Чим рекрутерам замінити російський софт: альтернативи

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Тисячі компаній в усьому світі свідомо припинили свою роботу та будь-яку співпрацю, й також масово відмовляються користуватись їх онлайн-сервісами. Український бізнес, звісно, першим припинив використання російських сервісів – неприпустимо сплачувати податки і тримати дані своїх компаній під контролем у російського програмного забезпечення. Розглянемо, від яких сервісів російського походження варто позбутись українським рекрутерам і які є гідні, а часом і набагато кращі українські та європейські альтернативи.

Підбір персоналу Команда Соціальна відповідальність

Сьогодні важко уявити роботу сучасного рекрутера без автоматизованої системи з пошуку та підбору персоналу. Але використання програмного забезпечення російського походження – це ризики. Наприклад, повна або часткова втрата даних, які напряму потрапляють до власників софту, втрата конфіденційності, можливе використання отриманої інформації для підступних задач і військових злочинів – ми всі вже мали нагоду переконатися у хворій, кровожерливій фантазії країни-агресора. І це ми ще не торкаємося етичного аспекту проблеми, економічної підтримки у такий спосіб рф тощо. 

Отже, нагадуємо найрозповсюдженіші сервіси для рекрутингу з російським корінням:

  • Amazing Hiring, 
  • E-Staff, 
  • Huntflow, 
  • FriendWork, 
  • Talantix тощо. 

На противагу цьому український ринок пропонує відмінні варіанти та умови, йде на зниження цін та виявляє гнучкість по відношенню до кожного клієнта «на стадії переходу». Український софт для рекрутингу не лише нічим не поступається, а й часто перевершує російський за якістю функціоналу. Вибирати є з кого та є з чого. В залежності від специфіки компанії або напрямку роботу рекрутерів можна підшукати релевантну автоматизовану систему в переліку нижче, майже всі надають демо-версії. 

Наприклад:

WideNest орієнтований на IT-сорсинг, пропонує лаконічні результати пошукових запитів, структурування запитів у відповідних пошукових полях, інтелектуальний пошук за синонімами IT термінів тощо. Ідеологи системи поставили собі за мету консолідувати в одному місці усі можливі канали й звичні експериментальні підходи, які рекрутери використовують для знаходження спеціалістів. Алгоритми розроблені за технічними завданнями сорсерів.

CleverStaff повністю автоматизує процес пошуку персоналу на будь-які вакансії. В наявності: потужна інтеграція з job-сайтами, електронною поштою, LinkedIn, власними джерелами і базами кандидатів; гнучке налаштування параметрів в процесі пошуку та автоматичний збір резюме за заданими критеріями; додавання претендентів в 1 клік і швидке створення власної бази кандидатів; зручні шаблони листів для розсилки кандидатам на посаду; створення звітів будь-якого типу. Розробники підрахували: користуючись сервісом, рекрутер може заощадити до 10 робочих тижнів на рік.

TurboHiring пропонує гнучкі фільтри підбору, можливість обирати кандидатів за роками досвіду, місцезнаходженням, навичками, володінням англійською тощо. Система тримає всі контакти спеціаліста в єдиному місці, можна зв'язатись з кандидатом напряму, використовуючи публічно доступні контакти, зібрані системою з різних джерел. Можна відбирати самостійно або усією командою кандидатів у «розумні папки» під час сорсінгу та вести їх по етапам відбору на вакансію тощо.

Hurma пропонує автоматизацію не лише рекрутингу, а й усіх HR-процесів в цілому. Система звільняє від рутини, оптимізує залучення талантів, адаптацію і утримання співробітників, збирає статистику та аналітику, допомагає керувати цілями та ключовими показниками компанії тощо. Є особистий кабінет для кожного співробітника, чат-бот для комунікації між співробітниками і компанією, база кандидатів/вакансій, інтеграція з job-порталами, автоматизація Welcome Interview, Adaptation, Probation, Performance Review, Exit Interview, гейміфікація тощо.

PersiaHR пропонує прискорити та автоматизувати роботу команди рекрутерів, а саме – збирати і зберігати резюме з різних джерел в єдину базу, автоматично розпізнавати дублікати, публікувати вакансії, налаштовувати етапи роботи з вакансією, спілкуватися з кандидатами та відслідковувати історію взаємодії з ним, групові співбесіди тощо. За допомогою спеціального розширення для браузерів PersiaHR Extension можна в один клік скопіювати резюме з job-сайту, а також створити резюме кандидата на основі його профіля в LinkedIn тощо.

В якості прикладу ми навели лише кілька популярних автоматизованих систем для рекрутингу з українським корінням, всі вони різні за багатьма параметрами та опціоном. Але серед них з великою ймовірністю знайдуть «свою» систему і рекрутингові відділи великих компаній, і агенції з підбору персоналу, і рекрутери-фрілансери.  

До речі, всі вищезгадані компанії в перші дні вторгнення без жодних вагань відмовились від роботи з російськими клієнтами. 

Що ще може знадобитись рекрутеру в умовах відмови від російського

Автоматизація – це далеко не все, що потрібно рекрутеру. Кожний сучасний фахівець живе в оточенні програм, сервісів, додатків. Нещодавно Опендатабот за допомогою агенції інтернет-маркетингу Netpeak зібрав перелік українських та світових компаній, якими можна безпечно замінити ПЗ російського походження. Нижче наводимо альтернативні варіанти, що на що можна замінити рекрутеру за необхідності.

Чим загрожує російський софт?

Крім прямої інформаційної загрози, яку несе російське програмне забезпечення українським рекрутерам, його використання може закінчитися покаранням для компанії.

Так, наразі в Україні готують комплексний закон про врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних із державою-агресором. Поки він не прийнятий, парламент та уряд встановили низку тимчасових правил.

По-перше, заборонено здійснювати будь-які платежі (надання будь-яких послуг, виконання будь-яких робіт) на користь росіян, російських компаній, а також українських компаній, в яких кінцевим бенефіціарним власником або власником частки в 10 і більше відсотків є рф, громадянин рф або російська компанія.

По-друге, забороняється виконання будь-яких (грошових та інших) зобов’язань на користь: 1) російської федерації; 2) її громадян; 3) компаній, зареєстрованих у рф; 4) компаній, зареєстрованих в Україні, в яких кінцевим бенефіціарним власником або власником частки в10 і більше відсотків є рф, громадянин рф або російська компанія.

Це передбачено постановою КМУ 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації» від 03.03.2022.

Отже, давайте позбавлятися мотлоху агресора, якщо він ще з комфортом сидить на вашому робочому «компі», розпочинає і завершує з вами день, знає всю вашу інформацію. Після всіх жахливих подій, які вже були і, на жаль, ще будуть, ми маємо щільно і надовго «закрити двері», не даючи жодного шансу ворожому бізнесу проникнути в наш контекст. І краще це зробити зараз.

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
821 Переглядів
Категорія Рекрутинг
01.06.2022
Схожі статті
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Крізь вогонь, воду й фазу штормінгу: 5 стадій розвитку команди
Безліч концепцій описують динаміку розвитку груп. Простою та зручною для використання на практиці ми, команда IT рекрутерів Indigo, вважаємо теорію, запропоновану америк..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
На ремоуті до кінця 2020: як «тимбілдитися» онлайн
Позумитися, списатися, включити камеру, вимкнути мікрофон — будемо відвертими, багато хто втомився від віддаленої роботи та хочуть простого офісного «підемо на каву?». Ал..
«Високий потенціал у фінтех-рішень, які «відкушують» функції класичних банків»: інтерв'ю з співзасновником YayPay Євгеном Виборовим
Фінтех — привабливий ринок для стартапів з огляду на темпи трансформації сфери фінансів
"In diversity we trust": інтерв'ю з Максом Ковалем, head of operations Djinni.co
Залучати IT-таланти з огляду на конкуренцію на них складно. Залучати їх швидко - завдання з розряду "знайти Святий Грааль до найближчого четверга". Благо є продукти та се..
"Ми намагаємося зробити рекрутинг передбачуваним" - діалог з WeelWork
WeelWork - це платформа для роботи з фріланс-рекрутерами та рекрутинговими агентствами. Запустилася вона у жовтні 2019 – буквально місяць тому..
«Наші керівники витрачають близько 30% свого часу на пошук талантів»: інтерв'ю з Максимом Штепою, СЕО SocialTech
За досвідом Indigo, один з ключів до якості рекрутингу – у діалозі сторін. Тому ми вирішили підготувати серію інтерв'ю з СЕО компаній, команди яких допомагаємо посилити I..