"Speak IT, please": 45 IT-термінів для рекрутера

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Pull request, беклог, БД, Smoke-тест - IT-фахівці регулярно використовують «дивні» слова, зрозумілі лише людям усередині сфери. Щось ви напевно чули з серіалів чи інших напрямів роботи. Але можемо посперечатися, що значення більшості термінів зі списку ви не відгадаєте. А якщо тільки прийшли до Tech-рекрутингу або менеджменту IT-проектів, розібратися в IT-термінології для рекрутера може здатися mission impossible.

Розвиток Культура HR IT Рекрутинг Професії
IT терміни для рекрутера дуже важливі під час роботи з кандидатами IT терміни для рекрутера дуже важливі під час роботи з кандидатами

Pull request, беклог, БД, Smoke-тест - IT-фахівці регулярно використовують «дивні» слова, зрозумілі лише людям усередині сфери. Щось ви напевно чули з серіалів чи інших напрямів роботи. Але можемо посперечатися, що значення більшості термінів зі списку ви не відгадаєте. А якщо тільки прийшли до Tech-рекрутингу або менеджменту IT-проектів, розібратися в IT-термінології для рекрутера може здатися mission impossible.

Don't panic! Стаття INDIGO Tech Recruiters проллє світло на слова, такі як компілятор, код-рев'ю, пет-проекти та інші терміни програмування. Чесно кажучи, їх вистачило б щонайменше на пару словників, але ми вибрали найважливіші та потрібні. Діліться статтею і вчіть значення слів, щоб не славитись «ламером» — недосвідченим користувачем, який думає, що він просунутий.

Словник IT-термінів: розробка

Bug - помилка в роботі програмного продукту, викликана недопрацьованим кодом. Іноді слово використовують як прикметник: «Твій код занадто забагований».

Cloud - ПЗ або сервіс, який працює в онлайні, дозволяє зберігати дані та працювати з ними.

MVP (Minimum Viable Product) — метод розробки, при якому на ринок виводять продукт з базовим функціоналом. При цьому розширений продукт випускають після збирання фідбеку користувачів. Чому так? Продукт, який здається геніальним розробникам, може провалитися, якщо користувачам він не потрібен.Тому розробляється спрощена версія, після чого творці продукту відстежують: заходить чи ні?

Pull request — пропозиція зміни коду в чужому репозиторії (місце зберігання пакетів ПЗ). Таким чином вони потраплять до господарів проєкту.

БД (база даних) - організований набір даних, які зберігаються в електронному вигляді з комп'ютерної системи. БД бувають реляційними (дані зберігаються у вигляді таблиць та рядків) та нереляційними (зберігаються в колекціях документів JSON).

Бекап — копія комп'ютерних даних, яку можна використовувати в майбутньому для відновлення оригіналу при втраті даних.

Бібліотека — набір готового коду, який користувачі використовують для оптимізації завдань. Наприклад, бібліотеку Pillow на Python використовують для роботи з графікою, Almanac Converter – для роботи з датами та часом. А Scribe Java – проста у використанні бібліотека для авторизації користувачів.

Знаючи основні терміни it, рекрутер виглядатиме професіоналом в очах кандидата Деякі слова знайомі людям не зі сфери it, проте часто вони означають зовсім інше

Компілятор — програма, яка перекладає комп'ютерний код, написаний однією мовою програмування (вихідну), іншою (цільовою мовою).

Опенсорс – підхід до створення програм з відкритим вихідним кодом або програма з відкритим вихідним кодом. Приклади Open Source проєктів: браузер Firefox, Google Chrome, системи керування контентом сайту WordPress та Drupal, віртуальні планетарії NASA World Wind та Google Sky.

Пет-проєкт — другорядний проєкт, яким розробник може займатися у вільний від роботи час. Часто такі мініпроєкти розробляють для прокачування скілов: наприклад, якщо потрібно вивчити нову мову програмування або опанувати незнайомі технології.

Фіча – функція або особливість продукту. Розрізняють кілька видів фіч.

  • Базова основна функція продукту. Наприклад, базова фіча месенджера — надсилати повідомлення.
  • Wow-фіч: функція, яка може зробити користувача фанатом продукту. Приклади: автоматичне вимкнення праски або передня камера. Важливо: wow-фіча швидко втрачає унікальність, тому що її активно починають впроваджувати у себе у проєкті конкуренти.
  • Killer-фіча: унікальна особливість продукту, що виділяє його серед конкурентів.

Фреймворк — заздалегідь підготовлений набір рішень для розробки. Під «капотом» фреймворку — мільйон нюансів: робота з файловою системою та базами даних, обробка помилок, захист паролем та інші. Наприклад, Angular.JS - JavaScript-фреймворк від Google для динамічних вебпрограм. А Bootstrap використовують для створення сайтів з адаптивною версткою.

Usability – оцінка простоти використання програми або вебсайту. Оцінюють юзабіліті функцій, інтерфейсу та навігації. Наприклад, якщо користувач плутається в навігації сайту, не може зареєструватися або здійснити онлайн-платіж, рівень usability вебресурсу можна вважати низьким.

Словник ІТ-термінів: тестування

Pen test – імітація кібератаки на систему для перевірки вразливостей.

Smoke (димове) - тестування софту на початковому етапі, яке визначає, чи є продукт стабільним та якісним. Складається з мінімального набору тестів для перевірки програмного забезпечення. Димові тести виконують кожного разу, коли команда отримує нову версію системи, вважаючи її відносно нестабільною.

Load (навантажувальне) — тестування ПЗ, при якому елемент або систему піддають зростаючому навантаженню для вивчення продуктивності. Як інструмент для аналізу продуктивності сайтів можна використовувати фреймворк.

Регресійне - тестування програм, яке допомагає переконатися, що зміна або доповнення не порушує жодних функцій. Регресійне тестування варто проводити щоразу після коригування програми чи сайту.

Айті терміни: процеси

Код-рев'ю — процес поліпшення якості коду та продукту в цілому. Забезпечується аналізом вихідного коду – мануально або за допомогою інструментів автоматичної перевірки.

Відладка — виявлення та усунення поточних та потенційних помилок у програмному коді, які можуть спричинити збій у роботі програми або сайту.

ІТ-терміни: Project Management

Agile — гнучкий підхід до керування проєктами та розробки програм, який дозволяє компаніям стати більш адаптивними, оптимізує процеси та не перевантажує команду. Аджайл-команда виконує роботу невеликими кроками або ітераціями тривалістю в 1-3 тижні. Замовник приймає результати кожної з них та пропонує зміни, після чого команда доопрацьовує продукт. Виділяють кілька Agile-методологій, або фреймворків: Scrum, Kanban та інші. Згідно з опитуваннями, майже половина компаній з 19 країн їх використовують: Apple, Adobe, Microsoft, Procter & Gamble та інші.

Daily — щоденні зустрічі команди тривалістю не більше 15 хвилин, під час яких кожен ділиться своїми завданнями на день і повідомляє, чи потрібна йому допомога у їх виконанні.

One-to-one (1:1) — індивідуальні зустрічі менеджера та підлеглого для обговорення робочих питань чи кар'єрного розвитку.

Словник іт термінів допоможе швидше порозумітися з кандидатом У всіх сферах існують наставницькі зустрічі

Performance Review - підхід в оцінці персоналу, який дозволяє виміряти продуктивність кожного співробітника компанії. Під час рев'ю обговорюють поточні показники, відомості про минулу продуктивність та плани. Наприклад, у Google проводять щорічний вимір ефективності та окремо щомісячні перевірки продуктивності. А Tesla звільнила 700 співробітників після того, як виміряла їх ефективність, і рівень виявився низьким.

Scrum — гнучка методологія керування проєктами для ефективного контролю процесів розробки. Скрам ефективно використовувати на старті проєкту, оскільки він дозволяє точніше позначити терміни релізу та тісно взаємодіяти з командою.

Беклог продукту — список завдань, необхідних для створення та покращення продукту. Відповідає за беклог product owner, project-менеджер або Scrum-майстер.

Покер планування (Planning Poker, Scrum poker) — метод, який команди розробки використовують, щоб передбачити обсяг завдань керування проєктами. Він дозволяє залучати до процесу оцінки всіх учасників та за обмежений час визначити складність завдання. Згідно з дослідженнями, такі оцінки виходять менш оптимістичними, але більш точними.

Реліз — випуск фінальної версії програмного продукту. Може бути публічним чи приватним. Релізу передує випуск альфа- і бета-версії софту.

Терміни айті: типи компаній

Аутсорсингова — це тип компанії, за якої наймають фахівців для виконання завдань або надання послуг іншої компанії. Для сучасного бізнесу тримати великий штат працівників нерентабельно та неефективно. Набагато раціональніше делегувати виконання завдань іншої організації. По суті, аутсорсингові компанії стають посередниками між фахівцями та компанією замовника: купують послуги у розробників, перепаковують годинник їхроботи та продають споживачеві. На аутсорсингу контроль обсягу робіт та менеджмент команди здійснює менеджер проєкту компанії-підрядника, а клієнт безпосередньо не спілкується з командою розробників. Міжнародна профільна асоціація IAOP випустила щорічний рейтинг найкращих аутсорсингових компаній світу, ось кілька з них: Intellias, Miratech, N-iX.

Аутстаффінгова — модель віддаленого найму, за якої виділену групу технічних фахівців передають сторонньому підряднику для основного клієнта або роботи над IT-проєктом. При цьому клієнт платить компанії-підряднику за послуги аутстафінгу, а він спрямовує зарплату фахівцю. Крім того, клієнт сам керує своєю командою та персоналом, наданим компанією-аутстаффером. Приклад аутстафінгу: в компанію через розширення потрібно терміново найняти персонал, проте потреба в нових співробітниках перевищує план персоналу на рік. Тоді варто скористатися послугами аутстаффінгової агенції: нових співробітників візьмуть на роботу, вони виконуватимуть свої обов'язки в компанії, працюючи поряд з іншими співробітниками, але ставляться до штату аутстафінгу.

Продуктова - компанія, яка розробляє продукт: софт, призначений для продажу користувачам. Приклади продуктових компаній: Microsoft, Google, Grammarly, GitLab, Petcube, MacPaw, Preply.

Компанія-єдиноріг— ні, це не магічна компанія, яка якось пов'язана з веселкою. «Компаніями-єдинорогами» називають технічні стартапи з оцінкою понад $1 млрд. Наприклад, Airbnb оцінюється в $30 млрд. Компанію випереджає Uber (з оцінкою $50 млрд) та китайський виробник телефонів Xiaomi ($46 млрд). Приклади таких компаній в Україні – GitLab, Grammarly, Preply, People.ai та Firefly Aerospace. Потенційні "єдинороги" - Monobank, Restream, Reface, Rozetka, Letyshops, Rocket та Ajax Systems.

Іноді айті терміни досить незвичайні. Іноді айті терміни досить незвичайні.

Стартап — комерційний проєкт, заснований на будь-якій ідеї, який ще потребує фінансування для розвитку. Ось кілька прикладів успішних стартапів: Slack, Uber, Pinterest, SpaceX та Snapchat.

Скейлап — це компанії, які показують значне зростання ринку. Вони мають розширений доступ до ринку і значне зростання доходів. Вони більш зрілі, ніж стартапи, але ще корпораціями.

Словник IT-рекрутера: HR

OKR (Objectives and Key Results) — розробка корпорації Intel, яку також використовують в інших великих IT-компаніях: наприклад, Google і Twitter. Метод допомагає синхронізувати цілі бізнесу, команд та індивідуальні, а також слідувати процесам та реалізовувати амбітні завдання.

Воркейшн — це робота в іншому місці (місті, країні), куди співробітник відправляється для зміни картинки. Не варто плутати з відпусткою або digital nomading — стилем життя, за якого людина постійно переміщається з місця на місце, працюючи онлайн. Ідея воркейшна в тому, щоб поєднати роботу та подорож – так, що робочий процес при цьому не постраждає.

Контроффер – відповідь роботодавця на оффер співробітника від іншої компанії, спроба «утримати» його від догляду до конкурента, «перебивши» пропозицію. За даними HeadHunter, 47% компаній намагаються утримати співробітника, який повідомляє про догляд, збільшення зарплати та бенефіти.

Онбординг — програма адаптації нового співробітника. За даними досліджень, 26% новачків йдуть з організації, якщо там немає онбордингу. І навпаки: у компаніях із налагодженим процесом адаптації показник утримання «новачків» зростає на 82%, а їх ефективність — більш ніж на 70%.

Овертайм - переробка понад робочі години. INDIGO Tech Recruiters рекомендує: не овертайміть! І не змушуйте співробітників овертаймити: їх зайва година в офісі нічого не вирішить. Навіть якщо накопичилося багато завдань, перенесіть їх наступного дня. Овертайм у середу зробить непродуктивним четвер. А ще ніхто не скасовував вигоряння.

Оффер – пропозиція про роботу.

Релокейт — переїзд, пов'язаний з працевлаштуванням до компанії в іншому місті чи країні. Найчастіше компанії оплачують кандидату релокейт, якщо фахівець рідкісний, цінний, такого не знайти у вашому місті чи країні, тому потрібно залучати та мотивувати до переїзду ззовні.

Ремоут — формат віддаленої роботи. Тренд 2021 року: за даними DOU, більш як половина вакансій на ІТ-ринку зараз пропонують працювати дистанційно. Oracle, Facebook і Twitter оголосили про перехід на безстрокове видалення, якщо співробітник цього захоче. Готуйтеся, що кандидат на технічну позицію може відмовитись від оффера навіть за високої зарплати, якщо ви не пропонуєте ремоут. У липні 2021 Apple попросила співробітників повернутися в офіс, але ті готові були звільнитися через відсутність віддаленої роботи. Вже у грудні Apple вирішила відкласти повернення співробітників до офісу.

Саббатикал — творча відпустка, період, протягом якої співробітник не працює і може відпочивати від повсякденної роботи, подорожувати, займатися саморозвитком. Роботодавець часто оплачує відсутність співробітника або зберігає його робоче місце. Деякі компанії, наприклад, LinkedIn, Nike та сайт знайомств Bumble, влітку 2021 дали кожному співробітнику додатковий тиждень відпочинку. А американський банк Synchrony Financial з січня 2022 року надає персоналу можливість взяти «творчі канікули» терміном до року зі зниженою зарплатою.

IT термінологія для рекрутера – важливий інструмент під час роботи Усім потрібен відпочинок та час для себе

Світчер — фахівець, який перейшов до ІТ з інших сфер. Світчнутися може також QA-тестер — наприклад, у розробку чи бізнес-аналіз.

Скіли — навички. Бувають «твердими» (в IT це знання та вміння, пов'язані з технологіями та програмуванням) та «м'якими» (критичне мислення, емоційний інтелект, креативність, стресостійкість, лідерство). Вважається, що на ринку праці зростає попит на фахівців з прокачаними soft-скілами. Це пов'язано з впровадженням технологій та масовою автоматизацією: наприклад, машини вже 100% замінили 90% співробітників на головному складі японської компанії Uniqlo. А у фулфілмент-центрах Amazon з людьми працюють понад 200 тис. роботів. Тому у всіх сферах зростає попит на «людські» навички, які найближчим часом не будуть доступні штучному інтелекту. Щоб бути в курсі актуальних скілів, моніторьте звіти Міжнародного Економічного Форуму, LinkedIn, Forbes та інших авторитетних джерел. Найчастіше списки затребуваних навичок щороку оновлюються.

Фідбек — зворотний зв'язок або спосіб зрозуміти потреби, вимоги, результати в роботі співробітників компанії. За даними Officevibe, 23% працівників незадоволені якістю зворотного зв'язку від керівника, а 65% опитаних хотіли б отримувати регулярніший фідбек.

Це основні терміни для ІТ. Крім зазначених основних понять, у програмуванні ще є специфічний сленг. Наприклад, «робити милицею» — виправляти серйозні баги нашвидкуруч. Кодер – це програміст. Або галера – компанія, де працює програміст. Буває, у вакансіях можна побачити меседж «Галера шукає весляра» - це означає, що компанія шукає технічного спеціаліста. Але про це розповімо в окремій статті:)

Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
14201 Переглядів
Категорія HR
27.01.2022
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..