Ганна Лаврова, IT Project Manager, про релокейт: "У Дубай можливо все. Взагалі - все. Не важливо, чи вмієте ви керувати проєктами, стригти собак або робити манікюр"

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Чи добре там, де нас немає? Ми з IT recruitment agency Indigo вирішили звернутися з цим питанням до людей, з якими працювали над «закордонними» вакансіями та успішно поїхали шукати професійне щастя за обрій

Розвиток Релокейт
Ганна Лаврова, IT Project Manager, про релокейт: "У Дубай можливо все. Взагалі - все. Не важливо, чи вмієте ви керувати проєктами, стригти собак або робити манікюр" Ганна Лаврова, IT Project Manager у Дубаї

Чи добре там, де нас немає? Ми з IT recruitment agency Indigo вирішили звернутися з цим питанням до людей, з якими працювали над «закордонними» вакансіями та успішно поїхали шукати професійне щастя за обрій. З якими складнощами їм довелося зіткнутися та які можливості відкрити? Наша перша героїня – Анна Лаврова, яка вже кілька місяців працює на позиції IT Project Manager у Дубай, і люб'язно погодилася поділитися своїм досвідом.

Ганно, чи важко вам далося рішення про переїзд до Дубая? Чи були сумніви, і якщо так, то які?

Ганна: З одного боку, мені було легко ухвалити рішення, бо хотілося отримати перший серйозний досвід роботи за кордоном. До того ж коли я вперше побувала в Арабських Еміратах кілька років тому, мені дуже сподобався Дубай, і коли я повернулася додому, то говорила всім, що обов'язково переїду сюди. З іншого боку, було важко вибрати саму компанію.

Чим саме вам так сподобалася країна?

Ганна: Вона була побудована практично з нічого. Я вважаю, що Дубай це вершина людського інтелекту. При першому візиті мене вразило все: метро без машиністів, монорейл, який з'єднує материкову частину з островом Палм Джумейра, насипні острови… Емірати об'єдналися лише в 1971 році, і за період, який коротший за людське життя, в пустелі, навіть без води, побудувати все це?... Шейх Зайд Аль-Нахайян, якого дуже люблять в еміратах, — це приклад найвищої майстерності лідера: він не лише об'єднав державу, а й повів за собою людей, переселив їх із пустелі до міста. А доки об'єднував країну та будував міста, у нього народилося понад 30 дітей. Справжній зразок тайм-менеджменту… Сьогодні Дубай – це місто, де можливо все.

Як вам удалося знайти цікаву роботу? Чи займалися ви активним пошуком?

Ганна: Я не шукала роботу – не лише за кордоном, а взагалі. Торік переїхала з Києва до Одеси й встигла поміняти два проєкти. У січні мені надходило багато нових пропозицій про роботу в інших країнах, але мені зовсім не хотілося переїжджати холодною зимою. Я поставила за мету переїхати туди, де тепло. І в лютому мене знайшло рекрутингове агентство – рекрутер запропонувала розглянути вакансію у Дубай. Причому, за її словами, дев'ять з десяти кандидатів не хотіли переїжджати сюди, а мені ця ідея, навпаки, сподобалася.

Ганна Лаврова, IT Project Manager, про релокейт: "У Дубай можливо все. Взагалі - все. Не важливо, чи вмієте ви керувати проєктами, стригти собак або робити манікюр" Ганна Лаврова, IT Project Manager, ОАЕ
Що було найскладнішим з організацією релокейту?

Ганна: Тривалі переговори – майже два місяці. На новому місці я нікого не знала особисто, було важко розібратися в організаційних моментах, оформленні документів. Наприклад, тут дуже складна процедура переїзду домашніх тварин — мені досі не вдалося перевезти свого кота, і ніхто не міг підказати, як це правильно зробити. Важко було зрозуміти, які документи потрібно перекладати, а деяких документів, які були потрібні за списком, взагалі не існує в Україні. В ОАЕ про тих, хто приїжджає, повинні знати такі речі, про які жодна інша країна навіть не запитає — зокрема, потрібно заповнити анкету з особистими питаннями (наприклад, імена, телефони, імейли всіх членів сім'ї). І багато інших нюансів — зокрема із щепленням. Думаю, компаніям варто створювати гайди для тих, хто переїжджає до Дубая — що треба знати та як діяти. Я не була до цього готова, багато в чому розбиралася самостійно.

До чого вам було найскладніше адаптуватися?

Ганна: До спеки. Я досі не можу звикнути: за час, який я провела в Дубаї, температура не піднімалася вище за 50 градусів, але зазвичай це плюс 42-46 градусів при 100% вологості.

Які культурні відмінності в рамках компанії, робочого життя ви відзначили б?

Ганна: У Дубай живе 89% експатів, і лише 11% — місцевих, і вони зазвичай працюють у держструктурах — міністерствах, поліції та інших установах, де не можуть працювати іноземці. Тобто експати майже не працюють з місцевими жителями, тільки з такими ж «понаїхавшими». Отже, більше відчуваються культурні відмінності не з дубайцями, а з тими, хто, як і ти, приїхав з інших країн.

У моїй компанії працюють люди з різних країн Європи, Азії, Африки. А мій бос — американка, і є нюанс, який відрізняє нас з нею від решти: це поняття «вбитись на роботі». В решті цього немає — на перше місце люди ставлять себе, і цьому треба вчитися. Ніхто не затримується на роботі, всі дотримуються обідньої перерви, а не просто швидко з'їдають щось прямо за комп'ютерами, як це часто буває в українських IT-компаніях. Якщо людина має дітей, потрібно зустріти маму в аеропорту, увечері призначено масаж, вона чітко знає свій пріоритет. При цьому до роботи ставляться дуже відповідально та роблять її добре. Інша особливість - мітапи: тут вони так само важливі, як і сама робота. В Україні на конференціях знайомляться зазвичай зі спікером, а між собою не дуже активно. Тут на будь-якому заході всі прагнуть перезнайомитись один з одним, інакше який сенс їх відвідувати?

Ганна Лаврова, IT Project Manager, про релокейт: "У Дубай можливо все. Взагалі - все. Не важливо, чи вмієте ви керувати проєктами, стригти собак або робити манікюр" Ганна Лаврова, IT Project Manager, ОАЕ
А які особливості оплати праці?

Ганна: Що зустрічала я — як в IT-компаніях, так і інших, оплата складається з трьох частин. Перша — основна, base salary, відрізняється суттєво: наприклад, хтось може заробляти 10 тисяч дирхам, хтось 6000 дирхам, і так далі менше чи більше. Друга – housing allowance: це гроші, які виділяються на житло. Третя - витрати на транспорт, і тут можуть бути різні варіанти (наприклад, проїзний або гроші на оренду машини з водієм). Але якщо відбувається перегляд винагороди, змінюється основна частина.

За вашими оцінками, чи зацікавлені роботодавці в Дубай у фахівцях з України?

Ганна: Не можу сказати, що саме з України роботодавці зацікавлені у фахівця в принципі. IT в ОАЕ розвивається дуже швидко, і людей не вистачає: тестувальників, розробників, PM-ів, дизайнерів усіх.

Якщо фахівець з України, скажімо, android розробник чи фахівець іншого профілю, мріє в майбутньому отримати роботу в Дубаї — які знання ви рекомендували б отримати насамперед?

Ганна: Треба зробити три кроки.

По-перше — вивчити англійську. Хоча тут навіть не важливо, чи хочете ви працювати в Дубаї, Нью-Йорку, Парижі, Лондоні чи Гданську — якщо ви плануєте працювати в IT, без англійської — нікуди. Я веду онлайн-курси, і на першому ж занятті говорю — якщо ви не можете прочитати презентацію, краще прямо зараз забирайте гроші. Знання англійської на високому рівні — це «тавро» у хорошому розумінні, але, на жаль, фахівців з України, які добре володіють мовою, замало.

По-друге, вам потрібно бути помітним для людей з вашої індустрії. Як саме залежить від сфери, в якій ви хочете розвиватися. Якщо це IT, важливо бути помітним в Інтернеті — але не просто завести Instagram і постити свої фотографії у трусах, а проактивно заповнювати профілі в соціальних мережах, актуалізувати їх, писати пости, коментарі, наприклад, у тому ж LinkedIn.

По-третє, звісно, ​​важливо знайомитися з людьми — як офлайн, і онлайн.

Ганна Лаврова, IT Project Manager, про релокейт: "У Дубай можливо все. Взагалі - все. Не важливо, чи вмієте ви керувати проєктами, стригти собак або робити манікюр" Ганна Лаврова, IT Project Manager, ОАЕ
Чи виправдалися ваші очікування від релокейту в Дубаї?

Ганна: Спочатку у мене майже не було очікувань, я дуже мало знала про те, куди їду – для мене це був великий експеримент. Знаючи, що буде так складно, я подумала б 20 разів… Але все одно погодилася. Наприклад, я не знала, що буде настільки складно знайти квартиру — причому коли ти її все-таки знайшов, проблеми тільки починаються. Потрібно дуже багато дозволів, паперової тяганини — тут ви не можете, як в Україні, просто знайти тітку чи дядька і заселитися, бо все легально. До того ж важливо чи вже мати, чи накопичити гроші, бо квартира оплачується так званими чеками, одразу за три чи чотири місяці. Я перші два місяці жила у готелях.

Мені подобається, що в Дубаї можливо все. Взагалі – все. Не важливо, чи вмієте ви керувати проєктами, стригти собак або робити манікюр. Приїхавши до Дубая, ви зможете робити це та заробляти у 20 разів більше. Тут дуже багато можливостей. Країна швидко розвивається, високий попит буквально на всіх. Потрібно тільки бути хорошим фахівцем, і бажано розмовляти англійською: можна обійтися і без нього — наприклад, у салоні краси з клієнтом поговорить адміністратор, але зі знанням англійської заробляють більше.

Я дізнаюся та роблю дуже багато нового. Познайомилася з людьми, яких не зустріла б більше ніде, причому найрізноманітнішими — від вченого, який приїхав сюди, щоб дослідити психологію соціальних груп, до стартапера, який знаходить нові способи відчинення вікон. Все залежить лише від вас. Як каже моя подруга — у Дубай тебе постійно штовхають. Але з кожним стусаном ти летиш усе далі.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
4573 Переглядів
28.08.2018
Схожі статті
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
ЗСЖ для офісного планктону: як заохотити турботу про здоров'я у колективі, та не облажатися
У СНД ставлення до проблем зі здоров'ям – завжди “раптово”. Рак, гіпертонічний криз та хребетна грижа наступають як сніг для комунальних служб узимку. Але всі ці хвороби ..
Чому компанії із США відкривають офіси в Україні?
Серед світових імен все більше компаній з R&D-центрами в Україні ― EPAM, Luxoft, Ciklum, Intetics, TEAM International Services та Softjourn..
"Філософія дуже проста: не володій, а май": Максим Соловйов, засновник sharing economy сервісів Carbar і Apple4Teams
Команда Indigo – Tech Recruiters дізналася у фаундера – Максима Соловйова, чим вигідні такі рішення, як оцінити благонадійність потенційного клієнта за його соціальним ка..
«Не чекати на «осяяння» згори, а робити кроки щодня, збирати свою “інноваційну фішку” з невеликих, але ефективних складових»: Максим Слободянюк, засновник Nika Tech Family
Це інтерв'ю ми взяли у Максима до ситуації з пандемією і, здається, настає час, коли компанії починають повертатися до колишнього режиму, а хтось і зростатиме..
Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади 
Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чо..
НЕ СМІШНО. Чому рекрутери пишуть погані вірші
“У день чудовий, день пригожий постукала до Вас сюди” (с), щоб швиденько сказати пару слів про те, як креативіт вітчизняний рекрутер. А креативіт він нещадно, несамовито,..
Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 
Чому замість черги кандидатів під офісом гуляє тільки вітер? В процесі рекрутингу є безліч етапів, коли пул пошукачів поступово зменшується, і в результаті на співбесіді,..
Екранні уроки: 6 епічних кіноспівбесід в IT
Вчитися проводити співбесіди можна не тільки на власному досвіду, а і у своїх колег з великих та малих екранів..
IT-FEST in UKRAINE #it-fest
IT Fest – це 20 доповідей у ​​7 різних напрямках від 14 спікерів рівня senior для 2500 учасників. Захід націлений на кар'єру початківців в IT і тих, хто тільки замислюєть..
24-26 вересня в Одесі пройде VII Всеукраїнська конференція HR-IT
«Думаю, навчання для менеджерів із персоналу та рекрутерів — це стан постійний», — коментує директор компанії-організатора Оксана Краснопольська..
Рекомендаційний лист: структура, правила написання, приклади
Рекомендаційний лист знадобиться під час працевлаштування, подавання заявки на стажування у відому компанію і для трудової імміграції. З’ясовуємо, як написати рекомендаці..