Ментори в кар’єрі: значення для IT-фахівців

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Поширена думка, що ментор — це той, хто візьме за руку й поведе юного програміста в країну цікавих проєктів і великих зарплат. Чи так це? З’ясуймо.

Програміст Кандидатам Команда IT Думка Культура

Хто такий ментор і навіщо він потрібен?

Ментори в кар’єрі: значення для IT-фахівців Ментори в кар’єрі: значення для IT-фахівців

Усі знають, що вигідніше «виростити» фахівця всередині проєкту, ніж витрачати зусилля, гроші та час на пошуки нового, адже менторство дарує можливість будувати плани на перспективу, розвиваючи працівника під потреби компанії. Допомагаючи іншому досягти успіху, кар’єрний ментор робить внесок у загальну справу й дістає задоволення від того, що змінює чиєсь життя. А ще це стимул тримати себе в тонусі: повторювати те, що, можливо, давно припадає пилом на полиці знань, або вивчати нове.

Фахівцеві-початківцю ментор може допомогти уникнути помилок і пришвидшити професійне зростання в рази, адже за спиною наставника вже уторована досвідом кар’єрна стежка.

Людину, яка вчиться в наставника, заведено називати менті (mentee), але в реальності цей термін використовують рідко.

Звичайно, сьогодні в інтернеті є потрібна інформація щодо будь-якої професії (особливо IT), але для самостійного вивчення доводиться жертвувати найдорожчим ресурсом — часом. Грамотний ментор допомагає фільтрувати джерела знань, таким чином пришвидшуючи процес зростання підопічного.

Ще один плюс навчання в ментора — використання його нетворку: кілька вдалих знайомств можуть дати квиток у цікавий проєкт.

Не забуваймо, що менторство — це практично благодійність, а отже, матеріальні витрати обох сторін мінімальні.

Зайшли якось у коворкінг ментор, коуч і бізнес-тренер…

Спектр професій з ноткою наставництва щороку зростає. Як відрізнити коуча від ментора чи бізнес-тренера?

Менторинг — це передусім про взаємодію між досвідченим працівником і новачком. Специфіка в тому, що вона може стосуватися не тільки робочої сфери, а й звичайного життя. Завдання менторства — підвищити скіл протеже й навчити його нових знань. Ключовий фактор — визнання авторитету ментора в особі учня.

Завдання коучингу інше й обмежене конкретною метою клієнта. Коуч не передає будь-які знання, а також не має права транслювати власну думку. Він не може оцінювати дії та вчинки клієнта, йому важливо вибудувати комунікацію для досягнення мети. Досвід роботи з клієнтами для коуча значно важливіший за його практичні навички й уміння.

Бізнес-тренінг покликаний вибудовувати послідовності подій з передбачуваними результатами. Тут важлива бізнесова складова, а не саморозвиток людини. Крім спеціальних знань, бізнес-тренер також має вміти навчати інших на професійному рівні.

Як знайти ментора?

Як знайти ментора? Як знайти ментора?

Не всі хочуть або можуть витрачати особистий час на навчання, а також не всі вміють це робити, адже треба мати певні якості, зокрема лідерські.

Але той, хто шукає, завжди знайде! Ось кілька місць, де можна зустріти наставника:

  1. Профільні конференції та заходи. Нехай карантин і позбавив нас цих радощів, але культура офлайнових заходів уже потихеньку відроджується. Наприклад, на таких конференціях, як Growth Marketing Stage збираються найліпші менеджери IT-сфери України. Беззаперечна перевага прямого нетворкінгу — можна відразу познайомитися особисто й швидше зав’язати контакт.
  2. В онлайнових медіа, наприклад DOU, «Хабр» або Medium, шукайте публікації профі вашої сфери й не помилитеся. А далі вже справа техніки: знайти фейсбук або імейл потрібної людини сьогодні ні для кого не становить труднощів.
  3. Курси та школи (онлайн і офлайн). Перевірте, хто викладає і проводить освітні заходи, зазвичай це люди з кар’єрним досвідом.
  4. Clubhouse. Бум соціальних мереж не перестає тішити, особливо коли на очах виростає новий формат нетворкінгу, що так цінно під час карантинних заборон. Clubhouse — одна з мереж, яка дає змогу відвідувати тематичні тусовки не виходячи з дому. Можна підписатися на кумира з будь-якої сфери, відвідувати кімнати з цікавими спікерами, знайти й поспілкуватися з наставником у реальному часі.
  5. Facebook і LinkedIn. Усім відому «силу фейсбуку» використовують і для пошуку наставника. Можна просто написати питання безпосередньо, а можна використовувати LinkedIn і шукати працівників іменитих компаній, які не проти стати менторами.
  6. На профільних сайтах, наприклад Makemebetter, можна як запропонувати послуги наставництва, так і стати учнем.

Деякі компанії пропонують налагоджені програми наставництва, коли нових працівників закріплюють за досвідченішими. Водночас ментор і керівник — не обов’язково одна людина, функції можуть бути розподілені між кількома працівниками.

Як зрозуміти, що він той самий?

Як зрозуміти, що він той самий? Як зрозуміти, що він той самий?

Нехай на один квадратний IT-метр наставників небагато, але це не означає, що треба сліпо довіряти кожному. На пошуки можна витратити час, і важливо врахувати ознаки хорошого ментора:

  • Він працює в тій самій сфері, що й майбутній протеже.
  • Захоплює робота наставника й хочеться навчитися так само.
  • Експертиза ментора перевірена не словом, а ділом.
  • Уміння давати зворотний зв’язок — must-have для ментора-наставника, адже завдяки фідбеку й формуватиметься розуміння, куди рухатися далі й що робити, щоб зростати.

Якщо всі пункти з прапорцями, то сміливо можна йти з прямою пропозицією до наставника.

А ментора запитали?

Через довгі дні поневірянь і пошуків ось він — ідеальний наставник. Очі горять і ви вже готові запропонувати йому співпрацю. Але не все так просто, адже match має статися в обох сторін.

Коли писатимете наставникові, не забудьте врахувати такі моменти:

  • Сфера знань ментора збігається з вашою. Наприклад, неправильно писати Front-end розробникові, який використовує тільки AngularJS, щоб навчив вас працювати з React. Важливо заздалегідь з’ясувати, що ви потрапили на ту адресу, інакше витратите і свій, і чужий час.
  •  У вас є конкретні запитання до наставника. Важливо заздалегідь сформулювати свій запит, інакше ментор просто не зможе допомогти. Приклади запитань: «Які вимоги є до Product Manager у міжнародній компанії?» або «З чого ліпше почати вивчення UI/UX Design?».
  • Розкажіть, чому вибрали саме його. Тут добре написати мініісторію, наприклад побачили класну статтю в медіа — і вона вас зачепила.
  • Розкажіть про себе. Наставникові важливо розуміти, хто до нього звертається, а ваш досвід покаже рівень зацікавленості професією (можна писати не лише про роботу, а й про заходи, які ви відвідали).

Головне — не соромитися нагадувати про себе, якщо ви не дістали відповідь одразу, зробіть follow-up (але тільки один).

Ментор — це не психолог і не тренер, але він здатен бачити картину ширше й глибше. Він допоможе вам визначити ваші сильні й слабкі сторони, а це значно спростить шлях нагору в будь-якій сфері.

Кейс з практики

Кейс з практики Кейс з практики

Стартап-команда в лютому 2021 року залучила менторів для пришвидшення розвитку проєкту й прокачування працівників. Зустрічі тричі на місяць по півтори години кожна.

Результат: команда вдосконалила навички публічних виступів, зробила презентацію для майбутніх інвесторів. Також ментори дали базу нетворкінгу для отримання зворотного зв’язку щодо продукту.

Бонусом команда отримала пул ідей, як просувати продукт далі, які фічі можна додати у вирішення й склала кар’єрну карту розвитку продукту.

Стає очевидно, що, працюючи з ментором, на старті можна в рази швидше досягти поставленої мети (що критично важливо, особливо для стартапів) і вберегтися від помилок, а отже, заощадити час і гроші.

Інфо
Автор статті: Кристина Флоря
5436 Переглядів
20.05.2021
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..