Зарплати HRD в українському IT в 2022 році

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Давайте з’ясуємо, скільки HRD в Україні отримують за цінність, яку надають бізнесам.

Огляд зарплат HRD Топ-менеджер
CEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук CEO Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук

СЕО Катерина Осадчук та  команда Indigo Tech Recruiters провели традиційний щорічний огляд заробітної плати для  HRD в IT. Нагадаємо, що раніше ми випустили загальний огляд заробітних плат C-Level

Дякуємо Fint8 в особі Антона Шулика та Андрія Тертишника за допомогу в обробці даних.

У швидкоплинному світі ІТ HRD відповідають за розробку та реалізацію стратегій залучення, утримання та розвитку найкращих талантів. Вони виступають оберігачами культури компанії, гарантуючи, що працівники відчувають свою цінність та причетність, що, в свою чергу, сприяє інноваціям та успіху в бізнесі. 

Крім того, HR директори в ІТ-компаніях повинні бути в курсі галузевих тенденцій, технологічних досягнень та законодавчих змін, які можуть вплинути на команду . Їх здатність адаптуватися та впроваджувати нові стратегії має вирішальне значення для розвитку бізнесу та випередження конкурентів.

Хоча основні обов'язки HR директорів залишаються однаковими для всієї ІТ-індустрії, існують помітні відмінності між їхніми ролями в продуктових компаніях та аутсорсингових компаніях.

У продуктових компаніях HRD зосереджуються на формуванні сильного бренду роботодавця, узгоджуючи бачення та цінності компанії зі стратегіями управління талантами. Вони відповідають за створення робочого середовища, яке заохочує творчість та інновації, підтримуючи розробку передових продуктів та послуг. Крім того, HRD у продуктових компаніях повинні гарантувати, що їхні команди володіють необхідними навичками та ресурсами для досягнення успіху на ринку, що швидко розвивається.

З іншого боку, HR директори в аутсорсингових компаніях стикаються з унікальним викликом управління різноманітними командами, які працюють на різних клієнтів, проекти та локації. Їхнє головне завдання – забезпечити безперебійну співпрацю між командами та організаціями-клієнтами, зберігаючи при цьому високий рівень ефективності та задоволеності працівників. HRD в аутсорсингових компаніях також повинні розробляти індивідуальні стратегії залучення талантів, щоб забезпечити правильних кандидатів для кожного проекту, часто працюючи в умовах стислих термінів і бюджетних обмежень.

Давайте з’ясуємо, скільки HRD в Україні  отримують за цінність, яку надають бізнесам.

В основі цього матеріалу – дані, отримані від 50 HRD, що працюють в IT компаніях на території України.

За час нашої роботи ми знайшли близько 40 HRD для різних компаній і знаємо, що компетенції та роль HR в ІТ сильно залежать від стадії зрілості компанії та потреб бізнесу. Для когось – це доходоутворююча  роль у компанії, а для когось людина для розважання команди плюс рекрутер плюс адміністратор в одній особі.

Успішність HRD визначає 3 фактори:

1. Його компетенції та завдання повинні відповідати стадії розвитку бізнесу.

2. Він повинен працювати у команді зі зрілими менеджерами.

3. Сам HR має бути професіоналом та зрілою особистістю.

Різний рівень компетенцій, обов'язків та компанії впливає на ширину вилки зарплат HRD.

Дохід HRD в IT може становити від 2480$ до 7050$. Також були дані в 10000-11000$. Вони потрапили в 10% верхнього значення вибірки і тому статистично обрізали як можливі аутлаєри або статистично малоймовірні. 

1. Загальна вилка винагороди 1. Загальна вилка винагороди

Рівень зарплати HRD залежить від різних чинників.

Хочу звернути увагу на те, що пункти, за якими ми отримали менше 4х даних, були виключені, оскільки не можуть бути достатньо валідними для прийняття рішень.

Так, наприклад, якщо тільки 4 HRD відповіли, що їх досвід у ролі топ-менеджера обмежується трьома роками досвіду, ми виключали ці цифри, як недостатньо показові і брали до уваги лише ті, де 5 і більше відповідей.

Найбільшу винагороду по медіані отримують HRD у компаніях із річним оборотом від 10 до 50 млн.$.

Але найбільшу по 75 та 90 перцентилю – HRD в компаніях з обігом більше 50 млн.$ - 9000$ та 10800$ відповідно.  Таких учасників нашого опитування було лише 5. 

2. Залежність винагороди від річного обороту компанії. 2. Залежність винагороди від річного обороту компанії.
Роль HRD в IT переважно займають жінки (85%) і їх винагорода в середньому вища від HRD-чоловіків на 13%. Хоча по 75 та 90 перцентилю вона майже однакова. 
3. Залежність винагороди від статі співробітника. 3. Залежність винагороди від статі співробітника.
Шукаєте топ-менеджера?

Ми знайшли топ-менеджерів для Vimeo, Wix.com, DataArt, Jooble та інших клієнтів. 

Проконсультуйте мене

Немає великої різниці між рівнем зарплат та типу компанії: продуктова, аутсорсингова чи аутстафінгова. 

 4. Залежність винагороди від типу компанії.  4. Залежність винагороди від типу компанії.

Аналізуючи зміну винагороди в залежності від розміру команди приходимо до наступних висновків: 

> В компаніях, що мають від 0 до 800 співробітників, винагорода поступово збільшується, з 3000$ до 6900$ (по медіані).

> Ситуація дещо змінюється в категорії компаній, що мають більше 800 співробітників, по медіані винагорода становить 5250$, що є виключенням з динаміки росту медіани винагороди відносно чисельності співробітників компанії, це ж стосується і топ 10 та топ 25 результатів опитування.               

5. Винагорода HRD залежно від кількості співробітників у компанії. 5. Винагорода HRD залежно від кількості співробітників у компанії.

Щодо впливу кількості підлеглих на рівень доходу HRD, то картина по медіані ось така. 

6. Медіана винагороди HRD залежно від кількості підлеглих. 6. Медіана винагороди HRD залежно від кількості підлеглих.

Дивлячись на графік бачимо, що найбільше з доходів щастить HRD у компаніях, заснованих не в Україні, а в Європі та США. 

7. Залежність винагороди від країни заснування підприємства.  7. Залежність винагороди від країни заснування підприємства.
Наші опитування показують, що на всіх C-Level ролях, люди віком більше 40 років отримують меншу зарплату, ніж їх колеги 35-39 років. Цей феномен потребує більш детального вивчення. 
8. Залежність винагороди від віка HRD 8. Залежність винагороди від віка HRD

Також дослідження показує, що більш високий рівень оплати у тих, хто більше десяти років на позиції топ-менеджера. 

9. Залежність винагороди від кількості років на топ-позиціях.   9. Залежність винагороди від кількості років на топ-позиціях. 

Крім рівня заробітних плат ми також цікавимося чинниками мотивації, демотивації та умовами праці.

Для співробітників на цій посаді важлива культура довіри в компанії (78%), свобода у прийнятті рішень (76%) та професійний розвиток (72%). Рівень заробітної плати на шостому місці в факторах мотивації (64%). І цікаво, що місія та цілі компанії лише на восьмому місці (54%)і. 

10. Чинники мотивації HRD. 10. Чинники мотивації HRD.

Демотивують, насамперед, некомпетентний та неефективний менеджмент компанії (54%), недостатній рівень свободи в прийнятті рішень (52%) та їх впровадженні та  відсутність балансу робота/життя (50%).

11. Чинники демотивації HRD. 11. Чинники демотивації HRD.
Цікаво, що у великої кількості HRD є оплата навчання (62%), але тільки 14% відповіли, що це якось впливає на їх мотивацію. Така ж ситуація і з медичним страхуванням.
12. Компансації для HRD.  12. Компансації для HRD. 

32% HRD не мають KPI взагалі. У 48% бонус залежить від виконання плану департаменту і у 26% від прибутку компанії. 

13. КPI’s за які сплачують бонус.  13. КPI’s за які сплачують бонус. 

56% отримують і фіксовану зарплату і бонус та 44% – лише фіксовану зарплату. 

14. Форма оплати 14. Форма оплати

Будемо раді, якщо інформація виявиться корисною для ухвалення правильних бізнес-рішень.

Залишайтеся на зв'язку!

Автор: Катерина Осадчук, СЕО Indigo Tech Recruiters


Важко закриваються вакансії на C-Level позиції?

Показуємо перших кандидатів за 6 днів. Закриваємо складні вакансії 15+ років, вже 300 000+ талантів в нашій базі. 

Проконсультуйте мене
Інфо
Автор статті: Катерина Осадчук
2994 Переглядів
Категорія C-level
28.03.2023
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
«Я не чекаю від рекрутерів, що вони ходитимуть із застиглою посмішкою 24/7 та татуюванням “люблю людей”»: інтерв'ю з HR Director Ajax Systems Дар'єю Назаркіною
Українська компанія Ajax Systems розробляє та виготовляє розумні бездротові системи безпеки, які купують у 80+ країнах. Бізнес масштабується, команда швидко зростає – на ..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів