Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади 

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чого очікувати від ринку рекрутингу

Розвиток Тренди HR IT Рекрутинг Прогнози
Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади

Про тенденції в своїй галузі наприкінці року не пише хіба що лінивий, а оскільки ми з it recruitment agency Indigo — невтомні бджілки, вирішили і собі проаналізувати, чого очікувати від ринку рекрутингу. На щастя, команда Glassdoor уже зробила це за нас і в дослідженні «Job & Hiring Trends for 2020» визначила тенденції, які, за прогнозами, пануватимуть протягом наступної декади. Нам лишилося тільки вибрати з них найцікавіші деталі та поділитися з вами. Отже…

Штучний інтелект рулить

Йдеться про те, що ШІ візьме на себе зокрема і важливі управлінські функції: планування, бюджетування, комунікації, звітність топ-менеджменту. А також коучинг у режимі реального часу, використання великих даних для моніторингу завдань працівників, внесення рекомендацій щодо покращення роботи (наприклад, просто під час телефонної розмови з клієнтом), миттєвий зворотний зв’язок, який приходить на зміну неповоротким системам річного оцінювання, тощо. Посиляться і проблеми, адже другий бік медалі є завжди — так, більше зусиль доведеться докладати, щоб висновки, надані штучним інтелектом, було дійсно неупередженими (часто буває навпаки, адже базуються вони зазвичай на минулому досвіді). Водночас ШІ допоможе керівникам звільнитися від рутини і приділяти більше часу стратегічному плануванню, наставництву, креативній роботі.

Культура у фокусі

Культура організації набуває все більшого значення для пошукачів та співробітників — у порівнянні навіть із такою базовою потребою, як винагорода. І якщо раніше перевірити якість культури можна було вже після прийняття офера, нині все інакше: можливість дізнатися про компанію з Інтернету кардинально змінила поведінку кандидатів, які шукають роботу чи розглядають пропозицію нової компанії. Особливо важливі гнучкість, співпраця, різноманіття, інноваційність, повага та інші цінності.

Все більше компаній доходять висновку, що драйвить культуру все-таки не печивко, а:

  1. чітко визначена місія, яка відповідає особистим прагненням працівника;
  2. компетентні керівники, які вміють підтримувати, надихати та проявляти емпатію;
  3. зрозумілі перспективи розвитку.

Зміна акцентів найму в разі економічної рецесії

Штучний інтелект замість боса, фахівці з різноманіття та бебі-бумери на заміну «зетам»: рекрутингові тренди нової декади

Зокрема, з огляду на те, що в умовах уповільнення економічного розвитку кількість кандидатів на одне перспективне робоче місце зросте, і рекрутерам доведеться обирати найрелевантніших. За прогнозами дослідників, серед можливих інструментів — підсилення програм рекомендацій та акцент на особливо зацікавлених кандидатах (зокрема, тих, які уважно вивчають інформацію про компанію у відкритих джерелах). Також у фокусі — гнучка, неповна зайнятість, співпраця на умовах контракту, аутсорсинг тощо. Як довгострокова важлива інвестиція відзначається побудова бренда роботодавця. Також наголошується, що компаніям важливо заздалегідь створювати конкретний план дій, як вберегти таланти в разі непередбачуваних економічних «штормів».

Різноманіття як нова норма

Компанії вже приділять чимало уваги цьому питанню (наприклад, роблять відкритими дані про зарплатні «перекоси» за гендерним принципом та сбалансовують їх). Але згодом зусиль буде ще більше. Зокрема, формуватимуться компетентні команди та лідери, які опікуватимуться саме аспектом Diversity & Inclusion: D&I Director, Chief Diversity Officer, Diversity Recruiter, Diversity Sourcer тощо.

Залучення працівників 65+

Поки компанії шукають підходи до таємничого покоління Z, втрачається безмежний потенціал — бебі-бумери, які хочуть і вміють працювати, звикли трудитися довго та якісно, мають для цього здоров’я, навички, знання професійні контакти, мотивацію і що ще захочете. Водночас здатні навчатися новому (проте програми розвитку необхідно адаптувати до їхніх потреб). Зрілі таланти вносять додаткове різноманіття в колектив, таке корисне і вигідне з погляду креативності та інновацій у команді. Цікаво, що саме ця вікова група потенційних кандидатів, а не «зети», є найбільш швидкозростаючою в світі. Це привід усім нам замислитися: наш бажаний джун frontend developer — це точно випускник вишу саме 21 століття?. .

Мобільний пошук роботи

Працевлаштування за допомогою девайсів та додатків стане тотальним, тому роботодавці мають переглянути свої механізми залучення пошукачів, адаптувати всі свої ресурси до мобільних пристроїв. Кандидатам має бути просто та зручно розглядати вакансії, подавати заявки тощо за допомогою саме мобільних гаджетів, а не тих, які стоять на робочих та домашніх столах.

А до яких змін ринку рекрутингу у наступній декаді готуєтеся ви?


автор: Катя Маєвська

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
2834 Переглядів
13.01.2020
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..