Що таке хороший рекрутинг і навіщо він потрібен?

Twitter
Linkedin
Facebook
Telegram

Ця замітка буде корисною як власникам компаній, які замислюються про доцільність рекрутингу, так і хлопцям, які безпосередньо займаються наймом

Бізнес Підбір персоналу Найм IT Рекрутинг Професії

Ця замітка буде корисною як власникам компаній, які замислюються про доцільність рекрутингу, так і хлопцям, які безпосередньо займаються наймом.

Що таке хороший рекрутинг і навіщо він потрібен?

Ситуація така, що на українському ринку роль, функції та відповідальність рекрутера не до кінця сформовані, а тому не зовсім зрозумілі.


Для багатьох рекрутингів — це можливість заробити. Причому вхід до професії досить легкий — розпочати можна з вступних курсів до будь-якої з представлених шкіл. Біль у тому, що курсів багато, а якості мало. Хлопці входять у рекрутинг з переконанням, що бути рекрутером — це про посидючість і фарт.


У результаті виходить, що середньостатистичний рекрутер завзято “щось робить”, періодично потрапляючи в ціль і отримуючи за це бонуси, але рідко запитує “чи не херню?”.

Чим безграмотність рекрутера загрожує бізнесу?

  • Перш за все: якщо рекрутер представляє клієнта (а це завжди так) то він є працівником першої лінії - людиною, яку потенційний кандидат бачить, чує і читає першим, перед знайомством з компанією. І ось тут корисно згадати притчу про прищаву дівчинку, яка одним словом може занапастити бізнес.
  • Страждає процес найму. Передбачається, що рекрутер повинен позбавити вас проблем: ви займаєтеся бізнесом - фахівець займається підбором людей у ​​команду. Якщо рекрутеру не вистачає компетенції – доведеться курирувати та виправляти факапи. Це у кращому випадку. У гіршому (і особливо, якщо немає часу залучатися до найму) є шанс, що в команду візьмуть не ту людину, і зрештою збитки зазнає проєкт. У результаті - втрата часу/фінансів/нервів.

В ідеалі, рекрутер - ніякий не HR aka штатний психолог або "передасть" інформації. Це амбасадор (якщо хочете – обличчя) вашої компанії, вашого бренду та продукту. І від того, кому ви довірите комплектацію команди, залежить успіх проєкту. Які компетенції є важливими для рекрутера, щоб приносити користь для бізнесу?

Роль та ідентичність

Гарний рекрутер — не торговий агент компанії. Він не “продає вакансію”, всупереч стереотипу, що склався = не впарює позицію, ґрунтуючись на мінімальних відповідності в досвіді фахівців та вимогах вакансії.


Продажі в рекрутингу - це win-win стратегія з користю для проєкту/кандидата/клієнта. Хороший рекрутер є повноцінним бізнес-партнером. І виходячи з цієї ролі він не просто закриває позицію — він розуміє потреби проєкту та шукає відповідності між навичками/інтересами спеціаліста та завданнями проєкту.

Розуміння місії та мети проєкту

Якщо рекрутер вникає в місію та мету проєкту, йому зрозуміло, які кроки зробити, щоб знайти правильну людину в команду.


Розуміння цілей та завдань проєкту формує контекст:

  • у якому напрямку рухається проєкт?
  • на якому він зараз етапі?
  • які процеси?
  • який вектор розробки?
  • які технології використовуються і чому?
  • чи команда зростатиме?
  • і т.п.

Відповідь на ці питання дає розуміння рівня софт і хард скілів, якими повинен володіти фахівець, щоб вирішити біль проєкту і посилити команду.


Крім того, мета та місія безпосередньо належать до мотивації рекрутера. Розуміння місії та цілей проєкту ⇒ вище мотивація ⇒ вище професійний інтерес та залученість ⇒ краща якість рекрутингу та кінцевий результат. Мотивація заробити не вважається – це не рівень.

Комунікації з клієнтом та кандидатом

Хороші комунікаційні навички - це про вміння вести переговори та вирішувати конфлікти без істерик, будувати грамотний діалог з кандидатами: точно та лаконічно надавати інформацію про проєкт, давати максимум конкретики у відповідях на запитання (у тому числі технічної частини та процесів у команді), підтримувати win-win формат, працювати з запереченнями.


Особливо про вміння запобігти — по суті, передбачати заперечення опонента і спрямовувати комунікацію в потрібне русло. Передутилізація стане в пригоді, щоб спрогнозувати можливі конфлікти (у тому числі на рівні інтересів) заздалегідь. Оскільки найкращий спосіб вирішити суперечність — не потрапити до нього.

Що таке хороший рекрутинг і навіщо він потрібний?

Ще. Про навички ділового листування, оскільки часто це єдиний спосіб справити перше враження про компанію та проєкт при першому спілкуванні з кандидатом. Якщо рекрутер вміє грамотно структурувати думки, виділяти головне і не сипати булшитом на кшталт штампів та канцеляриту, то такі листи:

  • отримують велику конверсію відповідей
  • підвищують репутацію компанії на ринку серед претендентів
  • допомагають будувати довгострокову комунікацію з кандидатами
  • ну і, як мінімум, ім'я вашої компанії не потрапить на ebanoe.it
Що таке хороший рекрутинг і навіщо він потрібен?
Що таке хороший рекрутинг і навіщо він потрібен?
Що таке хороший рекрутинг і навіщо він потрібен?

Технічна грамотність

Цей пункт не стільки про глибоке знання технологій (що само собою), скільки про технічний стек рекрутера, що поважає себе. Гарний тех. стек - це інструмент реалізації роботи рекрутера. А мінімальний набір пошукових ресурсів це мастхев для елементарної продуктивності. Сюди зазвичай входять пошукові платформи, CRM, Boolean search.


Якщо весь час працюй виключно з одним інструментом, неминуче проморгаєш нові технології, а відповідно - програєш у швидкості та якості. До речі, хороший інструментарій коштує грошей: публікації на робітних сайтах, платна робота з LinkedIn, додаткові інструменти на кшталт ATS та пошукових сервісів, доступи до баз робітних сайтів - і це при тому, що найчастіше в роботі набагато більше ніж 1 вакансія. 


Тому хороший рекрутинг — це ще й про можливість/бажання інвестувати в технічний бік питання. Збільшує швидкість, заощаджує час.

Експертиза

Вміння працювати з інформацією. Починається зі знання елементарних інструментів обробки інформації. Чому важливо? Щоб не спотворювати, не інтерпретувати по-своєму (не наважувати проєкції). Спотворення, узагальнення та упущення фактів — це те, що, як правило, відбувається з інформацією через вбудовані природою алгоритми роботи мозку та іншим причинницьким технинам).


Хороша навичка в роботі з інформацією дозволяє грамотно структурувати вступні, аналізувати та коректно їх викладати.Наприклад, це стане в пригоді при знятті вакансії, роботі з кандидатом або менеджером проєкту, а також наданні зворотного зв'язку після співбесіди.

Розуміння бізнес-процесів. Якщо рекрутер розуміє організаційну структуру в компанії, взаємодію між департаментами, роль у команді, завдання проєкту та посади — він може адекватно оцінити досвід та експертизу кандидата та його відповідність позиції в контексті компанії та її цілей.


Розуміння ринку. Якщо рекрутер в курсі актуальних тенденцій — знає історію ринку, розуміє його поточний стан, він може спрогнозувати розвиток подій:

  • кількість фахівців
  • актуальність технологій
  • вартість фахівців на ринку
  • конкуренцію
  • тренди

Софт арсенал

Високий рівень самоорганізації — щоб дотримуватися дедлайнів, впоратися з великими обсягами інформації та відповідати темпам проєкту.


Мультизадачність — вона і в Африці мультизадачність.

Структурність та процедурність — знову відсилання до мультизадачності та самоорганізації. Це спосіб синхронізуватися, підлаштувати власну роботу згідно з цілями та завданнями проєкту — загалом, антихаос.


Баланс внутрішньої та зовнішньої референції — Внутрішня референція — це про орієнтацію на власне бачення, думку та позицію. Зовнішня — на думку оточуючих, об'єктивні результати, ухвалені норми, громадська думка. Відповідно, важливо, щоб рекрутер однаково орієнтувався як на власну експертизу, так і на думку команди та потреби бізнесу.


Емпатія — вбудована опція, яку не купиш за гроші, але яку, втім, можна ретельно розвивати. Це про здатність емоційно відгукуватися стан інших людей. Без емпатії неможливі довірчі стосунки. Будь-який бізнес неможливий без довіри.

Етика. — Здається ванількою, але насправді етика — це набір конкретних правил, які визначають рівень та якість спілкування. У тому числі – ділового. Це важливо для відносин у команді, переговорів, а також якості будь-яких інших процесів.


І якщо все вищевикладене здається гарною лірикою — просто знову згадайте про прищаву дівчинку).


автори: Євген Гайдученко feat Ксенія Куцая

Інфо
Автор статті: INDIGO Tech Recruiters
5965 Переглядів
Категорія Рекрутинг
06.05.2019
Схожі статті
Огляд рівня заробітних плат для C-level на ринку українського IT в 2022 році
Як війна в країні вплинула на рівень доходу та мотивацію топ-менеджерів українського ІТ – про це у нашому новому огляді зарплат...
6 способів зробити свою компанію максимально приємним місцем для роботи
За результатами опитування на ДОУ, IT-фахівці високо цінують професійне зростання. Саме задля нього 54% ​​опитаних обрали сферу ІТ..
Огляд заробітних плат для C-level на українському IT-ринку 2021 року
CEO Катерина Осадчук і команда Indigo Tech Recruiters провели третій щорічний огляд зарплат для C-level в IT. Ділимося результатами й дякуємо Royallex в особі Віталія Луж..
Огляд рівня заробітної плати для C-level на ринку українського IT за результатами 2019 року
СЕО Катерина Осадчук та команда Indigo Tech Recruiters провели другий щорічний огляд заробітних плат для C-level в IT. Ділімося результатами. Помилка найму та втрата ключ..
Чи ласкаво просимо: чек-лист для «правильної» адаптації новачків
Знайти IT-талант – це вже завдання із зірочкою, але рано зітхати з полегшенням. Як допомогти людині пройти тернистий шлях ньюкамера, якнайшвидше влитися в команду і вийти..
«Твоя особистість зливається з твоїм стартапом: якщо все добре – і тебе драйвить, якщо погано – ти теж "падаєш"»: інтерв'ю з Олександром Дятловим, General Manager Ukraine у Very Good Security
Сфера захисту чутливих даних стає все перспективнішою (sensitive data – це, наприклад, біометричні дані, інформація про здоров'я, фінанси та інші особисті відомості). У я..
Від продактів та дизайнерів до back-end, QA та девопсов: як Київстар розвиває у себе команди для створення IT продуктів. Інтерв'ю із СРО Київстар Михайлом Нестором
IT та Product напрямок в Україні розвивається та зростає постійно. А в Київстарі вирішили розвивати його всередині..
Прожити 6 місяців без зарплати: головний аналітик HUG's розповів про грамотне інвестування
Фінансова грамотність — той скілл, якого часто не вистачає навіть досвідченим професіоналам у своїй справі. Ми поговорили про неї з головним аналітиком робоедвайзера HUG'..
Як створити успішний HR-бренд. Досвід General Electric, Netflix, Google
Як компанії виживають в умовах дедалі більшої орієнтації ринку праці на кандидатів? Це особливо актуально щодо технічних фахівців..
«Любов з першого погляду», або як Indigo з випускниками школи «Hillel» спілкувались :)
Між собою ми жартома вирішили що зустріч була схожа нателешоу «Любов з першого погляду» :). Випускники школи мали можливість поспілкуватись з HR’ами і рекрутерами і запит..
Огляд зарплат Product Roles в українських IT-компаніях
СЕО Катерина Осадчук і команда INDIGO Tech Recruiters провели огляд заробітних плат для Product Roles в IT. Нагадаємо: щорічно ми випускаємо огляд заробітних плат C-Level..
Закрити незакриване: що таке Executive Search? Шукаємо найліпших кандидатів на топові вакансії
Що таке Executive Search, кому він допоможе та як дібрати агентство, що допоможе знайти топового спеціаліста, — розбираємося далі...
Як захантити крутого Product Manager до себе в команду?
Згодом кількість завдань, проєктів та команда зростають, а керівник фізично не може розірватися та повноцінно встежити за всім. Не потонути у комунікації між різними відд..
Почути головне: 8 порад щодо оцінки цінностей топ-кандидата
Ціна помилки при наймі топ-менеджера вкрай висока і може коштувати бізнесові самого бізнесу. Окрім досвіду, знань та навичок, при executive search особливу увагу слід при..