Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом компанії

Бизнес Подбор персонала Найм Команда IT Рекрутинг Стратегия
Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії

Днями ми підіймали одну болючу тему (особливо, для власників і СЕО компаній), чому до вас не йдуть працювати кращі кандидати ринку IT. Серед причин — проблеми з брендом компанії. У цій статті ви знайдете кілька дієвих кроків, реалізація яких не лише привабить зірок у вашу команду, але й «оживить» поточні бізнес-процеси.

Ви можете сперечатися до втрати пульсу, але для А-гравців галузі пропозиція ринкової зарплати, гнучкого графіку, фрі-кави/фруктів/печивка — майже порожній звук. Вже нікого не здивуєш ані тренажерним залом в офісі, ані медстрахуванням, ані вечірками у п'ятницю. У той час як порада хорошого друга зааплаїтися на вакансію — справді залізний аргумент, навіть якщо у вас із бенефітами не дуже, адже це гарантія, що в компанії кльові внутрішні процеси і комфортні умови. Як відомо, друг не порадить абищо.
Втім, закрити вакансію рекомендацією співробітника часто складно, тож спробуємо визначити, що можна зробити, щоб наймати кращих якомога швидше.

Присутність компанії он-лайн

Звучить дико, але часто розробників шукають компанії, про які у свою чергу неможливо знайти інформацію на DOU чи glassdoor, на LinkedIn та й будь-де загалом. Вакуум. І сайту може не бути, адже його ще не розробили)). Цікаво, що таким компаніям може бути по кілька років. Як результат — часто розробник робить висновок, що працедавець ви сумнівний, і навряд чи зможете гарантувати стабільність проекту. Або взагалі тут кинуть на гроші. Всіляке буває.


Тож навіть якщо вашій компанії лічені місяці, подбайте про всеможливі канали присутності вашого бренду он-лайн. Це може бути сайт, соцмережі  Facebook, LinkedIn, профільні спільноти, Youtube, Telegram-канал або ж навіть Instagram. Якщо складно це зробити самостійно — найміть фахівця (копірайтера, SMM-менеджера) на міні-проект із просування вашого бренду.

Задійте свої сильні сторони

Ви орендували «смачнющий» офіс із яскравим інтер’єром? У вас є своя фішка — неймовірний вид на місто з тераси чи ексклюзивні ергономічні меблі? Може, ви подбали про працівників-велосипедистів і встановили душову, продумали спеціальні бонуси для фанів здорового способу життя? Чи ви пропонуєте поїздки на найвідоміші IT-конференції світу? Ви ввели захоплюючу гейміфікацію робочих процесів? Минулоріч посіли перші місця у відомому рейтингу компаній, але вже встигли про це добряче забули? Згадайте все, що вирізняє ваш бренд на ринку і говоріть про це рекрутерам і кандидатам.


Усі ці поїнти допоможуть вам краще продати свою вакансію. Так, вам не почулося — саме продати. Давайте чесно — немає на ринку такої кількості сіньорів, якої потребують компанії.

Не нехтуйте розробниками

Ви із перших хвилин інтерв’ю розумієте, що кандидат із якихось причин — хлопець (дівчина) не ваш/а? Це не привід поводитися з людиною абияк. Зараз усі довкола говорять про софтскіли розробників, але представники компаній не поспішають демонструвати власні. Комфортний тон співбесіди, уважність до запитань кандидата, детальний фідбек опісля інтерв’ю — усе це складові позитивного враження про вас. Чимала кількість негативних відгуків про компанію на тематичних ресурсах пов’язана саме з «багами» у процесі найму.


Чому б не провести кандидату на співбесіді міні-екскурсію (навіть он-лайн), продемонструвавши свою відкритість і тим самим розтопити лід першого знайомства?

Внутрішня кухня: а що там?

Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії

На бренд працедавця добряче впливає і те, що відбувається в тімках. Якщо овертайми, робота у вихідні і свята, затримки зарплат — для вас звична практика, дарма сподіватися, що про це ніколи ніхто не дізнається. У той же час якісно поставлені HR-процеси, реалізована програма попередження емоційного вигорання, довірливі відносини між працівниками — не лише сприятимуть кращому перформансу, але й підвищать лояльність до бренду. Часом у колективі відбуваються процеси, про які менеджмент не має уявлення. Адже ви всі працюєте віддалено чи ваша компанія досить велика, тож зрозуміти стан і настрій кожного — завдання не з простих. Але цілком реальне.


Жорстка позиція «я начальник — ти ніхто» точно не для IT. Є еджайл, скрам, горизонтальна структура ієрархії. Тож олдскул не пройде, від слова зовсім.

Сміливо йдіть «на сторону»

Виступи менеджерів компанії і співробітників на фахових конференціях, мітапах, ексклюзивне інфо під вашим брендом (аналітика, дослідження, інтерв’ю), події для широкої публіки — з цього будується справді моцний бренд гравця ринку. Можна піти далі: власні курси, програми стажування або менторства для джуніорів, організація хакатонів, — поле діяльності нескінченне, а результат — потужний піар, що приверне до вас увагу ЗМІ, кандидатів, партнерів і клієнтів.

На негатив — ніжністю

Як найняти кращих? Працюємо над брендом IT-компанії

Негативні коментарі — це не вирок і не вічна пляма на репутації. З критикою чи злостивими репліками можна працювати, якщо це дозволяє майданчик, на якому їх залишили.


Так, ваш HR-менеджер може публічно вибачитися за нульовий фідбек і з’ясувати деталі того, що сталося вже у приватному порядку з ображеним. Це правило хорошого тону неабияк покращить ваш рейтинг не лише в очах коментатора, але й усіх, хто натрапить на цей діалог.

До речі, ви можете замовити в INDIGO Tech Recruiters не тільки підбір IT-фахівців, проведення тренінгів, але й аналітику ринку і аналіз вашого бренду зі стратегією розвитку. Бо хто, як не ми.


автор: Юля Куцай

Инфо
Автор: INDIGO Tech Recruiters
2384 Просмотров
Категория Рекрутинг
05.05.2019
Похожие статьи
6 способов сделать свою компанию максимально приятным местом для работы
По результатам опроса на ДОУ, IT-специалисты высоко ценят профессиональный рост. Именно ради него 54% опрошенных выбрали сферу IT..
Обзор уровня заработных плат для C-Level на рынке украинского IT в 2021 году
СЕО Екатерина Осадчук и команда Indigo Tech Recruiters провели третий ежегодный обзор заработных плат для C-level в IT. Делимся результатами и благодарим Royallex в лице..
Обзор уровня заработных плат для C-level на рынке украинского IT по результатам 2019 года
СЕО Екатерина Осадчук и команда Indigo Tech Recruiters провели второй ежегодный обзор заработных плат для C-level в IT. Делимся результатами. Ошибка найма и потеря ключев..
Добро ли пожаловал: чек-лист для «правильной» адаптации новичков
Как помочь человеку пройти тернистый путь ньюкамера, быстрее влиться в команду и выйти на нужный уровень продуктивности? Рекрутинговое агентство Indigo подготовило удобны..
«Твоя личность сливается с твоим стартапом: если все хорошо – и тебя драйвит, если плохо – ты тоже “падаешь”»: интервью с Александром Дятловым, General Manager Ukraine в Very Good Security
Сфера защиты чувствительных данных становится все перспективнее. На каком участке этот «океан» пока голубой? На какие еще ниши обратить внимание стартаперам, чтобы улетет..
От продактов и дизайнеров до back-end, QA и девопсов: как Киевстар развивает у себя команды для создания IT продуктов. Интервью с СРО Киевстар Михаилом Нестором
IT и Product направление в Украине развивается и растет постоянно. А в Киевстар решили развивать его внутри..
Прожить 6 месяцев без зарплаты: главный аналитик HUG’s рассказал о грамотном инвестировании
Финансовая грамотность — тот скилл, которого часто не хватает даже опытным профессионалам в своем деле. Мы поговорили о ней с главным аналитиком робоэдвайзера HUG'S Арте..
Как создать успешный HR-бренд. Опыт General Electric, Netflix, Google
Как компании выживают в условиях всё большей ориентации рынка труда на кандидатов? Это особенно актуально в отношении технических специалистов..
Обзор зарплат Product Roles в украинских IT компаниях
СЕО Екатерина Осадчук и команда INDIGO Tech Recruiters провели обзор заработных плат для Product Roles в IT. Напомним, что ежегодно мы выпускаем обзор заработных плат C-L..
Закрыть незакрываемое: что такое Executive search? Ищем лучших кандидатов на топовые вакансии
Что такое executive search, кому поможет и как подобрать агентство, которое поможет найти топового специалиста — разбираемся дальше...
Как захантить крутого Product Manager к себе в команду?
Со временем количество задач, проектов и команда растут, а руководитель физически не может разорваться и полноценно уследить за всем. Не утонуть в коммуникации между разн..
На ремоуте до конца 2020: как «тимбилдиться» онлайн
Позумиться, списаться, включить камеру, выключить микрофон — будем откровенны, многие порядком устали от удаленки и хотят простого офисного «пойдем на кофе?». Но условия ..
Как украинский IT-бизнес адаптируется к «карантинному» рынку: результаты опроса
Карантин и экономическая встряска усложнили работу всех отраслей и не обошли стороной IT-рынок..
«Я не жду от рекрутеров, что они будут ходить с застывшей улыбкой 24/7 и татуировкой “люблю людей”»: интервью с HR Director Ajax Systems Дарьей Назаркиной 
Украинская компания Ajax Systems разрабатывает и изготавливает умные беспроводные системы безопасности, которые покупают в 80+ странах. Бизнес масштабируется, команда быс..
«Высокий потенциал у финтех-решений, которые «откусывают» функции классических банков»: интервью с сооснователем YayPay Евгением Выборовым
Финтех — привлекательный рынок для стартапов, учитывая темпы трансформации сферы финансов