Аудит рекрутингу: навіщо потрібен і з чого почати? Знаходимо точки зростання для вашого бізнесу

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Круті кандидати не знаходяться, вакансії не закриваються, а деякі позиції "висять" в пошуку місяцями, коштом чого колеги перевантажені... Описана ситуація — страшний сон будь-якої компанії.

Бізнес Співбесіди Підбір персоналу Команда Рекрутинг

Круті кандидати не знаходяться, вакансії не закриваються, а деякі позиції висять в пошуку місяцями, через що колеги перевантажені… Описана ситуація — страшний сон будь-якої компанії.

Навіть якщо у вашій організації криза пошуку талантів ще не настала, точки зростання завжди є. Але в людини, що перебуває в системі, з часом «замилюється» око, і здається, що все гаразд і так було завжди. 

Що таке зовнішній аудит рекрутингу і як він допоможе прокачати ейчар-процеси у вашій компанії — розбираємося далі.

Навчимо закривати вакансії оперативніше та якісніше!

Indigo Tech Recruiters School – новий стандарт знань в IT-рекрутингу. Спікери курсу: Ірина Шамаєва, Стаська Падалка, а також експерти з Garmmarly, DataArt, Медіа-Групи Україна і, звичайно, Indigo Tech Recruiters.

Дивитись програму

Що таке аудит рекрутингу?

Аудит процесу добирання персоналу — це послуга, під час якої оцінюють увесь цикл рекрутингу: від моменту створення опису вакансії до закриття позиції. 

Часто-густо навіть у великих компаніях цьому процесу приділяють замало уваги. Кандидати є, позиції закриваються — чого ще бажати? Максимум, що відбувається, — «перевірка» у форматі таємного покупця: організовується дзвінок або подання резюме. «Таємник» пробує отримати повноцінний опис вакансії та поспілкуватися з рекрутерами, ейчарами або ЛУРами — людьми, що ухвалюють рішення. Залежно від рівня позиції, це може бути і топменеджер, і лінійний керівник. А що далі?

Зазвичай на цьому аудит набирання персоналу і закінчується: компанія отримує якісь дані, але не завжди знає, як з ними працювати далі, крім того, щоб карати й милувати. 

Крім зовнішнього аудиту, коли умовний «таємний претендент» промацує якість, є ще й внутрішній аудит — процес, коли ейчари роблять зріз та опитують працівників, що вже працюють у компанії.

Робота «таємного претендента» іноді трохи схожа на детективне розслідування Робота «таємного претендента»  іноді трохи схожа на детективне розслідування

Цілі аудиту рекрутингу

Перед стартом аудиту добирання персоналу бізнес ставить перед агентством завдання — ключові місця, на яких має сфокусуватися перевірка.

Найчастіше це:

  • Оцінювання процесу рекрутингу — наскільки він оптимальний і налагоджений, чи використовуються всі інструменти пошуку, на яких етапах і чому відпадають кандидати по воронці рекрутингу, як довго вони затримуються в компанії, як побудовано комунікації з кандидатами тощо.
  • Точки зростання — вузькі місця пошуку й оцінювання кандидатів.
  • Взаємодія: наскільки добре налагоджений контакт між рекрутерами й внутрішнім замовником, чи розуміють рекрутери всю специфіку бізнесу.
  • Визначення рівня професіоналізму рекрутерів, окреслення сфер для їхнього подальшого зростання.

Після перевірки рекрутингове агентство складає розгорнуту відповідь з описом проблемних місць процесу наймання й пропонує свої експертні рекомендації щодо його оптимізації.

Крім того, як ціль аудиту добирання й наймання персоналу можна виокремити:

  • підвищення ефективності процесу добирання талантів;
  • можливість оцінити дотримання стандартів пошуку — як корпоративних, так і професійних;
  • аналіз відповідності наявної системи рекрутингу завданням бізнесу.
Регулярно проводячи якісний аудит рекрутингу, ви допоможете розвитку цієї сфери в компанії Регулярно проводячи якісний аудит рекрутингу, ви допоможете розвитку цієї сфери в компанії

Етапи аудиту рекрутингу

Аудит в компанії можна умовно розбити на кілька етапів, кожен з яких перевіряє конкретний процес. Наприклад:

  • Приховані перевірки: таємний пошукач, що проходить повний цикл рекрутингу, починаючи від відправляння резюме до отримання оферу або зворотного зв’язку за підсумками інтерв’ю.
  • Аналіз роботи рекрутера: фахівець спостерігає за діями внутрішнього рекрутера, його записами, оцінює манеру проводити співбесіду й інструменти для скринінгу кандидатів.
  • Оцінювання місця проведення інтерв’ю, умов і комфорту.
  • Організація роботи: вивчення систем, якими рекрутери користуються для автоматизації добору й зберігання даних про кандидатів.
  • Наявність компанії як роботодавця в зовнішньому середовищі: оцінювання соцмереж, сайту, блогу, корпоративних каналів, аналізування каналів залучення кандидатів і вакансій.
  • Робота зі статистикою: як виконуються KPI, як співвідноситься кількість проведених співбесід та оферів, який цикл життя працівника в компанії, скільки працівників залишаються після випробувального строку.
  • Стандарти роботи: наскільки спілкування рекрутерів з претендентами відповідає правилам ділової етики й корпоративній культурі компанії.
  • Аналізування вимог роботодавця: наскільки запит та умови праці адекватні поточному ринку.
  • Якість адаптації: чи є допомога в адаптуванні для новачків, як її проводять і наскільки вона допомагає влитися в колектив.

Профіт для компанії

Навіть компанії з ідеальним, здавалося б, процесом рекрутингу варто час від часу проводити аудит. Важливо розуміти, що сама «перевірка» — це не спосіб когось покарати або спеціально створити стресову ситуацію для фахівців з пошуку талантів, а лише інструмент. З його допомогою бізнес дізнається слабкі місця рекрутингу, знайде точки зростання й отримає на озброєння конкретні рекомендації профі.

У будь-якій роботі є до чого причепитися — але аудит рекрутингових процесів зовсім не про це, а про зростання можливостей і компетенцій працівників. І про нових крутих спеціалістів у команді, звісно ж.

Інфо
Автор статті: Тетяна Демахіна
3429 Переглядів
Категорія Рекрутинг
09.08.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..