Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Чому замість черги кандидатів під офісом гуляє тільки вітер? В процесі рекрутингу є безліч етапів, коли пул пошукачів поступово зменшується, і в результаті на співбесіді, куди ніхто не дійшов, доводиться спілкуватися з внутрішнім критиком

Рекрутинг Розвиток Підбір персоналу Найм HR IT
Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 

Чому замість черги кандидатів під офісом гуляє тільки вітер? В процесі рекрутингу є безліч етапів, коли пул пошукачів поступово зменшується, і в результаті на співбесіді, куди ніхто не дійшов, доводиться спілкуватися з внутрішнім критиком. Ми з рекрутинговим агентством Indigo аналізуємо, що варто пофіксити, щоб не втрачати таланти ще до того, як вони знайшлися.

Підмочена репутація

Рекрутинг розпочинається ще до того, як кандидат клікає на вакансію або чує/читає умови пропозиції від рекрутера. Назва компанії викликає асоціації — позитивні, негативні або ніякі — що впливають на готовність включитися та принаймні сприйняти інформацію. Як полагодити? Покращувати бренд роботодавця, який у 100% випадків розпочинається зі стосунків із власною командою. Тому варто провести аудит, дізнатися про власні переваги та недоліки як компанії з перших вуст. Це допоможе отримати козир, який важко перебити: команду амбасадорів. А вже потім — працювати назовні і транслювати свою крутість на ринку.

Вакансія — УГ

Нагадує посадову інструкцію, або містить простирадло побажань і децл компенсацій, або написана в художній довільній формі без жодної конкретики. Таку вакансію проглянуть і закриють назавжди.


Вакансія має бути лаконічною, але максимально змістовною. Давати чіткі відповіді на питання про проект, компанію, команду, необхідний перелік технологій, знань та навичок та рівень володіння ними, винагороду, місце, умови та формат роботи. Чим більш чітку та яскраву картинку побачить кандидат, тим більше шансів, що він захоче продовжити діалог.

Кепська комунікація

Серед розповсюджених багів рекрутерів кандидати зазвичай відзначають, наприклад, некомпетентність (коли немає навіть поверхневих знань щодо продукту та проекту), копіпастинг (коли не аналізується, чи релевантна пропозиція для кандидата), порушення особистих кордонів, нав'язливість та інші грішки. Лагодиться навчанням, досвідом і усвідомленим прагненням розвиватися саме в цій професії.

Пекельна співбесіда

Запізнення, залипання в Інсту просто на інтерв’ю, недоречні питання, підглянуті в практиці FAANG, особисті теми, питання, які не стосуються роботи, пафос, шпигунські ігри (коли інформацію треба витягувати кліщами) та інші ситуації. . . Чи то з анекдотів, чи то з хоррорів — впливають на думку кандидатів щодо компанії.

Усі кола співбесід

Зазвичай кандидат проходить кілька етапів співбесіди, проте коли їх -надцять, потрібна сильна мотивація, щоб дійти до кінця. Особливо якщо між співбесідами — тривалі перерви. Мінімум, який може зробити компанія — чітко розповісти, скільки співбесід буде, з ким і чому саме такий процес відбору необхідний. І, звичайно, тримати зв’язок з кандидатами протягом усього шляху, а не. . .

Тести-шмести

Тестове завдання — обов’язковий етап відбору в багатьох компаніях. І самі кандидати часто ставляться до такої практики схвально, адже це дає можливість зрозуміти, чи можливо бути знайти спільну мову в межах проекту. Але от що точно не гуд — коли за тестовим завданням маскують прагнення отримати частину реальної роботи, та ще і не оплатити її. А також якщо тестове завдання нерелевантне або потребує значно більших зусиль та витрат часу, ніж необхідно на цьому етапі.

Мовчати в ганчірочку

В рекрутингу мовчання — не золото. А кандидат — не Ассоль з «Пурпурових вітрил». І якщо не отримує новин, на якому етапі розгляду перебуває його кандидатура, рекрутер, менеджер та інші представники граються в привидів — шансів на те, що він дочекається, обмаль.

Немобільність

Наразі кандидати, особливо в IT, шукають роботу онлайн, а отже, компанії варто створити умови, щоб робити це можна було легко та швидко. Наприклад, передбачити, щоб заповнити форму, надіслати резюме, переглянути кар’єрний сайт, задати питання було зручно з будь-якого пристрою, зокрема — мобільного.

Бермудські трикутники: 9 небезпечних зон, де ми втрачаємо кандидатів 

Розсинхрон

Кандидатів насторожує, коли з компанії надається суперечлива інформація. Наприклад, рекрутер говорить одне, а менеджер — інше, або від різних рекрутерів однієї компанії паралельно приходять пропозиції. Якщо в команді немає можливості домовитися між собою — це сіє зрозумілі сумніви.


А з вашого досвіду — які ще «бермудські трикутники» варто оминати, щоб не втрачати найцінніше? Поділіться, будь ласка, в коментарях.


автор: Катя Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2897 Переглядів
Категорія Рекрутинг
27.11.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..