Скільки заробляє QA Engineer і на що дивитися в резюме для успішного наймання

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

За даними Djinni, кількість вакансій для QA Engineer зростає, а кандидатів не вистачає ще з січня 2021 року. DOU також простежили нестачу IT-фахівців: у квітні 2020 року було опубліковано 2,9 тис. вакансій, а через рік, у квітні 2021 року, — вже 9,4 тис. Скільки платити Senior QA, а також як ще залучати й мотивувати досвідчених фахівців, окрім як фінансами, — розібрали у статті.

IT Співбесіди Підбір персоналу Найм Команда HR
Через COVID-19 багатьом довелося налаштувати ефективність роботи на «дистанційці»

Пандемія COVID-19 змусила власників бізнесу переглянути робочі процеси, щоб підтримувати ефективність команд на «дистанційці» й залишатися на плаву. Не оминула пандемія і фінансове питання. Дані зі звіту консалтингової компанії Korn Ferry показали різке збільшення кількості компаній, які не планують підвищувати зарплату працівникам у 2021—2022 роках.

Водночас далі є високий попит на QA-фахівців: команди розроблення прагнуть випускати якісні продукти без багів. За даними Djinni, кількість вакансій для QA Engineer зростає, а кандидатів не вистачає ще з січня 2021 року. DOU також простежили нестачу IT-фахівців: у квітні 2020 року було опубліковано 2,9 тис. вакансій, а через рік, у квітні 2021 року, — вже 9,4 тис.

Скільки платити Senior QA, а також як ще залучати й мотивувати досвідчених фахівців, окрім як фінансами, — розібрали у статті.

Що входить до обов’язків QA Engineer

QA в IT-компанії — це фахівець, що забезпечує якість IT-продукту на всіх етапах його творення. Він також стежить за дотриманням пред’явлених до ІТ-системи вимог, щоб мінімізувати кількість дефектів у продукті; відповідає за проведення тестування, написання тестової документації та роботу з ризиками.

Згідно зі звітом State of Testing Report за 2020 рік, половина QA-інженерів витрачає від 75 до 100% робочого часу на тестування ПЗ. Ще половина бере на себе додаткові обов’язки, наприклад:

  • 35% збирають вимоги до продукту;
  • 34% складають user stories;
  • 20% пишуть код.

Обов’язки можуть відрізнятися від спеціалізації. Наприклад, Automation Tester відповідає за впровадження й виконання автоматизованих тестів із застосуванням спеціальних фреймворків та інструментів, пише й виконує сценарії автоматизації та впроваджує інструменти моделювання, що імітують поведінку користувачів.

До списку обов’язків Test Lead входять формування плану роботи QA, визначення процесів тестування, які виконуватимуть на кожному етапі SDLC, фідбек про тести команд розробників, а також розроблення ручних та автоматичних скриптів.

Security Tester планує та виконує тести безпеки, а також перевіряє систему на наявність уразливостей. А Performance Tester тестує швидкість застосунку при різних рівнях навантаження й відстежує зміни у продукті, впроваджує інструменти тестування продуктивності.

QA-інженери використовують у роботі софт, який автоматизує завдання, підвищує продуктивність і поліпшує командну роботу. Серед популярних інструментів для тестувальників — тулзи для відстеження помилок (Bugzilla, Jira, Redmine), інструменти Agile Workflow (Trello, Jira Agile), системи контролю версій (GitHub, BitBucket) та інструменти керування тестуванням або QA (QC / ALM, TFS, PractiTest).

В арсеналі у QA-інженера — багато інструментів

Вимоги до QA Engineer за рівнями

Обов’язки й вимоги до кандидата можуть відрізнятися залежно від досвіду роботи. На позиціях Trainee та Junior основні вимоги — це представлення життєвого циклу ПЗ, знання базових принципів тестування, розуміння принципів коректності роботи застосунків і знання клієнт-серверної архітектури.

Позиція Middle передбачає досвід роботи від року. Фахівець має вміти розробляти тест-плани й тест-кейси, користуватися однією з bug-tracking систем (наприклад, Jira або Redmine), мати досвід опису багів та аналізу технічної документації. Він же вміє застосовувати системи контролю версій, використовує html, CSS і реляційні БД, підвищує продуктивність за допомогою Agile-методологій та користується методиками тест-дизайну для функційного тестування.

QA Engineer Senior — це просунутий фахівець з досвідом тестування застосунків і продуктів від двох років. Що повинен знати й уміти:

  1. SQL зі складанням запитів;
  2. організацію процесу тестування;
  3. Jira й Confluence;
  4. Back-end;
  5. командний рядок Linux/macOS, Postman і Git;
  6. інструменти для автоматизації тестування.

Більше «фішок», на які варто звертати увагу в резюме та які слід уточнювати під час інтерв’ю з кандидатом, читайте у статті нижче.

Зарплати українських тестувальників, літо-2021: у середньому 1850 $, до 3300 $ — у Team Lead.

Ми дослідили зарплати за 2021 рік QA Engineer і Team Lead QA, а також простежили дані DOU та AIN. Результати показали, що медіанна зарплата QA-інженерів в Україні за останні пів року зросла на 350 $ і влітку 2021 року становила 1850 $.

Примітно, що за темпами зростання компенсації QA Engineer і Team Lead QA випереджають зарплати інших IT-фахівців: менш ніж за рік вони підвищилися на 23% (загалом в IT зростання становило приблизно 18%).

Зарплати зросли в QA усіх рівнів, особливо в Middle/Senior. Найбільше зростання заробітної плати — у фахівців з General QA: + 424 $ до 2450 $; а також в Automation QA: + 235 $ до 2735 $. Переважно це QA-інженери з досвідом 3+ років. Найвищі грошові компенсації в аутстафінгових компаніях: 2500 $ у порівнянні з 1850 $ загалом в IT-ринку.

Мінімальна зарплата QA Engineer рівня Middle, зафіксована в Україні, — 1000 $. Для сеньйорів мінімальна сума компенсацій становила 1500 $. Team Lead QA отримують мінімум 3000 $ на місяць, максимум — 7200 $.

Рівень зарплат QA Engineer досить високий

Як і для чого використовувати ці дані

Вивчивши дані про зарплати в Україні та в усьому світі, ви зможете грамотно сформувати зарплатну вилку 2022 року. Важливо також враховувати вплив пандемії на сферу бізнесу — це допоможе ухвалювати рішення щодо зарплат у контексті цільових ринків талантів у порівнянні з середніми показниками в регіоні чи країні.

І пам’ятайте, що зарплата — це ще не все. Працівники компанії мають відчувати свою цінність, бути лояльними, мотивованими й залученими до робочих процесів. Дослідження міжнародних компаній показують, що 65% працівників віддають перевагу нематеріальним способам мотивації.

Наприклад, в офісах Google є фітнес-центри, сеанси масажу й мануальної терапії. А ще в компанії можна брати додаткові дні відпочинку, а найефективніші працівники отримують 1—2 роки оплачуваної відпустки для «подумати» над новими проєктами.

Медичне страхування, безплатні обіди, ортопедичні крісла, собаки-психотерапевти й комфортна робоча атмосфера — щоб працівники залишилися, їх має утримувати не просто зарплата, а щось більше.

На що дивитися в резюме QA і на інтерв’ю, щоб знайти «свого» спеціаліста

Мрія будь-якого рекрутера чи роботодавця — знайти «свого» спеціаліста з hard і cultural fit. І якщо відповідність корпоративній культурі перевірити важко, то «пройтися» по hard skills і визначити, як у кандидата з гнучкими навичками, дуже просто. Зібрали лайфгаки й поради, на що звернути увагу в резюме, навіть якщо ви читаєте його по діагоналі.

Гарне резюме — те, де описано результати роботи. Оптимальний варіант — інформація структурована за принципом «зона відповідальності + досягнення». Замало просто вказати, що кандидат «брав участь у тестуванні», — важливо, щоб у резюме були дані про те, за що людина відповідала та яких результатів вдалося досягти. Знакові релізи, випущені фічі та інші досягнення — це дуже важливо.

Крім того, досвід та інструменти мають відповідати вимогам позиції. Наприклад, якщо кандидат тестував мобільні застосунки, шукайте в резюме інструментарій, характерний для мобільного тестування: Fiddler, Charles, Android Studio, Xcode. Якщо тестував back-end — Insomnia, Postman та інші. Коли в резюме вказано Zabbix, а фахівець робив клієнтське тестування, то варто замислитися: він справді працював із Zabbix чи це поверхові знання.

Під час інтерв’ю також треба перевіряти soft-скіли, що важливі для роботи QA. Центральна навичка — самоосвіта. Людина має бути зацікавлена у власному навчанні. І хоча роботодавці часто надають можливості для зростання всередині компанії: конференції, мітапи, корпоративне навчання, навчальні програми на базі VR, — важливо, щоб претендент сам прокачував свої знання. Pet-проєкти з автоматизації та покликання на Github з тестами на основі роликів у YouTube або курсів Udemy покажуть, що QA Engineer не стоїть на місці й не чекає чарівного стусана від керівництва, яке за руку приведе на черговий курс.

Ще важлива автономність у роботі. «Відсидітися», поки проблеми розв’язує провідний інженер, тимлід або менеджер проєкту, не вийде, тому в кандидата мають бути прокачані автономність і вміння не смикати старшого колегу що три секунди. Для QA Team Lead критично важливими стануть уміння давати фідбек QA-інженерам, вести переговори й мислити стратегічно.

І, нарешті, перевіряйте навичку колаборації. Оцініть, чи зможе працівник прийти в нову команду й не зачавити колег своїм досвідом, а доповнити їхні навички та знання, зробивши проєкт чи продукт ліпшим.

Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
5202 Переглядів
Категорія HR
09.12.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..