Заповнити профіль і переїхати в Кремнієву долину: як шукати роботу через LinkedIn

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

«Лінкедін» — це велика соцмережа, яка допомагає зв'язуватися з колегами, налагоджувати професійні зв'язки, а також шукати роботу чи співробітників. У цій статті дізнаємося, як шукати роботу через LinkedIn і в чому перевага платформи над job-сайтами на кшталт Rabota.ua, Work.ua, Indeed або Djinni.

Пошук роботи Кандидатам Найм Стратегія Розвиток
Пошук роботи в linkedin Важливо мати свій профіль на Лінкедін, що бути в полі зору у потрібних вам компаній

LinkedIn — це велика соцмережа, що допомагає зв’язуватися з колегами, налагоджувати професійні зв’язки, а також шукати роботу чи працівників. Тепер у LinkedIn зареєстровано понад 690 млн людей (з України — 1,9 млн), 303 млн з яких — активні користувачі.

Це професійна платформа, де ведуть свої профілі Білл Гейтс (Microsoft), Річард Бренсон (Virgin Group), Гай Кавасакі (Canva), автор бестселерів Саймон Сінек та інші топові експерти. Активно розвивають свої профілі в соціальній мережі Google, Amazon, Microsoft, Apple, Tesla, Facebook і Netflix.

Як шукати роботу через LinkedIn і в чому перевага платформи над джобсайтами на кшталт Rabota.ua, Work.ua, Indeed або Djinni, поділилися в статті. Бонус: наприкінці опублікували інструменти, що допоможуть глибоко аналізувати профіль, знаходити інфлюенсерів та ефективно керувати контентною стратегією.

Для чого потрібен LinkedIn

LinkedIn — це найбільша у світі мережа професійних контактів в інтернеті. Платформу використовують, щоб знаходити роботу або стажування, розширювати список знайомств, вести експертний блог, а також щоб організовувати офлайнові заходи для потенційно зацікавленої авдиторії.

Наприкінці 60-х американський психолог Стенлі Мілґрем опублікував дослідження, згідно з яким кожна людина знайома з будь-яким іншим жителем планети через п’ять контактів. Цей метод 2003 року використала соцмережа LinkedIn, об’єднавши понад 700 млн професіоналів із 200 країн. Нині в LinkedIn можна знайти:

  • 20 млн вакансій;
  • 50 млн компаній у Північній Америці, Європі, Азії, Південній Америці та на Близькому Сході;
  • 90 тис. університетів;
  • 1 млн годин онлайнових тренінгів від LinkedIn Learning.

Крім того, за статистикою, щосекунди троє людей знаходять на платформі роботу.

Статистика linkedin допоможе у пошуку роботи за кордоном Статистика LinkedIn

Алгоритми соцмережі: що треба враховувати для ефективного пошуку роботи в LinkedIn

На відміну від джобсайтів, у LinkedIn доступні можливості для SEO-просування особистого профілю й спілкування з рекрутерами або працівниками компаній. Ваша сторінка може показуватися в Google, Yahoo, Bing і Yandex, якщо рекрутер шукає персонал вашої спеціалізації, а ваш профіль заповнений та оптимізований під пошукові системи.

Алгоритм LinkedIn знаходить претендентів за трьома параметрами:

  1. назвою посади;
  2. локацією (містом і країною);
  3. професійними скілами.

Згідно з CareerBuilder, 7 з 10 ейчарів або рекрутерів переглядають профілі кандидатів до проведення співбесіди. Якщо ви думаєте, як знайти роботу через LinkedIn, — опишіть досвід та освіту, а також постарайтесь утримати роботодавця чи рекрутера в профілі. У підсумку вони відгукнуться на ваш запит або приймуть запрошення додати вас до списку контактів.

Free VS Business Plus: який LinkedIn-акаунт вибрати

Базова підписка в соцмережі безплатна. На відміну від Facebook, Twitter та Instagram, у LinkedIn треба бути «друзями» з людиною, щоб написати їй. Зв’язатися можна лише з колегами чи однокурсниками, з іншими користувачами — лише через попередню заявку на додавання до контактів.

У LinkedIn доступний платний тип акаунтів — Business Plus (59,99 $ / місяць). У цьому тарифі можна зв’язатися з ким завгодно, у пакеті 15 повідомлень. Тариф відкриває доступ до розширеного пошуку й статистики профілю. На наш погляд, кандидатові достатньо безплатної версії. Платні тарифи використовують компанії, які на постійній основі шукають персонал, а також IT-рекрутингові агенції.

LinkedIn для пошуку роботи: що об’єднує успішні профілі

Ваш профіль у LinkedIn — це ваше резюме. Заповнюючи його, важливо вказати інформацію, яку зазвичай додають у CV. Профіль у соцмережі можна в один клац завантажити у форматі PDF — так ви отримаєте структуроване, не «криво» оформлене резюме з потрібними розділами й фото. Вчасно оновлюйте інформацію про себе — і не доведеться шукати конструктори резюме та страждати над оформленням.

Як створити резюме на linkedin Опція Save to PDF у LinkedIn

Як оформити профіль, щоб «чіпляти» роботодавців, рекрутерів компаній мрії та партнерів? За даними Forbes, ефективні LinkedIn-профілі об’єднує шість критеріїв.

Заповненість

У вашому профілі немає важливої інформації? Для рекрутера це може свідчити про те, що ви не зацікавлені в пошуку роботи й розвитку кар’єри, що ви безвідповідальні або вам є що приховувати. Виділіть час на заповнення всіх розділів, особливо тих, що стосуються досвіду роботи й скілів.

Узгодженість

Усі розділи профілю мають узгоджуватися змістовно й візуально — це посилить особистий бренд і думку про вас в очах потенційного роботодавця. Якщо ви структуруєте інформацію та чітко викладаєте думки, людям буде простіше й швидше зрозуміти вас і ваші цілі.

Перспективність

Перегляд профілю дає поверхове уявлення про вас. Тому важливо ретельно вибирати мультимедійний контент і подавати інформацію про себе так, щоб сторінка зацікавила роботодавця чи рекрутера. Вони мають захотіти дізнатися про вас більше. Заголовок, а також перші речення в розділах про вас та особистий досвід повинні привертати увагу й утримувати на сторінці.

Якісне візуальне оформлення

У профілі в LinkedIn можна публікувати мультимедійний контент. Ось де його використання — must-do, якщо ви хочете зацікавити користувачів платформи:

  • Головне фото — це перше, що бачать люди, коли переходять на сторінку. Ми рекомендуємо додавати свою фотографію. Оптимально — діловий портрет, що зробив професійний фотограф. Уникайте селфі, фото на весь зріст, знімків з чоловіком, дітьми або у відвертому одязі.
  • Фонове фото — використовуйте графічне зображення, пов’язане зі сферою діяльності (підійде для представників креативних галузей), можна візуально нейтральне.
  • Резюме й досвід — у ці розділи можна додати відео, зображення або технічні документи.
  • Останні повідомлення та статті — показуються з відповідними зображеннями у верхній частині екрана. Це додає профілю візуального різноманіття й показує, що ви активний користувач соцмережі.

Пам’ятайте, що в LinkedIn для пошуку роботи за кордоном та у своїй країні важливо уникати неприйнятних фото. Сайт про працевлаштування CareerBuilder опитав понад 1 тис. HR-фахівців і з’ясував, що компромат з випускного, відверті чи просто нерелевантні фото відштовхують роботодавців. Показник відмов у найманні за наявності такого контенту становить приблизно 40%.

Як створити резюме на linkedin Важливо проявляти себе справжнього, щоб привабити потенційного роботодавця

Індивідуальність

Потенційного роботодавця чи рекрутера зацікавлять не лише ваші гард-скіли та кар’єрні успіхи, а й індивідуальні риси. Коротко опишіть у профілі свої цінності, інтереси й усе, що свідчить про вас не лише як про професіонала, а і як про людину.

Це важливо: у 51% випадків під час пошуку кандидатів у компанії звертають увагу на cultural fit спеціалістів. Роботодавцеві важливо, щоб у нього з командою збігалися спільні цінності, стратегічне бачення, підходи до менеджменту й організаційної політики. «Підігнати» працівників під корпоративну культуру неможливо.

Актуальність

Головне фото з зачіскою, що була популярна в 90-х, місце роботи в компанії, з якої ви пішли ще п’ять років тому, а також відсутність нових постів у профілі знижують ефективність пошуку роботи й розширення професійних зв’язків. У LinkedIn важливо працювати над особистим брендом і «продавати» себе. Тому треба стежити за актуальністю контенту на сторінці.

Як знайти роботу в LinkedIn: заповнюємо профіль

Як знайти роботу за допомогою соцмережі LinkedIn, поділилися фахівці INDIGO Tech Recruiters. Передусім попрацюйте над наповненням профілю. Заповніть його так, щоб допомогти рекрутерам запропонувати вам роботу:

1️⃣ Внесіть інформацію в блоці під своїм іменем — це ваш «статус». Туди можна опублікувати поточну посаду й дані про те, що ви шукаєте роботу (і яку саме).

2️⃣ Додайте інформацію про те, як з вами можна зв’язатися. Можна обійтися адресою електронної пошти, якщо не хочете вказувати номер телефону.

3️⃣ Покажіть свою відкритість до пропозицій роботи. Для цього ввімкніть відповідну функцію в профілі. Можна також заповнити вкладку «Професійні інтереси» (Career interests) і вказати, наскільки активно ви шукаєте роботу, які позиції вас цікавлять і де територіально ви готові працювати.

Linkedin для пошуку роботи Статус у LinkedIn

4️⃣ Використовуйте ключові слова. Рекрутери шукають за ними профілі кандидатів. Ключовики й гештеґи треба додавати в шапку сторінки.

5️⃣ Додайте волонтерство — вкажіть організації, де волонтерили, та завдання, які допомогли розв’язати. 41% опитаних фахівців заявляє, що цінує волонтерський досвід не менше, ніж оплачуваний.

Попросіть рекомендації в колег, клієнтів або колишніх роботодавців та HR-менеджерів. Важливо, щоб у профілі не було граматичних помилок. Вичитування інформації перед публікацією не забере багато часу, але захистить вашу експертність і збереже довіру потенційного роботодавця. Грамотність особливо важлива для копірайтерів, ком’юніті-менеджерів, SMM-фахівців, email-маркетологів і техпідтримки.

Як шукати роботу в LinkedIn: формуємо мережу контактів

Досягти успішності й видимості в соціальній мережі можна, дотримуючись двох правил. Перше — заповніть сторінку. У LinkedIn доступний показник «Ефективність профілю», який вимірюється у відсотках від 0 до 100. Що він вищий, то серйозніше поставляться до вашої сторінки користувачі й то вище вона показуватиметься в пошуку. Надавши максимум інформації та використавши ключові слова, ви підвищуєте ймовірність того, що потенційний роботодавець зайде саме на вашу сторінку.

Друге правило: розширюйте мережу цільових контактів. «Потоваришуйте» з людьми з вашої сфери, з топовими експертами, рекрутерами й HR-менеджерами. До речі, соцмережа допомагатиме в цьому за допомогою функцій «Люди, яких ви можете знати» або «Синхронізація контактів через пошту». Стежте за оновленнями користувачів і спілкуйтесь у спеціалізованих групах. Вийдіть на число контактів понад 500 — і ви станете видимішими в LinkedIn.

Порада INDIGO Tech Recruiters: надсилайте персоналізоване повідомлення, надсилаючи заявку на додавання до контактів. Надсилати запит на дружбу всім підряд без вітального повідомлення немає рації. Навчіться знайомитися й розповідати про себе.

Як шукати вакансії в LinkedIn

Є три стратегії, як шукати роботу в LinkedIn. Можна заповнити профіль і чекати на повідомлення від рекрутера, а можна самостійно зайнятися пошуком у розділі вакансій. Розберімося в кожному з методів.

Чекати, поки рекрутер знайде вас сам

Припустімо, ви заповнили профіль і чекаєте, що рекрутери самі надсилатимуть пропозиції з вакансіями вам в особисті повідомлення. Це варіант для тих, хто натепер не шукає роботу, але готовий розглянути цікаві пропозиції. Якщо ви в активному пошуку, не рекомендуємо чекати, поки рекрутер напише вам перший.

Позначити, що ви відкриті до пропозицій

Встановіть на сторінці статус «Активно подаю заявки» й напишіть пост, що ви відкриті до пропозицій. Можна також використовувати зелену рамку для шукачів #OpenToWork — вона на 40% збільшує кількість відгуків роботодавців.

Як шукати роботу в Лінкедін Статус #OpenToWork у соцмережі

Переглянути вакансії в пошуку

У спеціальному розділі, схожому на джобсайт, можна стежити за актуальними вакансіями з посади й регіону. Вписуйте туди релевантні ключові слова, які можуть бути в описі вакансії: назву посади, компанії тощо. Корисно також підписатися на цікаві організації та відстежувати відкриті позиції.

Як шукати вакансії у linkedin Розділ «Вакансії» в LinkedIn

Написати рекрутерові компанії

У LinkedIn трапляються приховані вакансії — їх не публікують на сайтах пошуку роботи й дізнатися про них можна лише від представників компанії. Навіть якщо компанія, яка вас цікавить, не заявляла про відкриті вакансії, можна проявити ініціативу й написати рекрутерові або ейчарові, що ви хочете працювати в них.

Бонус: інструменти для профілю на LinkedIn

Щоб максимально використовувати потенціал платформи, спробуйте додаткові інструменти:

  • Content Marketing Score — виміряйте ефективність контент-маркетингу й порівнюйте його з діями інших претендентів у вашій сфері. Інструмент підійде для тих, хто хоче активно розвивати особистий бренд.
  • LinkedIn Influencers — ком’юніті популярних користувачів соцмережі. Отримати статус інфлюенсера можна за запрошенням.

За статистикою, понад 85% претендентів знаходять роботу через нетворкінг у соцмережах. Ігноруючи сучасні технології, ви втрачаєте кар’єрні можливості — аж до позиції в компанії мрії. Сподіваємося, що наш гайд про те, як знайти роботу в LinkedIn, допоможе в працевлаштуванні. Більше порад читайте в блозі INDIGO Tech Recruiters.

Інфо
Автор статті: Марія Прохоренко
6087 Переглядів
09.11.2021
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
Як український IT-бізнес адаптується до «карантинного» ринку: результати опитування
Карантин та економічний струс ускладнили роботу всіх галузей і не оминули стороною IT-ринок
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів