Тестувальник програмного забезпечення: де вчитися?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ми зібрали 10 найкращих курсів тестувальників, які допоможуть опанувати професію або підвищити кваліфікацію. У добірці - онлайн-програми, очні курси в Україні, стажування у великих IT-компаніях та безкоштовне навчання

Коучинг Кандидатам Огляд зарплат IT Професії Розвиток

Якщо сайт INDIGO Tech Recruiters працює без збоїв, десь у світі посміхається QA-фахівець. Це означає, що він ретельно перевірив код, протестував систему і виявив усі баги до того, як вони завадили б вам дізнатися про головні тренди та новини зі сфери рекрутингу або адаптації новачків у компанії.

Тестувальники сьогодні на слуху, про них жартують та сперечаються. У професії відносно невисокий поріг входу на ринок — тобто з позиції QA-інженера легше вдертися до IT. Ми зібрали 10 найкращих курсів тестувальників, які допоможуть освоїти професію або підвищити кваліфікацію. У добірці — онлайн-програми, очні курси в Україні, стажування у великих IT-компаніях та безкоштовне навчання.

Тестувальник, тестер, QA-інженер: хто це і чим він займається

Зона відповідальності Quality Assurance Engineer — якість продукту. Фахівець прогнозує та запобігає проблемам у роботі системи, а також тестує те, що створили розробники. Репутація продукту, досвід користувача і збільшення кількості клієнтів багато в чому залежать від тестера. Короткий список обов'язків інженера-конструктора:

  • Тестування нового функціоналу та продуктів.
  • Написання документації – пояснення проблем розробникам.
  • Регресійне тестування — тестування, спрямоване на пошук помилок у вже протестованих ділянках.
  • Написання автотестів.
  • Робота з Bug Tracking системами (пошук, локалізація та якісний заклад бага), найчастіше — в Redmine або Jira.
  • Робота з Test Management системами, наприклад, TestRail.Вона допоможе перевести вимоги клієнта до набору перевірок.

Одна з аксіом тестерів - "Exhaustive testing is impractical and impossible" («Вичерпне тестування є недоцільним і неможливим»). Протестувати все неможливо, як і створити систему, де немає багів. Однак є критичні моменти, які призводять до фатальних помилок, «ламаючи» всю систему, а є дрібниці, наприклад, кнопка неправильного відтінку. За першим типом і варто гнатися. Спроби виявити та усунути кожну дрібну багу — так само як гонитва за черговою «ачивкою».

Є також методологія тестування Smoke Test («димове тестування») - мінімальний набір тестів на очевидні помилки. Коли фахівець бере на роботу новий проєкт, потрібно не винаходити велосипед, а спробувати елементарні дії. Якщо система зламалася, тестувальник повертає завдання доопрацювання. Smoke Test заощаджує час QA-інженеру та розробникам.

Кількість вакансій та зарплата

Понад 180 000 компаній шукають тестувальників на LinkedIn. За даними DOU, Junior QA Engineer заробляє близько $600. Мідли та сеньйори у міжнародних компаніях «виростають» до $7-8 тисяч на місяць. Зарплата також залежить від знань спеціаліста - так, тестувальники, які займаються frontend-частиною, заробляють менше, ніж фахівці, які тестують і фронтенд, і бекенд, а також складні інтеграційні системи.

Крім того, враховується вид тестування – ручне чи автоматичне. У першому випадку тестери намагаються вивести з ладу програму, контролюючи аналіз коду та виявляючи помилки у роботі ПЗ. У разі автоматичного тестування пишуть код, який шукає помилки.

У Verizon, PayPal, Dropbox, Facebook, TikTok, Twitter і Uber заробіток QA-тестерів за знайдені баги може досягати $ 100 тисяч на місяць і більше.

Знайти роботу часто можна після проходження курсів або ще до їх завершення. Кандидатів на позиції Trainee/Junior часто «хантять» за рекомендацією менторів шкіл, які готують IT-фахівців. Така співпраця на руку всім випускник-кандидат і роботодавець задоволені, а рейтинг курсів зростає. Стратегія win-win у дії.

Тестувальник ПЗ — перспективна професія Тестувальник ПЗ — перспективна професія

«Увійти до IT»: базовий набір скілів молодого бійця

У сфері IT апетити клієнтів зростають швидше, ніж кількість кадрів. Тому є професії, куди можна потрапити без досвіду. Серед них – тестування. ІТ-компаніям потрібні кваліфіковані фахівці, тому вони часто вкладаються в навчання.  Наприклад, Data Art проводять стажування  для кандидатів, які хочуть стати тестерами. А в Mate Academy готові вирощувати фахівців безкоштовно до працевлаштування, причому 90% студентів отримують роботу в IT після проходження QA-курсу.

QA або QC-інженери розвиваються в експертизі та технічному плані. Можуть дорости до QA-ліду, project-менеджера та розробника, а за успішного управління проєктами — до менеджера продукту або product-аналітика. Крім знань у галузі тестування, для претендента на посаду Quality Assurance (QA) або Quality Control (QC) engineer важливі комунікативні навички, уміння пояснити складні завдання простою мовою, посидючість та перфекціонізм.

Рівень розмовної англійської для тестувальника повинен бути не нижче Intermediate (B1). Більшість IT-компаній в Україні є міжнародними, а проєктні команди переважно розподілені, тобто тестеру необхідно регулярно спілкуватися англійською з іншими учасниками проєкту за межами країни. Робота QA та QC-інженера також має на увазі комунікацію з клієнтом, а переважна більшість замовників IT-компаній – резиденти США та країн Західної Європи.

The last but not the least – наявність клієнтського мислення.Фокус QA-інженера не повинен обмежуватися пошуком багів. Фахівцю важливо дивитися тестування як у процес, який впливає розвиток продукту.

Кому підійде професія тестувальника ПЗ: людям, які з дитинства виявляли допитливість, намагалися дізнатися, як влаштовано «начинку» машинок, роботів, телефонів та інших предметів. Вважається, що професію тестера може освоїти кожен, навіть без технічної освіти. Це правда, поріг входження в IT через QA або QC-інжиніринг нижче, ніж через розробку — відмінна можливість для тих, хто має резюме про досвід роботи в «айті» всього кількох рядків. В українських університетах немає спеціальності «тестувальник», її освоюють за книгами та курсами. Розповідаємо, які курси тестувальників вибрати новачкові та IT-фахівцям для прокачування скілів.

10 кращих курсів QA: як стати тестувальником з нуля

Розповіли, які IT курси QA вибрати, щоб навчитися шукати «несправності» та писати баг-репорти, складати тест-кейси та чек-листи, а також проводити мобільне тестування, розраховувати ризики та писати автотести. У добірці є безкоштовне навчання та стажування, а також платні курси — онлайн або очні, у великих містах України.

Платний курс

  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: новачкам із базовими скилами комп'ютерної грамотності.
  • Тривалість: 2 місяці.
  • Сертифікат: є.
  • Вартість: $367, доступна щомісячна оплата.

На курсі Beetroot Academy навчають шукати дефекти та писати bug reports, складати майстер тест-план із застосуванням технік тест-дизайну. Студенти також освоять тестування мобільних додатків, розрахунок ризиків та написання автотестів. Навчання триває тричі на тиждень, по 2 години на кожен урок.

Перегляд уроків та виконання домашніх завдань доступні на авторській платформі Beetroot Academy, Learning Management System. Доступ до матеріалів зберігається навіть після завершення курсу. На заняттях студенти разом із викладачем виконують практичні завдання, а також працюють над своїми проєктами – у команді чи самостійно. Загалом на практику виділяють 50 годин.

Фінальний етап навчання — кар'єрне консультування, під час якого фахівці Beetroot Academy розповідають про вакансії у галузі QA-тестування, допомагають скласти резюме та діляться фішками для успішного проходження співбесіди.

Для зарахування на курс потрібно пройти тест та онлайн-співбесіду для оцінки знань. Випускників курсу найняли вже понад 200 компаній в IT-сфері, зокрема партнери — DataArt, SoftServe, NIX Solutions та інші. Загалом курси Академії пройшли близько 4000 студентів, а 700 осіб навчаються у Beetroot Academy прямо зараз.

Платний курс

  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: новачкам.
  • Тривалість: 6 місяців.
  • Сертифікат: є.
  • Вартість: $1080, діє повернення грошей до третього заняття, якщо курс не підійшов.

«Нетологія» розробила програму навчання тестувальників з нуля у партнерстві з Альфа-Банком. Викладачі школи - фахівці великих компаній, наприклад Райффайзен Банку, Mail.ru Group, LinguaLeo, EPAM Systems, Bookmate, Deutsche Bank. Найкращих випускників запрошують до команди Quality Assurance Альфа-Банку.

Онлайн-уроки проходять у будні 2–3 рази на тиждень. Після кожного заняття учні одержують домашнє завдання. Виконані завдання оцінюють десять тренерів та асистентів курсу.

Під час навчання вивчають конфлікт версій коду вебсайту на GitHub, розв'язують понад 40 завдань на Java, проводять unit-тестування програми, розробляють автоматизовані тести та звіти про тестування. Доступна також розширена програма для мідлів «Інженер з тестування: з нуля до middle».

Фахівці Центру розвитку кар'єри «Нетології» допоможуть скласти грамотне резюме, підготують до співбесіди та супроводжуватимуть випускників курсу під час пошуку роботи.

Платний курс

  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: новачкам.
  • Тривалість: 12 місяців.
  • Сертифікат: є.
  • Вартість: $1097, доступна щомісячна оплата.

Програма навчання включає 105 тематичних модулів і 586 онлайн-уроків. Студенти освоять тестування веб-сайтів та мобільних додатків, основні методи автоматизації та техніки тест-дизайну. Окрему увагу приділяють основам програмування на Java, застосуванню шаблонів тест-планів, тест-кейсів, сценаріїв та чек-листів, а також тестуванню інтерфейсів користувача. Домашні завдання перевіряють куратори курсу.

У процесі навчання студентам належить здати три дипломні роботи:

  • Тестування онлайн-порталу - від початку його проєктування до релізу.
  • Тестування мобільної програми — повний цикл тестингу програми на Android та iOS.
  • Тестування вебсайту — автоматизоване тестування з написанням тестів на Java.

У вартість навчання також входять англійська для IT-фахівців та допомога з працевлаштуванням. Фахівці Skillbox із Центру кар'єри допомагають випускникам отримати перше стажування та запрошення на роботу. Лише за 2020 рік вони працевлаштували 1000+ студентів на посаду тестувальника та організували стажування для понад 300 осіб.

Можна підібрати відповідний для себе варіант курсів Можна підібрати відповідний для себе варіант курсів

#4. Skillfactory: Курс-симулятор. Тестувальник програмного забезпечення

  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: новачкам.
  • Тривалість: 12 місяців.
  • Сертифікат: є.
  • Вартість: $1436, доступна щомісячна оплата.

Курс Skillfactory у форматі симулятора допоможе освоїти професію інженера QA з навичками автоматизації на Python. Навчання включає теорію і її закріплення на практиці - в ігровому форматі симулятора. Студенти проживають шлях тестувальника: починаючи з ролі стажистів і закінчуючи зануренням у реальні робочі будні.

Під час навчання потрібно написати 20 автотестів для API та вебінтерфейсів, а також залити версії коду на GitHub і вирішити алгоритмічні завдання на Python. Усі завдання оцінюють у месенджері Slack — наставники та персональний ментор із досвідом тестування понад 4 роки.

Під час курсу також необхідно буде виконувати завдання на краудтестингових платформах та фріланс-біржах. Ці проєкти допоможуть закріпити теоретичні знання, набути першого досвіду та наповнити портфоліо. Формат симулятора допоможе:

  • отримати уявлення про реальні завдання;
  • побачити, що очікують від QA-інженера в компанії і як оцінюють його роботу;
  • зрозуміти, як влаштовано взаємодію у команді.

Випускники курсу-симулятора працюють в Ощадбанку, Cisco, Skyeng, Henkel, МТС та інших великих компаніях.Крім теорії та практики тестування, програма курсу включає блок про управління проєктами та роботу в команді. Студенти навчаться складати резюме та супровідний лист, створять портфоліо на GitHub, зрозуміють, як і де шукати вакансії та фріланс-замовлення. А ще освоять основи комунікації в команді та із замовником, техніки пріорітизації завдань та базу self-менеджменту.

Платний курс

  • Формат навчання: очно, в офісі навчального центру у Києві.
  • Кому підійде: новачкам.
  • Тривалість: 3 місяці.
  • Сертифікат: є при проходженні понад 70% програми із завданнями.
  • Вартість: тариф без працевлаштування $230, з гарантією працевлаштування - $400.

Навчання у SkillUp проходить у мінігрупах і ділиться на два етапи: підготовчі курси та основний курс. До підготовчої частини входить вивчення WEB і HTML/CSS для тестувальників, і навіть бази даних SQL. В основі навчання - теорія та практика для впевненого старту кар'єри в QA. Після закінчення курсу студенти складають внутрішній випускний іспит, який складається з письмової, усної частини та практики.

Випускники курсів SkillUp працюють у GlobalLogic, Prom.ua, Depositphotos, CyberVision та інших великих компаніях. При виборі тарифу з працевлаштуванням фахівці навчального центру допомагають знайти роботу за новою професією або повертають 100% вартості курсу. Тариф із коучингом передбачає отримання покрокового алгоритму працевлаштування.Коучинг складається з 7 блоків по кілька годин групових занять та індивідуальної роботи з HR-тренером. Випускники також отримують рекрутинг-підтримку школи, а найкращі студенти – рекомендації від SkillUP для компаній-партнерів.

Після проходження навчання з коучингом влаштовуються на посаду тестувальника понад 92% випускників. Вони щомісяця займають 20–30% Junior Tester вакансій у Києві. Студенти також отримують знижку на вивчення англійської мови від партнера SkillUp, центру міжнародних іспитів з англійської Grade Education.

Платний курс

  • Формат навчання: очно, у великих містах України: Києві, Львові, Харкові, Дніпрі та Луцьку.
  • Кому підійде: за наявності мінімального досвіду у тестуванні.
  • Тривалість: 1,5 місяця.
  • Сертифікат: є.
  • Вартість: $345, доступна оплата частинами.

Очний курс міжнародної освітньої компанії Itea розрахований на студентів із мінімальним досвідом у тестуванні ПЗ. Перед навчанням студентам надсилають тест на визначення рівня знань у галузі QA. Уроки відбуваються у групах до 12 осіб, 2–3 рази на тиждень. Викладачі курсу — практики рівня Senior/Team Lead із топ IT-компаній.

Під час навчання студенти проходять введення в HTML та CSS, автоматизацію тестування, бази даних, MySQL або PostgreSQL, тестування мобільних додатків, REST (Representational state transfer) та інші теми. Найкращі випускники отримують запрошення на стажування до топових IT-компаній.

Itea співпрацює з JUNGO-платформою для працевлаштування випускників. Крім того, у вартість навчання входить консультування з питань пошуку роботи, а також рекомендації від рекрутерів та HR-фахівців. 95% студентів знаходять роботу за новою професією, пройшовши комплексну програму Roadmap в Itea.

На курсах викладають професіонали своєї справи На курсах викладають професіонали своєї справи
  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: новачкам.
  • Тривалість: 12 місяців.
  • Сертифікат: є.
  • Вартість: $800, доступна щомісячна оплата.

Онлайн-курс GeekBrains прокачає hard та soft skills, які перевіряють на співбесідах. Програма передбачає 50% знання технологій та 50% навчання комунікації з командою.

Курс охоплює основи ручного тестування, тестування веб-застосунків, написання автотестів та навчання роботі в команді. Програма на 70% складається з вебінарів, решта — практика із зворотним зв'язком. За студентом також закріплюють особистого наставника. На виході студент отримує портфоліо:

  • прикладами розробки тест-кейсів та тестуванням сайту;
  • фреймворк для автоматизації UI для тестового продукту;
  • фреймворк із тестами для продукту з REST API;
  • фреймворк із тестами для мінімаркету на основі Retrofit2;
  • фінальний командний проєкт.

Після навчання HR-фахівці GeekBrains допомагають створити резюме та дають поради щодо проходження співбесіди. У договорі закріплено гарантію працевлаштування. GeekBrains повертає гроші за курс, якщо випускник не знайде роботи після успішного навчання. Учні курсу працевлаштувалися Альфа-Банк, Epam, Mail.ru, ВТБ, Luxoft, Райффайзенбанк, Skyeng.

Курс із оплатою після працевлаштування

  • Формат навчання: онлайн, навчання розраховане на повний день (9:00–18:00).
  • Кому підійде: новачкам, єдине обмеження — 16 років.
  • Тривалість: 3 місяці, з них – понад 500 годин навчання на практиці.
  • Сертифікат: відсутній.
  • Вартість: безкоштовно під час навчання, далі — 17% від зарплати студента в ІТ протягом 2-х років.

Онлайн-курс QA у Mate Academy — навчання з підтримкою ментора, безкоштовною англійською, а також допомогою з оформленням CV та CL. Мета організаторів курсу – надати доступ до world-class освіти навіть для мешканців далеких сіл у Карпатах, навчити та працевлаштувати студента.

За курс не беруть гроші до результату — роботи в ІТ. Причому, за даними Академії, знайшли роботу в IT вже понад 1000+ випускників. Після курсів наймають близько 90% студентів. Вони працюють у топових ІТ-компаніях — WIX, Genesis, Preply, SoftServe, GlobalLogic, EPAM, Luxoft та інших. Середня зарплата випускників Mate Academy у перший рік після закінчення курсів – $1000.

За студентом закріплюють персонального ментора, онлайн-підтримка доступна щодня. Для прокачування англійської в Mate Academy є інтерактивні вправи та заняття у форматі онлайн та офлайн. Під час курсу студенти з нуля освоюють Manual QA та Automation QA, а також технології Git та GitHub.

Загалом у програмі курсу 25 тем — від Цілей тестування та якості ПЗ до Best practices у тестуванні.Студенти освоюють тестову документацію, баг-трекінг, HTTPS та SSL, тестування веб-сервісів REST, SOAP, GraphQL, тестування API та Security-тестинг. Доступ до курсу після випуску не обмежений.

У Mate Academy немає сертифікатів про закінчення курсу. Але студент на виході одержує портфоліо, яке не соромно показати роботодавцю. Важливо, що на курс потраплять не всі. Оскільки навчання в Академії безкоштовне (ну, майже 🙂), а на курсі обмежена кількість місць, за своє місце під сонцем в IT доведеться поборотися.

Спочатку кандидати реєструються  на сайті та  знайомляться з матеріалами в особистому кабінеті, після чого виконують просте тестове завдання. Підготовка перед тестовим триває 2 тижні. Наступний етап відбору — онлайн-співбесіда, під час якої перевіряють знання матеріалів та розмовну англійську. Подавати заявку на курс рекомендують із рівнем англійської не нижче Pre-Intermediate.

Безкоштовний вебінар

  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: Middle та Senior-розробникам.
  • Тривалість: 1,5 години.
  • Сертифікат: відсутній.
  • Вартість: безкоштовно.

Онлайн-вебінар у доступній формі пояснить цілі тестування, різницю між тестуванням, забезпеченням якості та його контролем, а також моделі зрілості процесу тестування та контролю якості ПЗ. Підійде розробникам середнього та просунутого рівнів, які хочуть прокачатися до тимліду.

Безкоштовний YouTube-курс

  • Формат навчання: онлайн.
  • Кому підійде: новачкам.
  • Тривалість: близько 15 години.
  • Сертифікат: відсутній.
  • Вартість: безкоштовно.

Онлайн-курс навчального IT-центру QA Start Up за 33 заняття допоможе освоїти тестування ПЗ з нуля. Школа спеціалізується на випуску випробувачів, які можуть претендувати на позицію Junior або Middle QA/Test Engineer.

Як стати тестером з нуля та отримати посаду без досвіду роботи

Щоб знайти роботу в галузі Quality Assurance, навчайтеся та розвивайте нестандартне мислення. Новачка виділить серед інших кандидатів вміння дивитися ширше. Спробуйте протестувати програму чи продукт колеги — або запропонуйте співпрацю некомерційній організації. Так ви заробите перший досвід і рядок у портфоліо.

У роботі QA-інженера можна загрузнути в рутинних моментах та втомі, а можна проявити творчий підхід до завдань і зрости до QA-ліду. Вибір за вами.

Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
34930 Переглядів
21.07.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..