звичайно, можна заперечити - мовляв, це все про родзинку у тексті. Про авторський стиль, харизму, про те, щоб повідомлення були смачними, несхожими на інші, а ще щоб у них була душа. Але ні, хлопці. Родзинка - це коли ви зробили все по совісті і тільки після вписали маленьку елегантну деталь. А якщо весь текст одна суцільна особливість - то це вже трохи кроляча говішка. Яка, безперечно, на цю саму родзинку схожа.


Більшість програмістів тримають фокус на технологіях та цифрах. І вони клали на високі матерії на кшталт ямби та дактилю. А ще на те, що ви любите «відпочивати в Єгипті, тому відповіддю на цей лист ви наблизите відпустку самотньої дівчини (с)» (це я ще не жартую). Ну і ми ж не на ранку, хлопці, тож можна зняти костюм лисички та перестати хантити кандидатів у тіндері.


До речі, будь-який текст можна розкласти за пунктами:

  • Кому пишемо і навіщо. Іншими словами: який толк від мого повідомлення для людини?
  • Факти - чи достатньо корисної інформації?
  • Структура: Проєкт. Стек. Пропозиція. Вимоги. Кол ту екшн.
  • Лаконічність: щоб швидко та зручно читати, а ще щоб легко знайти важливе в тексті.
  • Формулювання - щоб не вантажило, не дратувало і не доводилося здогадуватися, що ви хотіли сказати.


Звідси трохи думок:

  • Все починається з ідентичності. Я роблю роботу, як професіонал, з позиції на рівних, або просто тому, що у мене лапки і я не знаю, чим ще привернути увагу, окрім як станцювати.Останнє сильно дискредитує не лише вас, а й рекрутерів країни у принципі.
  • Якщо хочете експериментувати - почніть з посади у фб, але не з розсилки. Так ви відразу відстежите зворотний зв'язок і зрозумієте - продовжувати в тому ж дусі чи краще ні.
  • Але ще раніше, почніть з мети - ви хочете хайпанути та заробити коментів чи закрити вакансію? До речі - обидва прагнення цілком собі норм і спокійно існують окремо.
    І так, будьте готові потрапити на prekrasnoe.it - доблесна публіка ресурсу не втрачає можливості занурити когось у лайно. Якщо відчуваєте, що не потягнете такого роду дискусії - краще утримайтеся та йдіть традиційним шляхом.
  • Нічого не змінилося - у будь-якому тексті про вакансію важливе “м'ясо” - ніж зробити 5 куплетів, розкажіть основне: проєкт/стік/вилка/завдання.

І щоб двічі не вставати: https://indigo.co.ua/pro-bullshit-klishe-v-pismah-rekruterov/

Якщо раптом таки зашкварилися, тоді є два варіанти розвитку подій:

Варіант 1. вам пощастить і ви зберете аудиторію шанувальників.


Варіант 2. станете тим самим хлопчиком/дівчинкою, чиї цитати розбирають по скріншотах і лають у пабликах.

Відмитися складно - тому краще відразу робити добротно, ніж креативно.

Взагалі, якщо хочете розривати ефір і "будувати власний відомий бренд" - підглядайте, як це роблять інші. Збирайте успішні (важливо: і не дуже) кейси в татку, а потім перечитуйте довгими зимовими вечорами, щоб зробити висновки.

Ну і вишенька на торті - топчик нудотних кліше:

  • Теплолюбний рекрутер, любить відпочивати в Туреччині/На Балі. Дуже чекає на вашу відповідь, тому що хоче швидше закрити вакансію і полетіти в "теплі краї"(с).
  • Робкий школяр: "якщо відповісте - зробите мій день і дуже ощасливите"; “вирішив(ла) спробувати щастя та запропонувати вакансію. . "
  • Вірші про компанію або непросте життя рекрутера (див. вище)
  • Супергеройська тема. “люди X шукають у команду хом'ячка, Кейбл зірвав завдання і тепер йому потрібен джаваскрипт розробник, який керуватиме спецзавданням на супер-засекреченому проєкті балбалблабуе”.

І т. п.

НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші


Якщо знаєте класні приклади рекрутерського креативу – поділіться. Зробимо справедливий матеріал на противагу. А поки що жонглюємо щосили, пацани).


автор у білому пальті: Злоя Борщ

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5107 Переглядів
Категорія Рекрутинг
28.11.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..